Det har chokeret en nordfynsk plejefamilie, at Nordfyns Kommune er ved at føre deres treårige plejesøn tilbage til de biologiske forældre, selvom drengen har været i pleje siden han var to timer gammel.
Pernille og Anders Lundgaard mener, at sagsbehandlingen i langt højere grad bør tage hensyn til det bånd, der er opbygget mellem parret og den nu treårige plejesøn.
Men kommunen gør blot sin pligt, siger formanden for børn- og ungeudvalget, Jens Otto Dalhøj:
- Vi har en forpligtelse til at søge imod at hjemgive ethvert barn, siger han.
Kommunen skal løbende vurdere de biologiske forældres evne til at tage sig af deres barn, og det er ikke kun kommunens folk, der gør det. En ekstern, autoriseret psykolog med ekspertise på området er inddraget i vurderingerne.
- Jeg har tillid til, at de kompetente fagpersoner, vi har i Nordfyns Kommune, har vurderet på det, de skal vurdere på. Jeg må også have tillid til, at den pågældende autoriserede psykolog kan stå inde for den forældrekompetencevurdering, han har givet, siger Jens Otto Dalhøj.
Plejeforældrene fortæller, at samværet med de biologiske forældre - frem mod Nordfyns Kommunes beslutning om at hjemgive drengen - er intensiveret, ligesom det er begyndt at foregå over flere dage og med kort varsel.
Omvæltningerne har ifølge plejeforældrene påvirket den treårige kraftigt, men selvom de gentagne gange har forsøgt at råbe kommunen op, har deres oplevelse været, at ingen har villet lytte.
- Når vi har at gøre med et barn på tre år, der pludselig skal omstille sig til at sige far og mor til sine biologiske forældre, så er det en voldsom omskiften for det pågældende barn, siger Jens Otto Dalhøj.