Efter kæmpe afspærring: Lugtende jord fra giftgrund sendt retur til byggeplads
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Jorden, der var årsag til kraftige lugtgener, er sendt tilbage til den byggeplads, det kom fra. Vi kunne ikke komme af med det på grund af manglende målinger, siger direktør.
Et stort område i Nyborg var tirsdag i sidste uge spærret af i flere timer på grund af en stærk kemisk lugt. Det viste, at lugten kom fra jord på den forurenede byggegrund Lynfrosten.
Den jord, der var årsag til kraftige lugtgener, befinder sig fortsat på byggepladsen.
Oprindeligt blev den kraftigt forurenede jord kørt til deponeringspladsen til Klintholm på Sydfyn.
'Lugtede ad helvede til': Bygherre kendte til kemisk lugt allerede i går
Arbejde med kloakledning førte til voldsomme fenollugt-gener på en byggeplads og tidligere giftgrund. Men ingen har tilsyneladende været i sundhedsfare.
En helt bydel blev spærret af, toge dirigeret forbi Nyborg, og motorvejstilkørslen lukket, da Beredskab Fyn og Fyns Politi i formiddag trykkede på den helt store alarmknap.
Forinden have naboer meldt om alvorlige lugtgener fra den byggeplads, hvor firmaet Innovater i øjeblikket er ved at opføre et 250 millioner kroner dyrt indkøbscenter på en tidligere giftgrund.
Lugtgenerne startede allerede i går og forgårs i forbindelse med Innovaters arbejde med at færdiggøre en kloakledning.
Ifølge direktør Morten Lykke fra Innovater var det lugtgener fra en misfarvning i jorden, der førte til, at firmaet allerede mandag sendte medarbejdere til Nyborg.
- Tilsyneladende var det en kombination af varmt og stillestående vejr, der frigav lugte, og det lugtede "ad helvede til", kunne Innovaters folk konstatere, oplyser Morten Lykke.
Tirsdag formiddag blev beredskabet tilkaldt efter, at borgere havde klaget over lugten, og så gik det stærkt med at trykke på den store alarmknap.
Hele bydelen fra Rema mod motorvejsafkørslen på Knudshovedvej, afkørselsrampen fra motorvejen og Nyborg Banegård blev afspærret. På grund af vindretningen var der tydelige kemikalielugte i banegårdsområdet, og myndigheder lukkede for passagerer og togstop.
Beredskabsstyrelsens eksperter kunne dog efterfølgende konstatere, at de fundne koncentrationer af formentlig fenol ikke var sundhedsskadelige.
Og klokken cirka 12.30 blev afspærringerne ophævet.
- I lyset af den efterfølgende udvikling, kan man selvfølgelig godt føle, at myndighederne gjorde lidt rigeligt ud af situationen, men på den anden side er det også betryggende, at man ikke tager nogen chancer, siger Morten Lykke.
Innovater sendte selv 20 mand hjem fra byggepladsen, mens ansatte hos butikker i vindretningen bl.a. McDonalds,, Circkle K, Lidl of Carls Jr. blev evakueret.
Ifølge Morten Lykke mangler firmaet kun ganske få meters kloakarbejde for at færdiggøre det sidste gravearbejde på grunden. Herefter bliver der asfalteret.
Han forventer, at arbejdet er afsluttet inden for ganske kort tid, og at der ikke bliver tale om yderligere lugtgener.
Arbejdstilsynet var også til stede på grunden, men ingen af tilsynets ansatte ønskede overfor TV2 Fyn at kommentere på situationen.
Nyborg Kommune har for kort tid siden meldt ud, at Innovater får et påbud for ikke at have givet kommunen besked om, at der var gravet lugtende materiale op.
Men ifølge direktør Morten Lykke hos Innovater, der bygger et nyt centerbyggeri af butikker på grunden, var man nødt til at køre retur med den forurenede jord, fordi Klintholm afviste jorden, som der ikke var foretaget målinger på.
Rasmus Olsen, tilsynsførende med Klintholmpladsen, oplyser, at man har sagt nej til at modtage jorden på baggrund af en forespørgsel fra Nyborg Kommune.
'Man skulle have tændt for sirenerne': Naboer rystet efter kraftig lugt fra giftgrund
Vi gemmer forureningen til de næste generationer, siger nærmeste naboer til nyt butikscenter. Flere er utilfredse med, at de ikke blev informeret om storalarm, mens de var hjemme. Beredskab vurderede, at der ikke var fare på færde.
Helle Maliing og Jørgen Walther på Gormsvej i Nyborg bor mindre end et stenkast fra den omstridte giftgrund i Nyborg, der i dag var anledning til, at myndighederne slog storalarm.
De er begge dybt forundrede over, at de ikke blev kontaktet, da Beredskab og Politi til formiddag lukkede for togafgange og afspærrede store dele af Knudshovedkvarteret.
