- Forsvaret kan gøre droner til det næste fynske erhvervseventyr
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Forsvaret flytter ind i det nationale dronetestcenter i H.C. Andersen Airport i Beldringe. Odenses borgmester ser store perspektiver militærets kommende tilstedeværelse i centeret.
I forsvarsforliget, der blev indgået søndag, blev dronecenteret i Odense Lufthavn, H.C. Andersen Airport, udpeget som officiel samarbejdspartner med Forsvaret.
Helt konkret betyder det, at Forsvaret vil etablere et kontor med et par ansatte i lufthavnen, som fremover skal stå for samarbejdet med dronecenteret, UAS Denmark. Desuden vil Forsvaret også deltage med en repræsentant i dronecenterets ekspertpanel, det såkaldte advisory board.
Selvom der altså ikke i første omgang følger mange arbejdspladser eller penge med, så håber flere politikere, at Forsvarets officielle blåstempling af det fynske dronecenter vil betyde flere arbejdspladser i fremtiden.
- Sidste år blev H.C. Andersen Airport udpeget til nationalt testcenter for civil droneudvikling. Med det nye forsvarsforlig går Forsvaret med, og det bliver også centrum for den militære udvikling og test af droneteknologi. Så Danmark har peget på, at det er med udgangspunkt i H.C. Andersen Airport, at Danmark skal i front på droneområdet, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).
- Det er et marked, der spås rigtig stor vækst og et marked, der kan være rigtig stor indtjening og rigtig mange arbejdspladser i. Og der er vi rigtig godt forberedt nu, uddyber borgmesteren.
Store perspektiver i Forsvarets engagement
Hvis man nærlæser teksten i det nye forsvarsforlig, så drejer Forsvarets engagement i dronetestcenteret sig i første omgang blot om to-tre ansatte og et fint messingskilt, der viser Forsvarets tilstedeværelse. Groft sagt.
Alligevel mener Peter Rahbæk Juel, at der er store perspektiver i Forsvarets tilstedeværelse i H.C. Andersen Airport.
Forsvarets nye dronecenter skal ligge på Fyn
Der kan potentielt blive skabt masser af nye arbejdspladser, som følge af at Forsvarets officielle dronecenter placeres på Fyn i forbindelse med det nye forsvarsforlig.
Regeringen har søndag præsenteret et nyt forsvarsforlig, og i den forbindelse bliver et nyt test- og udviklingscenter placeret på Fyn.
Det fynske folketingsmedlem Trine Bramsen (S), der er medlem af forsvarsudvalget, glæder sig over det nye forsvarsforlig. Hun tror, dronecentret vil give hundredvis af nye arbejdspladser til Fyn over de kommende år.
- Det kommer forhåbentlig til at betyde, at vi får mange flere arbejdspladser. Vi får Forsvarets officielle nye test- og udviklingscenter til Fyn. Der kommer kun til at være ét i Danmark, og det kommer til at ligge på Fyn, siger Trine Bramsen (S) til TV 2/Fyn.
- Det betyder, at det bliver hamrende attraktivt for udenlandske virksomheder at komme til Fyn og teste deres droner, forklarer hun.
Fynsk droneerhverv
I løbet af de seneste år har H.C. Andersen Airport udviklet sig til Danmarks første dronelufthavn.
Luftrummet omkring lufthavnen nord for Odense er specialiseret til at kunne håndtere test af droner. Det er derfor oplagt, at Forsvarets dronecenter placeres sammen med den fynske lufthavn.
- Vigtigst af alt er det en blåstempling af vores dronelufthavn i H.C. Andersen Airport, fastslår Trine Bramsen.
Fyn får forsvarets nye test- og udviklingscenter for droner 🇩🇰 Vigtig, vigtig blåstempling for vores droneerhvev #dkpol
— Trine Bramsen (@Trinebramsen) January 28, 2018
Sådan vil Forsvaret styrke fynsk droneklynge
UAS Denmark er et internationalt dronetestcenter og fungerer som klynge for den danske droneindustri. Centret har base i Hans Christian Andersen Airport.
Forsvaret vil styrke mulighederne for at understøtte droneindustrien. I løbet af de næste år vil Forsvaret derfor etablere sin tilstedeværelse ved UAS Denmarks testcenter.
Ifølge Forsvaret skal det ske for at udveskle erfaringer og deltage med en repræsentant i UAS Denmarks kommende ekspertpanel.
Det nye seksårige forsvarsforlig tilfører 12,8 milliarder kroner til Forsvaret frem mod 2023. Det er den første egentlige budgetforøgelse siden den kolde krig.
I forbindelse med forsvarsforliget skal der ansættes i alt 700 flere i Forsvaret, heraf 420 i Region Syddanmark. De 420 nye syddanske arbejdspladser placeres dog udelukkende i Sønderjylland og ikke på Fyn.
