Fængselsbetjent overfaldet i Nyborg Fængsel
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En fængselsbetjent blev onsdag overfaldet af et medlem af banden Loyal To Familia i Nyborg Fængsel.
En mandlig fængselsbetjent blev onsdag overfaldet af et bandemedlem i Nyborg Fængsel.
Ifølge Fængselsforbundet var der tale om et umotiveret overfald, der foregik i fængslets gårdtursareal, hvor den mandlige betjent blev slået med knytnæve i ansigtet og sparket flere gange.
Betjenten blev efterfølgende kørt på skadestuen.
Formand for Fængselsforbundet Kim Østerbye er rystet over endnu et banderelateret overfald i fængslerne, men slår samtidig fast, at overfaldsmændene aldrig kommer til at vinde kampen.
- Guderne må vide, hvad de har gang i. Spørgsmålet er, om de ved det selv. De opnår dog intet ved det. Tværtimod. Det eneste svar som de får, er endnu flere opstramninger, endnu flere restriktioner og endnu flere visitationer, siger Kim Østerbye til forbundets hjemmeside.
Formanden opfordrer justitsministeren til at stramme straffen for bandeoverfald.
- Vi bliver nødt til at trække en tydelig streg i sandet; også selvom det har den konsekvens, at vi skal tage os af bandemedlemmerne længere tid i Kriminalforsorgen, siger Kim Østerbye.
Hverdag i Nyborg Fængsel: Afpresning og våbenproduktion i cellerne
Arbejdstilsynet påbyder at forbedre forholdene for de ansatte i Nyborg Fængsel. De ansatte er vidne til vold mellem de indsatte, afpresning af de indsattes familier og våbenproduktion i cellerne.
Der er ganske enkelt ikke mandskab nok i kriminalforsorgen.
Sådan lyder kritikken fra Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, i kølvandet på Arbejdstilsynets kritik af forholdene for både indsatte og ansatte i Nyborg Fængsel.
I Nyborg Fængsel oplever de ansatte vold mellem de indsatte, svage indsatte betaler beskyttelsespenge, der er eksempler på våbenproduktion i cellerne, og i nogle tilfælde indblandes de indsattes familier i konflikterne med afpresning.
- Alle ressourcer er jo flyttet ind på bandeafdelingerne, hvor fangerne alt andet end lige er lettere at håndtere, fordi de er låst inde og ikke opholder sig på fællesarealer. Og det betyder, at der er alt for få ressoucer i de helt almindelige fængsler, og så får vi de her kaotiske tilstande, hvor indsatte begår vold mod hinanden, siger Kim Østerbye til TV 2/Fyn.
TV 2/Fyn har søgt aktindsigt hos Arbejdstilsynet, som var på besøg i Nyborg Fængsel i januar. Arbejdstilsynet har påbudt fængslet at forbedre forholdene for de ansatte.
De ansatte er ifølge Arbejdstilsynet vidne til, at "der er indsatte, der ikke kan være i fred for andre indsatte, og det er en følelsesmæssig belastning for de ansatte (...) de ansatte føler, at de ikke passer deres arbejde godt nok, når de ikke kan beskytte svage indsatte," står der blandt andet i Arbejdstilsynets rapport.
Og der står videre i rapporten:
"Arbejdstilsynet vurderer, at virksomhedens forebyggende tiltag ikke effektivt reducerer de høje følelsesmæssige krav i arbejdet, samt at de ikke sikrer, at de ansatte effektivt bearbejder kontakten til de ansatte."
Desuden oplever de ansatte ifølge rapporten, at fængslets ledelse fejer de ansattes frustrationer af.
Overbelægning og personalemangel
Men ifølge Kim Østerbye skyldes problemerne overbelægning - altså alt for mange indsatte - og mangel på mandskab til at passe på de indsatte.
- Vi har to store problemer. Personalemangel og overbelægning. Og der er ikke nogen løsning på problemet lige nu. Det er en ond spiral. Der vælter indsatte ind i fængslerne, og det er ikke til at skaffe fængselsbetjente nok. Bare siden 2017 er der stoppet 130 flere betjente, end der er ansat, siger Kim Østerbye.
Og det går altså ud over de ansattes sundhed. Der står i Arbejdstilsynets rapport:
"Arbejdstilsynet vurderer derfor samlet, at arbejdet med indsatte i Nyborg Fængsel, udsætter de ansatte for en sundhedsmæssig risiko."
De ansatte har ifølge Arbejdstilsynet forøget risiko for at få stress, angst, depression og hjerte-kar-sygdomme som følge af stress.
Vold og våbenproduktion
I Nyborg Fængsel oplever de ansatte blandt andet, at de indsatte forsøger at aflede deres opmærksomhed. Og idet de ansatte bliver afledt, begår nogle indsatte vold mod svagere indsatte.
For at komme den slags situationer til livs, skal der mere personale til, vurderer Kim Østerbye. Men det er ikke sådan lige at finde.
- Vi slås jo om den samme lille gruppe unge mennesker på arbejdsmarkedet. Og som forholdene er i fængslerne lige nu, så er vi ikke nogen særlig attraktiv arbejdsplads, siger han.
Af frygt for overfald er der også våbenproduktion i cellerne:
"De (de ansatte, red) finder mange tilvirkede våben på cellerne med baggrund i, at indsatte forventer at blive overfaldet."
