Lærerne på fynsk gymnasium skal bære mundbind
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mens cirka 1.200 elever på Nyborg Gymnasium opfordres til at bære mundbind, bliver det et krav for skolens ansatte, siger rektor.
I forlængelse af at de danske sundhedsmyndigheder sætter særligt fokus på Nyborg, efter at der er sket en stigning i antallet af smittede med coronavirus i byen, får det konsekvenser for lærere og elever på Nyborg Gymnasium.
Sundhedsminister:
- Skærpet corona-fokus på Nyborg
Der er lige nu skærpet opmærksomhed i fem byer efter coronaudbrud. Det drejer sig om Nyborg, Silkeborg, Glostrup, Solrød og Sorø, oplyser sundhedsministeren på pressemøde.
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) siger på et pressemøde mandag, at der er sket en stigning i smitten i coronavirus globalt.
På Fyn er den største stigning sket i Nyborg, der har ti nye smittede. Stigningen er nok til, at myndighederne nu sætter særligt fokus på blandt andet Nyborg.
- Ja, der er grund til bekymring, og der er ikke mindst grund til handling hurtigt, siger sundhedsministeren om de byer, hvor stigningen er størst.
I Ringsted er der 27 konstaterede smittede i sidste uge, 42 i Silkeborg og 341 smittede i Aarhus. I Nyborg er der altså ti, men fordi byen er så relativt lille sammenlignet med, stikker Nyborg ud på landsplan.
- Vi har skærpet opmærksomhed i fem byer i alt. Silkeborg, Glostrup, Nyborg, Solrød og Sorø, siger han.
- Hvis udviklingen ikke vendes, skruer vi yderligere op med yderligere tiltag, siger Magnus Heunicke.
Grunden til at netop disse byer nu får særligt fokus er, at over 20 personer per 100.000 indbyggere er blevet smittet med coronavirus i de fem kommuner inden for de seneste seks dage.
SSI-direktør: Smittestigning var forventet
Faglig direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut siger, at man vil sætte forskelligt ind over for coronavirusset alt afhængig af situationen i det ramte lokalområde.
- Nogen troede måske, at coronaepidimien bare var en dum drøm. Men det er ikke en dum drøm, virus er der stadigvæk. Det var forventet, at vi ville se smittespredning i sensommeren og efteråret.
- Det er situationsafhængigt, hvordan det gribes an, og hvordan epidemien holdes nede fremover, siger Kåre Mølbak på pressemødet mandag eftermiddag.
Fra og med i morgen, onsdag, skal skolens ansatte bære mundbind, når de er på skolen. Samtidig opfordres gymnasieeleverne til at gøre det samme.
Det fortæller rektor Henrik Vestergaard Stokholm, der kalder tiltaget et første skridt.
- Nu starter vi med lærerne, der har mest kontakt til eleverne. De møder utrolig mange elever i løbet af en dag, og nogle lærere har undervisning i seks-syv forskellige klasser hver dag, siger Henrik Vestergaard Stokholm til TV 2 Fyn.
Lærerne skal kun bære mundbind, når de er i transitområder, og når de er sammen med andre elever end deres egne.
Yderligere tiltag på vej
Selv om eleverne i første omgang kun opfordres til at bære mundbind på skolen, kan det blive et krav, hvis der er behov for yderligere tiltag.
Derudover er gymnasiet i gang med at finde nogle frivillige elever, der kan udgøre et særligt korps af vagter, som skal gå rundt på skolen og holde øje med, at eleverne holder afstand og følger skolens corona-retningslinjer.
Det er gymnasiet, der har taget initiativ til at indføre brugen af mundbind på skolen.
Nyborg Gymnasium har cirka 1.200 elever, og i løbet af weekenden er der kommet elever til skolen fra i alt 40 nationer.
Møde i krisestab
Nyborg har registreret ti nye smittede, og fordi byen er relativ lille, stikker den ud på landsplan, ligesom blandt andet Aarhus, Ringsted og Silkeborg, hvor der også i de seneste dage opleves en stigning i antallet af smittede.
Disse byer får særligt fokus fra myndighederne, fordi over 20 personer per 100.000 indbyggere er blevet smittet med coronavirus inden for de seneste seks dage.
I dag, tirsdag, har der været beredskabsmøde i Nyborg, hvor byens krisestab har diskuteret, hvilke tiltag der skal foretages for at dæmpe smitten. Her blev det blandt andet besluttet, at Region Syddanmark skal sende mobile testenheder til Nyborg i kampen mod smitten.
Efter krisemøde: Testbiler sendes til Nyborg i kampen mod corona
Region Syddanmark sender tre mobile testenheder til Nyborg i kampen mod spredningen af coronavirus.
Nyborg har de seneste dage oplevet en stigning i antallet af smittede med coronavirus, og derfor er byen kommet i sundhedsmyndighedernes søgelys.
Tirsdag holdt kommunens krisestab et møde, hvor det skulle besluttes, hvad Nyborg Kommune kan gøre for at mindske risikoen for, at smitten spredes i byen.
- Vi er i fuld koordination med Region Syddanmark om at få en mobil testenhed til Nyborg så hurtigt som muligt. Vi opretter en ekstra corona-hotline, så de borgere, der måtte have spørgsmål, som hidtil kan ringe ind, og det sætter vi ekstra ind over for, siger Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), til TV 2 Fyn.
Her kan du blive testet
Ifølge Region Syddanmark bliver der tirsdag eftermiddag sendt tre testbiler mod Nyborg.
To biler bliver placeret på Vesterhavnen 1, hvor de også har holdt under tidligere besøg - i nærheden af Lauses Grill - og én bil bliver placeret i Nørrevoldgade.
- Selve testningen vil foregå i pavilloner ved bilerne, og medarbejdere fra Nyborg Kommune vil være til stede for at styre køerne. Det er ikke nødvendigt at bestille tid til en test, oplyser Region Syddanmark.
Dialog med politiet
Samtidig er kommunen i dialog med Fyns Politi om at holde øje med nogle af de steder i byen, hvor folk i høj grad samles, særligt når det - som nu - er godt vejr udenfor.
Borgmesteren understreger samtidig, at man fortsat skal sørge for at holde afstand, vaske hænder og generelt følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger om god hygiejne.
På Nyborg Gymnasium har rektor besluttet, at alle skolens ansatte fra onsdag skal bære mundbind. Som det ser ud nu, er det dog ikke et tiltag, der kommer på banen i Nyborgs offentlige transport, ældrepleje eller daginstitutioner.
- Det er noget af det, der vurderes, om vi er nået dertil. Det er ikke noget, vi er pålagt endnu, siger Kenneth Muhs.
Smittestigning i Nyborg
Nyborg har registreret ti nye smittede, og fordi byen er relativ lille, stikker den ud på landsplan, ligesom blandt andet Aarhus, Ringsted og Silkeborg, hvor der også i de seneste dage opleves en stigning i antallet af smittede.
Disse byer får særligt fokus fra myndighederne, fordi over 20 personer per 100.000 indbyggere er blevet smittet med coronavirus inden for de seneste seks dage.
Borgmesteren vil løbende holde øje med udviklingen i Nyborg og udelukker ikke, at der kan komme yderligere tiltag, hvis smittespredningen udvikler sig.