Det var en fed forretning for dørmand Morten Lohmann Lauritzen og hans søn at drive det nu tvangslukkede krisecenter TimeOut Fyn.
En aktindsigt, som TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende er i besiddelse af, viser nemlig at de tjente millioner af kroner, samtidig med at de begge kørte i milliondyre luksusbiler leaset gennem krisecentret.
Alt imens levede kvinder, som i forvejen var i krise under stærkt kritisable forhold, har flere af stedets tidligere beboere fortalt.
Og det huer ikke ligefrem beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune, Christoffer Lilleholdt (V). Han mener at mere og mere peger på, at kommunen ikke har fået hvad den har betalt for, da den fra 2020 til 2023 udbetalte omtrent 7,5 millioner kroner til krisecentret.
Nu vil han undersøge om kommunen kan kræve pengene tilbage.
- Det ville være meget mærkeligt, hvis vi byggede en skole, og kun fik en halv skole opført, hvis vi så ikke kom efter den entreprenør. Og det må også gælde her, siger rådmanden.
Overvejer retssag
Hvis rådmandens forvaltning kommer frem til, at det juridisk er muligt at kræve hele eller dele af beløbet tilbage, vil rådmanden indlede et civilt søgsmål.
- hvis det viser sig, at der er nogen at komme efter og et selskab komme efter, så synes jeg sådan set, at når man ikke får leveret sin ydelse, så bør man jo rette et retsligt krav på, at det skal tilbagebetales, understreger han.
Rådmanden har fulgt TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidendes fælles afdækning af bostedsbossernes smarte finter og er med egne ord "forarget" over det, som er kommet frem.
- Når der begynder at tegne sig et generelt billede af, hvordan det ser ud, så må jeg bare sige, at det virker jo til at man virkelig har svindlet med skatteborgernes penge.
Har råbt op i flere år
I Landsforeningen for Kvindekrisecentre (LOKK) er man glade for, at rådmanden i Odense er parat til at slæbe bagmændene i retten, hvis han kan finde et juridisk grundlag.
- De skattepenge, TimeOut Fyn har fået, var jo tiltænkt vigtige indsatser for voldsudsatte kvinder og børn, og ikke private krisecenterejeres egne lommer, siger direktør i LOKK, Laura Kirch Kirkegaard.
Landsforeningen mener man bør kigge lovgivningen for private krisecentre efter i sømmene, da det sjældent er muligt at stoppe de bagmænd, som ikke har til hensigt at hjælpe kvinderne, før der allerede er forsvundet store mængder skattepenge.
- Det er noget, vi fra LOKK's side har arbejdet på i flere år nu. Det er muligt at drive et krisecenter på kommercielt basis, og selvom det er langt fra alle , som prøver at snyde sig til stor profit, så er det desværre stadigvæk ret nemt, hvis man har de hensigter.
- Det er klart, at sådan en sag her kan undergrave den tillid, som samfundet har til krisecentrenes arbejde generelt, siger LOKK-direktøren.
Laura Kirch Kirkegaard vil følge interesseret med i, om kommunen får held med at kræve pengene tilbage under den nuværende lovgivning.
TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende forsøger at få en kommentar fra Morten Lohmann Lauritzen.