Udrejsecenter: Kriminaliteten på Kærshovedgård er omfattende
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fra december til marts begik beboere på asylcentret Kærshovedgård i Boring i Midtjylland kriminalitet flere steder i landet.
- Jeg kan ikke sige andet, end at jeg er lettet.
Sådan siger Ikast-Brande Kommunes borgmester Ib Boye Lauritsen (V) efter onsdagens nyhed om, at 130 personer flyttes fra Udrejsecenter Kærshovedgård til et nyt udrejsecenter på Holmegaard tæt ved Langelandsfortet.
Udenlandske håndværkere bor ulovligt på byggeplads:
- Det skal stoppe omgående
Udenlandske håndværkere på et større byggeprojekt i Langeskov bor ulovligt på byggepladsen. Politiker og fagforbund vil have stoppet byggeriet omgående.
Det tidligere rådhus i Langeskov og nabobygningen, der tidligere var en Rema 1000-forretning er lige nu i fuld gang med at blive ombygget og omdannet til nye seniorboliger.
Men flere af håndværkerne bor ulovligt i ni skurvogne på byggepladsen.
Det viser en mailkorrespondance mellem Byggesagskontoret i Kerteminde Kommune og 3F Østfyn, som TV 2 Fyn er i besiddelse af.
Det er bygge- og boligudlejningsfirmaet Grønnely, der står bag projektet i Langeskov. Men Kerteminde Kommune har ikke givet tilladelse til, at håndværkere kan bo på byggepladsen, som det ellers er påkrævet.
- Det skal stoppe omgående. Der skal ikke bo mennesker i skurvogne på byggepladsen, når der ikke er givet tilladelse til det, siger Jesper Hempler (SF), der er formand for Miljø- natur- og teknikudvalget i Kerteminde Kommune.
Også borgmesteren vil have orden i tilladelserne ved byggepladsen i Langeskov.
- Det skal man selvfølgelig ikke, og hvis der er nogen der alligevel gør det, så skal det stoppe, siger Kasper Ejsing Olesen (S).
Samme holdning har Tonny Fejerskov, der er formand for 3F Østfyn. Det er dem, som har henvendt sig til Kerteminde Kommune.
- Normalt er det sådan, at hvis du har gang i noget byggeri eller beboelsesforhold, som ikke er godkendte, så bliver alt sat i bero, forklarer Tonny Fejerskov.
Ifølge Tonny Fejerskov kommer er en del af håndværkerne fra Rumænien, mens der muligvis også bor polakker i vognene.
"Arbejder på at lovliggøre forhold"
3F Østfyn skrev til Kerteminde Kommune mandag den 10. maj, og fik svar en uge senere den 17. maj. Her fremgår det, at Kerteminde Kommune ikke har valgt at sætte sagen i bero.
I mailsvaret fra Byggesagskontoret til 3F Østfyn står der blandt andet:
Kerteminde har ikke givet tilladelse til beboelsesvognene, vi er bekendt med sagen og arbejder på at få lovliggjort forholdene. Ejer er bekendt med at det ikke er lovligt og ansvaret er derfor alene hans hvis der skulle ske noget.
Men den går ikke, lyder det fra 3F.
- I min optik kan man simpelthen ikke give bygherren ansvaret for at bo ulovligt. Sker der noget og håndværkerne for eksempel brænder inde, så er Kerteminde Kommune ikke fritaget for ansvaret, bare fordi de har sagt det til bygherre. De skal stoppe ulykken, før den sker. Og det kan de. De har magten til at sige, at de ikke må bo der, siger Tonny Fejerskov.
Overvejer politianmeldelse
Kerteminde Kommune har nu givet et påbud til Grønnely om at få bragt forholdene omkring den manglende tilladelse i orden.
Det kan enten ske ved at få tilladelsen fra kommunen, finde andre overnatningsmuligheder for håndværkerne eller sætte arbejdet i bero indtil tilladelsen er på plads.
3F Østfyn og udvalgsformand Jesper Hempler vil have arbejdet stoppet indtil tilladelsen er på plads. Men den vej mener borgmester Kasper Ejsing Olesen ikke, man skal gå.
- Jeg synes ikke, det giver mening at stoppe byggeriet indtil tilladelsen er på plads. Men vi skal have en hurtig opfølgning på sagen, og hvis det derefter ikke er i orden, skal der handles, fortæller Kasper Ejsing Olesen.
Men det er ikke nødvendigvis nok for Jesper Hempler.
- Der er givet et påbud, men jeg synes godt, man kan overveje om der skal komme en politianmeldelse. Det er det hårdeste skridt, vi kan tage, fortæller Jesper Hempler.
