11. jan. 2024 kl. 12:37

Claus er håndboldtræner for særlig gruppe børn - men spørger aldrig til deres diagnose

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

På håndboldholdet spørger de ikke om handicappet. Alle er bare velkomne. Blandt andet derfor er det lykkes trænerne at skabe et energisk og givende idrætsfællesskab.

Hallen på Kirkevej 13 i Brenderup fyldes gradvist af bolde, der banker i gulvet. Samtidig kører samtalerne uafbrudt mellem de cirka 25 fremmødte børn, inden træner Claus Fly fløjter i gang 16:30. Den ugentlige håndboldtræning skal til at starte for Brenderup Lykke Kidz.

- Jeg synes, det er dejligt at spille, fortæller Adam Brinch Christensen med sin grønne håndbold dansede mellem hænderne.

Håndboldholdet er ikke som de andre. Brenderup Lykke Kidz er en del af konceptet Lykkeliga, der i dag råder over 1200 medlemmer på landsplan - og hele syv hold på Fyn. 

Det er et idrætstilbud til børn og unge med specielle behov. Igennem rummelighed og accept af netop forskellige behov bryder de med statistikkerne. Her har mange handicappede børn og unge netop fundet deres vej ind i foreningsidrætten.

- Det er sjovt at være med, siger Magnus Wermuth Ostenfeldt i køen til at få lov at skyde på mål.

Thomas Larsen Bjerre
Holdet træner én gang om ugen i Brenderup.


Selvom Lykkeliga har knækket koden til at skabe et foreningstilbud til denne gruppe, så har vejen dertil formentlig ikke været nem for børnene.

For i TV 2 Fyns rundspørge blandt 43 fynske familier, der har et barn med handicap, svarer hele 94 procent af de foreningsaktive, at de er enige i, at det er svært at være barn/ung med handicap og finde et idrætshold i en forening.

De primære grunde lyder på manglende lokale foreninger, manglende ekstra hjælp ved deltagelse og manglende rummelighed fra trænerne.

Et anderledes take på fællesskabet

I spidsen for træningen står Claus Fly. Selvom det ville være oplagt, at han har en faglig baggrund, der begrunder arbejdet med børn med særlige behov, så er det langt fra tilfældet. Han er derimod uddannet ingeniør.

- Det, at man har lyst til at lege bold sammen med andre, er egentlig kvalifikation nok til det. Og det at acceptere, at der er forskellige behov og niveauer gør en stor forskel, fortæller han.

Med den frivillige trænergerning følger også mange timers arbejde omkring Brenderup Lykke Kidz.

Foruden den ugentlige træning er der stævner i weekenden. Og de kan ligge i alle dele af landet, hvilket betyder mange timer i den frivillige sags tjeneste. Claus Flys primære grund til at være træner, er, at arbejdet med børnene på håndboldbanen er sjovt. Og så gør han det for at skabe et idrætsfællesskab for de børn, der i forvejen er udfordret af deres særlige behov eller handicap.

Claus Fly fokuser på ikke at være pædagog, men blot håndboldtræner.


Og han ved præcis, hvorfor succesen og opbakningen til specialholdet er så stor:

- Det er fordi, vi træner som håndboldtrænere – og ikke træner med fokus på deres diagnoser. Så vi er ikke pædagoger, men forsøger at lave noget, der ligner håndboldtræning.

Han og de andre trænere har fokus på at skabe et rum, hvor man ikke bliver behandlet efter sit handicap. Derfor spørger de heller ikke til hvilke diagnoser, man har, når man starter hos Brenderup Lykke Kidz.

En gevinst i familien

- Det kan være med til at være et kæmpe frirum for rigtig mange. Og så kan det også være med til at skabe en følelse af, at man hører til, og man er god nok, når man ligesom er sammen med nogen, der deler den samme interesse, fastslår Mie Maar Andersen.

