Det kommunalt ejede NGF Nature Energy, det tidligere Naturgas Fyn, kan skifte ejer. Den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners har nemlig tilbudt sig som køber.
Det erfarer TV 2/Fyn, der har set et udkast til aftalen.
Ifølge oplysninger vil NGF Nature Energy, der er ejet af otte fynske kommuner, sælge selskabets kommercielle del til kapitalfonden.
Netop i disse dage skal de fynske kommunalbestyrelser tage stilling til salget.
Meget tyder på et ja, for sammenlagt er der udsigt til en fortjeneste på 335 millioner kroner, der kan lune i kommunekasserne.
Modstanden står frem
Indtil nu har ingen kommunalbestyrelsesmedlemmer villet eller turde udtale sig omkring sagen.
Blandt andet rådmand i Odense Jane Jegind (V) ville ikke komme med en kommentar onsdag:
- Det er et lukket punkt, lød det fra hende til TV 2/Fyn.
Men Enhedslistens Brian Skov, der også sidder i Odenses byråd, tør godt stå frem.
Vi går imod brandudsalg af vores fælles energimæssig infrastruktur
- Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvad folk vil udtale sig om, og hvad folk ikke vil udtale sig om. Jeg kan bare sige, at fra Enhedslistens side er vores holdning fuldstændig klar: Vi går imod brandudsalg af vores fælles energimæssige infrastruktur, siger Brian Skov og fortsætter:
- Vi synes, den skal under demokratisk kontrol. Vi synes, den skal være forbrugerejet. Det er rigtigt vigtigt i forhold til at sikre forbrugerne de billigste priser og i forhold til at sikre, at vi kan omstille til mere vedvarende energiformer så hurtigt som muligt.
NGF Nature Energy sender varme ud i rørene i 35.000 fynske hustande og distribuerer årligt cirka 200 millioner kubikmeter naturgas.
Det er særligt biogasdelen og den kommercielle del, Pioneer Point Partners er interesseret i. Nature Energy sælger samtidig også ledningsnettet, gassen strømmer igennem. Det købes ifølge aftalen af statens Energinet.
-En grotesk sag
Et byrådsmedlem i Svendborg og bestyrelsesmedlem i NGF Nature Energy står torsdag morgen også frem:
- Det er simpelthen ikke en god idé at sælge så meget af NGF til udlandet. Vi risikerer, at de flytter det hele til udlandet, siger Dansk Folkepartis Jens Munk til TV 2/Fyn.
- Jeg synes, vi skal fastholde beslutningen om, at byrådene kun sælger de 49 procent. Vi har jo fået muligheden for at sælge gasledningerne til staten og dermed øge kapitaltilføringen ad den vej.
Jens Munk mener, at borgmestrene i de fynske kommuner er gået over hovedet på byrådenes andre medlemmer i beslutningen om salget af NGF Nature Energy.
Den her sag er grotesk, og jeg føler mig ført bag lyset
- Borgmestrene har været med til at beslutte det her - ikke os andre. Vi har faktisk slet ikke stemt om at sælge mere, end de først besluttede 49 procent, siger han.
Han fik besked på, at han ikke måtte udtale sig om sagen, men han tør godt nu.
- Den her sag er grotesk, og jeg føler mig ført bag lyset, siger han til TV 2/Fyn torsdag morgen og fortsætter:
- Jens Otto Dalhøj (NGF Nature Energys bestyrelsesformand, red.) sagde til mig, at jeg slet ikke måtte udtale mig. Det lyttede jeg til, men nu vil jeg gerne stå frem.
De otte fynske ejerkommuner skal tage stilling til salget før udgangen af året.