TV 2 Fyn har forsøgt at få et interview med ejerne bag Grønnely, men det har ikke været muligt.
Ib Boye Lauritsen uddyber sin lettelse, og sender denne forvarsel til borgerne på Langeland:
- Personer på tålt ophold og kriminelle udlændinge skaber utryghed for befolkningen, der bor i området.
At der er problemer med netop den gruppe afviste asylansøgere sender Udlændinge- og Integrationsministeriet også et tydeligt signal om.
I en pressemeddelelse skriver ministeriet blandt andet, at regeringen vil "etablere en ordning, hvor private og erhvervsdrivende naboer kan søge støtte til sikkerhedsforanstaltninger".
Forsøgte at dræbe Muhammed-tegner
Desuden vil Fyns Politi døgnet rundt være til stede på selve udrejsecenteret og også have patruljer fast i nærområdet, meddeler Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Tastaturkrigeren fra Nyborg:
- Jeg står kun til ansvar for straffeloven
Jens Hald mener kun, at han står til ansvar for straffeloven, når han debatterer på nettet. Han vil have lov til at skrive, hvad der passer ham.
Dengang den pensionerede arkitekt Jens Hald fra Nyborg i et debatindlæg skrev om "dyrisk, primitive muslimer", fik han en advarsel fra sit daværende parti, Dansk Folkeparti.
I dag ville han undlade "dyrisk", men holder fast i at kalde muslimer primitive.
- Jeg vil have lov at skrive, hvad der passer mig. Der er kun ét sted, jeg skal stå til ansvar - det er over for straffeloven, siger Jens Hald.
Han er en af de personer, der trykker aggressivt på tastaturet, når han er uenig med nogen.
- Jeg er ude med riven. Speciel over for politikere. Der må jeg indrømme, at der lægger jeg ikke fingre imellem, fortæller han.
I 2020 har Facebook seks gange udelukket ham fra det sociale medie af 30 dage ad gangen, fordi tonen er kammet over.
En trang til taste
Jens Halds yndlingsmodstander er politikere og særligt Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V).
En rundspørge foretaget af TV 2 Fyn, hvor 113 fynske kommunalpolitikere har svaret, viser, at 57 procent af dem har oplevet personlige angreb på sociale medier.
- Der er ingen tvivl om, at borgmesteren hader mig som pesten. Det er der så ikke noget at gøre ved.
45 procent af de adspurgte lokalpolitikere har fået kommentarer, som har påvirket deres lyst til at blande sig i debatter på nettet.
Og Jens Hald holder sig ikke tilbage.
- Jeg har det sådan, at hvis jeg ser nogle ting, der kunne gøres bedre, og det er måske lidt dumt, men så har jeg en trang til at gøre opmærksom på det, fortæller Jens Hald.
Respekt!
Den demokratiske debat og dialog er udfordret, fordi alt for mange alt for ofte skriver grimme beskeder og kommentarer på internettet.
16. november 2021 kulminerer demokratiet, når vi går til valg og skal vælge de nye kommunalpolitikere rundt omkring i kommunerne. De politikere er nogle af dem, der ofte er udsat for dine negative kommentarer.
Men ingen må være utrygge ved at deltage i den demokratiske samtale. Derfor vil TV 2 Fyn have respekten tilbage i dialogen på internettet og sociale medier. Og kan du ikke finde ud af tale pænt til dem, du henvender dig til, ringer vi til dig og spørger, hvorfor du opfører dig, som du gør.
Selvom nyborgenseren er hurtig på tasterne, er der stadig kommentarer, han holder sig for god til.
- De, der kommer med så grove udtryk, der kritiserer en mands udseende for eksempel - de sætter sig ned på et niveau, hvor jeg ikke ønsker at være, siger han.
Derfor tænker han også over, at han skriver anderledes til politikere end til private.
- Da har jeg i hvert fald vænnet mig til at kommunikere i nogenlunde anstændige vendinger, fortæller Jens Hald.
Jens Hald meldte sig ud af politik, efter DF i 2016 gav ham en advarsel.
En af de personer de fynske betjente skal holde øje med, er den mand som i 2010 forsøgte at angribe tegneren Kurt Vestergaard med en økse.
Dertil kommer en række dømte terrorister, som udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye ikke har tal på.
Ministeren oplyser på onsdagens pressemøde, at personerne i udrejsecenteret har mulighed for at bevæge sig rundt på Langeland og Fyn, så længe de overholder meldepligten. Altså at de pågældende udlændinge skal møde hos politiet på nærmere angivne tidspunkter.
Mere og mere kriminalitet
I efteråret skrev TV Midtvest, som dækker det område, hvor asylcentret Kærshovedgård ligger, at "beboerne på Kærshovedgård tegner sig for mere og mere kriminalitet".
