Unge festivalgæster er vilde med klassisk musik
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Siden onsdag har omkring 30 unge ligget i telt ved Hindsgavl Slot, hvor de deltager i den klassiske musikfestival på slottet.
Denne uge har omkring 5.000 gæster lagt vejen forbi Hindsgavl Slot, hvor der afholdes den klassiske musikfestival Hindsgavl Festival.
Turisternes dom over Fyn: Se turistattraktionerne, der klarer sig godt og dårligt
VisitDenmark har lavet en opgørelse over de 300 mest besøgte turistattraktioner. 31 gange optræder Fyn på den liste. Få et indblik i, hvem der har klaret sig godt og mindre godt.
Sommeren er over os. Det betyder ferie, sol og turister. VisitDenmark har offentliggjort en liste over de mest besøgte turistattraktioner. Listen repræsenterer de 300 mest besøgte attraktioner i Danmark. Odense Zoo sniger sig lige med i top 25 over Danmarks mest besøgte turistattraktioner.
På en 24. plads over de mest populære turistattraktioner i Danmark finder vi Odense Zoo. Helt i top er det Tivoli, Dyrehavsbakken og Legoland, som de fleste turister går efter.
Tivoli har lige knap fem millioner besøgende om året, hvor Odense Zoo til sammenligning har 363.612 besøgende. Det er en nedgang i forhold til 2017 på minus 0,5 procent.
Et særligt museum
Lad os starte med de gode nyheder og se på, hvilke turistattraktioner på Fyn, der har klaret sig bedre end i 2017. Her er 13 attraktioner på listen.
Turisterne må være blevet glade for det Sydfynske øhav, for Øhavsmuseet har trukket en hel del flere turister til. Her er der i 2018 kommet 26,6 procent flere turister end i 2017. Ø-feberen afspejler sig også på Ærø, hvor Ærø Museum er gået 13,2 procent frem.
Top 5
- Museum Vestfyn,Assens: 41,7%. 4.345 flere besøgende end i 2017.
- Øhavsmuseet, Faaborg: 26,6%. 4.489 flere besøgende end i 2017.
- Bridgewalking Lillebælt, Middelfart: 18,2%. 8.653 flere besøgende end i 2017.
- Ærø Museum, Ærø: 13,2%. 1.276 flere besøgende end i 2017.
- Egeskov Slot, Kværndrup: 11,5%. 28.375 flere besøgende end i 2017.
De fem attraktioner er placeret ud fra, hvor stor en stigning, de har haft i besøgende i antal procent.
Hvor flere af museerne på listen kæmper lidt, så er den store vinder af de fynske turister Museum Vestfyn. De har trukket 4.345 flere gæster til, hvilket er en stigning på hele 41,7 procent.
Slottene bløder
De turistattraktioner, som på den anden side ikke trækker lige så mange turister som sidste år, finder vi 17 attraktioner.
Særligt de to slotte Nyborg Slot og Valdemars Slot har kæmpet i 2018 med at få turister på besøg. Nyborg Slot har mistet 26,8 procent turister i forhold til 2017. Men Valdemars Slot er med 37,3 procent mistede besøg den på den fynske liste, der har klaret sig allerdårligst.
Bund 5
- Valdemars Slot Herregårdsmuseum, Tåsinge: -37,3%. 10.700 færre besøgende end i 2017.
- Nyborg Slot, Nyborg: -26,8%. 16.404 færre besøgende end i 2017.
- CLAY Keramikmuseum, Middelfart: -18,1%. 7.899 færre besøgende end i 2017.
- Svendborg Museum, Svendborg: -17,2%. 6.739 færre besøgende end i 2017.
- BRANDTS, Odense: -13,4%. 12.731 færre besøgende end i 2017.
De fem attraktioner er placeret ud fra, hvor stort et tab, de har haft i besøgende i antal procent.
De to, der har mistet flest antal besøg er BRANDTS og H.C. Andersens hus og barndomshjem. Begge har mistet lige over 12.000 besøg svarende til en procent på henholdsvis 13,4 og 9,2.
Ud af 300 attraktioner på listen, er Fyn repræsenteret 31 gange.
Men selvom en musikfestival med klassisk musik på programmet måske kan lyde lidt støvet, så er det ikke tilfældet.
Siden onsdag har omkring 30 unge nemlig ligget i telt ved Hindsgavl, hvor de har deltaget i festivalen. Teltlejren har været et særligt tilbud til unge under 30 år siden 2015.
