Stort fynsk cykelløb flytter by
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Cykelløbet har været nødsaget til at finde nye græsgange på grund af det omfattende Letbane-byggeri i Odense.
Når startskuddet endnu en gang lyder til Danmarks ældste cykelløb, Fyen Rundt, i maj, bliver det med ny vej under hjulene.
For første gang, siden løbet havde sin debut i 1894, bliver start- og målområdet nemlig sat op i Middelfart frem for Odense.
De store mestre: Verdensstjerner skal køre cykelløb i Odense
En verdensmester, en dansk mester og en klassikervinder. Listen over stjerner, der mellem jul og nytår skal køre cykelløb i Odense, er efterhånden lang.
Der bliver masser af store cykelstjerner at se på for publikum, når Cykling Odense 29. december afvikler Grand Prix Odense i Odense Cyklearena.
Blandt deltagerne er Mads Pedersen, som i efteråret blev den første danske landevejsmester for herrer nogensinde.
Verdensmesteren danner par med en anden stor mester, idet han udgør det for banecyklingen så legendariske par nummer 7 med Michael Mørkøv, der udover at være dobbelt dansk mester på landevej også er europamester i parløb på banen. En titel, han vandt i oktober sammen med fynboen Lasse Norman.
Stjerneryttere på stribe
De to danske stjerneryttere får selskab af blandt andre den hollandske stjernerytter Niki Terpstra. Klassikerspecialisten har blandt andet vundet monumenterne Flandern Rundt og Paris-Roubaix, ligesom han hele tre gange er blevet hollandsk mester på landevej.
Sejren i Flandern Rundt blev hentet sidste år foran netop Mads Pedersen, mens det var i 2014, at Terpstra vandt på cykelbanen i Roubaix foran tyske John Degenkolb og schweiziske Fabian Cancellara.
I Odense skal Niki Terpstra køre sammen med belgiske Iljo Keisse, som han i en årrække kørte sammen med på det sejrsvante Quick-Step-hold, hvor i øvrigt også Michael Mørkøv nu kører med stor succes.
Udover de tre landevejsstjerner deltager også belgierne Kenny De Ketele og Moreno De Pauw, der sammen har vundet en lang række seksdagesløb. Blandt andet vandt de to Københavns Seksdagesløb i starten af 2019. Sidste år vandt Kenny De Ketele løbet sammen med Michael Mørkøv.
Grand Prix Odense køres 29. december. Det er tredje gang, løbet køres på cykelbanen i Odense.
De nye rammer skyldes blandt andet det letbanebyggeri, der præger bybilledet i Odense.
- Letbanen gør det ikke nemt at finde egnede ruter som afslutning i Odense. Derfor har vi haft følerne ude i Middelfart, som har budt os hjerteligt velkommen, skriver Fyens Rundt i en pressemeddelelse.
Får plads på havnen
Cykelløbet kommer til at foregå 8. maj, og det nye start- og målsted bliver placeret på Havnegade ved Middelfart Sparekasse.
Her vil der være aktiviteter for de fremmødte. Og byens borgmester håber da også, at mange cykelentusiaster og deres familier vil se årets ændringer som en mulighed for at komme til Middelfart.
Verdens største cykelløb: Nyborg godkendt som målby
I juli 2021 kører cykelrytterne i Tour de France over målstregen i Nyborg. Mandag blev byen nemlig godkendt som målby på anden etape af Touren i 2021.
Når verdens største cykelløb Tour de France skal køres i sommeren 2021, kommer en del af touren til at foregå i Nyborg. Mandag blev byen godkendt som målby af den målbyansvarlige fra Tour de France.
Tue Kempf, der er projektchef for Tour de France i Nyborg Kommune har forberedt sig godt på mandagens målgodkendelse.
- Vi skal kigge på målområde og de forskellige positioner til tribuner, kommentatorvogne osv., og så skal vi kigge på den generelle infrastruktur. Hvordan kommer lastbilerne ind og ud af byen, og hvordan får vi plads til de mange tusinde mennesker, der vil strømme til Nyborg, fortæller Tue Kempf.
Logistikken skal spille
Cykelentusiaster på Fyn skal skrive 3. juli 2021 i kalenderen. Her vil Tour de Frances anden etape efter planen nemlig afgøres i Nyborg. Og det er ikke kun arrangørerne og folkene i Nyborg Kommune, der får travlt.
- Det betyder en ekstraopgave, som vi er glade for at få, for det bliver et kæmpe stort arrangement og en fest i Nyborg. Men det bliver en af de største opgaver, vi nogensinde har haft, siger Asbjørn Høy Larsen, der er politikommisær og leder af planafdelingen i Fyns Politi.
Selskabet bag Tour de France i Danmark, Grand Depart Danmark, har haft meget at se til op til målgodkendelsen.
- Det er jo verdens største cykelløb og en af verdens største sportsbegivenheder, der kommer til Nyborg. Vi har været rundt og se på, hvordan de kan være her og hvordan hele logistikken går op, så alle får de bedst mulige oplevelse, fortæller Alex Pedersen, direktør i Grand Depart Danmark.
Han var dog ikke i tvivl om, at alt ville blive godkendt.
- Her har vi logistikken, infrastrukturen og så er vi gode til at få signaleret og solgt det rigtigt, understreger han.
En fest i Nyborg
Målgodkendelsen gik helt efter planen, og nu kan byen se frem til at få de mange cykelryttere i mål på Tourens anden etape i 2021.
- Når Tour de France rammer Nyborg, så er det ikke bare et cykelløb, det er et internationalt megaevent med alt, der følger med. Det er kæmpe logistik med tribuneområder, kommentatorbokse, vip-områder og mange mediebiler, siger Tue Kempf.
Ruten er lagt i Nyborgs gader, og Tue Kempf glæder sig til at opleve stemningen fra verdens største cykelløb i byen.
- Det er en fuldstændig unik mulighed for Nyborg også for at skabe en fantastisk fest for borgere i Nyborg, og dem, der kommer hertil i juli 2021.
- Vi glæder os rigtig meget til at være værter for Fyen Rundt, som vi vil være med til at gøre til en folkefest for både cyklister og borgere i Middelfart Kommune, siger Johannes Lundsfryd Jensen (S).
Udfordring til rytterne
Med ny start og et nyt mål kommer der også automatisk nye ruter.
Dog lover Fyen Rundt, at der alligevel bliver udfordring nok til rytterne, der på den lange rute kommer ned i Svanninge Bakker og til Vissenbjerg.
I alt har løbet tre forskellige ruter. Den længste på 170 kilometer, der køres af eliten og motionsryttere, samt to kortere motionsruter på henholdsvis 117 og 66 kilometer.