Gang i havnen: Masser af byggeri og planer i Nyborg
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
På de tidligere DSB-arealer i Nyborg kommer der de kommende år mere end 150 nye boliger.
Det er ikke kun Nyborgs lystbådehavn og de tidligere arealer ved Strandvænget, der netop er blevet solgt til boliger, som tiltrækker sig opmærksom i Nyborg i øjeblikket.
Der er også efter mange års stilstand endelig kommet gang i bebyggelsen af de tidligere DSB-arealer, hvor jernbanefærgerne tidligere sejlede fra.
Kæmpe donation: Lunt vand året rundt i Nyborgs lystbådehavn
Lokale og Anlægsfonden uddeler rekordstort million beløb til Nyborgs lystbådehavn, der skal bygges om for 100 millioner.
Fremover vil man kunne bade og dyrke vandsport i lunt vand året rundt i Storebælt.
Nyborg Marina vil nemlig inden længe blive forsynet af et nyt multibassin, et nyt multihus og nye depotfaciliteter til vandsport og triatlon.
Det nye og ganske unikke vandsportsanlæg kan beskrives som en idrætshal på og ved vandet.
Her bliver det muligt at dyrke en lang række forskellige vandsportsgrene - tilmed i havvand, der er fem til otte grader varmere end det omkringliggende havvand, oplyser Nyborg Kommune i en pressemeddelelse.
Projektet er blevet en realitet efter, at Lokale og Anlægsfonden har ydet 9,2 millioner kroner i støtte til sportsfaciliteterne.
Vandet er havvand fra Nyborg Fjord, der efter at være brugt som kølevand i et lukket system på Fortum Waste Solutions (det tidligere Kommunekemi), sendes videre under fjorden i en to kilometer lang rørledning og fylder det lukkede multibassin.
Idéen til vandsportsanlægget opstod som en del af en visions- og helhedsplan, som Nyborg Kommune fik udarbejdet sidste år.
Det nye vandsportsanlæg vil skabe et på samme tid trygt og spændende samlingssted for nærmest enhver tænkelig udendørs vandsportsaktivitet.
Multibassinet på 1.250 kvadratmeter bliver delt i et familiebassin med lav dybde og et større og dybere aktivitetsbassin.
Ved familiebassinet indrettes blandt andet legefaciliteter, soppebassin og træningsredskaber.
Aktivitetsbassinet kan bruges til mange forskellige aktiviteter som for eksempel svømmebaner, kajakpolobane, ”vandklatring”, dykkerbane og dykkeraktiviteter på bunden. Det får en trykluftbølge-funktion, så der kan skabes uroligt vand, hvilket er vigtigt, når der skal trænes surfing, stand up paddle og kajak.
Et trædæk på i alt 1.300 kvadratmeter omkring multibassinets to dele får plads til socialt ophold, soltrapper og udspringstårn.
Trædækket udstyres med ramper, der sikrer adgang til dårligt gående.
Brugerne af multibassinet får et nyt multihus på 420 kvadratmeter. Det udstyres med fitnesslokale, omklædning og bad, fællesrum, køkken samt mødelokaler og formidlingsrum. Multihuset bliver suppleret af en uopvarmet depotbygning på 410 kvadratmeter, hvor kajakker og triatlongrej kan opbevares.
Alle borgere kan frit bruge det kommende vandsportsanlæg i åbningstiden. En lang række foreninger og flere uddannelsesinstitutioner med aktiviteter i, på og ved vand vil også blive faste brugere.
Multibassinet er tegnet af Hasløv og Kjærsgaard Arkitektfirma, der også stod for den oprindelige visions- og helhedsplan for området ved Nyborg Marina.
Multihuset er tegnet af NORD Architects. Sweco er rådgivende ingeniørfirma på hele projektet.
I alt koster det 46,6 millioner kroner at etablere det nye vandsportsanlæg i Nyborg.
Nyborg Kommune støtter med 26,7 mio. kr.
I alt skal Nyborgs lystbådehavn bygges om for næsten 100 millioner kroner.
På arealerne i den tidligere færgehavn opføres i de kommende år mere end 150 nye boliger.
Der bygges 51 etageboliger på Dampskibsmolen.
På Midtermolen opføres Pædagogernes pensionskasse PBU 64 boliger. Der etableres samtidig en ny og mindre lystbådehavn i Tømmergraven.
Og i øjeblikket opføres desuden et seniorbofællesskab på yderpiererne bestående af 39 boliger.
Byggeriet tages i brug medio 2018.
Få et overblik på kortet.