En inspirerende festival
Én af deltagerne er Laura Hilden fra København, som drømmer om selv en dag at blive operasanger.
- Man kan blive inspireret. Både af at se andre musikere, som har haft samme vej som en selv og selvfølgelig også er startet som nederste led i fødekæden og bare er blevet ved at udøve deres kunst og taget det til dets fulde potentiale, siger hun.
Første abeunge i Odense Zoo: Hunnen må blive, det må hannen ikke
Mandag morgen kom den første dødningehovedabeunge på 10 centimeter til verden i Odense Zoo.
Årets første dødningehovedabeunge også kendt som aben, der sidder trofrast på Pippi Langstrømpes skulder, blev født tidligt i morges.
Hankøn skal væk
Kønnet på den lille abeunge er altafgørende for, om den kan blive i flokken i Odense. Er aben hankøn, må den forlade flokken for at sikre, der ikke kommer indavl.
- Vi kan nok se kønnet efter et halvt år, men vi venter til, vi kan se det. Vi tager ikke ungen fra moren. Vi lader aberne passe sig selv, ligesom i naturen, siger Nina Collatz.
Og selvom aben ser venlig ud, er det ikke altid tilfældet.
- Aberne kan være enormt brutale overfor hinanden, særligt hankøn. Hvis der er for mange, mobber de hinanden, hvor de danner grupper, der slås voldsomt, fortæller Nina Collatz.
Selvom racen er kendt for dens voldsomme adfærd, passer moren godt på sin nyfødte unge.
- Hvis det bliver for voldsomt for ungen, går de bare ind i stalden, hvor den er i sikkerhed. Alle aberne er nysgerrige, men har en rolig adværd overfor den lille nye, forklarer Nina Collatz.
Ungerne er forholdsvis store. Selvom de blot vejer 100 gram, udgør de en sjettedel af hunnens vægt.
Ifølge zoologen går der ikke lang tid, før den nye unge får selskab.
- Vi forventer, at der er to til tre flere unger på vej. Der er nogle af dødningehovedaberne, der ser lidt tykke ud, siger zoolog Nina Collatz smilende.
Fakta
- Dødningehovedabens navn kommer af dens særlige ansigt.
- Den lever i træerne i den sydamerikanske regnskov og æder kød. Dødningehovedaber danner store grupper på 40 til 50 individer, men somme tider helt op til et par hundrede.
- Dødningehovedaberne tisser ofte på hænder og fødder og smører halerne ind i tis, frugt og anden mad. Det gør den for at give en særlig gruppeduft, så dens medlemmer nemt kan kende hinanden.
- Aberne kommunikerer med lyde, som kan have så høj en tone, at vi mennesker ikke kan høre dem.
- Dødningehovedabens krop er 28 til 36 centimeter.
Kilde Odense Zoo
Hindsgavl Festival blev afholdt første gang i 1951, men der er sket meget siden dengang, siger Bernard Villaume, der er arrangør af festivalen.
- Hvert år prøver vi at lægge lidt til på niveauet. Vi bliver mere og mere ambitiøse, hvad angår kunstnere, og efterhånden kan vi ikke komme meget højere inden for det her felt, siger han.
Spiser morgenmad med stjernerne
Lørdag optrådte den franske barokduo Thomas Dunford og Jean Rondeau, som ifølge arrangørerne svarer til den klassiske musiks Justin Bieber.
Og selvom Fyn kan virke lille for de to verdensstjerner, er det en stor oplevelse for dem at være med, siger Jean Rondeau. De deltager nemlig selv i festivalen.
- Den her festival er god. Holdet bag er seje og imødekommende, siger han.
For på Hindsgavl Festival deltager musikerne nemlig også i festivalen, når de er færdige med at optræde.
En af festivalens grundideer er nemlig at formidle klassisk på en måde, så afstanden mellem musikere og publikum mindskes. Det kan blandt andet ske ved at overvære musikerne øve eller snakke med dem over morgenmaden.
Ørbæk Marked i gang: Få en god handel med en hjemløs og se på monstertrucks
Sommer betyder kræmmermarkeder og denne weekend er det Ørbæk Marked, der løber af stablen. Men du kan ikke kun få et par sokker billigt, du kan også se monstertrucks og slå en god handel af med en hjemløs.
Tiden er over os. Den søde krejler tid, hvor du kan få 12 par sokker til 150 kroner. Tiden hvor græsarealerne flyder over med boder, og når du går forbi dem, bliver dine ører fyldt med den blide krejler-sang: 'Kom og køb! Billigt, billigt!' Denne weekend er det Ørbæk Marked, der kan give dig dit markeds-fix.
