Martin Bang Larsen møder spændt ind hos Odense Faldskærmscenter mandag morgen. Han er hoppet ud af uanede mængder af fly med en faldskærm på ryggen, siden han første gang gjorde det i 2011, men mandagens udstyr er noget anderledes end det sædvanlige.
Han skal nemlig på i alt tre hop med tre forskellige faldskærme, der inden for en overskuelig fremtid skal sende raketter, rumkapsler og amatør-astronauter sikkert til jorden igen efter en tur i rummet.
- Det føles næsten ligesom første spring. Nu har jeg fået lov at få tjansen, og jeg glæder mig. Måske bliver jeg helt bidt af det, smiler han, mens udstyret bliver gjort klar til den store tur.
Fjerde rumnation i verden
Det er foreningen Copenhagen Suborbitals, der er verdens eneste amatørbaserede rumfartsprogram, der er i gang med et større projekt, der inden for et par år skal sende danskere ud i rummet.
Alle projektets deltagere er frivillige og tæller alt fra smede til ingeniører. Og når deres raket og astronaut en dag endelig flyver mod stjernerne, bliver det verdens første amatør-astronaut i rummet.
- Hvis vi lykkes med det, kan vi gøre Danmark til den fjerde nation i verden, der kan sende en person ud i rummet og sikkert tilbage igen, forklarer Mads Stenfatt, der er faldskærmsansvarlig ved Copenhagen Suborbitals.
Faldskærmene er blevet testet ved flere lejligheder for hele tiden at lave forbedringer. Da de sidste gang blev testet, var der problemer med den ene af skærmene, der ikke ville folde sig ordentligt ud.
- I yderste tilfælde er konsekvensen af en skærm, der ikke folder sig ud, død. Og det er derfor vi tester rigtig meget nu, for vi skal finde alle fejlscenarier nu, inden det bliver alvor, påpeger Mads Stenfatt.
Stor succes
Spændingen var stor, da Mads Stenfatt, Martin Bang Larsen med pilot og to andre faldskærmsudspringere satte sig ind i flyet og drog op i luften.
- Det er drøm, der startede i 2014, som bliver realiseret i dag, siger Martin Bang Larsen med det tunge udstyr påmonteret.
Alligevel har han ikke de store ambitioner om at skulle længere op og ud i det sorte rum.
- Jeg skal ikke med op i rummet, jeg bliver hængende under min faldskærm. Der har jeg det bedst, blinker han.
Så skete dét, de havde ventet på. Martin Bang Larsen kastede sig ud af flyet og udløste den første skærm, der med tiden skal bruges til at sikre en blød landing til rumkapslen, der fragter astronauten ned på jorden.
Copenhagen Suborbitals
Og det gik helt efter bogen.
- Det var rigtig sjovt, og det gik godt, smiler Martin Bang Larsen, da han kommer ned til jorden.
- Det var en perfekt landing, og det bringer os bare tættere på at få en person ud i rummet. Så det er rigtig dejligt, siger Mads Stenfatt.