Strandvænget rundt: Hør hvordan 5E Byg vil bygge med havudsigt i Nyborg
Ollekolle, pendlere og børnefamilier. Der er plads til alle og noget til enhver pengepung, når 5E Byg etablerer helt ny bydel i Nyborg.
Strandvænget rives ned til grunden, og de 200 nyopførte ejer og lejeboliger vil blive et stort og nyt trækplaster for Nyborg.
Det forudser Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V).
Både lokale husejere, der står foran at skulle sælge hus og ældre, der overvejer at flytte i ollekolle, vil være blandt de interesserede, men også ganske almindelige børnefamilier, mener Kenneth Muhs.
Han glæder sig over, at 5E Byg, som kommunen kender fra byggeri af kommunens idrætscenter og Ørbæk Midtpunkt, vil bygge både eje- og lejeboliger og forskellige boligformer.
Kenneth Muhs forventer også, at byen vil kunne tiltrække nye borgere til den attraktive grund.
Det samme gør den nye køber 5E Bygs direktør, Per Jørgensen.
Han regner med, at en del pendlere vil finde Nyborg attraktiv. I forhold til hovedstadsområdet, vil Nyborg Kommune byde på boligpriser til mellem halvdelen og en tredjedel af hvad det koster i hovedstadsområdet - dertil kommer havudsigt.
- Niveauet i Nyborg er formentlig omkring 25.000-27.000 kroner pr. etagekvadratmeter, siger Per Jørgensen.
Den samlede byggesum bliver derfor i nærheden af en halv milliard kroner.
En del af finansieringen skal ske via en pensionskasse, og Per Jørgensen lægger ikke skjul på, at man nu vil henvende sig til AP Pension. 5E Byg vil dog også selv investere i byggeriet, der bygges sammenhængende i en eller to etaper.
I første omgang vil 5E Byg dog arbejde tæt sammen med Nyborg Kommune om udformningen af projektet.
Det inddrager en mindre del af parken, men 5E Byg er indstillet på, at bevare størstedelen af parken som offentligt, rekreativt område. Det samme gælder strandområdet.
Kæmpehandel i Nyborg: 200 boliger og pensionskasse-byggeri med havudsigt
Region Syddanmark sælger Strandvænget i Nyborg i tredje forsøg. 5E Byg er køberen.
200 boliger og et pensionskassebyggeri får en af Nyborgs bedste udsigter, når det odenseanske projektfirma 5 E Byg overtager den tidligere regionale institution Strandvænget i Nyborg.
5E Byg har købt byggeretten på den 148.367 kvadratmeter store grund lige ned til Storebælt for 22 millioner kroner til trods for, at den offentlige ejendomsvurdering er på 99 millioner kroner.
Det besluttede regionsrådet i dag.
5E Bygs direktør Per Jørgensen siger til TV 2/Fyn, at det kommer til at koste i nærheden af 25 millioner kroner at rive de gamle betonbygninger ned og lave nyt stiforløb, så det skal lægges oven i købsprisen.
Region Syddanmark har to gange tidligere haft Strandvænget i udbud, men de tidligere bud var så lave, at regionen ikke ønskede at sælge.
5E Byg går nu i dialog med Nyborg Kommune, der via den eksisterende lokalplan har sikret sig, at den enestående park stadig er åben for offentligheden.
Den odenseanske køber starter desuden forhandlinger med en pensionskasse, der vil bygge nyt på grunden.
- Foruden pensionskassebyggeri planlægger vi at bygge private boliger og alment byggeri. Jeg vil ikke udelukke, at der også kan blive tale om et ollekolle, som jeg ved, der har været lokal interesse for, siger Per Jørgensen.
5E Byg har tidligere bygget seniorbyggeri i Middelfart, og de var hurtigt solgt.
Den private del forventer Per Jørgensen, at 5E Bygs selskab Hexagon vil stå bag.
- Pensionskassen vil formentlig bygge lejligheder på den bageste del af grunden op mod vejen, siger Per Jørgensen.
Han forventer, at der nu bliver udarbejdet en ny lokalplan, der tilgodeser alle ønsker også Nyborg Kommunes.
- Det går der let mere end et halvt år med. Det er vigtigt, at det gøres rigtigt, for vi ved godt, at det er et område med en enorm bevågenhed, siger Per Jørgensen.
Ifølge de skitser, som 5E Byg har udarbejdet, opereres der med en byggeprocent som i dag - altså 22.000 etage-kvadratmeter.
- Det vil ikke virke voldsomt på så stor en grund. Vi forventer at bygge et par hundrede boliger - en blanding af leje og ejeboliger i forskellig størrelse og boligformer, siger Per Jørgensen.