Det går godt i smørhullet ved Lillebælt, hvor Middelfart Kommune igen i år kan fremvise et millionoverskud på bundlinjen og en ledighed på bare tre procent.
En atypisk virkelighed i forhold til resten af Fyn.
Men trods rigdommen og de gode skatteindtægter bliver de svageste borgere et af omdrejningspunkterne i debatten. Man diskuterer, om de ældre og de syge har det godt nok i den velsmurte kommune.
De går videre end lovgivningen beskriver, de skal. Hvis der ikke er nogle konkrete indsatspunkter, skal vi stoppe, og så skal vi tilkende enten fleksjob eller førtidspension
Fyns mest udskældte
Middelfarts jobcenter er et af Fyns mest udskældte og møder kritik for ikke at lytte til lægerne. Kritikken fra både psykiatere og socialrådgivere går på, at borgere på sygedagpenge puffes rundt i det ene praktiktilbud efter det andet. Det vil blive et af de store stridspunkter i debatten.
- Vi har fået smækkene, men det er politikerne på Christiansborg, der har lavet stramningen på området. Det her er langt hen ad vejen landspolitik, for vi følger rammerne loyalt. Hvis man er imod den opstramning, der er sket, så er det ikke et lokalt anliggende, siger formanden for Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget Morten Weiss-Pedersen.
Går videre end loven
Ifølge lovgivningen skal alle, der kan, arbejde, også selvom det kun er to timer om ugen. Psykiatere og socialrådgivere mener, at Middelfart Kommune går langt over, hvad lovgivningen foreskriver.
- De går videre end lovgivningen beskriver, de skal. Hvis der ikke er nogle konkrete indsatspunkter, skal vi stoppe, og så skal vi tilkende enten fleksjob eller førtidspension, mener socialrådgiver Ricky Magnussen.
Nogen hævder, det er en måde at spare penge på, og at Middelfart Kommune behandler borgerne generelt uden at tage hensyn til eventuelle tab af arbejdsevne.
Kommunen har præciseret reglerne gennem intern efteruddannelse, men har ikke ændret på sin administrative praksis.
- Vi følger reglerne, og vi vinder størstedelen af ankesagerne, siger Morten Weiss-Pedersen.
Opgør med besparelser
Man diskuterer, om de ældre har det godt nok på plejehjemmene og reelt i hjemmene. Byrådet har for første gang i flere perioder valgt at gøre op med tidligere års besparelser på rengøringen hos de ældre borgere, der tidligere har kunnet få gjort rent oftere end i dag.
I budgetforliget har politikerne vedtaget at bruge penge på at give de ældre på plejehjemmene varm mad om aftenen og tilbyde rengøring hver anden uge fremfor hver tredje uge.
- Jeg har snart siddet i otte år i ældrerådet. Vi har i al den tid snakket om, at der skulle gøres noget. Det er først nu, det er sket, siger næstformand i ældrerådet Inge Lodberg.
Om flere områder skal i udbud, og om der skal flere private friplejehjem kontra kommunale plejehjem til, bliver op til politikerne.
Splittet kommune
En anden udfordring for det nye kommende byråd bliver at samle kommunen. For barrieren mellem de gamle landkommuner Ejby, Nr Aaby og Middelfart deler kommunen.
I de mindre byer klager borgerne over, at de føler sig glemt i forhold til centrum og den udvikling, der sker i bymidten. For eksempel det nye store rådhus, der trækker medarbejderne ind til centrum.
- Selv med et nyt, fint rådhus skal vi ikke glemme, at Middelfart Kommune ikke stopper ved rundkørslen i Kauslunde, skriver Morten K. Thomsen i et læserbrev i Fyens Stiftstidende.
Også på skoleområdet og i forhold til vejene raser debatten i yderområderne. Borgerne klager over dårlige busforbindelser, lange ventetider, dyre billetter og få afgange.
De efterlyser en ændring i den offentlige transport, så der reelt bliver et alternativ til at bo i centrum. Politikernes store udfordring bliver dermed at få hele kommunen med.
Ifølge Johannes Lundsfryd har byrådet kigget på investeringer der, hvor der har været størst behov.
- Der var et stort efterslæb i Ejby, hvor vi har lavet kæmpe investeringer. Også på skoleområdet. Ting centraliseres. Det gælder butiksliv og alt muligt andet. Det kan vi som kommune ikke gøre noget ved, siger han.
Flere af borgmesterkandidaterne mener, at diskussionen om by og land er en afgørende udfordring.
- Måske skal vi lave brandudsalg på ledige byggegrunde i yderområderne og gennem udstykninger og udlægning af erhvervsarealer sørge for, at hele kommunen får en bedre beskæftigelse, mener den konservative Morten Weiss-Pedersen.
Tre vigtige valgtemaer i Middelfart
Pendlerkommunens udfordring
Øget bosætning og evnen til at tiltrække arbejdskraft bliver et andet varmt emne. For selvom Middelfart har oplevet et opsving, så halter kommunen bagud i forhold til antallet af borgere, der bosætter sig.
Samtidigt falder børnetallet, og befolkningen bliver stadig ældre. Med ambitioner om at vokse i konkurrence med Kolding, Vejle, Fredericia og Odense bliver det en vigtig opgave at sikre større bosætning.
Der ligger planer for 600 lejeboliger, og lige nu er byggeriet af 150 boliger i gang. Men kommunen har været for sent ude i forhold til at bygge lejligheder, for flyttemønsteret er et andet. I dag er folk mindre tilbøjelige til at købe hus og flytter hellere i et lejemål for at se en ny kommune an.
- Vi har været for længe om at komme igang med lejlighedsmarkedet, for der er sket en eksplosion de senere år. Men de byggerier tager tid, siger Johannes Lundsfryd.
Hvordan Middelfart får mere ud af opsvinget og får flere børnefamilier til kommunen, har også betydning for virksomhederne, der står og mangler arbejdskraft.