Samtidig noterer tv-stationen, at mens "det meste af kriminaliteten tidligere er foregået på Kærshovedgård, foregår mere og mere nu andre steder".
Ifølge TV Midtvest blev fem fra udrejsecentret sigtet i perioden 1. februar til 26. september 2018. Tre år senere var antallet af sigtelser steget til 127 fra 1. januar til 25. august.
Samtidig viste politiets opgørelser i efteråret 2020, at der i forhold til Kærshovedgårds første år som udrejsecenter var sket mere end en fordobling af antallet af sigtelser mod stedets beboere.
Chefpolitiinspektør Claus Hilborg oplyste i den forbindelse, at der var en del sager om butikstyveri og meget salg af narko.
Mere end hver fjerde af sagerne var begået i Herning, som ligger cirka 22 kilometer fra asylcentret. Det svarer lige knap til afstanden fra Holmegaard til Rudkøbing.
Chefpolitiinspektøren tilføjer, at ud af de 127 sigtelser er de 90 for kriminalitet uden for Kærshovedgård, og at to personer står for 40 af sigtelserne.
Begår kriminalitet langt fra udrejsecentret
Også B.T. har kigget nærmere på kriminaliteten. Avisen skriver på baggrund af en aktindsigt i begyndelsen af april, at der fra december 2020 til marts i år er rejst 59 sigtelser mod beboere på Kærshovedgård.
Sigtelserne tæller tyveri, vold og vold mod tjenestemand, narko, trusler og brud på våbenloven.
14 af de 59 sigtelser er udløst af lovovertrædelser inde på Kærshovedgård. Men ifølge aktindsigten nøjes beboerne ikke med at begå kriminalitet på udrejsecentret eller i lokalområdet.
Faktisk er en pæn del af politianmeldelserne indgivet i kommuner som København og Lyngby, skriver B.T.
Kravet om meldepligt betyder, at beboerne på udrejsecentret skal overnatte på stedet, hvilket tilsyneladende ikke forhindrer dem i at rejse langt.
Langeland skal være klar i 2022
Det nye udrejsecenter på Langeland vil ifølge planen være klar på matriklen på Gulstavvej 7 fra andet kvartal 2022.
Holmegaard skal huse en gruppe på 130 personer, der enten er udvisningsdømte eller er i Danmark på tålt ophold.
Tålt ophold er personer, som ikke har opholdstilladelse, men ikke kan udvises - for eksempel fordi de risikerer at blive dømt til døden eller udsat for tortur i deres hjemland.
Kærshovedgård lukker ikke, men vil i stedet huse afviste asylansøgere, der altså ikke har begået noget kriminelt, men som ikke har fået opholdstilladelse.
Millionudbud vundet: Fyn går forrest i omstilling til elfærger
Elfærgen Ellen fra Ærø er forbilledet. Nu skal alle andre danske ø-færger også være klimavenlige. Odense-firma skal designe ny grøn standard-færge.
Støjen fra en færgemotor er ikke til at tage fejl af. Det gælder osse støjen fra de to motorer, der ligger under dækket i den 45 år gamle færge, der sejler mellem Assens og Baagø i Lillebælt.
- Den er driftssikker. Vi kender den, og vi er trygge ved den, siger færge- og havnechef Ole Knudsen.
Men færgens dieselmaskine er ikke klimavenlig. En elmotor ville være at foretrække, mener et politisk flertal på Christiansborg.
- Færgetrafikken har stort potentiale for at bidrage til at reducere udledning af CO2 på transportområdet. Omstilling af vores kommunale færgedrift vil være et godt skridt i den rigtige retning til en langt mere grøn og bæredygtig færgetrafik, siger transportminister Benny Engelbrecht, Soc.dem.
Sammen med partneren PensionDanmark skal det fynske firma Odense Maritime Technology (OMT) nu samarbejde med ø-kommunerne om udviklingen af en ny, bæredygtig færgeløsning.
PensionDanmark bidrager med finansieringen, mens Odense Maritime Technology står for at designe og udvikle færgekonceptet.
- Vi er meget stolte over, at vi er udvalgt til at udvikle en ny standardiseret løsning for fremtidens færger. Det er svær opgave, men superspændende, siger Thomas Eefsen, salgsdirektør i Odense Maritime Technology.
Inspiration fra biler
Konceptet med en standardfærge er inspireret af bilindustrien, hvor der produceres flere forskellige bilmodeller på samme produktplatform. Netop det koncept har Odense Maritime Technology succes med både i Danmark og internationalt.