Hun er konsulent ved Videnscenter om handicap og har i flere år undersøgt netop problemstillingen omkring børn og unge med handicap, der står uden for foreningsidrætten.

Thomas Larsen Bjerre
Morten Thaisen har tydeligt kunne mærke, hvordan foreningsidrætten har løftet hans datter.


At spillerne på holdet får en succesfølelse af at være med, skriver flere af de fremmødte forældre under på. Morten Thaisen er far til Mathilde Thaisen, der er startet på holdet. 

Han er oftest med til den ugentlige træning for at opleve, hvordan hans datter lyser op i idrætsfællesskabet:

- Pludselig får vores barn mulighed for at kunne deltage i noget, og vi kan virkelig se på hende, at hun er stolt og glad.

Læs også: 6-årige Dicte må ikke være med til sport, fordi hun har ”dumme drilleøjne”
Gå tilbage Del
8. jan. 2024 kl. 14:01

6-årige Dicte må ikke være med til sport, fordi hun har ”dumme drilleøjne”

Malthe Lindholm Noes

Dicte Sander Søgren er lige så energisk og livlig som mange andre seksårige. Hun ser bare meget dårligere end de fleste. Hendes handicap gør, at forældrene har svært ved at finde en idrætsforening til hende.

Legetøjet flyder rundt på gulvet i hjemmet i Nyborg. Primært dukker og dyr i alle former og farver. I samarbejde med mor og far er Dicte Sander Søgren ved at klæde dukkerne på i fine kjoler. Noget, som de ofte gør. For legen i hjemmet er blevet en af Dictes primære fritidsaktiviteter, når hun har fri fra specialskolen Rævebakkeskolen i Nyborg.

- Hun ville have godt af at få nogle flere venner, siger Troels Sander Søgren, der er far til Dicte.

6-årige Dicte ser ud og opfører sig som langt de fleste jævnaldrende. Men modsat andre er hun næsten blind. På venstre øje har hun tunnelsyn på under fem grader – og på højre ser hun kun lys og skygger. Det fysiske handicap gør, at det næsten er umuligt for forældrene, Mathilde Sander Søgren og Troels Sander Søgren, at finde en idrætsforening, der kan rumme Dicte.

- Vi har prøvet rideklubber, og hun har gået til håndbold, men hun kunne ikke se bolden. Og så har vi prøvet svømning, fortsætter Troels Sander Søgren.

Uligheden i foreningsidrætten for børn og unge med handicap er et emne, vi på TV 2 Fyn sætter fokus på den kommende uge under titlen Hvorfor er der ikke plads til mig?.

Thomas Larsen Bjerre
- Det er svært at acceptere, at bare fordi min datter ikke kan se ligesom alle andre børn, så skal hun ikke have lov at dyrke sport, når hun gerne vil.

Et af mange ansigter

Mange børn og unge med fysisk eller psykisk handicap står uden for foreningsidrætten. Tal fra specialsport.dk viser, at kun 15 procent af specialskolebørn - hvor langt størstedelen har et eller flere handicap – dyrker idræt i en forening. Og kun 34 procent af denne gruppe har i løbet af deres liv forsøgt sig i en idrætsforening. Til sammenligning dyrker omkring 80 procent af danske børn og unge idræt i en forening i dag. Og hele 90 procent har prøvet det.

Det er præcis den tendens, der frustrerer Mathilde Sander Søgren.

- Det er et kæmpe nederlag for Dicte, for hun kender ikke til andet. Hun er født sådan her. Hun vil gerne alt det, de andre gerne vil, og det de andre kan. Og så altid at få at vide, at det er der ikke mulighed for – og hele tiden som forældre at skulle snige sig uden om og fortælle hende, at det er fordi, hun har det med øjnene.

Thomas Larsen Bjerre
Forældrene Troels Sander Søgren og Mathilde Sander Søgren er frustrerede over, at der ikke er plads til alle i foreningsidrætten.

Forældreparret har flere gange fået at vide, at de lokale foreninger i Nyborg ikke kan rumme deres datter og hendes behov eller har kompetencerne til at inkludere børn som Dicte.

En rideklub ville for eksempel ikke "tage ansvar" for, at Dicte omgik heste.

Forældrene skåner Dicte for nederlagene ved at undlade at fortælle hende om afvisningerne. For de sætter sine spor.

- Hun bliver ked af det og frustreret og siger, at hun ikke vil have sine dumme drilleøjne.

En ulige kamp

Det er umuligt at opgøre, præcis hvor mange børn og unge med handicap, der står uden for foreningsidrætten, da man ikke sætter denne samfundsgruppe i boks. Men utallige rapporter og undersøgelser slår problemet fast.

Eksempelvis har Aalborg Universitet spurgt 1.158 forældre til børn og unge med handicap om deres børns motionsvaner. Her var hvert femte barn slet ikke aktiv i deres hverdag. Hverken med motion i fritiden eller i foreninger. Og hos andelen af aktive, foregik idrætten oftest alene. Barriererne i foreningsidrætten handlede primært om manglende menneskelig hjælp og viden hos trænerne til at inkludere.

Og netop et af de ansigter, der løber panden mod muren, er 6-årige Dicte Sander Søgren i Nyborg. For på trods af at landets største idrætsorganisationer, Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI påstår, at foreningsidrætten er for alle, så er det ifølge Dicte Sander Søgrens forældre langt fra virkeligheden:

- Jeg synes, det er svært at acceptere, at bare fordi min datter ikke kan se ligesom alle andre børn, så skal hun ikke have lov at dyrke sport, når hun gerne vil, siger Troels Sander Søgren.


Mie Maar Andersen er konsulent ved Videnscenter om Handicap og har undersøgt netop dette område i mange år. Hun pointerer, hvordan den manglende inklusion potentielt kan påvirke barnet:

- Når man føler sig udenfor, så er det klart, at det kan skærpe følelsen af ensomhed – men ikke mindst medvirke til følelsen af, at man ikke passer ind, at man er forkert som menneske, når man ikke er en del af det, som alle andre er en del af.

Thomas Larsen Bjerre
Trine Ravn har selv et barn med handicap og oplever på egen krop, hvor svært det er for handicappede at dyrke idræt i en forening.


For ti år siden satte Trine Ravn sig for at løse problematikken, at børn og unge med handicap har svært ved at være en del af idrætsforeningerne. Her stiftede hun specialsport.dk, der skal få børn på specialskoler ud i foreningsidrætten. Og hun peger på, hvor udfordringen især ligger:

- Der er en rigtig stor ulighed i forhold til, at vi som samfund slet ikke har haft opmærksomhed på, at alle børn og unge med handicap kan blive en del af et foreningsliv. De fleste gange kigger de almene omgivelser på et barn og tænker ’’der er også så meget handicap, at det ikke kan lade sig gøre’’, men det passer ikke – det handler bare om, at det skal være den rigtige ramme.

- Der, hvor den virkelige udfordring er, det er, at vi som forældre og personale omkring børnene ikke ser mulighederne ude i foreningslivet – at vi ikke ved, hvor de rigtige tilbud er henne. At der ikke er nogen, der matcher børnene rigtigt.

Men på trods af indsatserne har uligheden og eksklusionen for børn og unge med handicap været konstant i mange år. Alligevel giver Mathilde Sander Søgren og Troels Sander Søgren i Nyborg ikke op:

- Dicte skal leve i de seendes verden, og derfor må de seende også lave nogle rammer, hun kan være i.

Samtidig bekræfter han også, hvordan Mathilde tidligere har stået uden for foreningsidrætten. Og de har som familie kæmpet med at finde et tilbud, der kan rumme hende og hendes handicap. 

- Specielt i forhold til søskende, som altid har gået til sportsgrene. Der har aldrig været for hende – og pludselig er der kommet et tilbud til hende. Det er fantastisk.

