Erik Hald: - Det var her, jeg så en ulv
Artiklen er mere end 30 dage gammel
For et år siden sprang et stort, pelset dyr ud foran Erik Hald, da han kørte gennem Tybrindskoven ved Gelsted. I dag er han overbevist om, at han så en ulv dengang.
En dag i maj 2016 kører Erik Hald fra Assens som så ofte gennem Tybrindskoven ved Gelsted. Den 17. maj må han dog spærre øjnene ekstra godt op på køreturen gennem skoven.
Fynboer: Vi har også set en ulv
Den fynske ulv har lokket flere observationer frem: Ulvetracking Danmark får masser af henvendelser.
Efter at det onsdag kom frem, at der med meget stor sikkerhed har været en ulv løs på Fyn, er det væltet ind med observationer hos Ulvetracking Danmark.
- Vi har her i dagene efter offentliggørelsen af analysen med ulve-DNA på Fyn fået omkring 15 henvendelser fra fynboer, der mener at de har set en ulv eller efterladenskaber fra den, fortæller Kim Møller fra organisationen, der på frivillig basis indsamler dokumentation om de store rovdyrs færden i den danske natur.
Det var også Ulvetrackings frivillige, Sabrina Haaning, der fandt sporene efter den fynske ulv. Efter indberetninger fra folk i området fandt hun ved hjælp af sin hund et dræbt rådyr den 9. april sidste år, og det er DNA fra det rådyr, der ifølge eksperter fra Københavns Universitet viser, at der har været en ulv her på øen.
Kan tyde på en ulv
Ifølge Kim Møller er flere af de nye fynske henvendelser meget interessante.
- De kan tyde på, at der måske stadig er en ulv på Fyn, siger Kim Møller, der fik en henvendelse så sent som i går. Den kom fra en mand, der fredag morgen var på vej hjem fra nattearbejde, og der mente at have set en ulv krydse vejen foran ham.
– Han var ret sikker på, det var en ulv, han så, og ud fra hans beskrivelse er det muligt, at der er tale om en ulv, oplyser Kim Møller fra Ulvetracking.
Ingen ved, om den fynske ulv er vandret over en af Lillebælts-broerne fra Jylland, eller om den er svømmet. En ulv har mellem forpoterne og kan svømme over ti kilometer.
Selvom der skulle være en eller flere ulve løs på Fyn, er der ingen grund til at være nervøs for sin sikkerhed.
Ulve med rabies
Ulve er ikke aggressive over for mennesker, og der har kun været tre tilfælde af ulvedrab i Nordeuropa og Nordamerika inden for de seneste 15 år. I alle tre tilfælde har ulvene haft rabies, der er udryddet i Danmark og Tyskland, hvor ulven formentlig er kommet fra.
Den sidste ulv herhjemme blev skudt i 1813. Men de senere år er ulven genindvandret sydfra, og i 2012 blev en ulv fundet død i Thy.
Ud foran bilen springer nemlig et stort, pelset dyr fra skovkanten og lander midt på vejen. Inden det igen sætter af med sine enorme poter og forsvinder tilbage i skoven.
- Det var et gevaldigt spring. Og så tager den turen over vejen og løber op i skoven igen på den modsatte side, forklarer Erik Hald.
Erik Hald mener, det ligner en ulv. Alligevel holder han observationerne for sig selv, for på daværende tidspunkt florerer ulvesnakken mest i Jylland.
I onsdags blev det så endelig bekræftet af Ulvetracking Danmark: Der ér fundet DNA-spor efter en ulv på Fyn.
Derefter er Erik Hald ikke i tvivl om, hvad han så i maj.
- Jeg har ikke villet sige det før af angst for at blive til grin, men nu, hvor vi ved, at der har været en ulv på Fyn, er jeg lige så sikker som amen i kirken.
- Jeg er ret stensikker på, at det er en ulv, jeg ser, fortæller Erik Hald.