Et nyt udrejsecenter skal placeres i det tidligere asylcenter Holmegaard ved Langelandsfortet i Bagenkop.
Det fortalte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på et pressemøde onsdag klokken 09.30.
Men den nyhed bliver mødt med massiv kritik og modstand fra mange sider.
- Jeg hørte nyheden i aftes fra ministeren. Jeg har ikke været involveret eller blevet hørt, og jeg er ikke enig i beslutningen. Vi må kræve sikkerhed og tryghed for befolkning 24/7, siger René Larsen (S), formand for beskæftigelse-, uddannelses- og integrationsudvalget i Langeland Kommune.
- Det her er i den grad skadende for tilflytningen, men også for de lokale. Man flytter problemerne fra et sted i landet til et andet, siger Kim Welcher, der er medlem af kommunalbestyrelsen for Dansk Folkeparti.
Også Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF) er langt fra tilfreds med dagens udmelding.
- Det er noget bras og en fuldstændig forkert placering. Det er ikke en klog beslutning, og ikke en beslutning jeg bakker op om, siger han til TV 2.
Ifølge Tonni Hansen og Kim Welcher skal det nye udrejsecenter på Langeland være for udviste kriminelle.
Forhistorie taler sit 'tydelige sprog'
På Christiansborg forstår fynskvalgte folketingsmedlemmer ikke, hvorfor tidligere planer nu droppes.
- Jeg er totalt uforstående overfor, at man vælger Langeland. Det skaber en enorm lokal utryghed. Den forrige regering havde en klar plan med øen Lindholm, og jeg forstår ikke, hvorfor man forkaster den plan og placerer det på Langeland i stedet. Det giver ingen mening, siger Lars Chr. Lilleholt (V).
Jeg er meget, meget ked af det på langelændernes vegne
- Man har ledt efter noget, der lignede øde ø-konceptet, noget der var afsides og fjernt fra andre. Når det ender på Langeland viser det, at man ikke kender Langeland ret godt. Det er et levede samfund med turisme. Et sted i udvikling ikke i afvikling, siger Mai Mercado (K).
Hos Dansk Folkeparti har man ondt af langelænderne.
- Det er synd for langelænderne. Det er at holde dem for nar at kalde det et udrejsecenter, for Langeland slipper aldrig af med dem så længe regeringen vil overholde alle konventioner og ikke bare sender dem ud af landet, siger Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti.
- Nu kan lokalsamfundet på Langeland se frem til øget kriminalitet og risko for voldelige overfald – jeg er meget, meget ked af det på langelændernes vegne.
Alex Ahrendtsen bliver bakket op af partikollegaen Jens Henrik Thulesen Dahl.
- Det er en dårlig idé. Det flytter jo bare alle problemerne fra Kærshovedgård til Langeland.
- Afviste og udviste kriminelle skal jo placeres et 100 procent afsondret sted. Det betragter jeg ikke Langeland som, og derfor var Lindholm jo en god løsning . Da regeringen droppede Lindholm, lovede man at finde et bedre egnet sted. Det er Langeland ikke, siger DF'eren.
Omvendt bliver beslutningen bakket op af Jan Johansen fra socialdemokratiet.
- Jeg siger, at det skal jo være et sted, og jeg tror, at Langeland er et godt sted. For det første kommer der nogle arbejdspladser, og så har de selv taget i mod flygtningecentre tidligere. Jeg tror, at det kan godt høre til, og blive taget godt i mod befolkningen på Langeland, siger han.
Historiens tydelige sprog
Langeland Kommune har tidligere drevet asylcentre, men efter store udfordringer blev det stoppet i 2016.
Og netop derfor mener Kim Welcher, der sidder i kommunalbestyrelsen for Dansk Folkeparti på Langeland, at det er en dårlig idé med udrejsecentereret på øen.
- Jeg synes, det er en dårlig idé. Vores forhistorie med asylcenter, taler sit eget tydelige sprog. Ud af 98 kommuner er der jo ikke nogen, der slås for at få det her udrejsecenter placeret, siger Kim Welcher.
Også Langelands 2. viceborgmester Knud Gether fra Venstre ser den nye placering som forkert.
- Umiddelbart tænker jeg, at det er en dårlig ide. Det hører ikke vores lille samfund til, fordi der har været så mange problemer med udrejsecentre andre steder, Knud Gether.
Tonni Hansen har tidligere udtrykt sig positivt om at lave et udrejsecenter på øen, men nu er situationen en anden.
I ville jo gerne lave udrejsecenter, da der var tale om at lukke Sjælsmark?
- Ja, men det var familier. Vi har intet at bidrage med i forhold til kriminelle, siger Tonni Hansen til TV 2.