Biogas: Investering på 2,5 mia. sættes måske på stand by
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
NGF Nature Energy kigger mod Vesteuropa og USA. Selskabet vil udvide i lande, hvor der er meget biomasse og meget brug for biogas.
Lovende perspektiver i USA og Vesteuropa kan sætte færdiggørelsen af danske biogasanlæg på stand by.
Det skriver fagmediet EnergiWatch på baggrund af et interview med direktør Ole Hvelplund fra det tidligere kommunalt ejede selskab NGF Nature Energy på Ørbækvej i Odense.
De tidligere planer om at Nature Energy vil bygge yderligere ti biogasanlæg i Danmark til en samlet investering på 2,5 milliarder kroner, må vige til fordel for en bid af det europæiske eller amerikanske marked, hvis det viser sig, at selskabet får succes der, oplyser Nature Energy til mediet.
Bestyrelsesformand for Nature Energy: - Lukkethed er demokratisk princip
Bestyrelsesformanden for NGF Nature Energy ser ikke noget problem i, at salg af NGF Nature Energy er omgivet af lukkethed. Virksomheden leverer varme til tusindvis af fynske husstande.
Bestyrelsesformanden for NGF Nature Energy, Jens Otto Dalhøj, kommenterer tirsdag aften planerne om at sælge virksomheden til investorer.
Det sker efter TV 2/Fyn har erfaret, at det kommunalt ejede selskab med stor sandsynlighed skal skifte ejer. Den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners har tilbudt sig som køber, og det er op til de otte ejerkommuner at beslutte, om de vil godkende salget.
Hele processen er dog omgæret af lukkethed, og bestyrelsesformanden var heller ikke meget for at udtale sig for konkret.
- Det er vilkårene for sådan et salg, siger han til TV 2/Fyn.
- Var der offentlighed omkring de her ting, så ville der komme mange forstyrrelser i den demokratiske proces. Det er ganske almindelig praksis, at sådan noget er et lukket punkt.
Bekræfter planer om salg
Bestyrelsesformanden ønsker ikke at forholde sig til, om det ér britiske Pioneer Point Partners, der står til at overtage NGF Nature Energy.
- Vi har besluttet at undersøge muligheden for et salg, og det er en proces, vi er inde i. Jeg kan ikke udtale mig yderligere om hvem, der er køber på nuværende tidspunkt, siger Jens Otto Dalhøj.
Synes du ikke, det er et problem, at der ikke er offentlighed omkring salget?
- Jeg synes ikke, det er et problem. Politikerne er sat i byrådene for at varetage netop de her ting. Køb og salg af ejendom er altid et lukket punkt.
Kan du garantere, at fynboerne ikke kan se frem til en dyrere varmeregning?
- Der er ikke nogen, der har grund til at være bekymrede. Alle forbrugere på Fyn og i Danmark kan købe den gas, de vil, afslår Jens Otto Dalhøj.
Stillingen som bestyrelsesformand er et tillidshverv ved siden af Jens Otto Dalhøjs post som byrådsmedlem i Nordfyns Kommune for Liberal Alliance.
Planer mødt af kritik
NGF Nature Energy sender varme ud i rørerne i 35.000 fynske husstande og distribuerer årligt cirka 200 millioner kubikmeter naturgas.
Virksomheden ejes af otte fynske kommuner, hvoraf seks af dem skal stemme for et salg, før det kan vedtages.
TV 2/Fyn har tirsdag forsøgt at få reaktioner på salget fra byrådsmedlemmer, men ingen ønsker at lægge navn til deres udtalelser af frygt for de retslige konsekvenser.
Et fynsk byrådsmedlem udtaler dog anonymt:
- Hele salget har været holdt i en meget lukket proces styret af det fynske borgmesterforum. Jeg er imod et salg, og jeg mener, at sagen minder meget om Dong-sagen. Biogasdelen er statsstøttet, og det er en støtte, man nu giver videre til et udenlandsk selskab.
Et byrådsmedlem i en af de fynske ejerkommuner er Terje Pedersen (DF) fra Kerteminde. Han ærgrer sig over, at sagen skal være et lukket punkt.
- Jeg synes, det er problematisk, at vi ikke kan have en offentlig debat om det her salg. Det er noget, vi alle sammen ejer, fortæller Terje Pedersen.
Pioneer Point Partners er kendt for investeringer i grøn energi, men også for at videresælge deres investeringer efter få år.
De otte fynske ejerkommuner skal tage stilling til salget før udgangen af året.
Se hele indslaget om salget, der blev sendt på TV 2/Fyn den 12. december:
- Vi kigger først og fremmest i retning af lande i Vesteuropa og USA. Vi vil udvide i lande, hvor der er meget biomasse og meget brug for biogas. Vi vil have mange anlæg i de lande, vi går ind i, og det er en ret stor vækst, vi forventer at få i udlandet, siger administrerende direktør Ole Hvelplund til EnergiWatch.
Planen om at bygge flere anlæg i Danmark kan derfor enten blive udskudt eller reduceret, afhængig af hvad fremtiden byder på for det fynske selskab.
Nu er det fynske naturgasnet også solgt
Energinet har med Konkurrence-myndighedernes velsignelse købt NGF Nature Energys distributionsnet.
Nu er både gasnettet og den kommercielle del af NGF Natur Energy - det tidligere Naturgas Fyn - solgt.
Det fremgår af en netop offentliggjort meddelelse fra Konkurrencestyrelsen.
Statens bud via Energinet på Nature Energys distributionsnet har været i høring uden, at der er kommet indsigelser, og dermed er det nu staten, der reelt ejer det fynske naturgasnet.
Energinet ejer og driver i forvejen væsentlige dele af det danske el- og gasdistributionset - herunder gasnettet i Syd- og Sønderjylland, Syd- og Vestsjælland samt enkelte ledningsstrækninger på Fyn og i Københavnsområdet.
De to kapitalfonde Pioneer Point Partners, Davidson Kempner har tidligere købt aktiemajoriteten i den kommcerielle del af natursselskabet - altså naturgassalget.
Efterfølgende har Sampension skudt millioner af kroner i det nye selskab svarende til 20 procent af ejerskabet.
Det er de fynske kommuner, der har solgt Nature Energy.
Planen for de nye ejere er at få økonomi i de opførte biogasanlæg i Danmark og brede den fynske ekspertise ud til resten af Europa.
Op mod 1.500 job på dansk grund
Ifølge Ole Hveplund er det politiske beslutninger for biogas, der lokker selskabet ud på det europæiske marked, samt beregninger fra Den Europæiske Biogasorganisation, EBA, som viser, at mængden af biogas på det europæiske gasnet vil vokse fra 1,2 milliarder kubikmeter til 18 milliarder kubikmeter i 2030.
- Ejerne støtter de udviklingsplaner, som vi hele tiden har haft. Det er at skabe en stor virksomhed i Danmark, der kan skabe 1.000-1.500 nye arbejdspladser i Danmark, siger Ole Hvelplund til EnergiWatch.
Nature Energys biogasdel er efter frasalget ejet af Sampension med 20 procent og 80 procent af det irsk-registrerede selskab Gosford Capital Designated Activity Company, der har kapitalfondene Pioneer Point Partners fra London og Davidson Kempner fra USA som ejere.