Markederne har det hele, om det er en lille pony, du kan klappe - eller den der pande med non-stick belægning. Ørbæk Marked har også monstertruck og så en hjemløse bod.
Særligt monstertrucksne ser de to brødre Simon Kiesbye på 13 og Victor Kiesby på 10 fra Kellerup frem til.
Kæmpe drøm
På markedet er der opvisning, og en mand i flammer, det er noget, der kan imponere Simon Kiesbye.
- Det er mega fedt, han kører igennem noget træ, og så er det i flammer, siger Simon Kiesby.
Men det, de har set allermest frem til er ikke den brandende mand, men monstertrucksne. De får lov til at komme op og sidde i de store biler, og til spørgsmålet om, om de har drømt om det længe, svarer Simon Kiesbye:
- Det er en kæmpe drøm, siger Simon Kiesbye.
Bilen tænder og kører hen over marken med de to drenge på ladet.
- Det kilder fuldstændig, der er sommerfugle i maven, det er mega fedt, siger Simon Kiesbye.
Få en god handel med en hjemløs
Hvis du gerne vil gøre en god handel og få lidt plus point på samvittighedskontoen, så kan du slå en god handel af med en hjemløs.
Et par hjemløse har nemlig en bod, hvor du kan købe alt fra hatte til køkkengrej eller få et ballondyr med til børnene.
- Jeg hører til herude. Jeg rejste med cirkus for mange år siden, og stemningen på markedspladserne, det er det, der tiltaler mig, siger den hjemløse 'Karlson'.
'Karlson' fortæller, at Ørbæk Marked er et af de markeder, hvor han som hjemløs kan føle sig mest hjemme, uden at blive jaget væk.
- Når vi kommer på markedspladserne, så er det jo vores hjem. Hvis ikke vi kan få lov at være her, hvor kan vi så få lov at være?, siger 'Karlson'.
Ørbæk Marked startede fredag klokken 12.00 og fortsætter indtil søndag klokken 18.00.
At kunne hænge ud med stjernerne efter koncerterne er med til at gøre festivalen til en speciel oplevelse, mener Laura Hilden.
- Der er også en masse internationale, som bliver trukket herhen, og det er vildt fedt, at de også engagerer sig i at være med på festivalen og sidder og socialiserer bagefter, og man ligesom mærker stemningen. I stedet for at det bare er nogen, der går op på en scene og gør noget professionelt og så kører væk igen, siger hun.
Hindsgavl Festival, der afholdes hvert år i juli måned, blev afholdt første gang i sommeren 1951.
Det er en lørdag morgen med frisk vind fra syd og temperaturer lige over frysepunktet, så det kan godt føles lidt råkoldt.
- Men så kan det jo hjælpe lidt på det hele, at der i løbet af morgenen og formiddagstimerne er chance for, at vi også kan få noget solskin mange steder, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Peter Tanev.
Op ad dagen sniger temperaturerne sig op mellem 1-5 grader.
- Ud på eftermiddagen kan der godt komme lidt flere skyer, men det ser ud til at det holder tørt, lyder det fra Tanev.
Lokalsamfundet er dybt berørt af ulykke: - De har mistet det dyrebareste, de har
Det er et tydeligt mærket lokalsamfund, TV 2 Fyn møder i Flemløse.
Fredag er det tre dage siden, at en voldsom arbejdsulykke i det lokale biogasanlæg slog tre håndværkere på henholdsvis 20, 25 og 49 år ihjel.
Arbejdstilsynet besøgte biogas-byggeri inden ulykke - fandt ingen problemer
Da der tirsdag skete en voldsom ulykke, som kostede tre mennesker livet, på Flemløse Biogas, var byggetilladelsen på plads. Men den blev først givet 8. oktober mens byggeriet havde været i gang siden foråret.
I perioden har Arbejdstilsynet været på byggepladsen to gange, og det fandt ikke anledning til at give anmærkninger.
Trods den manglende byggetilladelse har Flemløse Biogas haft anmeldt et byggeri i følge Arbejdstilsynet, som har betydet, at Arbejdstilsynet har været på byggepladsen ad to omgange i perioden, inden ulykken indtraf tirsdag. Begge besøg var uden anmærkninger, har TV 2 Fyn fået oplyst.
Tilladelse på bagkant
Det er dog stadig problematisk at byggeriet er begyndt uden en tilladelse, siger advokat og direktør hos Knudsgaard Advokater, Mads Knudsgaard, der har speciale i entreprise- og byggeret.
