49-årige Jan Evers er alkoholiker og var i ti år på kontanthjælp. Efter et behandlingsforløb stoppede han helt med at drikke, og i håb om at få ham ud på arbejdsmarkedet igen, sendte jobcentret i Odense Kommune ham på et 13 uger langt udviklingsforløb på værtshuset Corner i Odense.
- Hvordan skal jeg stoppe mit alkoholforbrug, når de sender mig på et værtshus, spørger Jan Evers undrende.
- Det er grotesk. Først skal jeg være alkoholfri, og så sender de mig i praktik på et værtshus, siger Jan Evers til TV 2/FYN.
Svigerinde: Det må simpelthen stoppe
Jan Evers er uddannet tjener. I ti år har hans svigerinde, Else Bjerring, forsøgt at få ham på benene igen med et arbejde og et liv uden alkohol. Hun er urolig for hans ve og vel, når kommunen tilbyder job på et værthus til en alkoholiker, hvor han skal servere bajere, sodavand og kaffe.
- Det må simpelthen stoppe nu. Jeg er faktisk rigtig bange for, at Jan dør. Han dør simpelthen af det her, siger Else Bjerring.
Jeg er faktisk rigtig bange for, at Jan dør.
På grund af alkoholmisbruget har Jan Evers skader flere steder på kroppen - betændelse i bugspytkirtlen, skrumpelever, skæv ryg, slidgigt, nervebetændelse, psoriasis, skrumpning af store- og lillehjernen, smerter i lænd, hofter og skuldre. Det fremgår af hans journal.
I Odense Kommune afviser man, at Jan Evers er blevet tvunget i det 13 uger lange udviklingsforløb på værtshuset.
- Jeg vil ikke kommentere den konkrete sag, men kun sige, at pratikken er sket i samarbejde med borgeren, da Odense Kommune ikke sender folk ud i tvungen praktik, siger Søren Thorsager, der er rehabiliteringschef i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune.
Jan Evers siger til TV 2/FYN, at han har givet udtryk for over for sagsbehandleren, at han ikke ønskede at skulle i praktik et sted, hvor der serveres alkohol. Søren Thorsager er overordnet set enig i, at det ikke er meningen, at borgere skal i et udviklingsforløb et sted, hvor de risikerer at blive syge.
- Det giver ingen mening at sende borgere ud i praktik, som de bliver syge af. Det gælder i denne sag og alle andre sager. Vores opgave er at finde ud af, hvad man kan bidrage med på arbejdsmarkedet og få det prøvet af, forklarer Søren Thorsager.
Han ønsker en dialog med Jan Evers for at finde ud af, hvad der er gået galt.
Inden Jan Evers kom i et behandlingsforløb, drak han omkring 30 øl om dagen. Selv om han tidligere har været stoppet helt med alkoholmisbruget, er han begyndt at drikke igen og drikker omkring seks øl dagen, fortæller han.