Vandværk trues med påbud
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Nordfyns Kommune har afvist den handleplan, som bestyrelsen i Nordfyns Vandværk har lavet for at skaffe rent vand til brugerne.
Balladen om Nordfyns Vandværk får nu kommunen til at gøre det tydeligt over for vandværkets bestyrelse, at der i nær fremtid skal findes en løsning, der sikrer ordentlig drikkevand.
Balladen begyndte i 2017, da det blev konstateret, at værkets vand overskred grænseværdierne for en række pesticidrester - blandt andet nedbrydningsproduktet desphenyl-chloridazon.
Men efter to prøveboringer i efteråret 2019 blev bestyrelsen afsat på den årlige generalforsamling, og den nye bestyrelse stoppede al aktivitet ved de to boringer.
Den nye bestyrelse fik en dispensation af Nordfyns Kommune til at undersøge, hvordan man kan rense Nordfyns Vandværks nuværende kildefelt.
Det skete på trods af brugernes klare ønske om at bore efter rent vand andre steder.
Nordfyns Kommune indskærper nu dispensationens vilkår og varsler et påbud om en ny handleplan fra vandværkets bestyrelse.
- Vi skal have sikret ordentlig drikkevand til alle de mange forbrugere, der er tilknyttet Nordfyns Vandværk, og at vi skal have fundet en løsning, der også sikrer en ordentlig forsyning, siger Anders Thingholm (K), formand for kommunens Teknik- og Miljøudvalg.
Anders Thingholm fortæller, at den plan som vandværkets bestyrelse har lavet er afvist, fordi det tidsperspektiv, der blev givet, ikke var brugbart.
- Planen overholdt heller ikke de krav, der ligger i dispensationen. Så det kan vi på ingen måder være med til.
Hvad sker der nu?
- Frem til den 5. oktober har de en frist til at få indsendt en ny tidsplan og handleplan i forhold til de krav, de er stillet overfor.
- Det skal vi i første omgang afvente, og hvis det ikke er noget, vi kan være med til, så må der jo ske et påbud herfra fra Nordfyns Kommune.
Teknik- og miljøudvalgsformanden oplyser, at Nordfyns Kommune har udarbejdet en tidsplan og en handleplan, der er realistisk inden for dispensationen.
- Det er noget, de kan tage med i deres overvejelser.
Negativ social kontrol: Odense Kommune går målrettet efter religiøse råd
Odense Kommune iværksætter nu en målrettet indsats for at få gjort unge kvinder og unge mænd uafhængige af religiøse råd og andre, som styrer deres liv.
Onsdag blev det fastslået, at der er religiøse råd i Odense, som mødes og håndterer blandt andet islamiske ægteskaber og skilsmisser.
Det fortæller Odense Kommunes borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).
Forleden oplyste borgmesteren, at han havde indkaldt Fyns Politi og en række aktører fra civilsamfundet i Odense til et hastemøde om, at det er kommet kommunen til kendskab, at tre imamer i Odense har startet netop et religiøst råd.
Peter Rahbæk siger, at det religiøse råd - udover ægteskaber og skilsmisser - formentlig også håndterer andre ting i det islamiske miljø.
Det skal nu kortlægges.
- Hvad er disse råd? Hvor mange er der? Hvad er det for en personkreds, der er involveret? Det er det første, vi skal gøre for, at vi kan begynde at gøre noget ved det, siger Peter Rahbæk Juel.
Han har tidligere været meget kontant omkring sagen og har blandt andet sagt, at han ikke vil acceptere, at nogen laver et selvbestaltet råd og etablerer en parallel retsinstans eller begynder at styre menneskers liv.
- Der er kun ét sæt regler i Danmark, og det er dem, vi alle sammen skal leve efter, sagde han søndag i et interview med TV 2 Fyn.
Dertil er kommunen bekendt med, at der udøves negativ social kontrol, hvor kvinder bliver fastholdt i ægteskaber, ligesom der er erfaringer med, at imamer har rådgivet om, hvordan man kan omgås sociallovgivningen for at få udbetalt ydelser uretmæssigt.
Problemet er negativ social kontrol
Næste skridt bliver at få sat konkrete indsatser i gang, blandt andet hos såkaldt "frontpersonale", som bevæger sig i miljøerne. Her skal der arbejdes videre med anbefalinger, som en ekspertgruppe kom med i foråret.
- Det bedste i hele verden ville være, hvis vi kan få gjort kvinder og unge mænd fri af, at de skal være afhængige af religiøse råd og andre, som styrer deres liv, siger Peter Rahbæk Juel.
- Problemet er negativ social kontrol, og så længe at der er nogen, der bliver styret socialt på den måde, så har rådet også en autoritet. På den måde er det vigtigt, for vi får forebygget, og vi får sikret, at de her kvinder og mænd kender deres rettigheder, og at de også får en opbakning og styrke til, at de ikke skal være afhængige af ældre imamer og søge råd om, hvem de skal være gift med, og hvordan de skal leve deres liv - også selv om det er voldelige ægteskaber, uddyber borgmesteren.
- Dybest set virker de religiøse råd kun, fordi de har en autoritet hos nogen, og det er dem, der er fanget i de strukturer, hvor familier og religiøse skikke kan pådutte nogen en særlig levevis.
Ressourcestærke unge kvinder i Vollsmose og andre steder i Odense siger dog fra over for imamerne, fortæller borgmesteren.
- Men vi ved også, der er mange, der ikke har kræfterne og overskuddet til at tage opgøret med de strukturer og kulturer, de er de født ind i. Sammen skal vi hjælpe med at tage det oprør.