Ung kandidat vippede spidskandidat:
- Nu skal det være nemmere at være ung i Middelfart
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Gårdagens valgresultat sikrede 18-årige Anna Poulsen Broen fra SF en plads i Middelfarts byråd. Det gør hende til en af Danmarks yngste nye byrådsmedlemmer.
Unge i kommunalpolitik er et sjældent syn. Også i Middelfart, hvor der ikke findes et medlem under 40 år i det nuværende byråd.
Men det ændrer sig nu, efter den unge Anna Poulsen (SF) i går fik nok stemmer til at sikre sig en af de i alt 25 pladser i Middelfarts kommende byråd.
- Jeg ovenud lykkelig og helt vildt rørt, siger hun.
Det nye 18-årige byrådsmedlem overhalede endda spidskandidaten for partiet Morten Thomsen (SF), som ikke formåede at få en plads i den kommende periode, til trods for SF fik to mandater ud af gårdagens valgresultat.
Bliver hun Danmarks yngste?
De sidste resultater tikker stadig ind, og hvem der går med titlen som ”Danmarks yngste byrådsmedlem” vides endnu ikke.
- Jeg håber, at der er rift om titlen. Vi mangler flere unge i landets byråd, siger hun.
Alligevel vil 18-årige Anna Poulsen være stolt, hvis hun går med titlen.
- Det er en fed titel. Det er vanvittigt. Jeg håber, at det motiverer andre unge til at gå ind i kommunalpolitik i fremtiden.
Vælgerfavoritten blev holdt udenfor:
- Det er trist for Ærø
ÆrøPlus' Inga Blom Thomas fik flest personlige stemmer på Ærø, men blev holdt uden for og på intet tidspunkt blev hun inviteret indenfor i forhandlingslokalet.
- Der er ingen, der kan stille spørgsmålstegn ved, at ÆrøPlus er valgets vinder.
Beskeden er klar fra Inga Blom Thomas dagen efter valget. På valgnatten lykkedes det Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, SF og Ærøs Fremtid at konstituere sig, og derfor bliver Socialdemokratiets Peter Hansted Ærøs næste borgmester.
Men udenfor konstitueringen står Inga Blom Thomas med 599 personlige stemmer - flest af alle. Nærmeste forfølger blev Peter Hansted, der fik 426 personlige stemmer.
Til sammenligning var højdespringeren ved seneste kommunalvalg på Ærø, De Konservatives Anders Retz Johannson, der i 2017 fik 449 personlige stemmer.
Blev holdt udenfor
Men da valgresultatet tikkede ind, var Inga Blom Thomas’ popularitet til at overse på rådhuset i Ærøskøbing.
For mens repræsentanter for de konstituerende partier forsvandt ind i forhandlingslokalet, stod Inga Blom Thomas tilbage på gangene med sine partifæller og nærmeste familie.
- De Konservative har hele vejen igennem valgkampen sagt, at de ville tale med alle. Men i går gik de ind og lukkede døren bag sig. På det tidspunkt sender jeg faktisk en SMS til både Socialdemokratiet og De Konservative, men jeg hører ikke noget fra dem, forklarer Inga Blom Thomas og fortsætter om det fremtidige samarbejde i byrådet
- Som menneske er jeg konsensussøgende. Jeg går til det her samarbejde med en viden om, at de andre partier har haft en ekskluderende og lukket tilgang, og dermed har de jo ligesom lagt stilen. Min hånd vil fortsat være udstrakt, men de øvrige partier skal jo også mene et samarbejde, for at det skal fungere.
Vælgerne sendte et klart signal
Foruden Inga Blom Thomas kommer også Carl Jørgen Heide og Knud Borck til at sidde i byrådet for ÆrøPlus, der med tre mandater går ét mandat frem. Ifølge Inga Blom Thomas har vælgerne med deres stemmer sendt et klart signal, som sender tankerne tilbage til den tidligere borgmester på Ærø, Jørgen Otto Jørgensen.