- Det, der er problemet, er, at der er andre myndigheder, der måske ikke kommer i spil. Eksempelvis Arbejdstilsynet eller andre miljømæssige forhold bliver ikke bragt på banen, fordi man simpelthen ikke kender sagen, før der er indsendt en byggeansøgning.
I dette tilfælde har Arbejdstilsynet dog været vidende om at et byggeri fandt sted på grund af virksomhedens egen anmeldelse.
Byggetilladelse bidrager til sikkerhed
Når der gives en byggetilladelse til et byggeri, følger der ofte en række vilkår med, som skal være opfyldt for den pågældende byggeplads. Det kan dreje sig om arbejdstid og sikkerhed, lyder det fra Mads Knudsgaard.
- Man ved jo strengt taget ikke, om det er et lovligt byggeri, og om der potentielt er farligt på byggepladsen. Er der nogle ting, der gør, at man ikke må fortsætte på den her måde. Og det skal jo afgøres fra sag til sag fra kommunens side(Når der gives byggetilladelse, red.).
Kommunen gjorde i april selv opmærksom på, at Flemløse Biogas skulle ansøge om byggetilladelsen, når nu det allerede var i gang med opførelsen.
- Man prøver langt hen ad vejen at være en god samarbejdspartner som kommune, man prøver at få tingene til at lykkes i stedet for at bremse projekterne, siger Mads Knudsgaard.
Udover tre omkomne, kom seks personer alvorligt til skade.
- Jeg tænker jo på de der forældre og ægtefæller og børn og familier, der sidder andre steder og er dybt sårede og kede af det. De har jo mistet det dyrebareste, de har, siger Inga Vestergaard Nielsen.
Nu udtaler statsminister sig om fatal arbejdsulykke
Arbejdsulykken ved Flemløse Biogas, der kostede tre udenlandske arbejdere livet, har fået statsminister Mette Frederiksen (S) til tasterne.
I opslag på både Facebook og Instagram kalder hun sagen for “dybt, dybt tragisk”.
- Desværre er udenlandsk arbejdskraft overrepræsenteret i statistikkerne, når det kommer til arbejdsrelaterede dødsulykker - særligt i byggebranchen. Vi har brug for ordnede forhold - både i forhold til løn, men det skal også gælde ift. sikkerheden.
Fyns Politi efterforsker årsagen til, at en silos tag pludselig styrtede sammen, mens det var ved at blive støbt. Svaret kendes ikke endnu.
- Det kan ikke være med livet som indsats, når man går på arbejde, fastslår statsministeren i sit opslag.
Beskæftigelsesministeren, Ane Halsboe-Jørgensen (S) har bedt om en redegørelse om ulykken.
Jette Jørgensen, som også bor i Flemløse, er også berørt af situationen.
- Jeg synes, det er forfærdeligt, siger hun.
Populær tøjbutik boykotter forbrugsfest: - Jeg synes, det er noget værre lort
Black Friday er aflyst på Klaregade 16 i Odense.
Her er indehaveren Rosa Lundberg, hvis butik bærer samme navn, gået mod strømmen.
- Jeg synes, det (Black Friday, red.) er noget værre lort. Jeg forstår ikke, hvorfor vi butikker skal sætte vores spritnye, gode varer ned uden grund, siger hun i en video på det sociale medie TikTok.
Hun mener, at tilbudsfesten er utroværdig for kunderne, når priserne svinger så voldsomt.
Iværksætter har haft stor succes med sin butik, som nu også har fået en lillesøster i Århus.
- Vi har altså ingen Black Friday. Hvorfor fanden skulle vi også fejre en sort dag, vi har jo kun farver herinde, slutter hun videoen af og sender kameraet et stort smil.
Terrorbevægelse kom helt tæt på fynboerne: - Jeg tager det meget alvorligt
Tidligere torsdag kunne TV 2 Fyn afsløre, at terrorbevægelsen Hamas har haft et underjordisk våbenlager nær Nyborg.
Forbundsanklageren i Tyskland mener, at Hamas “for lang tid siden” etablerede våbendepoterne, og at de skulle bruges til at angribe jødiske institutioner i Europa.
At Hamas er kommet så tæt på fynboerne, får Socialdemokratiets retsordfører Bjørn Brandenborg til at reagere.
- Det er selvfølgelig noget, som jeg tager meget alvorligt, og det ved jeg heldigvis også, at vores myndigheder, både vores politi og vores efterretningstjenester, de gør.
