Patrick Sebjerg, der er graver på Krogsbølle kirkegård, kiggede en ekstra gang, da han forleden morgen skulle skære græskanter ved et gammelt gravsted, nær en lille gravhøj.
- Jeg skulle skære kanterne rund om gravhøjen, og så støder jeg på en sten. Jeg undrer mig meget over, at der ligger en sten i bedet, og jeg prøver at få den gravet op til at starte med. Men jeg kan godt se, at den er stor, så jeg tager et mælkebøttejern og prøver at holde det ud, for at se hvor stor den er og finder ud af, at den først stopper fire meter ude, fortæller Patrick Sebjerg.
Det viser sig hurtigt, at der også i den anden side er en granitsten. Så Patrick Sebjerg går i gang med at grave, og kort efter dukker der en trappe op fra jorden.
Nu har han gravet i en uge og er nået til bunden næste tre meter nede.
Det viser sig, at det er trappen ned til en krypt, der har være skjult siden 1945, og krypten rummer efter al sandsynlighed resterne af den lokale greveslægt fra det lokale gods Egebjerggaard ved Flyvesandet.
Der har gennem flere hundrede år være en tæt forbindelse mellem ejerne af Egebjerggaard og Krogsbølle Kirke.
- Der her være stor interesse lokalt for udgravningen, og efter hvad de historieinteresserede fortæller, så er den sidste greve og grevinde fra Egebjerggaard blandt andet begravet i krypten, fortæller Patrick Sebjerg.
Vil ind i krypten
For enden af trappen er der i dag en mur, men ifølge de lokale, skulle der bag muren være en solid egetræsdør.
- Det forlyder sig, at det har været grevindens sidste ønske at få krypten dækket til, da hun var den sidste slægtning til Egebjerggaard. Så efter hun gik bort, så var det ligesom slut. Altså skulle der ikke begraves flere i den krypt, fortæller Patrick Sebjerg.
Nu skal kirken samme med Nationalmuseet vurdere om det oprindelige anlæg skal rekonstrueres.
- Efter aftale med menighedsrådet så skal det graves færdigt. Så skal vi have kontaktet Nationalmuseet i forhold til at få lagt den betonvæg ned, så vi kan komme ind og se krypten. Og så skal hele gravstedet stilles tilbage til oprindelig stand og renoveres fuldstændig, fortæller Patrick Sebjerg.