- Vi forventer, at færgekonceptet også vil være attraktivt i udlandet, så det på sigt kan bidrage til at skabe yderligere arbejdspladser i danske maritime virksomheder. Færgekommunerne kan være med til at nedbringe CO2-udslippet lokalt og indirekte være med til at nedbringe den globale CO2-udledning, når de bliver showroom for, hvordan Danmark har løst opgaven med at udrulle grønne færgeløsninger,” siger Thomas Eefsen fra Odense Maritime Technology.
I Assens er færgechef Ole Knudsen grundlæggende positiv over for tanken om elfærger, men han er bekymret for økonomien.
- Jeg er ikke sikker på, at den økonomiske pakke, der nu er vedtaget, vil kunne dække vores ekstraomkostninger. Den vil måske kunne dække omkring 25 procent af udgifterne, siger Ole Knudsen.
- Jeg tror, målet er godt nok. Jeg tror også på, at det nok på et tidspunkt ender med elfærger. Men det kan godt være, at man skal finde en mellemløsning først. Eventuelt en hybridløsning, hvor vi beholder dieselmotoren som sikkerhed, siger Ole Knudsen.
Det nye færgekoncept fra Odense Maritime Technology ventes færdigt i slutningen af 2021, men allerede nu kan færgekommunerne søge om penge til enten ombygning af eksisterende færger eller køb af helt nye grønne færger.
Puljen bliver udmøntet med 150 millioner kroner i år og 50 millioner kroner næste år, og midlerne vil blive tildelt ud fra kriterier om CO2-effekt per tilskudskrone og nedbringelse af øvrige emissioner; som udledning af NOx, SOx og partikler.
Fakta om meldepligt
Meldepligt betyder, at den pågældende udlænding skal møde hos politiet på nærmere angivne tidspunkter med henblik på løbende at sikre, at politiet har kendskab til udlændingens opholdssted.
Det er politiet, der træffer afgørelse om meldepligt efter reglerne i udlændingelovens § 34, stk.23. mar. 2020.
Video viser, hvor hurtigt krysantemumbomber springer - lunten er livsfarlig
kopieret!
Nytårsnat døde en 24-årig mand efter en krysantemumbombe gik af og kostede ham livet. Ifølge Fyns Politi var der tale om en meget kraftig, ulovligt anskaffet bombe.
Og mens mange har et eller andet kendskab til, at fyrværkeri skal tændes med en lunte af en art, så bliver krysantemumbombens lunte i særdeleshed et livsfarligt redskab, hvis den antændes forkert.
Det samme gør sig faktisk gældende med det professionelle fyrværkeri krysantemumbombe. Der er dog den fuldstændigt afgørende forskel på sådan en og almindeligt fyrværkeri, at en del af lunten er ekstremt hurtigt.
Peter Hald, der er kemiker og sikkerhedsleder ved Institut for Kemi ved Aarhus Universitet kalder krysantemumbomben for et unikt stykke håndværk. I de rette hænder er det noget af det flotteste fyrværkeri, men i de forkerte, noget af det farligere, siger han.
- Den er ikke lavet som en bombe, der skal sprænge ting i luften. Men den er lavet til at skulle skydes højt op på himlen, og antænde der.
Dermed slår Peter Hald også fast, at en krysantemumbombe på ingen måde er lavet til sprængning nær jordoverfladen.
- Ideen er, at den skal løftes op, så den tegner en stor ”krysantemumblomst” af stjerner på himlen.
Ekstremt eksplosiv med livsfarlig lunte
Bomben består af flere lag. Lunten tænder først en krudtladning, som skal skyde selve bomben op af affyringsrøret. I affyringen tændes en forsinkelse, og når bomben er kommet helt til tops, tænder den en kraftig krudtladning midt i bomben. Den ladning sprænger bomben og spreder de brændende stjerne. Princippet er som i en almindelig raket, bare mere symmetrisk og ofte en del større.
- Stjernerne inde i sådan en, er tunge, brændende stykker krudt, der bliver kastet ud med høj fart. Man skal forestille sig marmorkugler, blot lavet af krudt, siger Peter Hald.
Når det så galt, og bomben sprænger før tid, så skyldes det formentligt, ifølge Peter Hald, at lunten går af før den, der tænder den, er klar over det.
- Den lunte, som sidder på sådan en krysantemumbombe, er lavet til at skulle stikke op af et affyringsrør. Og selvom den måske er over én meter lang eller længere, så er den lavet af sortkrudt, pakket ind i papir. Sådan en lunte brænder på en brøkdel af et sekund, siger han.
For enden af lunten er en almindelig, grøn, langsom lunte, som de kendes fra andet fyrværkeri. Det er den, der skal give tiden til at komme på sikker afstand. Hvis man korter lunten af eller bare tror, at man har masser af tid, så når personen der tænder ikke langt nok væk, og det i tilfælde opstår ulykken.