21. dec. 2024 kl. 14:56
Casper Schmidt

Har du set Luna? Casper udlover stor dusør i jagten på sin rottweiler

LYT
Del
Link
kopieret!

Mandag morgen ved firetiden om morgenen lukkede Casper Schmidt familiens hund Luna ud i haven efter en nat, hvor hunden, der er af racen rottweiler, havde haft lidt maveproblemer.

Siden er der ingen, der har set Luna.

- Da vi ville lukke hende ind igen, var hun pist væk, fortæller Casper Schmidt til TV 2 Fyn.

Siden er Lunas forsvinden fra Kilenvej mellem Lakkendrup og Oure blevet omtalt i Fyns Amts Avis, på Linse Kesslers Instagram, ligesom eftersøgningen er delt vidt og bredt på Facebook.

Men stadig uden held, og lørdag har Luna været væk i efterhånden seks døgn.

Frygter nogen har hende

- Jeg har det sku ikke så godt. Jeg har ikke sovet ret meget. Jeg har ledt fra tidlig morgen til sen nat.

Casper Schmidt

Casper Schmidt fortæller, at haven ikke er hegnet ind, hvorfor det ikke er unormalt, at Luna strejfer rundt på den nærliggende mark og nabomarkerne.

- Men hun kommer altid hjem igen, fortæller han.

Hvad der er sket med Luna, har Casper Schmidt haft rig tid til at spekulere over. Det værste, der kan være sket, er, at Luna er druknet, kørt ned eller på anden vis sidder fast et sted, som den ikke kan komme fri af.

- En anden frygt er, at der er nogen, der har taget hende. Men det er jo mærkeligt, for normalt samler man ikke lige en rottweiler op, siger han og fortæller, at Luna er en familiehund og derfor er den meget mild og glad for mennesker:

- Så har man mad og gider snakke med dem, så er man bedste venner, siger han.

Håber på julemirakel

Casper Schmidt har fået hjælp flere steder fra i jagten på den forsvundne Luna, og senest har han sammen med en mand fra Thisted undersøgt et større skovområde med en drone. Uden held.

Håbet om at finde Luna svinder ind, fortæller Casper Schmidt, der har ledt gennem marker, skove, brønde, forladte huse, skue. Intet af det har givet pote.

- Hvis ikke hun når at komme hjem til jul, så bliver det nok en jul, jeg ikke vil huske for noget godt, fortæller han.

Derfor har han udlovet en dusør på 10.000 kroner til den, der kan føre ham sammen med sin hund, som han savner meget.

Vil gøre alt for at få Luna tilbage

Men heller ikke det, har givet noget.

- Jeg har ikke fået et eneste tip fra nogen, som specifikt har set en rottweiler. Der er nogen, der har set en mørk hund, men ikke nogen, der specifikt har set en rottweiler, siger Casper Schmidt.

Næste skridt er at stemme dørklokker, og et sidste forsøg, som Casper tygger på lige nu, er at lave et opslag på Facebook, hvor han giver mulighed for, at man kan aflevere Luna anonymt til ham, hvis man har den og har fået dårlig samvittighed.

- Jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for, at min hund kommer hjem igen, understreger Casper Scmidt.

21. dec. 2024 kl. 13:45
Frederik Zeuner

Grimme julesweatre og børnefremstillet julepynt giver flere smil i busser

LYT
Del
Link
kopieret!

Fredag var det “ugly christmas sweater day” i Fynbusserne, hvor buschauffører havde taget deres grimmeste julesweatre på.

Og ikke nok med det, var busserne pyntet op med julepynt, der var lavet af børn.

Alt sammen for at julehygge lidt ekstra for kunderne, forklarer Anja Hauge Larsen, der er driftsleder for Keolis, som står for driften.

