Udenlandske turister trodser forbud og besøger Æbelø
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Selv om øen er lukket på grund af brandfare, er der alligevel flere turister, som tager til Æbelø.
Der har siden fredag været lukket for besøg på den ubeboede nordfynske ø Æbelø. Alligevel fortsætter gæster med at gå turen gennem lavvandet og over på øen.
Det fortæller Jens Bækkelund, der er opsynsmand for Aage V. Jensen Naturfond, der ligger ved Gyldensteen Strand tæt på Æbelø.
Til TV 2/Fyn fortæller han, at han i løbet af weekenden har påtalt over for 18 besøgende, at det ikke er tilladt at besøge Æbelø, heraf er de fleste udlændinge.
Lørdag opdagede han 13 besøgende fordelt på tre grupper, hvoraf de to grupper var udlændinge. Søndag har han haft fat i fem udenlandske turister fordelt i to grupper.
Mangelfuld skiltning
At det især er udenlandske turister, der tager til Æbelø trods forbuddet, vidner om, at der måske ikke har været skiltet godt nok og på nok sprog, mener Jens Bækkelund.
- Det har skullet gå så stærkt. Det ville måske være en fordel med lidt mere tydelig information, for det
er småt skrevet, siger Jens Bækkelund, der håber, at kommunen i næste uge vil skilte noget mere og mere tydeligt - især for udlændinge og sejlende.
Til at starte med var der kun skiltet på Nordfyn. Det er ikke muligt for sejlende at se skiltningen, når de går i land på øen. Desuden er teksten på skiltene skrevet småt.
Brand i mejetærsker var tæt på at ramme 35.000 mink
Ifølge midtfynsk landmand var voldsom markbrand tæt på at udvikle sig katastrofalt.
Der gik lørdag eftermiddag ild i en mejetærsker på en mark i Vejle-Allested, og markbranden var tæt på at sprede sig til landmandens minkfarm, hvor der er 35.000 mink.
Det fortæller Jens-Arne Bøgelund Kristiansen, der ejer marken og minkfarmen, og som kørte mejetærskeren, da der lige pludselig gik ild i den, mens han høstede korn.
- Jeg er på vej ned gennem marken og synes, jeg bliver overhalet af noget sort røg. Jeg stopper op og går ud på trinbrættet og kigger mig tilbage for at se, om der er ild i et eller andet, siger Jens-Arne Bøgelund Kristiansen.
600 liter dieselolie
Det er der umiddelbart ikke, så han fortsætter, men et minut senere er den helt gal.
- Jeg kan se, at der er ild i halmen bag mejetærskeren. Jeg tænker: Der er kun én ting at gøre. Det er at få den her bombe af 600 liter dieselolie og en hel masse varm hydraulikolie ud og op til vejen, så vi kan slukke den, fortæller han.
Det første, der går igennem landmandens hoved, er, at han skal sørge for, at ilden ikke spreder sig til hans minkfarm.
- Min søn kommer rendende med en pulverslukker nede fra minkfarmen for at se, om vi kan lede ilden uden om farmen, siger Jens-Arne Bøgelund Kristiansen.
- Det er først en katastrofe, hvis der går ild i dem, fastslår han.
Ringede 112: Kom hurtigt
Da landmanden havde fået kørt mejetærskeren op til vejen, fik han ringet 112 og fjernet en traktor, der stod på marken i fare for at blive ramt af flammerne.
- Jeg siger: Skynd jer at komme, inden det her går helt galt, fortæller landmanden om sit alarmopkald.
- Jeg tænkte: Hold da kæft, det går galt det her.
Årsag til branden ukendt
Mejetærskeren er fire år gammel og har lige været til serviceeftersyn. Det vides ikke med sikkerhed, hvad der er årsag til branden.
- Eksperterne siger, at jeg har kunnet knuse en flintesten, som så har sat en glød ind gennem mejetærskeren - eller hen under den, og så sætter den ild i halmen, forklarer Jens-Arne Bøgelund Kristiansen.
Som følge af lørdagens brand har landmanden mistet omkring 25-30 ton korn, fordi marken er brændt.
Branden, der opstod ved Allestedgårdsvej klokken 13.26, bredte sig ud over ti hektar. Det svarer til et areal på omkring 14 fodboldbaner.
Derfor er øen lukket
Øen er lukket på grund af brandfare og af hensyn til folks sikkerhed, oplyser Visit Nordfyn.
- Det er primært af hensyn til folks sikkerhed, at vi har lukket øen. Tidligere har vi gjort det på grund af ynglefugle, men nu er der særlige på grund af tørken, der gør, at vi lukker for al adgang på grund af brandfare, siger Sandra Arvidson, der er biolog i Natur og Miljø i Nordfyns Kommune.
Rent juridisk er det Nordfyns Kommune, der kan bestemme, om øen skal være åben for besøgende.
At det kan være bøvlet at komme derud, blev bevist så sent som i sidste uge, hvor en gruppe unge mennesker havde antændt bål på stranden på trods af afbrændingsforbuddet. Det tog de ni mand fra beredskabet en halv time at nå frem til bålet på stranden.
Urørt naturskov
Det er netop på grund af brandfaren i det knastørre græs, at folk ikke skal tage til Æbelø, understreger Jens Bækkelund.
Hvis der opstår brand, kan det gå ud over eller i værste fald udslette øens særlige urørte naturskov.
Der er også flere insektarter, der risikerer at forsvinde, hvis den ubeboede ø går op i røg.
Æbelø er en af 20 ubeboede danske øer.