Fynsk soldat: - Det er en hån over for alle, der har været i Afghanistan

Ad tre omgange har Lars Christensen fra Middelfart været udsendt i Afghanistan. Nu har den islamistiske bevægelse Taliban overtaget landet.

Knap nok havde de sidste danske soldater forladt Afghanistan, før den islamistiske bevægelse Taliban har generobret landet

Middelfarteren Lars Christensen har tre gange været udsendt som oversergent og seniorsergent. For ham er det ikke overraskende, at Taliban har fået overtaget allerede.

- Det er forudsigeligt. Det er en hån for alle, der har været dernede, siger han til TV 2 Fyn. 

Senest i 2013 var han udsendt, da trak Danmark størstedelen af sine styrker ud af landet.

- Det giver sig selv, at det gik sådan her. Taliban har haft syv års planlægning, siger seniorsergenten.

Troede på stabilitet

Alligevel mener han ikke, at hans udsendelse har været forgæves.

- Jeg ved, da vi var der, at vi løste den opgave, vi skulle, og man kunne se, at det gjorde en forskel. I 2013 var der et aktivt handelsliv, og piger gik i skole, men man cuttede al udvikling, man havde sat i gang.

Derfor kalder han indsatsen i det krigshærgede land for "godt begyndt, men halvt fuldendt".

- Jeg tror faktisk, vi havde skabt sikkerhed og stabilitet, hvis vi var blevet dernede. Der er én generation, der er vokset op under under andre betingelser, men det kræver flere generationer, siger Lars Christensen.

Fuldstændig amatøragtigt

Heller ikke statsminister Mette Frederiksen (S) kalder den næsten 20 år lange indstats i Afghanistan for nytteløs.

- Jeg mener absolut ikke, at indsatsen har været spildt.

Den militante bevægelse Taleban har overtaget Afghanistan. Senest har landets præsident, Ashraf Ghani, forladt landet, da hovedstaden Kabul blev erobret.
Den militante bevægelse Taleban har overtaget Afghanistan. Senest har landets præsident, Ashraf Ghani, forladt landet, da hovedstaden Kabul blev erobret.
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

- Både hvad angår bekæmpelse af den internationale terrorisme og i forhold til at sikre, at afghanerne i en periode har kunnet opleve den frihed og de muligheder, som ethvert moderne menneske bør møde i denne verden, siger hun til Ritzau.

Et politisk flertal i Folketinget besluttede i sidste uge, at Danmark skal hjemtage en række afghanske personer, der har arbejdet for den danske stat i Afghanistan.

Men det er alt for sent, mener seniorsergenten.

 - Jeg sidder med en opfattelse af, at politikerne er uduelige. De har slet ikke sat sig ind, hvad det var for en opgave. Det er fuldstændig amatøragtigt og inkompetent, fortæller han.

I alt har godt 11.000 danskere været udsendt i Afghanistan siden 2002.

Oversigt

    Oversigt