Krysantemumbomber laves i alle størrelser. Deres størrelse opgives ofte som deres diameter i tommer, og typiske størrelser går fra to til ti tommer. Jo større de er, jo kraftigere er effekten også. Der er ikke noget fyrværkeri som er ufarligt, når man bruger det forkert.
Hjælper undertrykte kvinder - nu får de millionbeløb
kopieret!
"Søstre mod vold og kontrol" får forlænget deres tilskud fra staten på 1,7 millioner kroner om året til og med 2028, har regeringen besluttet torsdag. Tilskuddet udløb oprindeligt ved udgangen af 2024.
Organisationen kæmper for ikke-vestlige kvinders ret til at leve et frit og selvstændigt liv uden negativ social kontrol og vold.
At organisationens fremtid nu er sikret glæder folketingsmedlem og retsordfører for Socialdemokratiet, Bjørn Brandenborg (S).
- Jeg har selv mødtes med "Søstre mod vold og kontrol" flere gange, og jeg er rigtig glad for, at vi nu sikrer, at de kan fortsætte deres vigtige arbejde med at hjælpe unge kvinder med ikke-vestlige baggrund, der er udsat for negativ social kontrol, siger han til TV 2 Fyn.
Falske anklager
Kvinder med ikke-vestlig baggrund, der bliver udsat for social kontrol, står ofte alene, da det som regel er kvindernes familier, der udøver den sociale kontrol.
- “Søstre mod vold og kontrol” er en vigtig organisation, der kan være med til at gribe de unge kvinder med ikke-vestlig baggrund, der bliver ofre for negativ social kontrol, så de ikke står helt alene, siger Bjørn Brandenborg.
- Jeg har selv besøgt organisationen og talt med flere af de kvinder, som de hjælper, og der er ingen tvivl om, at de gør et godt og vigtigt stykke arbejde, lyder det videre.
Tilbage i 2022 blev foreningen pure frikendt i en advokatundersøgelse for alle anklager og beskyldninger om, at foreningen udelukker medlemmer, lægger pres på tidligere medlemmer, begår dokumentfalsk og har berøringsangst overfor kvinder af muslimsk oprindelse.
Anklagerne florede mestendels på Facebook, men en uvildig advokatundersøgelse fra Horten, som var politisk bestilt, manede dem til jorden.
Ulovligt fyrværkeri sælges i stor stil på Facebook - blev tilbudt 20 livsfarlige bomber på en time
kopieret!
Ulovligt fyrværkeri florerer i stor stil i en åben salgsgruppe på Facebook. Det kan TV 2 Fyn dokumentere efter en gennemgang af gruppen "Kanonslag", som har næsten 10.000 medlemmer.
Her reklameres der for alt fra mindre kanonslag, overskudslagre af lovligt fyrværkeri til hjemmelavet krudt. Men der annonceres også for de farlige krysantemumbomber, som endte med at koste en 24-årig mand livet kort efter midnat nytårsnat.
TV 2 Fyn besluttede sig derfor for at undersøge, hvor nemt en købsaftale med en sælger kan komme i stand.
På under en time blev vi tilbudt i alt 20 krysantemumbomber fra én sælger. Fyrværkeriet kunne afhentes allerede samme eftermiddag i Esbjerg.
Sådan gjorde vi
På TV 2 Fyn satte vi os for at undersøge markedet for ulovligt fyrværkeri for at afdække, hvor nemt og tilgængeligt det er at fremskaffe.
Under falsk navn på Facebook kontaktede vi flere sælgere på Messenger. Sælgere som er aktive i gruppen ”Kanonslag”, hvor de har lavet salgsopslag.
TV 2 Fyn har ikke på noget tidspunkt haft til hensigt at købe ulovligt fyrværkeri, og redaktionen har tilkendegivet os og vores formål over for sælgerne, så snart vi er blevet tilbudt det ulovlige fyrværkeri.
TV 2 Fyn har tilbudt sælgerne at svare på spørgsmål om det ulovlige fyrværkeri. Det har de enten ikke ønsket eller ikke svaret på.
Fire minutter
En anden person reklamerede i Facebook-gruppen, at han havde såkaldte FP3-kanonslag til salg i Odense. En type fyrværkeri, som er ulovligt i Danmark, men i stor stil bestilles hjem fra hjemmesider i blandt andet Polen.
Mange af disse postordrer fanges i tolden, men nogle slipper igennem, ligesom andre af disse stykker pyroteknik afhentes af sælgerne selv i udlandet og smugles over grænsen.