Tråde til angrebet på Israel 7. oktober
Det er kommet frem, at det var en række såkaldte udenlandske operatører, der stod bag våbenlagrene i både Danmark og andre lande.
Hamas havde underjordisk våbenlager ved Nyborg
Terrorbevægelsen Hamas havde et underjordisk våbenlager nær Nyborg. Det oplyser
Ines Peterson fra pressetjenesten for forbundsanklageren i Tyskland til TV 2 Fyn.
- Vi kan ikke afsløre den nøjagtige placering, men vi ved, at depotet mindst har indeholdt ét håndvåben, som blev bragt til Tyskland. Vi antager, depotet er blevet nedlagt for omtrent to år siden og ikke længere eksisterer, oplyser forbundsanklageren.
Tirsdag kom det frem, at forbundsanklageren mener, at Hamas har haft flere underjordiske våbenlagre i Europa. Det fremgik af et anklageskrift. I sagen er fire formodede medlemmer af terrorbevægelsen tiltalt.
Ville angribe jøder
Forbundsanklageren mener, at Hamas “for lang tid siden” etablerede våbendepoterne, og at de skulle bruges til at angribe jødiske institutioner i Europa.
Bag våbenlagrene stod en række såkaldte udenlandske operatører, som ifølge forbundsanklageren dækker over personer med opholdstilladelse i Europa.
Operatørerne blev ifølge anklageskriftet aktiveret i forbindelse med forberedelserne til terrorangrebet mod Israel den 7. oktober 2023, men hvordan aktiveringen foregik er uklart.
Fyns Politi vil ikke kommentere oplysningerne fra den tyske forbundsanklager og henviser til Politiets Efterretningstjeneste (PET), som oplyser at man “ikke har nogle kommentarer til operative forhold”.
Borgmesteren i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs (V), var overrasket over TV 2 Fyns opkald, om det formodede tidligere våbenlager.
- Det er ikke noget, jeg har fået nogen orientering om, men jeg antager, at det er noget, PET ville være orienteret om, hvis der har været en sag her i Nyborg.
Foruden våbenlageret i Danmark, formodes det, at Hamas også har haft våben liggende i Bulgarien og Polen.
Operatørerne blev ifølge anklageskriftet aktiveret i forbindelse med forberedelserne til terrorangrebet mod Israel den 7. oktober 2023, men hvordan aktiveringen foregik er uklart.
- Det er ikke nyt, at der er organisationer, også terrororganisationer, der er til stede i Vesten, og som ønsker os, der bor her, det ondt. Det er heller ikke noget nyt, at der er mennesker - også i Danmark - som en deler nogle af deres holdninger og har sympati for de her organisationer, siger Bjørn Brandenborg.
Det er den tyske anklagemyndigheds vurdering, at depotet er blevet nedlagt for omtrent to år siden og ikke længere eksisterer. Fire formodede medlemmer af terrorbevægelsen tiltalt i Tyskland.
Han er en af de bedste spillere i ligaen - og han drømmer om mere
For OB-angriber Luca Kjerrumgaard bliver søndagens kamp mod B. 93 et punktum for et forrygende efterår, hvor han indtil videre har scoret 12 mål i 14 kampe for fynboerne.
Han ser frem til at lukke efteråret ned med årets sidste kamp, når B.93 kommer på besøg på stadion i Odense.
- Det bliver fedt, og forhåbentligt kan vi slutte efteråret af på en rigtig god måde, siger Luca Kjerrumgaard til TV 2 Fyn.
Han ser tilbage på et stærkt efterår i OB, hvor han har været en af de bedste spillere i Nordic Bet Ligaen.
- Det har været fantastisk på mange måder. Jeg er kommet godt i gang, og jeg har udviklet mig hurtigt. Det er fedt, at jeg føler, at det hele går op i en opadgående kurve. Det er fedt at få lov at score mål og mærke den adrenalin, der går gennem kroppen, når man scorer og hjælper holdet. Det nyder jeg helt vildt meget, siger Luca Kjerrumgaard.
Forventer at blive i OB
I kraft af de gode præstationer har han tiltrukket sig interesse fra andre klubber, men han forventer at blive i OB.
- Man ved jo aldrig, hvad der sker. Jeg er OB-spiller, jeg har en lang kontrakt, og det forholder jeg mig til. Selvfølgelig tager man det, som det kommer, men lige nu er jeg OB-spiller, og det er jeg glad for, siger OB-angriberen, der ser frem til 2025, hvor OB jagter oprykning til Superligaen.
