Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
To 16-årige skal henholdsvis seks og ni måneder i fængsel efter to voldsepisoder, der udspillede sig i maj i Rudkøbing på Langeland.
En bilejer i Rudkøbing opdagede en aften i maj, at tre unge mænd var trådt op på hans bil. Da han bad dem træde ned, gik de til angreb på ham og uddelte både slag og spark
Episoden, der udspillede sig den 20. maj, har nu ført til, at to 16-årige fra henholdsvis Vordingborg og Langeland har fået fængelsstraffe på seks og ni måneder.
Det oplyser anklagemyndigheden ved Fyns Politi.
En 18-årig mand fra Langeland, der også deltog i overfaldet, er ligeledes kendt skyldig, men retten afventer en mentalundersøgelse, der skal afgøre, om han skal have fængelsstraf eller en behandlingsdom.
Tidligere straffet
Manden fra Vordingborg har modtaget sin dom på seks måneder.
Den anden 16-årige har udbedt sig betænkningstid, men endnu ikke anket dommen på ni måneder.
19 betingede frakendelser: Politiet bekymret over vanvidskørsel
Fyns Politi melder om flere episoder af vanvidskørsel under coronakrisen.
Mens coronakrisen har stået på, har der været færre biler på vejene, men til gengæld har der været flere, der har kørt uforsvarligt.
Det meddeler Fyns Politi, der har oplevet en stigning i, hvad de kalder vanvidsbilisme.
- Vi kalder det vanvidsbilisme, hvis man for eksempel kører 200 km/t eller mere på motorvejen, eller hvis man kører mere end 100 procent for hurtigt i byer og på landeveje. Men det er også vanvidsbilisme, hvis man kører groft uagtsomt og på en facon, hvor man ser stort på færdselsloven - for eksempel kører over for rødt lys, overhaler indenom i høj fart, kører op på fortov og så videre, siger Preben Ingemansen i en pressemeddelelse.
Han er politikommissær og leder af Operativ Færdsel i Fyns Politi.
19 betingede frakendelser
I juni havde færdselspolitiet særlig opmærksomhed på trafikanterne på E20 Fynske Motorvej, og det førte til at 19 bilister fik deres kørekort betinget frakendt. Ifølge politiet var det hovedsagligt hastighedsoverskridelser, der var årsagen.
Desuden fik to motorcyklister frakendt deres kørekort ubetinget, fordi de kørte over 200 km/t på motorvejen.
Ifølge Preben Ingemansen ser man også en stigning i vanvidskørsel andre steder end på motorvejen.
- Vi ser det desværre alle steder, men det man kan sige, om det vi ser i Odense, er, at her er der så mange trafikanter, cyklister og gående på vejene, at der er meget høj risiko for at skade andre, når man for eksempel kører over for rødt og i særdeleshed, når man samtidigt kører alt for stærkt. Det er virkelig farligt, siger han.
Løjer måske af
I takt med at folk begynder at bevæge sig ud i samfundet igen, og bilerne vender tilbage på vejene, spår man, at der kan komme et fald, og at vanvidsbilisterne vender tilbage til at begå deres forseelser i nattetimerne.
- Det kræver plads at køre vanvittigt, så nu hvor der igen er biler på vejene, myldretider, så ser vi det mere i weekenderne og i de sene i aften- og nattetimer. Men det er stadig ulovligt, og det er stadig virkelig farligt, siger Preben Ingemansen.
Ifølge Fyns Politi har man særlige indsatser mod vanvidskørsel, der består i at indsætte civile politi, der har måleudstyr installeret og samtidig har en chance for at følge med de bilister, der kører uforsvarligt.
Årsagen til, at den 16-årige fra Langeland får en længere straf, er, at han er straffet for vold to gange tidligere, og at han begik kriminalitet i sin såkaldte prøvetid.
Den 16-årige fra Langeland har været varetægtsfængslet siden 27. maj og vil fortsat være varetægtsfængslet. Manden fra Vordingborg er løsladt, men vil snart blive indkaldt til afsoning.
Den 18-årige har været varetægtsfængslet siden 21. maj, men er nu løsladt og vil være det indtil en eventuel fængselsdom.
Vidne blev slået ned
Bilejeren var ikke det eneste offer for de tre unge mænd på maj-aftenen.
Efter den første voldsepisode gik de tre mænd fra stedet mod Ørstedsparken i Rudkøbing. Nogle vidner til episoden holdt et øje på, hvor mændene gik henad.
Kort tid efter vendte de tre unge mænd dog tilbage til gerningsstedet og slog et af vidnerne ned. Manden, der blev slået ned, forklarede i retten, at han ikke husker andet end at være blevet slået ned.
To mænd varetægtsfængslet for salg af større mængde heroin
Søndag aften blev fem personer sigtet for besiddelse og salg af narkotika i Munkebo - to af dem blev mandag stillet for retten, hvor de fik fire ugers varetægtsfængsling.
Mandag blev to mænd på henholdsvis 30 og 45 år varetægtsfængslet i fire uger, efter de søndag aften blev anholdt for salg af narkotika. Der blev i alt anholdt fem personer, men de resterende tre personer blev mandag løsladt.
Det drejer sig om besiddelse af cirka 175 gram heroin, 225 gram kokain og 400 gram hash.
- Det er meget sjældent, vi finder heroin i de mængder, siger Per Sterobo, der er politikommissær ved Fyns Politi.
Nu går efterforskningen i gang
Der var kun begrundet mistanke og beviser mod to af de anholdte. Derfor er de andre tre blevet løsladt, indtil efterforskningen viser, om de også er en del af det.
Mandag besluttede Retten i Odense at de to mænd skulle varetægtsfænglset i fire uger.
- Det betyder, at vi har en del arbejde de næste fire uger. Dommen betyder, at der måske lægger mere bag, som vi skal efterforske grundigt det næste stykke tid, siger politikommissær ved Fyns Politi, Per Sterobo.
- Vi har i længere tid haft en mistanke om, at de var involveret i noget salg. Jeg kan af hensyn til efterforskningen ikke komme nærmere ind på detaljerne omkring sagen.
De to mænd er sigtet for overtrædelse af loven om euforiserende stoffer og straffelovens paragraf 191, som omfatter salg af narkotika. Deres endelige dom skal afgøres på baggrund af de næste ugers efterforskning.
Derfor har det ifølge anklager Brian Dybdahl været en stor hjælp, at flere udenforstående vidner stod frem i retten for at klarlægge, hvad der skete på aftenen.
- Uden forklaringerne fra de udenforstående, havde det været svært at belyse, hvad der skete, da det ene af ofrene intet husker, og den anden holdt hænderne foran sit ansigt for at beskytte det, siger han.