Fra en falsk Facebook-profil kontaktede TV 2 Fyn sælgeren, som efter få sekunder svarede, at han kun havde fire af kanonslagene tilbage. Han var villig til at sælge dem for 50 kroner.
For at være sikker på, at det ikke var det pure opspind, bad redaktionen sælgeren sende et billede af kanonslagene. Billedet kom prompte, og efter blot fire minutter var sælgeren klar til at lave en handel.
Efter at TV 2 Fyn fortalte sælgeren, at vi ikke havde i sinde at købe hans produkter, men høre ham, hvorfor han sælger ulovligt krudt, ophørte kontakten.
Mængderabat
Den krysantemumbombe, som nytårsnat slog en 24-årig mand ihjel i Odense, blev af Fyns Politi omtalt som en “meget stor bombe”. Politiet har efterfølgende sigtet tre mænd for uagtsomt manddrab.
Og netop krysantemombomber er der også til salg flere steder i Facebook-gruppen. Onsdag middag reklameres der for fyrværkeri af denne type i både København og Esbjerg. Bomberne bliver i opslagene omtalt som “kugler”.
En sælger reklamerede eksempelvis med fem-tommer-kugler til 4.000 kroner for ti styk - eller 400 kroner per potentielt dødbringende eller invaliderende stykke sprængstof.
Ifølge Peter Hald, der er kemiker og sikkerhedsleder ved institut for kemi på Aarhus universitet, er ingen former for krysantemumbomber ufarligt.
- Krysantemumbomber laves i alle størrelser. Deres størrelse opgives ofte som deres diameter i tommer, og typiske størrelser går fra to til ti tommer. Jo større de er, jo kraftigere er effekten også. Der er ikke noget fyrværkeri, som er ufarligt, når man bruger det forkert.
“Har du stadig kugler til salg,” spurgte TV 2 Fyn sælgeren i Esbjerg i en besked på Messenger.
39 minutter efter svarede manden, og få minutter efter tilbød han ti fire-tommer krysantemumbomber for 2.500 kroner, og så ville der medfølge en gratis kasse kanonslag.
Yderligere ti 2,5-tommer bomber kunne vi få for 700 kroner, men allerede inden TV 2 Fyn får svaret, begyndte sælgeren selv at prutte prisen ned. Ti af de store bomber skulle nu kun koste 2.200 kroner og afhentes samme eftermiddag i Esbjerg.
Igen ophørte kontakten efter at TV 2 Fyn meddelte sælger, at vi ikke havde i sinde at købe hans varer. Han er ikke vendt tilbage på vores ønske om at stille spørgsmål.
Stor interesse
I København viste en tredje sælger på Facebook en papkasse indeholdende fem krysantemumbomber.
Opslaget var oprettet under et døgn, efter den 24-årige mistede livet. Opslaget havde fået 71 kommentarer, hvoraf hovedparten viste interesse for at købe.
Denne sælger har TV 2 Fyn ikke kontaktet, men opslaget viser alligevel tydeligt, hvor nemt det er at komme i kontakt med sælgerne af de farlige sprængstoffer. Fælles for alle salgsannoncerne er, at ingen af dem kræver medlemskab af gruppen for at kunne se dem og kontakte sælgerne.
Det lader dog ikke til, at myndighederne bare lader stå til. 10. december blev der eksempelvis beslaglagt 10.000 kanonslag og 5-600 krysantemumbomber under en ransagning i Måløv.
I hele 2023 tilbageholdt Toldstyrelsen 2,2 ton ulovligt fyrværkeri, som var på vej ind over grænsen. I de første tre kvartaler af 2024 blev der beslaglagt yderligere et halvt ton.
T-shirts til 25 kroner - nu åbner tøjbutik med "uhørt lave priser"
kopieret!
Den svenske tøjgigant Lager 157 åbner snart en butik i Rosengårdcentret med tøj til “uhørt lave priser”. Det skriver MigOgOdense på baggrund af en pressemeddelelse.
Tøjvirksomheden tilbyder blandt andet t-shirts til mænd til 25 kroner, jeans til kvinder til 160 kroner og skijakker til børn til 300 kroner.
Lager 157 har mere end 80 butikker i Norden og Tyskland. Det bliver kædens sjette butik i Danmark, eftersom kæden lige nu har fire butikker i Jylland og en på Sjælland.
I december skrev Lager 157 på virksomhedens LinkedIn-profil, at den ville åbne en 2.145 kvadratmeter stor butik i Odense. Der var det dog ikke nærmere specificeret, hvor den nye butik skal ligge.
Butikken åbner 27. februar.
Efterskoleelever tog på plejehjem for at lære om fremtidens teknologi
kopieret!
