Hudløst ærlig jægersoldat har fundet fred på Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Tv- og bogaktuelle Magnus Hansson har måttet kæmpe med både posttraumatisk stress-syndrom efter krigs-indsats og et svært brud med Jægerkorpset.
"Mine handsker er allerede gennemblødte af at tørre sved fra panden og brillerne. Mit blik er fuldt fokuseret gennem mit kikkertsigte ud mod grøften. Pludselig kommer en krop op. Jeg skyder."
Citatet stammer fra bogen "Altid Fremad" og beskriver en situation, hvor jægersoldaten - og bogens forfatter - Magnus Hansson er i kamp i Afghanistan. Hvordan det gik taliban-krigeren 200 meter ude i kampzonen, vender vi tilbage til.
- Forsvaret kan gøre droner til det næste fynske erhvervseventyr
Forsvaret flytter ind i det nationale dronetestcenter i H.C. Andersen Airport i Beldringe. Odenses borgmester ser store perspektiver militærets kommende tilstedeværelse i centeret.
I forsvarsforliget, der blev indgået søndag, blev dronecenteret i Odense Lufthavn, H.C. Andersen Airport, udpeget som officiel samarbejdspartner med Forsvaret.
Helt konkret betyder det, at Forsvaret vil etablere et kontor med et par ansatte i lufthavnen, som fremover skal stå for samarbejdet med dronecenteret, UAS Denmark. Desuden vil Forsvaret også deltage med en repræsentant i dronecenterets ekspertpanel, det såkaldte advisory board.
Selvom der altså ikke i første omgang følger mange arbejdspladser eller penge med, så håber flere politikere, at Forsvarets officielle blåstempling af det fynske dronecenter vil betyde flere arbejdspladser i fremtiden.
- Sidste år blev H.C. Andersen Airport udpeget til nationalt testcenter for civil droneudvikling. Med det nye forsvarsforlig går Forsvaret med, og det bliver også centrum for den militære udvikling og test af droneteknologi. Så Danmark har peget på, at det er med udgangspunkt i H.C. Andersen Airport, at Danmark skal i front på droneområdet, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).
- Det er et marked, der spås rigtig stor vækst og et marked, der kan være rigtig stor indtjening og rigtig mange arbejdspladser i. Og der er vi rigtig godt forberedt nu, uddyber borgmesteren.
Store perspektiver i Forsvarets engagement
Hvis man nærlæser teksten i det nye forsvarsforlig, så drejer Forsvarets engagement i dronetestcenteret sig i første omgang blot om to-tre ansatte og et fint messingskilt, der viser Forsvarets tilstedeværelse. Groft sagt.
Alligevel mener Peter Rahbæk Juel, at der er store perspektiver i Forsvarets tilstedeværelse i H.C. Andersen Airport.
- For det første så er det jo lagt oveni, at vi allerede er et nationalt center for test og udvikling af droneteknologi. Nu kommer militæret med ind, og det gør, at næste skridt er at få virksomheder med ind, så det her kan gå fra at være gode testfaciliteter til at blive et erhvervseventyr. Ligesom vi har set på robotområdet, siger Peter Rahbæk Juel.
Han mener, at militærets kommende tilstedeværelse i testcenteret i sig selv vil tiltrække nye virksomheder, der arbejder med produkter, som henvender sig til både civil og militær dronebrug.
- Det gør, at virksomheder, der vil teste droner og grej, som både henvender sig til civile og Forsvaret, de kommer nu meget tættere på Forsvaret også, forklarer borgmesteren.
Strategisk vigtige arbejdspladser
På trods af, at Forsvaret i det nye forlig tilføres 12,8 milliarder kroner frem mod 2023, og at der blandt andet skal oprettes 700 nye stillinger, så er Peter Rahbæk Juel ikke skuffet over, at blot to-tre af de nye jobs i Forsvaret ender på Fyn.
- Nej, jeg er faktisk glad for, at vi får det, vi gør. Det kan godt være, det ikke syner af meget, men det er strategisk rigtig vigtigt, og der kan være rigtig mange potentielle arbejdspladser i det her. Jeg tror, at droneområdet har samme potentiale som robotområdet, siger borgmesteren.
Han sammenligner det lidt med medicinalindustrien, der også har brug for at teste og afprøve nye produkter, før de sendes på markedet.
- De testfaciliteter, vi har i H.C. Andersen Airport, det er de eneste af den type testfaciliteter til droner, der er i Europa. Så det svarer lidt til, at hele medicinalindustrien skal til Odense for at teste deres medicin, før det kan komme ud på markedet. Sådan er det med droner. Og med både den civile og den militære indsats er der et rigtig stort potentiale.
- Så er det op til vores egen dygtighed, kløgtighed og tæft at få lavet virksomheder og arbejdspladser ud af det, siger Peter Rahbæk Juel.
Jægersoldat flyttet til Fyn
Magnus Hansson bor sammen med kæreste, datter og hund i Svindinge på Østfyn. Her har han fundet ro efter et turbulent brud fra Jægerkorpset. Han forlod sin faste plads blandt militærets absolutte elite efter et misbrug af smertestillende midler. Midler han tog for at dulme smerter i ryggen og det posttraumastiske stress syndrom (PTSD), som han oparbejdede gennem fire udsendinger til det krigshærgede Afghanistan.
"På grund af PTSD´et vil jeg gerne lidt ud på landet. Fred og ro og ikke så mange mennesker omkring mig. En lejlighed i byen fungerer ikke længere. Så vi ender lidt tilfældigt i landsbyen Svindinge sydøst for Odense", skriver Magnus Hansson i sin bog.
Soldater i unåde
Bogen udkom den 1. februar. Dagen inden startede sæson to i TV2´s "Korpset" på tv-skærmen. Et tv-program, der har givet fire tidligere jægersoldater megen omtale som instruktører. Og som i en periode førte til, at ledelsen i Jægerkorpset beordrede deres portrætter på væggen, der bærer alle jægersoldaters portrætter, vendt med bagsiden udad. De var faldet i unåde på grund af tv-optræden og bogprojekter, der gik for tæt på Jægerkorpset. Midt i denne uge beordrede chefen for de danske specialstyrker denne beslutning ændret. I bogen beskriver Magnus Hansson sine følelser, da han hørte, at han var faldet i unåde:
"Jeg mærker et stik i hjertet, da jeg får nyheden. Måske virker det dumt, at en så lille detalje overhovedet fremkalder en reaktion. Det er jo bare et billede, der hænger et sted, hvor jeg alligevel aldrig kommer. Men som jæger er det en del af min identitet at være anerkendt blandt mine brødre. At hænge side om side med dem. At blive skubbet ud af fællesskabet gør ondt. Især fordi de mennesker, som har truffet beslutningen, alle er jægere. De er min familie."
Sandhedens øjeblik
Og så er det blevet tid til at vende tilbage til indledningen på denne artikel. Til det øjeblik, hvor Magnus Hanssons pegefinger slipper aftrækkeren på sin C8 SFW-riffel.
"Alt det tekniske taler for, at jeg har ramt ham. Det samme siger min mavefornemmelse. Men uden at vi bevæger os ud i terrænet og finder liget, kan jeg ikke være sikker. Har jeg lige slået et menneske ihjel?"
Den situation, og mange andre forholder Magnus Hansson sig til i dag fredag, hvor han deltager i Fyn Live sammen med Preben Dahl.