- Der kommer flere smil i busserne, når de kommer ind i en julepyntet bus, fortæller hun om baggrunden for at gøre lidt ekstra ud af julen i busserne.

21. dec. 2024 kl. 12:39

Hjalte brillerer i "verdens bedste liga": - Jeg er pissestolt

LYT
Del
Link
kopieret!

Den 28-årige fynbo Hjalte Froholdt har noget så sjældent for en dansker succes i Amerikansk fodbold. Endda i verdens bedste liga inden for sportsgrenen, NFL.

Hjalte Froholdt tørner ud for Arizona Cardinals, for hvem han er en del af den offensive linje. Og det gør han godt. Så godt, at han får masser af roser for sit arbejde, og tilbage i august satte sin signatur på en kontrakt, der garanterer ham 53 millioner kroner frem til udgangen af 2026.

Med egne ord er han nu klar til at sige, at det han har opnået er “kæmpestort for dansk sport”.

- Nu starter jeg på banen, jeg gør det rigtig godt, og jeg er pissestolt af, hvad jeg har gjort, og hvor jeg kommer fra, siger Hjalte Froholdt til DR.

21. dec. 2024 kl. 11:41

City-direktør reagerer på ønske om øget sikkerhed i gågade

LYT
Del
Link
kopieret!

Direktør Peter Bøgholm fra Odense Cityforening er positivt indstillet over for rådmand Søren Windells (K) forslag om, at der skal opstilles såkaldte pullerter rundt om gågadenetværket i Odense.

Rådmanden for By- og kulturforvaltningen tager emnet op igen, efter at en mand fredag aften kørte en bil ind gennem et julemarked i den tyske by Magdeburg.

Peter Bøgholm mener, at pullerterne kan øge sikkerheden, men han har også en betænkelighed:

- Jo mere tryghed, vi kan skabe, jo bedre er det, men det skal kunne fungere i praksis i forhold til redningskøretøjer og mobilitet, siger han til TV 2 Fyn.

Søren Windell fortæller, at han ønsker en løsning, hvor butikker stadig kan få leveret varer.

Læs også: Efter terrorangreb i Tyskland - vil gøre gågaden i Odense mere sikker
Gå tilbage Del
21. dec. 2024 kl. 9:44

Efter terrorangreb i Tyskland - vil gøre gågaden i Odense mere sikker

Efter angrebet på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag, hvor en bil kørte ind i en gruppe mennesker på et julemarked i et formodet terrorangreb, vil Søren Windell (K) se på, om Odenses gågader er sikre nok.

Det er ikke et nyt forslag, understreger rådmanden for By- og Kulturforvaltningen, der fortæller, at Konservative længe har ønsket at få pullerter op hele vejen rundt om gågadenettet.

- Der er mange mennesker i vores gågader, og vi vil gerne have sat pullerter op, fordi der kører biler, som ikke har noget at gøre der, siger Søren Windell til TV 2 Fyn.

Rådmanden understreger, at han ikke frygter en lignende situation i Odense, som den der fredag skete i Magdeburg. Men han noterer sig, at det ikke er første gang, at nogen drøner en bil mod en menneskemængde i et tætbefolket område.

- Det er ikke så meget et spørgsmål om aktuelt sikkerhed, som det er en følelse af tryghed. Jeg tror ikke det vil ske, men det vil give noget sikkerhed om, at det ikke kan ske, siger han.

Aktuelt er der planer om pullerter ved Jernbanegade, som har været undervejs længe, fortæller Søren Windell, der ikke ser de helt store gener ved at besværliggøre bilers adgang til gågaden.

- Det giver selvfølgelig gener for dem, der kører i gågaden, men det må de jo ikke i forvejen.

Og når det gælder vareindlevering er pullerterne indrettet således, at de kan køres ned i det tidsrum, der bliver leveret varer, hvilket typisk er om formiddagen, hvor der er knap så mange mennesker i gågaden.