- Vi skal tilbage til Jørgen Ottos tid, for at finde noget, der ligner det her. Og dengang var det fordi, ærøboerne ville have Jørgen Otto som borgmester. Og man så et lignende billede i går – vælgerne har klart tilkendegivet, at de vil noget andet, end det de har fået de seneste fire år. Det får de ikke nu, siger Inga Blom Thomas og fortsætter.
- Det kan godt være, de øvrige partier siger, at vi i ÆrøPlus ikke har villet et samarbejde, men vi oplever, at vi hver gang vi har villet samarbejde, er blevet lukket ude. Det er så den stil, de ønsker at fortsætte nu. Jeg synes, det er trist for Ærø.
Inga Blom Thomas blev ved seneste kommunalvalg valgt ind i byrådet for Socialdemokratiet. Sidenhen forlod hun partiet og blev i stedet medlem af ÆrøPlus.
Dette indhold eksisterer ikke længere. Hvis du er interesseret i resultaterne fra Kommunalvalget i 2021, så prøv KMDs valgresultat-site:
Den unge kandidat vil alt andet lige trække gennemsnitsalderen væsentligt ned i det kommende byråd.
- Der er nogen, som har siddet i byrådet i længere tid, end jeg har levet, siger Anna Poulsen.
Hun kan allerede nu mærke, at der bliver gjort forskel på hende og de andre – mere modne - nyvalgte medlemmer.
- Mange har sagt, at de nok skal passe på mig. Det er rart at vide, men jeg håber stadig, at jeg vil blive taget seriøst.
Vil være de unges stemme
Anna Poulsen (SF), der gik ind til valget som nummer fem ud af syv på listen for SF, ønsker at være de unges stemme i den kommende periode.
- Først og fremmest skal det være nemmere at være unge i Middelfart. Mange unge flygter fra kommunen. Middelfart skal være en kommune, hvor det er fedt at være ung, siger hun.
Hun tror, at opbakningen til hende skyldes, at de unge i kommunen gerne vil blive hørt.
- De vil have et frisk pust og fornyelse i byrådet, siger hun.
Med en gennemsnitsalder på 52 år blandt de fynske kandidater ved kommunalvalget, var Anna Poulsen da også et af de yngste alternativ.
Venstre står udenfor i Odense:
- Vi ønsker ikke at være lakajer for en rød borgmester
Som det eneste parti i det nysammensatte byråd i Odense står Venstre uden for konstitueringen. Samtidig mister partiet den indflydelsesrige by- og kulturrådmandspost. Christoffer Lilleholt kalder valget ”en fantastisk dag for Venstre”.
Efter lange forhandlinger på rådhuset i Odense kom der tidligt onsdag morgen hvid røg, og en konstitueringsaftale faldt på plads.
Venstre står som det eneste parti uden for aftalen, der blandt andet indeholder oprettelsen af to nye forvaltninger; en sundhedsforvaltning og miljøforvaltning.
Selv om Venstre fik 2.182 færre stemmer end for fire år siden og går 1,4 procentpoint tilbage, bevarer partiet sine seks mandater i byrådet.
- Det er en helt fantastisk dag for Venstre. Vi holder vores mandater, og vi var spået til at gå massivt tilbage i Odense og miste rigtig mange mandater.
- I løbet af sådan en valgnat kan der opstå mange mærkelige konstellationer, og vi har set, hvordan man i andre kommuner laver halve borgmesterposter. I Odense har man så valgt at oprette ekstra rådmandsposter og dermed ekstra administrativt ansatte, flere direktører og flere kommunikationsansatte for at skabe mulighed for at indgå en aftale. Det, synes vi, er ærgerligt.
- Venstre er gået til valg på en ny borgmester, Venstre er gået til valg på en venstreborgmester, der skaber flere muligheder og mindre letbane og flere jobs i Odense, og det mener vi stadig. Vi kan ikke stå på mål for en socialdemokratisk borgmester, for det er vi ikke gået til valg på. Og derfor kan vi ikke som et seriøst, borgerligt parti, der står i opposition, acceptere en socialdemokratisk borgmester. Det kan vi ikke bakke op om, siger Christoffer Lilleholt.
