Efter omdiskuteret salg: Fire millioner kroner til direktør
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Direktøren for biogasselskabet NGF Nature Energy, Ole Hvelplund, får omkring fire millioner kroner som godtgørelse efter salget af selskabet.
Fire millioner kroner. Det er cirka, hvad Ole Hvelplund, der er direktør for biogasselskabet NGF Nature Energy, får i forbindelse med salget af virksomheden.
Godtgørelsens beløb møder kritik fra Carsten Kudsk (DF). Han er kommunalbestyrelsesmedlem og 1. viceborgmester i Nyborg Kommune og stemte imod salget af Nature Energy, da Nyborgs byråd skulle tage stilling til, om det ville sælge eller ej.
Flere fynske job: Fynske kommuner har solgt NGF til briter
Fredag blev det officielt, at otte fynske kommuner sælger NGF Nature Energy til den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners. Pris: 1,1 milliarder kroner. Salget giver flere job på Fyn.
Otte fynske kommuner kan trække sig ud af energikoncernen NGF Nature Energy - det tidligere Naturgas Fyn - med en check på 1,1 milliarder kroner. Efter modregning af gæld er der 335 millioner kroner tilbage til kommunekasserne.
Det sker efter at bestyrelsen fredag middag har besluttet, at sælge de kommercielle aktiviteter til den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners, erfarer TV 2 Business og TV 2/Fyn.
Kapitalfonden har købt samtlige kommercielle aktiviter i selskabet og satser med købet på en storstilet investering i opførelse af ti nye biogasanlæg i Danmark.
1.300 job på vej
Planen indebærer investeringer på 2,5 milliarder kroner og vil skabe 1.300 varige job - heraf mange i hovedkvarteret på Fyn, viser en analyse, der vil blive offentliggjort i forbindelse med salget.
I byggefasen skal der bruges yderligere 2.300 mand. De fleste af de job vil være indenfor metalindustrien, maskinindustrien samt bygge og anlægssektoren.
Pioneer Partners har specialiseret sig indenfor miljø- og energisektoren. Kapitalfonden har i dag investeringer for mere end 700 millioner euro, svarende til i omegnen af fem milliarder kroner.
Lavere priser på gas
Samtidig med beslutningen om salget af biogasdelen har de fynske kommuner besluttet at sælge gasnettet til staten.
Her forventer sælgerne en effektiviseringsgevinst på 100 millioner kroner, der vil komme de fynske gasforbrugere til gode i form af lavere priser.
- Jeg synes, det er alt, alt, alt for meget. Jeg synes, at man godt kunne have gjort sådan, at han havde fået halvdelen af beløbet. Når vi er oppe i så stort et beløb, så begynder vi at have en person, som har en stor særinteresse i at få solgt det her selskab. Og det er nok også grunden til, at det har foregået så hemmeligt, at selv byrådsmedlemmer, som repræsenterer ejerkommunerne, ikke kan få lov til at få de oplysninger, de beder om at få, siger Carsten Kudsk.
Hans opfattelse er, at han ikke kunne få svar på en række spørgsmål, da der var orienteringsmøde i Nyborg Kommunes byråd angående salget.
Godtgørelsen stod i kontrakten
Den 22. december kunne de otte ejerkommuner, bestyrelsen og selskabets ledelse fortælle, at biogasdelen af Nature Energy nu var solgt til en britisk kapitalfond Pioneer Point Partners.
Direktøren får godtgørelsen, fordi det var en en del af hans ansættelseskontrakt fra 2014, at han ved salg af selskabet skulle have udbeltalt et beløb svarende til et vist antal måneders løn. Det er bestyrelsen, som dengang lavede kontrakten sammen med Ole Hvelplund.
- Jeg skal ikke kommentere beløbet, men det er ganske almindeligt. Den kontrakt, der har været lavet, kan jeg stå stå inde for. Den er ikke ekstravagant på nogen som helst måde, siger bestyrelsesformand Jens Otto Dalhøj.
Han forklarer, at det er ganske normalt, at man som en del af en direktørs kontrakt aftaler, at der ved salg af virksomheden skal gives en godtgørelse til direktøren. Det skal ses som en sikkerhed i tilfælde af, at direktøren bliver arbejdsløs som følge af salget.
Jens Otto Dalhøj afviser Carsten Kudsks billede af, at direktørens udsigt til en godtgørelse skulle have skabt mere lukkethed over for byrådsmedlemmerne.
Kapitalfonde tror på gylden fremtid for grøn dansk biogas
Direktøren og medarbejdere i NGF Nature Energy kan se frem til endnu flere kollegaer, siger de nye ejere.
Selv om produktionen af dansk biogas er hængt op på statslige subsidier, der er på over en milliard kroner, tror de nye ejere af NGF Nature Energi på så stort et udviklingspotentiale i naturgassen, at man forudser Odense som hovedsæde for et nyt Vestas inden for naturgasbranchen.
Det afslørede direktør og partner i den engelske kapitalfond Pioneer Point Partners, Sam Abboud, her over middag på et pressemøde hos NGF Nature Energy.
Den britiske kapitalfond har købt den kommercielle del af den fynske virksomhed for 1,1 milliarder kroner - der dog efter modregning af gæld er på cirka 300 millioner kroner.
Han nævnte også den store robotsatsning i Odense, der gør byen til et spændende investeringsmiljø.