Søren Windell erkender, at det ikke er en gratis omgang at opsætte pullerter, og henviser til at det er en politisk prioritering.

- Men det er noget, vi skal til at være mere opmærksom på, siger han.

21. dec. 2024 kl. 10:43
Emma Haunstrup / TV 2 Grafik

Hvad er årets største julegavehit? Se listen her

LYT
Del
Link
kopieret!

Når julefreden inden længe sænker sig over landet, og det er tid til at åbne pakkerne under træet, er der nogle, som vil være mere populære end andre.

Særligt ét produkt går igen på tværs af alder og køn.

Det viser data fra den digitale ønskeliste Ønskeskyen, som mere end tre millioner danskere bruger til at lave ønskesedler.

- Apples AirPods Pro er uhyre populære i år, og hvis man skal gætte på én gave, der vil ligge under træet i mange danske hjem, så er dette et godt bud, siger administrerende direktør for Ønskeskyen, Casper Ravn-Sørensen.

Ønskeskyen oplyser til TV 2, at de støjreducerende høretelefoner findes på flere end 87.000 ønskesedler denne jul.

Dyrere pakker under træet

Årets mest populære julegaveønske ligger dermed i den dyre ende af julegavespektret.

På Apples egen hjemmeside koster høretelefonerne kort før jul 2.199 kroner.

Det beløb svarer til det totale julegavebudget for 25 procent af danskerne, viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv.

Hos Ønskeskyen fortæller man også, at ønskesedlerne generelt er blevet dyrere over tid. Det samme oplever økonomerne.

Ida Marie Moesby er forbrugsøkonom hos Nordea, og hun har i mange år undersøgt danskernes forbrug i julen. Hun ser også, at gaverne er blevet dyrere over tid.

- Vi forventer år for år, at danskerne bruger flere penge på julegaver. Det er andre gaver, der ligger under træet nu end før. Vi er blevet mere velstillede, og derfor er julegaverne blevet dyrere, siger Ida Marie Moesby til TV 2.

I en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Nordea, svarer danskerne, at de i gennemsnit vil bruge 3864 kroner på julegaver.

Det er en stigning på næsten 600 kroner inden for de seneste fem år.

Hypen er aftaget

Går vi blot 12 måneder tilbage i tiden, vil mange sikkert huske, at særligt ét bestemt køkkenredskab lå under mange juletræer.

Airfryeren blev 2023’s absolut største julegavehit.

Siden sidste år er der dog sket en ændring i vores forbrugsvaner.

For som tiden er gået, og pommesfritterne er blevet stegt i hobetal, er der samtidig blevet længere mellem køkkenapparaterne på ønskesedlerne.

Men Manou Messmann, der er ekspert i branding og forbrugeradfærd, mener, at airfryeren stadig har sin plads i de danske køkkener.

- Den har stadig sin berettigelse, men den er slet ikke lige så hot som sidste år, siger hun til TV 2.

Tid til selvforkælelse

Vender vi blikket mod årets største julegavehit herhjemme, er de støjreducerende høretelefoner et signal om, at vi er begyndt at kigge mere på vores egne behov end på hele husholdningen som i tilfældet med airfryeren.

- Der sker så meget ude i verden, og derfor søger vi indad og kigger på det hjemlige og os selv. Det bliver en slags forsvarsmekanisme, siger Manou Messmann.

Samtidig fortæller hun også, at vores julegaveønsker bruges i forskellige sammenhænge og til forskellige behov.

- Vi vil gerne holde os opdateret, men samtidig vil vi gerne have fokus på os selv og lukke os inde. Det er en balance, lyder det.

På listen over årets populære julegaver findes også ting, som kan give danskerne selvforkælelse – eksempelvis hjemmesko, hårprodukter og plejende cremer.

Herunder kan du i prioriteret rækkefølge se, hvilke julegaveønsker der ifølge Ønskeskyen i år er de fem mest populære for henholdsvis mænd og kvinder.

Til ham (brug pilene i siderne til at bladre)

DBU landsholdstrøje, HALO.

DBU

Apple

Nike

Kitchen Living Dining

Apple
/

Til Hende (brug pilene i siderne til at bladre)

KÉRASTASE

Matas PR.

Matas PR.

Fashiongirl.dk

Matas
/
21. dec. 2024 kl. 9:44

Efter terrorangreb i Tyskland - vil gøre gågaden i Odense mere sikker

LYT
Del
Link
kopieret!

Efter angrebet på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag, hvor en bil kørte ind i en gruppe mennesker på et julemarked i et formodet terrorangreb, vil Søren Windell (K) se på, om Odenses gågader er sikre nok.

Det er ikke et nyt forslag, understreger rådmanden for By- og Kulturforvaltningen, der fortæller, at Konservative længe har ønsket at få pullerter op hele vejen rundt om gågadenettet.

- Der er mange mennesker i vores gågader, og vi vil gerne have sat pullerter op, fordi der kører biler, som ikke har noget at gøre der, siger Søren Windell til TV 2 Fyn.

Rådmanden understreger, at han ikke frygter en lignende situation i Odense, som den der fredag skete i Magdeburg. Men han noterer sig, at det ikke er første gang, at nogen drøner en bil mod en menneskemængde i et tætbefolket område.

- Det er ikke så meget et spørgsmål om aktuelt sikkerhed, som det er en følelse af tryghed. Jeg tror ikke det vil ske, men det vil give noget sikkerhed om, at det ikke kan ske, siger han.

Aktuelt er der planer om pullerter ved Jernbanegade, som har været undervejs længe, fortæller Søren Windell, der ikke ser de helt store gener ved at besværliggøre bilers adgang til gågaden.

- Det giver selvfølgelig gener for dem, der kører i gågaden, men det må de jo ikke i forvejen.

Og når det gælder vareindlevering er pullerterne indrettet således, at de kan køres ned i det tidsrum, der bliver leveret varer, hvilket typisk er om formiddagen, hvor der er knap så mange mennesker i gågaden.

Søren Windell erkender, at det ikke er en gratis omgang at opsætte pullerter, og henviser til at det er en politisk prioritering.

- Men det er noget, vi skal til at være mere opmærksom på, siger han.

21. dec. 2024 kl. 8:53
Presse-fotos.dk

Ældre mand alvorligt til skade i solouheld

LYT
Del
Link
kopieret!

Det var en ældre mand i 80’erne, der førte bilen, som fredag aften bragede ind i autoværnet på Siøbroen mellem Siø og Tåsinge.

Umiddelbart efter blev vedkommende kørt til hospitalet i en ambulance. Lørdag morgen oplyser vagtchef ved Fyns Politi Christoffer Jacobsen, at manden er kommet alvorligt til skade, men at han er uden for livsfare.

Politiet kan endnu ikke sige, hvordan ulykken skete, da de ikke har haft mulighed for at tale med den pågældende mand.

21. dec. 2024 kl. 6:00

Bente skulle holde jul alene - men så kom et uventet tilbud

LYT
Del
Link
kopieret!

Bente Vera Hansen har fundet årets julekjole frem, og hun tæller dagene til 24. december.

I år skulle hun have holdt jul alene. Hendes mand gennem 36 år gik bort i foråret. Han tabte kampen til kræft. Og derfor er det også første jul som enke.

Heldigvis åbner Odense Værkstederne ”juleaften med det hele” til udviklingshæmmede, der ikke har noget sted at være.

- Jeg håber, at der er mange flere i min situation, der vil komme ind og holde jul, siger Bente Hansen.

Maria Therese Kronberg er hjemmevejleder i Odense Kommune, og hun har i år sat sin juleaften af til at være sammen med Bente Hansen og de omkring 25 andre deltagere. Deres juleaften kommer til at foregå på Rytterkasernen.

