Opråb fra udkanten: Stop Langelands centralisering

Vi føler, at alting bliver lagt i Rudkøbing! To politikere får læst og påskrevet af en foreningsformand fra Hou, der mener, at alt liv bliver suget ud af øens yderområder.

Du kan se direkte debatmøde fra Langeland fra klokken 17.30 til 19.00.  

For ti år siden var der otte skoler på Langeland - i dag er der tre.

En af de nedlagte skoler ligger i Lohals i den nordlige ende af Langeland.

Her er er opfattelsen, at politikerne lader dem i stikken.

- Vi oplever, at politikerne tænker, at 'i Lohals må de klare sig selv', siger Maja Kristensen, der er formand for Foreningen Hou Skole. 

I 2011 lukkede byens skole og blev købt af en privatperson, som gav skolen til en gruppe frivillige, der stiftede Foreningen Hou Skole.

Her inviterer foreningen hver uge til petanque, fællesspisning og husflid på den nedlagte skole. Aktiviteter, der er båret af frivillige kræfter. Og det er for lidt, mener formanden, der har en opsang til kommunens politikere.

- Vi er én kommune. Vi føler, at I lægger alt i Rudkøbing, når I projekterer. I må komme ind i kampen og gøre det attraktivt at bosætte sig heroppe. Vi har utrolig gode frivillige kræfter, der knokler. Men selvom vi knokler så meget, kan vi ikke blive ved. Når du bor i Rudkøbing, har du masser af kommunale bygninger. Herude har vi kun os.

I programmet 'Velkommen til Virkeligheden' får Maja Kristensen besøg på skolen af to kandidater til kommunalbestyrelsen, Dansk Folkepartis Kim Brammer Welcher og Socialdemokratiets Joan Kate Pedersen. 

Yderområderne afhængige af bustransport

Maja Kristensen gør opmærksom på, at man oplever en forringelse af bustransporten på Nordlangeland.

- Hvis det skal være attraktivt at komme her, så skal man ikke til at skære ned på de offentlige transportmidler. Børnene skal transporteres frem og tilbage hele tiden. Så gider man da ikke bosætte sig her, siger Maja Kristensen.

Joan Kate Pedersen anerkender problemet.

- Det vil vi i hvert fald i Socialdemokratiet gøre noget ved, siger Joan Kate Pedersen.

Maja Kristensen sætter trumf på den langelandske udkantsproblematik ved at trække de to politikere ud i aftenmørket og vise, hvor glemt man føler sig i Hou.

- Man slukker gadelyset her. Der er buldermørkt herude. Der er to eller tre lygtepæle, som man bare kunne tænde.

 

Kim Brammer Welcher giver Maja Kristensen ret i problemet.

- Den vil jeg gerne tage med videre. Det giver også noget tryghed for jer.

Den lille gruppe går indenfor igen i den privatejede bygning. Maja Kristensen viser gulvet i gymnastiksalen, som er blevet ordnet med støtte fra kommunen. Men derudover understreger hun, at man selv skal finansiere alting i bygningen uden kommunal hjælp.

- Alle de ting vi har fået her, er skaffet ved fonde, siger Maja Kristensen.

Formanden for Foreningen Hou Skole har store forhåbninger til kommunalvalget, for som hun selv siger, så er hun blevet utålmodig.

- I skal sørge for som politikere, at der bliver bosætning over det hele. Handling, handling, handling.

Stof til eftertanke

Da de to kandidater har forladt Hou Skole, har de fået noget at tænke over.

- Jeg synes, det var enormt inspirerende. Jeg har hørt lidt om Hou Skole, men jeg var ikke klar over, at de havde gang i så mange ting, siger Joan Kate Pedersen.

Kim Brammer Welcher er ærgerlig over, at man føler sig klemt i Hou.

- Vi må ikke have været gode nok som politikere til at formidle den fællesskabsfølelse, som der skal være på Langeland. Vi skal kigge på, hvordan vi får skabt et fælles Langeland Kommune, og hvordan vi får alle til at føle sig som en del af det. Vi er ét Langeland nu, og det skal vi have bragt helt ud til enderne, siger Kim Brammer Welcher.

 

 

"Velkommen til virkeligheden"

 

 

Oversigt

    Oversigt