- Danmark er et stabilt investeringsland, og vi tror ikke på, at regeringen ruller subsidierne tilbage, Desuden tror vi på, at branchen er så moden, at der vil være masser af effektiviseringsmuligheder, der vil bringe prisen på biogas-produktion ned over de kommende år, sagde Sam Abboud.
Kapitalfonde - også Pioneer Point Partners - er kendt for at tænke forholdsvis kortsigtet, men ifølge Sam Abboud vil man beholde investeringen i Danmark, så lang tid, man kan se, at der er spændende udviklingmuligheder.
Han oplyste på pressemødet, at man - som tidligere omtalt af TV 2/Fyn - har den amerikanske kapitalfond Davidson Kempner med som langsigtet investor.
Desuden håber man på, at en dansk pensionskasse har lyst til at være med i investeringen. Han kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om den fremtidige ejerstruktur, men oplyser, at det nye selskab kommer til at betale skat i Danmark.
I modsætning til vindbranchen er biogas en vedvarende energikilde, der kan lagres og bruges som et væsentligt supplement til andre grønne energikilder. Og netop kompetencerne hos NGF Nature Energy har imponeret englænderne.
Europa kan lære af Fyn
Det fynske selskab er det er førende biogasselskab i Danmark, og Danmark er det land, der har mest grøn gas i ledningsnettet.
I andre europæiske land er der derfor et stort udviklingspotentiale for at opføre biogasanlæg og tilslutte grøn gas til ledningsnettet efter dansk forbillede.
Sam Abboud nævnte lande som Holland, Frankrig og Østeuropa som interessante markeder.
Først i pipelinen er 10 danske biogasanlæg, der er under projektering.
En analyse, som NGF har fået foretaget af analysefirmaet Damvad Analytics, forudser, at de ti anlæg kan beskæftige 2300 job i byggefasen og skabe 1300 blivende job i hele Danmark.
Samme firma forudser, at biogasteknologi frem mod 2030 kan skabe 10.000 nye danske job og forøge bruttonationalproduktet med 8-10 milliarder kroner.
Ud over salget til Pioneer Point Partners har NGF Nature Energi solgt ledningsnettet til det statslige selskab Energinet.dk, der i øjeblikket forhandler om at overtage gasselskabet HMN, så staten ejer hele ledningsnettet.
Det vil kunne give et effektiviseringspotentiale på 112 millioner kroner om året.
- Det her er gjort på et meget oplyst grundlag. Det er det både i holdningbestyrelsen, men det er også min klare opfattelse, at der har været givet et rigtig godt grundlag ude i byrådene og kommunalbestyrelserne, siger Jens Otto Dalhøj.
Bestyrelsens beslutningsgrundla
Selvom Ole Hvelplund fungerer som administrerede direktør, understreger Jens Otto Dalhøj at det til hver en tid er ejerkommunerne, repræsenteret af bestyrelsen, der bestemmer og træffer de store beslutninger i forbindelse med salget. Alligevel mener Carsten Kudsk, at direktøren kan have en stor indflydelse.
Naturgas-handel: Ejer- og kapitalforhold ikke på plads endnu
Først næste år vil de nye ejere af fynsk naturgas kunne afsløre ejerkreds og ejerandelene.
Det står fast, at NGF Nature Energy i fremtiden ejes af den engelske kapitalfond Pioneer Point Partners og den amerikanske kapitalfond Davidson Kempner.
Men hvem, der skal eje hvor meget, og hvor meget partnerne hver især vil skyde i virksomheden, er fortsat uafklaret.
En gang i det nye år vil de forhold komme på plads, siger Sam Abboud fra køberselskabet Pioneer Point Partners, der ifølge oplysninger på pressemødet i dag har investeringer for mere end fem milliarder kroner bag sig.
Davidson Kempner er dog giganten i forholdet. Den amerikanske kapitalfond, der mest er kendt herhjemme for at have købt belastede lån igennem Finansiel Stabilitet, bestyrer aktiver for 163 milliarder kroner.
Pioneer Point partners håber også på at få en dansk pensionskasse med i ejerkredsen, men nogen konkrete navne er ikke i spil.
Sam Abboud slog fast på pressemødet fredag, at investeringerne i det fynske naturselskab er langsigtede.
- Bestyrelsen består jo af repræsentanter, der er valgt fra kommunerne. De har ikke reel mulighed for at finde de reelle oplysninger og forhold. Og det er jo direktørens opgave at sørge for at fremføre de oplysninger over for bestyrelsesmedlemmerne, så de ved, hvad de snakker om. Og hvis han sidder med en aflønning og får muligheden for at få fire millioner, så kan jeg godt gætte mig til, hvordan hans fremstilling vil være. Den vil være i et meget, meget positivt lys, og alle former for negative ting og kritiske spørgsmål vil blive fejet væk, fordi han kun er interesseret i godtgørelsen, siger Carsten Kudsk.
Men Jens Otto Dalhøj mener, at bestyrelsen har haft et tilfredsstillende grundlag til at træffe beslutninger.
- Vi har ageret top professionelt, og vi har gjort brug af rådgivere. Vi har håndteret det her på et særdeles oplyst grundlag, så jeg har ikke noget at fortryde i den her forbindelse, siger Jens Otto Dalhøj