- Det har været et halvt år med mange opture. Det kunne være fedt med et helt år med opture næste år. Det ser jeg frem imod, og jeg glæder mig til at komme tilbage og få tanket lidt benzin på tanken, så vi kan komme tilbage og fortsætte vores vej mod Superligaen, siger han.
Der er kampstart mellem OB og B. 93 på stadion i Odense søndag klokken 15.00.
Krise på Nyt OUH: Region sætter tal på hjemsendte og deler tidshorisont
Fredag aften har medlemmerne af regionsrådet fået en orientering om situationen på Nyt OUH, hvor et stort antal medarbejdere er hjemsendt. En orientering, TV 2 Fyn er i besiddelse af.
Hjemsendelserne kommer, efter DR har afsløret en underleverandørs lønfusk. Afsløringen har fået underleverandøren - og dermed de ansatte derfra - suspenderet.
I alt er 270 udenlandske medarbejdere hjemsendt fra tre store offentlige byggerier, og omtrent halvdelen af dem har ifølge koncernledelsen i Region Syddanmark tilknytning til byggeriet af Nyt OUH.
Potentielt lange udsigter
Koncernledelsen skriver i orienteringen til politikerne, at totalentreprenøren bag byggeriet af det nye OUH, Odense Hospital Project Team, har indkaldt de hjemsendte medarbejdere til et møde “i begyndelsen af næste uge”.
Ifølge orienteringen har totalentreprenøren sat en dato for, hvornår der senest skal være styr på forholdene.
- OHPT har tilkendegivet, at de har en løsning klar inden jul, skriver koncernledelsen.
Regionen skriver også, at der løbende er uanmeldte kontroller på byggepladen, og at det “selvfølgelig vil fortsætte”.
Nu udtaler statsminister sig om fatal arbejdsulykke
Arbejdsulykken ved Flemløse Biogas, der kostede tre udenlandske arbejdere livet, har fået statsminister Mette Frederiksen (S) til tasterne.
I opslag på både Facebook og Instagram kalder hun sagen for “dybt, dybt tragisk”.
- Desværre er udenlandsk arbejdskraft overrepræsenteret i statistikkerne, når det kommer til arbejdsrelaterede dødsulykker - særligt i byggebranchen. Vi har brug for ordnede forhold - både i forhold til løn, men det skal også gælde ift. sikkerheden.
Fyns Politi efterforsker årsagen til, at en silos tag pludselig styrtede sammen, mens det var ved at blive støbt. Svaret kendes ikke endnu.
- Det kan ikke være med livet som indsats, når man går på arbejde, fastslår statsministeren i sit opslag.
Beskæftigelsesministeren, Ane Halsboe-Jørgensen (S) har bedt om en redegørelse om ulykken.
Sygehusskandale: Direktør bekræfter hjemsendelser, men politikere har intet hørt
Opdateret 19.20: Regionsrådet har nu modtaget en orientering fra koncernledelsen.
Tidligere på dagen afslørede DR, at 270 udenlandske medarbejdere er hjemsendt fra tre store offentlige byggerier, herunder det kommende supersygehus i Odense.
TV 2 Fyn har været i kontakt med flere politikere i Region Syddanmark, hvoraf ingen af dem fredag sen eftermiddag er orienteret om situationen. Heller ikke regionsrådsformand Bo Libergren (V), oplyser han i en sms.
Til gengæld har projektdirektør for Projektorganisationen for Nyt OUH, Kenneth Holm, været i kort kontakt med entreprenøren, som bekræfter situationen.
Usikkerhed omkring konsekvenser
Projektdirektøren kan endnu ikke sige noget om, hvilke konsekvenser der vil komme i kølvandet på hjemsendelserne.
Medarbejdere hjemsendt fra Nyt OUH efter ny skandale
Ifølge DR er flere hundrede medarbejdere er netop blevet sendt hjem fra deres arbejde på tre store, offentlige byggerier - blandt andet det nye OUH.
Hjemsendelserne sker på baggrund af afsløringer i en ny DR-dokumentar, 'På statens regning', om migranters arbejdsforhold i Danmark, skriver mediet.
Dokumentaren afslører en række kritisable arbejdsforhold på store offentlige byggepladser, hvor den italienske byggemastodont Itinera er hovedentreprenør.
På baggrund af oplysningerne fra DR skulle Itinera nu have suspenderet en underleverandør af mandskab.
Ifølge DR drejer det sig om 270 hjemsendte medarbejdere fordelt ud på de tre byggerier.
DR’s dokumentar udkommer tirsdag.