Arbejdspladserne, der opstår i forbindelse med Forsvarets dronecenter, er ikke talt med, da det er uvist, præcist hvor mange nye arbejdspladser det vil skabe.
- For det første så er det jo lagt oveni, at vi allerede er et nationalt center for test og udvikling af droneteknologi. Nu kommer militæret med ind, og det gør, at næste skridt er at få virksomheder med ind, så det her kan gå fra at være gode testfaciliteter til at blive et erhvervseventyr. Ligesom vi har set på robotområdet, siger Peter Rahbæk Juel.
Han mener, at militærets kommende tilstedeværelse i testcenteret i sig selv vil tiltrække nye virksomheder, der arbejder med produkter, som henvender sig til både civil og militær dronebrug.
- Det gør, at virksomheder, der vil teste droner og grej, som både henvender sig til civile og Forsvaret, de kommer nu meget tættere på Forsvaret også, forklarer borgmesteren.
Strategisk vigtige arbejdspladser
På trods af, at Forsvaret i det nye forlig tilføres 12,8 milliarder kroner frem mod 2023, og at der blandt andet skal oprettes 700 nye stillinger, så er Peter Rahbæk Juel ikke skuffet over, at blot to-tre af de nye jobs i Forsvaret ender på Fyn.
Dronerne får førsteret til nordfynsk luftrum
En stor del af luftrummet over Nordfyn bliver nu øremærket dronerne og det nye internationale testcenter ved HCA Airport.
Du kan fortsat trygt pakke rejsetasken og drage mod varmere himmelstrøg fra Hans Christian Andersen Airport.
For godt nok får det nye internationale dronetestcenter forret til en stor del af det nordfynske luftrum, men charterflyene bliver ikke påvirket af dronetrafikken.
Fredag blev det nye dronecenter ved lufthavnen i Beldringe officielt indviet med besøg af hele tre ministre, flere borgmestre, virksomheder, medier og en række interesserede borgere.
Regeringen har givet grønt lys for, at et 867 kvadratkilometer stort fynsk luftrum fremover har droner som primære gæster i stedet for fly.
I det enorme luftrum, der strækker sig ud over en stor del af Nordfyn og langt ud over vandet nord for Fyn, har droneoperatørerne nu mulighed for at teste deres teknologier og maskiner under helt andre vilkår, end de har hidtil har haft mulighed for.
- Det er utrolig vigtigt for os at have testmuligheder, som møder noget af det, vi bliver bedt om af vores kunder. Indtil nu har vi i Danmark måttet flyve op til 100 meters højde, men med det nye testcenter må vi flyve op til en kilometers højde. Da vores systemer fungerer teknologisk optimalt omkring 200, måske 300, meters højde, er det vigtigt for os, at vi nu får et miljø, der giver os mulighed for at verificere, at vi rent faktisk også kan det teknologisk. Vi må nu også flyve langt ud af operatørens synsfelt og helt op til 30 kilometer væk. Det er en kæmpe fordel for os, siger Henrik Bendixen, der er administrerende direktør i dronevirksomheden Sky Watch.
Teknologi og forskning
Sky Watch er en af de mange teknologivirksomheder, der fremover kommer til at benytte testcenteret i Beldringe. Men det er ikke kun kommercielle virksomheder, der får glæde af centeret.
- Hvis man kobler det med, at SDU også er herude og bliver involveret med de forskellige forskningsopgaver, de kommer til at sidde med, ser vi kæmpe store muligheder i, at hele droneområdet får så meget fokus. Så det er en god dag, siger Henrik Bendixen.
Den politiske opbakning til projektet, og droner som potentiel stor industri for Danmark, betyder selvsagt meget for en dronevirksomhed som Sky Watch.
- Nu får vi også skabt et sted, hvor vores kunder kan sende deres operatører på træning, hvor vi kan certificere vores kunder i at flyve i en kilometers højde og flyve ud på 30 kilometers afstand. Det er meget vigtigt for os, det her, siger Henrik Bendixen.
- Nej, jeg er faktisk glad for, at vi får det, vi gør. Det kan godt være, det ikke syner af meget, men det er strategisk rigtig vigtigt, og der kan være rigtig mange potentielle arbejdspladser i det her. Jeg tror, at droneområdet har samme potentiale som robotområdet, siger borgmesteren.
Han sammenligner det lidt med medicinalindustrien, der også har brug for at teste og afprøve nye produkter, før de sendes på markedet.
- De testfaciliteter, vi har i H.C. Andersen Airport, det er de eneste af den type testfaciliteter til droner, der er i Europa. Så det svarer lidt til, at hele medicinalindustrien skal til Odense for at teste deres medicin, før det kan komme ud på markedet. Sådan er det med droner. Og med både den civile og den militære indsats er der et rigtig stort potentiale.
- Så er det op til vores egen dygtighed, kløgtighed og tæft at få lavet virksomheder og arbejdspladser ud af det, siger Peter Rahbæk Juel.