En gruppe efterskoleelever lagde onsdag vejen forbi Svanehøj Plejehjem i Kerteminde for at blive klogere på velfærdsteknologi i praksis.
- Det handler om at få sat deres viden i spil, så det ikke bare bliver noget, der foregår i en bog, siger efterskolelærer Michael Larsen.
Eleverne fra Kerteminde Efterskoles teknologilinje lærte blandt andet om brugen af robotdukker, der anvendes til borgere med demens.
- Jeg er glad for at komme ud af huset og se, hvordan teknologien er aktuelt, og hvordan den kan bruges hos den ældre befolkning og ikke kun de yngre, siger efterskoleelev Nanna Fredslund Breinholt.
Advarer om "meget glatte veje"
kopieret!
Bilister på Fyn bør være opmærksomme på glatte vejbaner.
Ifølge TV 2 Vejret er temperaturerne i vejbanerne nemlig under frysepunktet, hvilket kombinereret med den megen regn, som er faldet på det seneste, ikke er den bedste kombination.
- Det kan føre til meget glatte veje, skriver TV 2 Vejret.
Det kan være svært at se det glatte føre, når vandet på vejbanerne er frosset til. Der er især tale om vejbaner på det vestlige Fyn.
Vagtchef hos Fyns Politi Steen Nyland siger til TV 2 Fyn, at bilister bør køre efter forholdene.
Nye fotovogne forvirrer - går efter bestemte trafikanter
kopieret!
Sund & Bælt har fået nye fotovogne, som registrerer kilometerbaseret vejafgift på lastbiler.
Fotovognene er taget i brug, efter at en ny afgift er trådt i kraft. Den skal bidrage til den grønne omstilling af den danske vejtransport.
Men de nye vogne skaber lidt forvirring blandt bilister. Blandt andet var der i en lokal facebookgruppe undren, da en af vognene holdt ved Svendborgmotorvejen omkring Kværndrup.
Men det er altså ikke vogne, som bilister skal frygte, fortæller Jens Villemoes, der er pressechef i Sund & Bælt:
- De kan godt forveksles med fotovogne, men de er kun rettet mod lastbiler over 12 ton. Bilerne indgår i kontrollen af vejafgifter for lastbiler, der blev indført 1. januar.
OB mister stortalent - forhandler med flere udenlandske klubber
kopieret!
Et af de helt store stjerneskud er på vej ud af Ådalen. Tobias Slotsager var af mange spået som fremtidens forsvarskrumtap, hvis ikke han skulle indbringe øens hold en rekordsum.
Nu ligner det, at han forlader klubben for beskedne en million euro - svarende til små 7,5 millioner kroner, skriver bold.dk.
Det er ifølge TV 2 Fyns oplysninger sandsynligt, at en aftale falder på plads i januar. Hvis ikke et salg lykkes, kan Slotsager forlade klubben transferfrit til sommer.
Ifølge TV 2 Fyns oplysninger forhandler Tobias Slotsager med flere udenlandske klubber i disse uger. Blandt andet er et skifte til en engelsk klub i spil. Der er desuden stor interesse for Slotsager fra klubber fra Holland, Belgien, Portugal og Spanien.
Ledelse siger ja
Ifølge bold.dk’s oplysninger har OB-ledelsen afstemt, at man vil vende tommelfingeren opad til et bud på minimum 7,5 millioner kroner.
Et beløb, der frister flere udenlandske bejlere, og som altså er langt fra den rekordsum, der blev talt om, at Slotsager kunne indbringe.
Både tidligere sportsdirektør Björn Wesström og nuværende sportsdirektør Troels Bech har flere gange givet udtryk for, at en kontraktforlængelse var et ønske, men det til trods er det altså ikke lykkes parterne at blive enige om en aftale.
I sommer afviste OB kategorisk et bud på 15 millioner kroner fra østrigske Sturm Graz.
Slotsager var i september inkluderet som en ud af fire danskere på den eksklusive Golden Boy-liste.
Fjernvarme Fyn lukker for varmen
kopieret!
Hvis du er bosat eller opholder dig i Odense SV, kan det være en god ide at finde tophuen frem. Fjernvarme Fyn lukker nemlig for varmen fra klokken 07.30 til klokken cirka 13 torsdag.
Det oplyser selskabet på dets hjemmeside.
Konkret drejer det sig om Brogårdsvej, Engblommevej, Engsnarren, Engsvinget og Lindholmvej, der vil opleve varmeafbrydelsen.
Årsagen skal findes i, at Fjernvarme Fyn vedligeholder og forbedrer fjernvarmerørene i området.
Læger vil skyde prisen på cigaretter i vejret
kopieret!