- Det er for tidligt at sige noget om potentielle konsekvenser af den midlertidige suspendering. Vi forventer, at de (entreprenøren, red.) har en hurtig løsning klar, lyder det i et skriftligt svar.
Det har endnu ikke været muligt at få bekræftet, hvor mange af de 270 hjemsendte medarbejdere, der har været på byggepladsen ved Nyt OUH.
- Jeg har sympati med de medarbejdere, der nu sidder i en meget uvis situation og håber særligt for dem, at der kommer en hurtig afklaring, skriver Kenneth Holm.
Hjemsendelserne er sket på baggrund af DR’s kommende dokumentar om lønfusk hos den albanske underleverandør af mandskab Tekno Fire.
Fynsk museum afliver stor myte
Hidtil har man troet, at vikingerne sejlede ind til Odense og ringborgen Nonnebakken i vikingeskibe. Men det viser sig, at det slet ikke har været muligt.
- Vi har lavet meget grundige analyser af åen og samlet al den viden sammen vi har kunne få, siger Mogens Bo Henriksen, der er museumsinspektør på Museum Odense.
- Det sammenholdt med den viden vi har om vikingetidens skibe gør, at vi med hundrede procent sikkerhed kan sige, at hvis der nogensinde har været et vikingeskib i Odense, så er det fordi, man har slæbt det herind.
I 2023 blev vikingeringborgen Nonnebakken udpeget til UNESCOs verdensarvsliste.
- Med det følger også nogle forpligtelser til at udforske monumenternes historie.
Medarbejdere hjemsendt fra Nyt OUH efter ny skandale
Ifølge DR er flere hundrede medarbejdere er netop blevet sendt hjem fra deres arbejde på tre store, offentlige byggerier - blandt andet det nye OUH.
Hjemsendelserne sker på baggrund af afsløringer i en ny DR-dokumentar, 'På statens regning', om migranters arbejdsforhold i Danmark, skriver mediet.
Sygehusskandale: Direktør bekræfter hjemsendelser, men politikere har intet hørt
Opdateret 19.20: Regionsrådet har nu modtaget en orientering fra koncernledelsen.
Tidligere på dagen afslørede DR, at 270 udenlandske medarbejdere er hjemsendt fra tre store offentlige byggerier, herunder det kommende supersygehus i Odense.
TV 2 Fyn har været i kontakt med flere politikere i Region Syddanmark, hvoraf ingen af dem fredag sen eftermiddag er orienteret om situationen. Heller ikke regionsrådsformand Bo Libergren (V), oplyser han i en sms.
Til gengæld har projektdirektør for Projektorganisationen for Nyt OUH, Kenneth Holm, været i kort kontakt med entreprenøren, som bekræfter situationen.
Usikkerhed omkring konsekvenser
Projektdirektøren kan endnu ikke sige noget om, hvilke konsekvenser der vil komme i kølvandet på hjemsendelserne.
- Det er for tidligt at sige noget om potentielle konsekvenser af den midlertidige suspendering. Vi forventer, at de (entreprenøren, red.) har en hurtig løsning klar, lyder det i et skriftligt svar.
Det har endnu ikke været muligt at få bekræftet, hvor mange af de 270 hjemsendte medarbejdere, der har været på byggepladsen ved Nyt OUH.
- Jeg har sympati med de medarbejdere, der nu sidder i en meget uvis situation og håber særligt for dem, at der kommer en hurtig afklaring, skriver Kenneth Holm.
Hjemsendelserne er sket på baggrund af DR’s kommende dokumentar om lønfusk hos den albanske underleverandør af mandskab Tekno Fire.
Dokumentaren afslører en række kritisable arbejdsforhold på store offentlige byggepladser, hvor den italienske byggemastodont Itinera er hovedentreprenør.
På baggrund af oplysningerne fra DR skulle Itinera nu have suspenderet en underleverandør af mandskab.
Ifølge DR drejer det sig om 270 hjemsendte medarbejdere fordelt ud på de tre byggerier.
DR’s dokumentar udkommer tirsdag.
Kendis-delfin er muligvis skizofren: Det forskerne hørte var "mærkeligt"
Svømmer Delle rundt og taler med sig selv?
Det spørgsmål måtte hvalforsker i lyd og adfærd ved SDU, Olga Filatova, stille sig selv, da hun hørte lydoptagelser fra delfinen Delle.
Det viste sig nemlig, at delfinen svømmede rundt ved Svendborg og lavede det, forskere betegner som kommunikationslyde. Selvom den svømmede alene.