Vil ikke bakke op om Rahbæk
Han fortæller, at Venstre i løbet af natten har deltaget i forhandlingerne, men at de godt kunne se, at de ikke kunne lade sig gøre at lave en borgerlig konstellation, og derfor valgte de at stå udenfor.
- Vi ønsker ikke at være lakajer og støtte op om en rød borgmester. Det er på ingen måde det mandat, vi har. Og jeg vil gerne kunne se vælgerne i øjnene, og jeg vil gerne kunne se mig selv i øjnene og være tilfreds med, hvordan jeg har ageret i konstitueringen. Og der må jeg konstatere, at det at bakke op om en rød borgmester, det kan vi ikke stå på mål for, siger Christoffer Lilleholt.
Venstrelederen understreger, at han accepterer vælgernes afgørelse og det faktum, at et flertal har peget på Peter Rahbæk Juel som borgmester i Odense i de kommende fire år.
- Men vi respekterer i høj grad også de vælgere, der har stemt på Venstre, og som ønsker en anden borgmester. Og derfor bakker vi ikke op om det. vi har ved tidligere valg kunnet indgå brede, borgerlige konstitueringer, men nu vælger flere borgerlige partier at støtte op om en rød borgmester, og det kan vi ikke se os selv i, siger Christoffer Lilleholt.
Mister vigtig rådmandspost
Venstre står som det eneste parti i byrådet i Odense uden for den konstitueringsaftale, der blev indgået natten til onsdag.
Og selv om Venstre altså mister by- og kulturrådmandsposten og står ganske alene med sine seks mandater, mener Lilleholt, at det er en stor fordel for partiet.
- Det stiller os fantastisk godt, for det stiller os som det eneste oppositionsparti til borgmesteren og det eneste parti, der ønsker en anden borgmester. Vi kommer til at kæmpe de næste fire år for at ændre det valg, der er sket her.
Er det tilfredsstillende, at I mister den indflydelsesrige by- og kulturrådmandspost, som du har haft hidtil? Er det med til at varetage de mange venstrevælgeres interesser?
- Det er det i den grad, for vi har også fået et stærkt, stærkt mandat med seks mandater, der jo også kan varetage interesse på mange andre områder. Nu kommer vi til at gøre det på Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, og det er jo Venstres kerne at gå til valg på at skabe flere arbejdspladser i den her by. Det er virkelig vigtigt for Venstre, at flere kommer i job, og det kommer vi til at gøre herigennem, og det er jo et af Venstres kerneområder, siger Christoffer Lilleholt og fortsætter:
- Vi glæder os til at hjælpe de mange tusind ledige, der er i den her by med at komme ud til de mange tusind virksomheder, der er i den her by.
Er der splid mellem jer og Konservative nu?
- Nej, det er der bestemt ikke. Men Konservative har valgt en anden vej. De har valgt at bakke op om en rød borgmester, og det er en anden vej, end Venstre har. Vi vil gerne kunne se os selv i øjnene i forhold til de vælgere, der har stemt på os, for de har stemt på et systemskifte og ikke, at vi skulle bakke op om en rød borgmester, siger Christoffer Lilleholt.
Dette indhold eksisterer ikke længere. Hvis du er interesseret i resultaterne fra Kommunalvalget i 2021, så prøv KMDs valgresultat-site:
I den kommende periode vil hun kæmpe for klima og miljø, "Respekt og Ansvar" på skoleskemaet og kulturliv for unge.
Det gode valgresultat har da også affødt mod på mere, og den unge kandidat er altså ikke afvisende for at stille op til folketinget i fremtiden.
- Det er spændende at se, hvad der sker. Men altså lige nu ligger mit hjerte i kommunalpolitik, siger Anna Poulsen.