Bestyrelsesformanden for NGF Nature Energy, Jens Otto Dalhøj, kommenterer tirsdag aften planerne om at sælge virksomheden til investorer.
Politikerne er sat i byrådene for at varetage netop de her ting. Køb og salg af ejendom er altid et lukket punkt.
Det sker efter TV 2/Fyn har erfaret, at det kommunalt ejede selskab med stor sandsynlighed skal skifte ejer. Den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners har tilbudt sig som køber, og det er op til de otte ejerkommuner at beslutte, om de vil godkende salget.
Hele processen er dog omgæret af lukkethed, og bestyrelsesformanden var heller ikke meget for at udtale sig for konkret.
- Det er vilkårene for sådan et salg, siger han til TV 2/Fyn.
- Var der offentlighed omkring de her ting, så ville der komme mange forstyrrelser i den demokratiske proces. Det er ganske almindelig praksis, at sådan noget er et lukket punkt.
Bekræfter planer om salg
Bestyrelsesformanden ønsker ikke at forholde sig til, om det ér britiske Pioneer Point Partners, der står til at overtage NGF Nature Energy.
- Vi har besluttet at undersøge muligheden for et salg, og det er en proces, vi er inde i. Jeg kan ikke udtale mig yderligere om hvem, der er køber på nuværende tidspunkt, siger Jens Otto Dalhøj.
Synes du ikke, det er et problem, at der ikke er offentlighed omkring salget?
- Jeg synes ikke, det er et problem. Politikerne er sat i byrådene for at varetage netop de her ting. Køb og salg af ejendom er altid et lukket punkt.
Kan du garantere, at fynboerne ikke kan se frem til en dyrere varmeregning?
- Der er ikke nogen, der har grund til at være bekymrede. Alle forbrugere på Fyn og i Danmark kan købe den gas, de vil, afslår Jens Otto Dalhøj.
Stillingen som bestyrelsesformand er et tillidshverv ved siden af Jens Otto Dalhøjs post som byrådsmedlem i Nordfyns Kommune for Liberal Alliance.
Planer mødt af kritik
NGF Nature Energy sender varme ud i rørerne i 35.000 fynske husstande og distribuerer årligt cirka 200 millioner kubikmeter naturgas.
Virksomheden ejes af otte fynske kommuner, hvoraf seks af dem skal stemme for et salg, før det kan vedtages.
TV 2/Fyn har tirsdag forsøgt at få reaktioner på salget fra byrådsmedlemmer, men ingen ønsker at lægge navn til deres udtalelser af frygt for de retslige konsekvenser.
Et fynsk byrådsmedlem udtaler dog anonymt:
- Hele salget har været holdt i en meget lukket proces styret af det fynske borgmesterforum. Jeg er imod et salg, og jeg mener, at sagen minder meget om Dong-sagen. Biogasdelen er statsstøttet, og det er en støtte, man nu giver videre til et udenlandsk selskab.
Et byrådsmedlem i en af de fynske ejerkommuner er Terje Pedersen (DF) fra Kerteminde. Han ærgrer sig over, at sagen skal være et lukket punkt.
- Jeg synes, det er problematisk, at vi ikke kan have en offentlig debat om det her salg. Det er noget, vi alle sammen ejer, fortæller Terje Pedersen.
Pioneer Point Partners er kendt for investeringer i grøn energi, men også for at videresælge deres investeringer efter få år.
De otte fynske ejerkommuner skal tage stilling til salget før udgangen af året.
Se hele indslaget om salget, der blev sendt på TV 2/Fyn den 12. december: