100 gymnasieelever mødte op til valgdebat: - Vi har også selv et ansvar
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Selvom ikke alle har stemmeret, var der mødt tre klasser fra Nyborgs Gymnasium op for at overvære debatterne til valgfolkefesten.
Mens det skorter på unge blandt kandidaterne til Nyborg Kommunes byråd, er salen til valgfolkefesten onsdag fyldt med omkring 100 gymnasieelever.
Aftenen er en del af deres undervisning, og 17-årige Sigrid Johanne Luunbjerg Schousvoe håber at blive klogere på, hvor hun skal sætte sit kryds, når det bliver hendes tur.
Rebecca afviste politi uden coronapas ved valgfolkefest:
- De kan jo smitte som alle andre
Da en politipatrulje ville se på forholdene ved tirsdagens valgfolkefest i Kerteminde, blev de afvist i døren. Den ene betjent havde nemlig ikke noget coronapas.
- De kan jo lige så godt sprede smitte som alle andre.
Sådan lød den kontante melding fra Rebecca Rønnest, da hun netop havde afvist to politibetjente i døren til valgfolkefesten på Lundsgaard Gods i Kerteminde.
Den 20-årige TV 2 Fyn-ansatte havde fået det travle job med at tjekke folks coronapas. For selvom det først bliver et krav fra fredag, så ville TV 2 Fyn, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis ikke tage chancer ved tirsdagens arrangement.
- Der kom to betjente, som ville kigge rundt ved folkefesten og sikre sig, at alt foregik, som det skulle, siger Rebecca Rønnest.
Men det var ikke så let for ordensmagten, som de måske havde håbet på.
For da Rebecca Rønnest bad om at se de to betjentes coronapas, så var det kun den ene, der kunne fremvise et sådant. Derfor fik de besked om, at de måtte blive på de udendørs arealer.
- Det var ret sjovt sådan at afvise politibetjente i døren. De tog det meget pænt og holdt sig udenfor, som jeg havde givet dem besked på, siger Rebacca Rønnest.
Tiltaget om at skulle vise coronapas ved indgangen er kommet efter den seneste stigning i antallet af coronasmittede på Fyn.
Valgfolkefest-karavanen fortsætter onsdag, når Bastionen i Nyborg lægger lokaler til valgfolkefesten i Nyborg Kommune. Også her vil der være krav om coronapas.
Gymnasieeleven har dog også en appel til politikerne, når det kommer til at gøre sig interessante for de unge.
- Der er ikke så mange unge, der ser TV 2 Nyhederne. Jeg føler, det ville være mere målrettet os, hvis de var mere til stede på de sociale medier, siger Sigrid Johanne Luunbjerg Schousvoe, der har samfundsfag på A-niveau.
Vil hellere opdateres på Youtube
Der taler den 17-årige blandt andet om Instagram, men særligt Youtube, som passer bedre til en travl kalender.
- Der er nok mange unge, der ikke ville bruge en hel aften på at høre debatter, fordi vi har afleveringer og andre aftaler. Men en Youtube-video tager ikke lang tid at se, siger hun.
Sigrid Johanne Luunbjerg Schousvoe synes dog ikke, at det er politikernes ansvar alene.
- Vi har også selv et ansvar for at holde os opdateret, siger hun.
Bedre end at læse en bog
Ifølge rektor på Nyborg Gymnasium giver det god mening, at både de myndig og de under 18 oplever debatterne.
- Det er super vigtigt, fordi det giver et indblik i, hvordan demokratiet fungerer. Det er en vigtigt indsigt, selvom man ikke kan stemme. Så kan de også gå hjem og tale med familien om det, siger han.
- Det er nogle gange bedre end at læse i en fagbog, og vi vil jo gerne have undervisningen ud i virkeligheden.
Stiller op for et andet parti: - Ulykken for fire år siden har ændret hele mit liv
For fire år siden kørte Jane Lydia Gulbæk (S) galt i sin bil, da hun var ude for at lede efter valgplakater efter kommunalvalget. Ulykken ændrede hendes liv, og nu stiller hun op igen med helt nye mærkesager.
Den 26. november 2017 står klart i Jane Lydia Gulbæks erindring. Her blev hendes liv nemlig ændret for altid.
Fem dage efter sidste kommunalvalg var Jane Lydia Gulbæk ude at køre en tur med sin datter. De skulle tjekke, om der stadig hang valgplakater i de nordfynske lygtepæle med Jane Lydia Gulbæks navn og billede, der var byrådskandidat for Dansk Folkeparti.
Pludselig holdt der biler i kø på vejen.
- Vejen var glat, og det var vådt, og jeg kunne ikke nå at bremse, fortæller Jane Lydia Gulbæk.
Hun endte i et harmonikasammenstød med bilerne foran. Jane Lydia Gulbæk nåede at tage armen foran sin datter, som ikke kom noget til, men ulykken fik alvorlige konsekvenser for hende selv.
- Valgkampen for fire år siden har ændret hele mit liv, siger Jane Lydia Gulbæk.
Nye mærkesager
Inden ulykken var Jane Lydia Gulbæk ansat som teknisk administrativ supporter ved Ørsted, men sammenstødet gav hende en form for piskesmæld og hjernerystelse, som betød, at hun fik kognitive vanskeligheder og i lang tid ikke kunne kigge på en skærm eller køre bil.
Derfor mistede hun sit job.
Men ulykken har også betydet, at kommunalvalgskandidaten har ændret sin måde at tænke på.
- For fire år siden tænkte jeg meget på job, forfremmelse og lønstigninger, men når man rammer bunden, så begynder man at tænke på noget andet. Man værdsætter tingene på en anden måde for eksempel er en god gåtur eller nybagte boller pludselig vigtigt, fortæller Jane Lydia Gulbæk.
Derfor har Jane Lydia Gulbæk nu valgt at skifte parti og stiller ved det kommende kommunalvalg op for Socialdemokratiet. Nu handler hendes mærkesager blandt andet om, at der skal være bedre sagsbehandling til unge, handicappede og langtidsledige.
- Jeg er blevet mere engageret, fordi jeg har oplevet på egen krop, hvordan det er ikke at kunne noget.
- Jeg forstår virkelig godt, når borgerne brokker sig, og det forstod jeg måske ikke så meget før, siger Jane Lydia Gulbæk.
Det er snart fire år siden, at Jane Lydia Gulbæks liv ændrede sig, og hun fortæller, at hun tænker på dagen som en dødsdato.
At ulykken skyldtes, at hun var ude for at kigge efter valgplakater, har da også betydet, at Jane Lydia Gulbæk har været meget i tvivl om, om hun skulle stille op igen. Det har hun dog valgt at gøre.
- Jeg har det også sådan, at modgang gør en stærk, og der er ikke noget, der skal knække mig. Selvom det har ændret hele mit liv, så skal det ikke få mig ned med nakken, siger Jane Lydia Gulbæk.
Ved det seneste valg blev Jane Lydia Gulbæk første suppleant for Dansk Folkeparti i Nordfyns Kommunalbestyrelse.
Rektoren understreger, at han ikke har en generel indsigt, men at han selv er blevet positiv overrasket over de unges engagement i forbindelse med kommunalvalget.
- Jeg ved, at der er flere med en politiker i maven, siger han.