En pakke cigaretter skal koste mindst 120 kroner, og prisen på nikotinposer og lignende produkter skal tilsvarende følge trop.
Bag forslaget er Lægeforeningen, der torsdag offentliggør i alt ti forslag, der skal styrke indsatsen for at fjerne tobak og nikotin - især fra børn og unges hverdag.
Prisforhøjelsen er vigtig, siger formand for foreningen Camilla Rathcke, fordi erfaringen fra andre lande viser, at en høj pris er det mest effektive middel til at undgå, at børn og unge begynder at ryge.
- Prisen er meget afgørende, hvis man vil afholde folk fra at begynde på en dårlig vane. Samtidig påvirker prisstigninger dem, der er i gang, til at stoppe. siger hun.
Glatte veje truer - inden dagen kan byde på sol
kopieret!
Torsdag morgen er der risiko for glatføre i forbindelse med frysende våde vejbaner eller en enkelt snebyge.
Ellers byder dagen på lidt eller nogen sol, og kun stedvis vil der falde en byge. Bygerne vil mest være med regn eller slud, men enkelte snebyger kan heller ikke udelukkes.
Temperaturen når op mellem en og fem graders varme med en svag til jævn sydvestlig eller skiftende vind.
Kontroversiel konkursrytter får frataget millionstøtte til lokalmedie
kopieret!
I december oplyste Medienævnet, at lokalmediet Ærø Dagblad stod til at få mediestøtte for 1,4 millioner kroner. Nu ser det dog ud til, at det lille lokale medie, der drives af Carsten Lehrskov-Schmidt, ikke får en krone.
Det skriver fagbladet Journalisten onsdag.
Fagbladet har ikke haft mulighed for at få svar fra Medienævnet på, hvad årsagen er, men ifølge Journalisten kan det muligvis hænge sammen med Carsten Lehrskov-Schmidt fortid.
Flere konkurser bag sig
Han har nemlig to tvangsopløste virksomheder, ni konkurser og fem igangværende konkurssager i bagagen, skriver mediet.
Carsten Lehrskov-Schmidt forklarer selv til Journalisten, at “han er blevet bedt stille en bankgaranti for den krævede delvise egenfinansiering af projektet.”
Det er ikke lykkedes på grund at juleferie og nytår, og det skulle være årsagen til, at støtten er trukket tilbage, fortæller han videre.
På Ærø Dagblad lyder det dog i en artikel onsdag, at mediet helt har droppet tilskuddet på 1,4 millioner kroner, da “kravene fra Slots- og Kulturstyrelsen blev for omfattende.”
Indtil februar sidste år var han også involveret i nichemediet Byens Ejendom. Men her måtte han efter flere år på pumperne også dreje nøglen om.
I Børsen fortalte Carsten Lehrskov Schmidt tidligere samarbejdspartner - det forhenværende radikale folketingsmedlem Kim Sejr - at han efter kort tid havde trukket sig fra deres fælles projekt Konferenceselskabet, som var en udløber af Byens Ejendom, på grund af samarbejdsproblemer.
Odense Håndbold buldrer videre
kopieret!
Odense Håndbold er stadig ubesejret i Kvindeligaen i indeværende sæson. 12 ud af 12 kampe i grundspillet er nu vundet. Men den perfekte statistik kom under pres onsdag på Frederiksberg.
København Håndbold var længe fuldstændig med i opgøret mod førerholdet, men knap midtvejs i anden halvleg slog fynboerne et lille hul og kørte en sejr på 29-26 i hus.
Det betyder, at Odense topper tabellen med 24 point, Esbjerg følger efter med 22 point og Ikast med 20 point. København er nummer fire med 18 point.
EM-åbenbaringen Helena Elver var nok en gang omdrejningspunktet i Odenses angreb. Hun scorede selv fem gange på fem forsøg og assisterede ved yderligere otte scoringer.
Hærværk på efterskole skaber utryghed - bi-familie sprængt i luften
kopieret!
Da eleverne på Langelands Efterskole vendte tilbage fra juleferie, var det til et ærgerligt syn.
Deres fælles have var blevet udsat for hærværk. Et af bistaderne var sprængt i stumper og stykker. Til stor ærgrelse for både elever og forstander.
- Der er jo mange ærgerlige ting i det, dels at der er en stor bifamilie, som er gået tabt, og at vi skal ud og investere i et nyt, men det er også ærgrelsen over, at det fine, der sker, når man laver noget sammen, det er der i hvert fald nogle enkelte, som ikke forstår, siger forstander Michael Thagaard.
Bistaderne er en del af efterskolens fælleshave, hvor frivillige foreninger og andre indbydes til at dele deres interesser med skolens elever.
Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her