Desuden står der i rapporten:
"De indsatte er mere voldsparate end tidligere, og der er blandt de indsatte negativt "stærke" fanger. Der er indsatte, der betaler løsepenge for at være i fred på afdelingen, og der er indsatte, der overfaldes, mens ansatte afledes af andre indsatte."
Der er også eksempler på, at indsattes familier blandes ind i konflikterne.
Arbejdstilsynet har givet Nyborg Fængsel frist til 1. januar 2019 til at få bragt forholdene i orden.
Kritik fra Arbejdstilsynet
Overfaldet skete samme dag, som TV 2/Fyn kunne fortælle om yderst kritisable arbejdsforhold for personalet i fængslet.
Kritikken kom i en rapport fra Arbejdstilsynet, der efter et besøg i fængslet i januar har beskrevet, at de ansatte er vidne til, at "der er indsatte, der ikke kan være i fred for andre indsatte, og det er en følelsesmæssig belastning for de ansatte (...) de ansatte føler, at de ikke passer deres arbejde godt nok, når de ikke kan beskytte svage indsatte".
TV 2/Fyn har fået aktindsigt i rapporten, der videre beskriver, at de ansatte i Nyborg Fængsel ofte vold mellem de indsatte, at svage indsatte betaler beskyttelsespenge, der er eksempler på våbenproduktion i cellerne, og i nogle tilfælde indblandes de indsattes familier i konflikterne med afpresning.
Nyborg Fængsel har efterfølgende fået påbud fra Arbejdstilsynet om at forbedre arbejdsforholdene for de ansatte.
Fængselschef efter hård kritk: Vi tager påbuddet meget alvorligt
Vold blandt indsatte i Nyborg Fængsel presser personalet. Nu er cheferne flyttet ud på afdelingerne, så de bedre kan støtte de ansatte. Og der er indført daglige evalueringer af dagen. Det sker efter påbud fra Arbejdstilsynet.
- Først og fremmest er det helt afgørende for os, at vores medarbejdere trives, så vi tager påbudet fra Arbejdstilsynet meget alvorligt.
Sådan siger institutionsleder i Nyborg Fængsel, Henrik Bonde Marker, efter det i dag kom frem, at Arbejdstilsynet har påbudt fængslet at forbedre forholdene for de ansatte.
- Det bedste middel til at forbedre de ansattes trivsel og tryghed er massiv ledelse. Derfor har vi flyttet cheferne i fængslet fra den centrale administration og ud på de enkelte afdelinger, så de bedre kan støtte medarbejderne i dagligdagen. De skal hjælpe medarbejderne med at skabe overblik og struktur i dagligdagen, siger Henrik Bonde Marker.
Ifølge en aktindsigt, som TV 2/Fyn har søgt, var Arbejdstilsynet på besøg i Nyborg Fængsel i januar. Den efterfølgende rapport beskriver kritisable arbejdsforhold.
Oplever vold
Af rapporten fremgår det, at de ansatte i fængslet mistrives.
Det skyldes primært, at de jævnligt oplever vold mellem de indsatte. Nogle svage indsatte må betale beskyttelsespenge for at få lov at være i fred. Der er også eksempler på våbenproduktion i cellerne med det formål at beskytte sig. I nogle tilfælde indblandes de indsattes familier også i konflikterne med afpresning.
De kaotiske forhold går ud over medarbejdernes trivsel. Men arbejdet med at forbedre trivslen er altså i fuld gang, forsikrer fængselschefen.
- Det hjælper at tale om det, når man oplever ubehagelige situationer. Ved at flytte cheferne ud, står de til rådighed for medarbejderne som samtalepartnere, når de har behov for at bearbejde ubehagelige situationer, siger Henrik Bonde Marker.
Daglige møder
Samtidig har fængslet indført daglige evalueringsmøder, hvor medarbejderne har mulighed for at tale dagen igennem.
- De mødes en fløj ad gangen. På den måde skaber vi et forum, hvor medarbejderne kan komme til at tale dagen igennem. Vi har også strammet op på de faste procedurer i forhold til defusing og debriefing, som vi benytter os af, når der har været egentlige alvorlige hændelser, siger Henrik Bonde Marker.
Endelig arbejder fængslet målrettet på at identificere den gruppe af indsatte, der står bag volden og afpresningen mod de øvrige indsatte.
- Noget af det, vores medarbejdere især har peget på, er koncentrationen af indsatte med banderelationer. Og der arbejder vi hårdt på at identificere dem med henblik på at reagere disciplinært og eventuelt flytte dem. Som indsat har man også krav på en tryg afsoning, siger Henrik Bonde Marker.
Personalemangel
Men ifølge Kim Østerbye skyldes problemerne overbelægning - altså alt for mange indsatte - og mangel på mandskab til at passe på de indsatte.
- Vi har to store problemer. Personalemangel og overbelægning. Og der er ikke nogen løsning på problemet lige nu. Det er en ond spiral. Der vælter indsatte ind i fængslerne, og det er ikke til at skaffe fængselsbetjente nok. Bare siden 2017 er der stoppet 130 flere betjente, end der er ansat, siger Kim Østerbye til TV 2/Fyn.