Flere kommuner imod minister: Vil selv kunne godkende plejefamilier

En række fynske kommuner er uenige med børne- og socialminister Mai Mercados (K) forslag om, at Socialtilsynet alene skal kunne godkende Plejefamilier.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil samle partierne på Christiansborg for at undersøge, om lovgivningen skal ændres, så det kun er Socialtilsynet, der kan godkende plejefamilier, ikke kommunerne.

Men det er en dårlig idé, er meldningen fra både Kerteminde og Nordfyns kommuner.

 - Jeg er ikke enig med ministerens forslag.  Intentionen om, at der skal være flere krav til de plejefamilier, som vi selv godkender, er fint, men det er vigtigt, at vi selv kan godkende plejefamilier, for nogle gange skal vi altså rykke hurtigt, siger Kasper Olesen (S), formand for børn- og skoleudvalget i Kerteminde Kommune.

Også formanden for børne- og ungeudvalget i Nordfyns Kommune, Jens Otto Dalhøj (LA), er modstander af, at kommunerne skal fratages  muligheden for at godkende plejefamilier. 

- Det her handler ikke om, at vi går på kompromis med fagligheden. Det handler om, at vi skal varetage børnenes tarv, siger han. 

Plejefamilie fra Odense skabte opmærksomheden

Hele sagen kommer i kølvandet på plejefamiliesagen fra Odense, hvor en plejefamilie for tredje gang er blevet politianmeldt for mistanke om vold. Odense Kommune valgte at lade et barn blive hos familien i 2013, selvom kommunen havde valgt at fjerne de tre ældre søskende. I januar blev det sidste barn så fjernet, og kommunen meldte plejefamilien for vold. 

Sagen fik Mai Mercado til at kræve en redegørelse fra kommunen, og den fik hun fredags. Det er på den baggrund, at ministeren nu vil ændre loven, selvom hun understreger, at det ikke bygger på denne enkeltsag. 

- I dag er det jo en mulighed, at kommunerne selv kan gå ind og godkende plejefamilierne. Det er faktisk dét, der er sket i det her tilfælde, og der lægger jeg op til en drøftelse med partierne, hvor det fremover skal være Socialtilsynet, som foretager disse godkendelser. Simpelthen fordi at Socialtilsynet har en større og bedre faglighed end kommunerne, siger mai Mercado.

Problemer i de akutte tilfælde

Men både hos Kerteminde og Nordfyns kommuner mener man, at man fratager kommunerne muligheden for at agere i de sager, hvor der er akut brug for at fjerne et barn. Her er det nødvendigt for kommunen lynhurtigt at kunne finde en plejefamilie.

quote Vi har konkrete eksempler her i kommunen, hvor vi skal rykke ud med få timers varsel for at hjælpe børnene.

Kasper Olesen (S), formand for børn- og skoleudvalg, Kerteminde

- I Nordfyns kommune er det sådan, at vi allerede bruger Socialtilsynet i forhold til godkendelse af plejefamilier, men vi står ofte i meget konkrete og akutte situationer, hvor vi er nødt til at handle forholdsvis hurtigt. Med det afsæt er vi nødt til at afsøge forskellige match omkring det enkelte barn for at gøre det så optimalt som muligt. Det kan vi ikke, hvis vi på forhånd skal ind og have godkendt det her hos Socialtilsynet, siger Jens Otte Dalhøj (LA), formand for børne- og ungeudvalget i Nordfyns Kommune. 

I Kerteminde genkender man samme problem. 

- Vi har konkrete eksempler her i kommunen, hvor vi skal rykke ud med få timers varsel for at hjælpe børnene. Så kan vi altså ikke vente på en lang godkendelsesproces fra Socialtilsynet, som vi til tider har oplevet som rigidt, siger Kasper Olesen (S), formand for børn- og skoleudvalget i Kerteminde Kommune.

I øjeblikket er det kommunerne selv, der også står for tilsyn og supervision med de plejefamilier, som kommunen godkender. Her kunne Kasper Olesen godt se en mulighed for at ændre praksis.

- Vi bør fortsat kunne godkende plejefamilier, men en idé kunne jo være, at opfølgningen og tilsynet med plejefamilierne så blev flyttet fra kommunen og over til tilsynet, siger han.

Oversigt

    Oversigt