- Den gitgrund er lidt af en bekymring, især for min nabo, der har dagplejebørn, der løber rundt ude i haven, og så er det altså ikke godt, at det lugter sådan. De seneste dage har det lugtet rigtig fælt, og der er periodevis lugtgener. Der har også været støjgener, da man hamrede 3000 pæle ned i undergrunden, siger Jørgen Walther, der er ingeniør og netop flyttet hjem fra Schweiz for at gå på pension.
Han har det rigtig skidt med, at der ikke er ryddet op på grunden.
- Man efterlader det bare til de unge mennesker. Det burde aldrig være sket, siger Jørgen Walther.
Helle Malling opdagede ved en tilfældighed, da hun kikkede ud af vinduet, at der holdt en politibil i gaden.
- Jeg fik at vide at jeg ikke skulle foretage mig noget, fordi vindretningen gik den modsatte vej. I går var det omvendt. Dengang var det frygteligt at være her, siger hun.
Og ifølge Helle Malling har det under hele byggeperioden på nabogrunden været en arbejdsplads, der har lugtet og larmet.
- Men vi har ikke fået informationer fra bygherre eller kommune. Lugtgenerne er meget afhængig af vindretningen, siger Helle Malling.
Hun skrev i går til bygherren Innovater, at man bør infomere på forhånd, når der graves med risiko for lugtgener. Så kan naboerne lukke vinduer og døre, og så bør entreprenørerne dække den kemikalieholdige jord hurtigt til, så f.eks. fenolen ikke fordamper med gener til følge.
Hun mener også, at det burde være indlysende, at man ikke graver, når vinden blæser ind over Gormsvej.
- Jeg føler mig ikke betrygget i, at jeg ikke er udsat for en sundhedsrisiko. For man kender jo ikke langtidsvirkningerne, og det er heller ikke sikkert, man kan lugte alle de giftlige stoffer, siger hun.
Ligesom Jørgen Walther synes hun, at det er helt uforståeligt, at Nyborg Kommune har givet byggetilladelse til at bygge direkte ovenpå en giftgrund.
Jan Luxhøi Hansen, der bor på Holmegårdsvej, mener, at myndighederne burde have sat luftalarmerne i gang.
- Så kunne vi have lyttet til radioen og tv for at blive informeret om situationen. For det lugter kraftigt. Han har som brandmand fået informationer om, at der ikke burde graves på Lynfrosten-grunden på grund af giften i jorden. Jeg kunne lugte det hele natten og måtte lukke døre og vinduer, siger han.
Han er ikke sikker på, at luften ikke på et eller andet tidspunkt havner i grundvandet, og mener også det er irriterende, at man ikke kan være i haven eller altanen, hvis vinden er i den forkerte retning.
Klintholm er presset på kapacitet og henviste i stedet for til deponering hos firmaet Meldgaard, der har egen deponeringsplads hos Klintholm.
Ifølge Morten Lykke fra Innovater er den svært forurenede jord nu overdækket med sand og grus i containere på byggepladsen, og man afventer nu måleresultaterne fra Dansk Miljørådgivning, så man kan vise dokumentation for indholdet af stoffer i jorden.
Bygherre får påbud efter stor afspærring og kemisk lugt
Hændelsen i Nyborg i dag, hvor et stort område omkring Lynfrosten blev afspærret på grund af en kemisk lugt, får nu konsekvenser for bygherren på byggeriet på stedet.
- Vi er først og fremmest glade for, at Beredskab Fyn har konstateret, at lugtgenerne ved Lynfrostgrunden ikke er farlige for borgerne. De og Fyns Politi har håndteret situationen på den måde, de har fundet nødvendig og kommunen har stået klar til at bistå ved behov, udtale Jacob Juhl Harberg, der er Teknik-, Miljø- og Erhvervschef i Nyborg Kommune, i en skriftlig kommentar til TV 2 Fyn.
- I forhold til vores aftale med bygherren, så står der i tilladelsen, at kommunen skal have besked ved problemer – fx hvis der graves noget op, der lugter. Det er ikke sket i dette tilfælde, og vi har derfor orienteret Innovator om, at de vil få et påbud for ikke at have kontaktet kommunen om de nye fund, fortsætter han.
- Vi har desuden bedt bygherren om en redegørelse om denne episode samt om, hvordan de vil tilrettelægge arbejdet fremadrettet for at undgå, at noget lignende sker igen – og vi vil indtil projektet afsluttes føre et skærpet miljøtilsyn på byggepladsen.
- Vi tager naturligvis også kontakt til Fyns Politi og Beredskab Fyn for at evaluere på håndteringen af situationen, tilføjer han til slut.
Klintholm har tidligere modtaget jord fra byggepladsen, oplyser Morten Lykke, der i øvrigt kan fortælle, at man formentlig er færdig med nedgravningen af de kloakrør, der var skyld i, at lugt blev frigivet fra den jord, man graver i netop nu.
Herefter skal hele arealet asfalteres.