21. dec. 2024 kl. 6:00
Lasse Beck Frost

18-årige Oliver droppede ud af 2.g for at kæmpe i et bur - nu drømmer han om den helt store scene

LYT
Del
Link
kopieret!

Et tomt, men målrettet, blik stirrer mod træningslokalets spejlvægge, mens Oliver forsøger at få styr på sit åndedræt.

En to timers intens træning med nærkamp er overstået. Det var allerede dagens anden træning. Endnu en træning venter senere i eftermiddag.

Det er virkeligheden for Oliver Petersen fra Odense. Han har ofret sin uddannelse for at følge sin drøm.

Han er blot 18 år gammel.

Mor var ikke glad

Det hele startede som 10-årig, da hans far tog ham med til thaiboksning. Der mødte han træneren Jimmy Busk, og siden da har de trænet sammen.

Efter grundige overvejelser valgte han i oktober i år at droppe ud af 2.g ved HHX i Odense. Målet er klart - han vil være professionel MMA-kæmper indenfor to år.

En beslutning som hans mor ikke blev inddraget i.

- Jeg tog beslutningen med min far, men jeg havde ikke lige fortalt min mor om det, før jeg gjorde det. Hun var slet ikke glad for det. Hun prøvede at forstå, hvorfor jeg droppede ud, men nu støtter hun mig - hun ved godt, hvor meget tid, jeg lægger i det, siger Oliver Petersen.

Hvad er MMA?

Mixed Martial Arts (MMA) er en kampsport, der fokuserer på at bruge de mest effektive teknikker fra forskellige discipliner. Dette kan inkludere teknikker fra boksning, karate, kung fu, brydning, sambo, judo, taekwondo, muay thai og mange flere.

MMA udøves typisk i en ring eller et “bur” (ofte kaldet en “oktagon” på grund af den ottekantede form), hvor der er regler, kampleder, dommere, læger og sikkerhedsforanstaltninger på plads. Kampene varer typisk enten 3×3 minutter for amatører eller 3/5×5 minutter for professionelle kæmpere.

I modsætning til den gængse opfattelse er der mange regler og forbud i MMA – det er bestemt ikke gadeslagsmål.

MMA er i øjeblikket en af verdens hurtigst voksende sportsgrene. Professionelle MMA-organisationer som UFC og ONE FC er i rivende udvikling og tiltrækker millioner af fans verden over.

Kilde: DMMAF

Fotograf: Lasse Beck Frost

Drømmer om USA

Hvis man vil være toppen af poppen inden for MMA, så kræver det et udenlandseventyr væk fra Danmark.

Særligt i USA, hvor Ultimate Fighting Championship huserer. UFC er verdens største organisation indenfor MMA.

- Om fem år ser jeg mig selv i UFC eller i hvert fald på vippen til det. Det er den forestilling, der får mig til at stå op om morgenen, selv når det til tider er hårdt, siger Oliver Petersen.

For selvom kun ganske få klarer sig gennem nøglehullet til den store scene, så er der ingen plan b.

- Det skal lykkes. Inde i mit hoved der kan det kun lykkes.

21. dec. 2024 kl. 5:00

Skyer og regn kommer til at dominere dagen igennem

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er desværre ikke særligt spændende vejr, fynboerne står op til i dag. De fleste står op til regn og en overskyet himmel.

Midt på dagen vil det en overgang holde tørt, men allerede ved midt på eftermiddagen kommer det til at regne igen.

Dagen bliver også en smule blæsende, så regnjakken og et par sko som kan holde til vandpytter er anbefalelsesværdig påklædning, når du begiver dig udendørs.

Temperaturerne vil dagen igennem være mellem seks og otte varmegrader.

Henter vejret...

°

Lige nu

Weather Icon

Rain: mm

mm

m/s

Baseret på data fra MET Norway. Licenseret under CC 4.0.

Tid Temperatur Regn Vind

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her