Opdagelsen betyder, at lydene måske tjener et helt andet formål end kommunikation, som man ellers troede.
- En af hypoteserne er, at det er lyde baseret på følelser. Ligesom når mennesker griner, når de hører noget sjovt, siger Olga Filatova.
Skizofren delfin?
Olga Filatova er flere gange blevet spurgt, om Delle har skizofrene træk, hvis den svømmer rundt og taler med sig selv.
- Jeg tror, det er muligt. Men vi ved det ikke, fordi det er meget svært at diagnosticere skizofreni i dyr. Særligt de mere komplicerede dyr som delfiner.
Fordi delfiner normalt opholder sig i grupper, har man ikke før optaget lydene fra en enlig delfin.
Derfor ved Olga Filatova og de andre forskere ikke, om Delles lyde er et særtilfælde, eller om lydene altså slet ikke er nogle, delfiner bruger til at kommunikere.
Ikke mere forskning i Delle for nu
Optagelserne blev lavet mellem 2022 og 2023, fordi forskerne ville finde ud af, hvordan Delles tilstedeværelse påvirkede havlivet.
I april 2023 forsvandt Delle fra Svendborg Havn og blev efterfølgende spottet i Tyskland.
- Vi ville elske at fortsætte med at forske i Delle, men det er et problem, når han er i Tyskland. Vi kan ikke bare sende folk derned, fordi vi har brug for en særlig tilladelse.
- Der er være nødt til at finde nogle tyske forskere, der ville have lyst til at lave alt papirarbejdet. Og det er ikke så nemt.
Politiet forlader snart Flemløse - men efterforskningen fortsætter
Beredskabet er færdige med indsatsen i forbindelse med arbejdsulykken i Flemløse. Det skriver Fyns Politi, som selv fortsat vil være på stedet i løbet af fredag eftermiddag.
Når Fyns Politi er helt færdige med undersøgelserne, bliver afspærringen ophævet.
Fyns Politi fortsætter nu efterforskningen af arbejdsulykken i samarbejde med relevante myndigheder, skriver det.
Hamas havde underjordisk våbenlager ved Nyborg
Terrorbevægelsen Hamas havde et underjordisk våbenlager nær Nyborg. Det oplyser
Ines Peterson fra pressetjenesten for forbundsanklageren i Tyskland til TV 2 Fyn.
- Vi kan ikke afsløre den nøjagtige placering, men vi ved, at depotet mindst har indeholdt ét håndvåben, som blev bragt til Tyskland. Vi antager, depotet er blevet nedlagt for omtrent to år siden og ikke længere eksisterer, oplyser forbundsanklageren.
Tirsdag kom det frem, at forbundsanklageren mener, at Hamas har haft flere underjordiske våbenlagre i Europa. Det fremgik af et anklageskrift. I sagen er fire formodede medlemmer af terrorbevægelsen tiltalt.
Ville angribe jøder
Forbundsanklageren mener, at Hamas “for lang tid siden” etablerede våbendepoterne, og at de skulle bruges til at angribe jødiske institutioner i Europa.
Bag våbenlagrene stod en række såkaldte udenlandske operatører, som ifølge forbundsanklageren dækker over personer med opholdstilladelse i Europa.
Operatørerne blev ifølge anklageskriftet aktiveret i forbindelse med forberedelserne til terrorangrebet mod Israel den 7. oktober 2023, men hvordan aktiveringen foregik er uklart.
Fyns Politi vil ikke kommentere oplysningerne fra den tyske forbundsanklager og henviser til Politiets Efterretningstjeneste (PET), som oplyser at man “ikke har nogle kommentarer til operative forhold”.
Borgmesteren i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs (V), var overrasket over TV 2 Fyns opkald, om det formodede tidligere våbenlager.
- Det er ikke noget, jeg har fået nogen orientering om, men jeg antager, at det er noget, PET ville være orienteret om, hvis der har været en sag her i Nyborg.
Foruden våbenlageret i Danmark, formodes det, at Hamas også har haft våben liggende i Bulgarien og Polen.
Hundredevis vil tjene penge på sne
De søgte otte, men over 800 bød sig til, da DMI ville rekrutterer nye sneobservatører.
Opgaven går kort sagt ud på at måle sneen, når den er der, og så sende data ind til DMI. Derfra er det bare at hæve pengene.
- Vi havde slet ikke forventet den utrolig store søgning på hvervet som sneobservatør, så vi er både meget overraskede og glade, siger klimatolog Mikael Scharling i en pressemeddelelse.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her