Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En ny turistattraktion i Nyborg, hvor man sejler i kajak og lytter til fortællinger om voldgraven omkring Nyborg Slot, er blevet godt besøgt. På én uge har der være 600 mennesker.
Stropperne på en orange redningsvest bliver strammet i livet, en pagaj bliver placeret i hånden, og med et let puf bliver Louise Jensen sammen med sin familie sendt ud på kanotur i voldgraven omkring Nyborg Slot.
Men det er langt fra en helt almindelig kanotur, som familien Jensen har begivet sig ud på.
- Vi bor her i byen, og vi kører forbi voldgraven hver dag, men man ser den jo aldrig nedefra. Så det er rigtig spændende at se byen fra en anden vinkel, siger Louise Jensen.
De er nemlig på vej ud for at udforske et nyt koncept, der går under navnet Voldgravens Fortællinger.
Lokale skuespillere fremfører historierne
Udstyret med en lille, vandtæt højtaler går attraktionen på simpel vis ud på at sejle rundt i voldgraven og indsamle forskellige fortællinger, der er markeret med et tal og en bøje.
Når man når frem til en bøje, afspiller man fortællingen, der passer til bøjens tal, på den vandtætte højtaler.
Flere sommerferieaktiviteter: Børn udforsker fynsk strand med waders og fiskenet
Blæsevejret stoppede ikke de nysgerrige børn på kystsafari langs Aborg Strand ved Assens. Det er en af de ekstra sommerferieaktiviteter, Regeringen har givet penge til.
Med waders trukket godt op, fiskenettene i faste greb og en fuld tank gåpåmod gjorde en masse børn klar til at trodse den hårde juli-blæst.
Dagen stod nemlig på kystsafari langs Aborg Strand i Assens, og målet var at fange så mange forskellige dyr i havet som overhovedet muligt.
- I dag er vi taget på kystsafari med en masse dejlige unger. Vi har fået bevilling fra Assens Kommune til at lave de her arrangementer, og i dag er vi ved havet for at se, hvad der gemmer sig i bølgerne, siger Natasha Pedersen, der er formidlingsansvarlig på Terrariet i Vissenbjerg, og fortsætter:
- Man skal bare stikke et net i deres hænder, og så kan man se ild i deres øjne. Så skal de bare hurtigt ud og se, hvad de kan fange.
Danske dyr har masser af potentiale
Bag kystsafarien står Terrariet Vissenbjerg og kulturbusselskabet Cubus, der i samarbejde har arrangeret transport og en masse læring for børnene.
- Terrariet har jo egentlig mest fokus på eksotiske dyr, men med det her projekt vil vi også gerne være med til at sætte fokus på danske dyr i den danske natur, siger Natasha Pedersen.
Safarien er blevet stablet på benene med midler fra Folketingets ekstra pulje til sommerferieaktiviteter, og frem til 6. august kan børn komme med ud for at opdage alt det, der gemmer sig lige under vandets overflade.
- Det er dejligt at kunne være med til at give de dejlige unger lidt indhold i deres sommerferie, og på den her måde oplever de kulturen gennem naturen, siger Christian Tast, der er kulturbusvognmand i Cubus og fortsætter:
- Assens Kommune er tit delt, men gennem det her samarbejde kan vi være med til at binde kommunen bedre sammen. Vi håber meget, at det her er et samarbejde, der kan fortsætte efter sommerferien.
Deler begejstringen med børnene
Under corona-nedlukningen har det været svært at være kulturbusvognmand, og derfor er samarbejdet også ét, der betyder noget særligt for Christian Tast.
- Som busschauffør lever man af at gøre folk glade, og det har jeg bare savnet rigtig meget. Derfor har det været fantastisk at få børnene med ud, så de kunne få en masse gode oplevelser, siger han.
Og det var bestemt også glade børn, der vendte hjem efter en vellykket kystsafari langs Aborg Strand. I hvert fald fik de fanget både krabber, fisk og også en sjælden tangnål.
- Der er mange af børnene, der, efter man har fortalt om dyrenes mange træk og kendetegn, deler den samme begejstring, som jeg selv har, siger Natasha Pedersen, der alt i alt synes, at dagens kystsafari har været vellykket.
Og det er ikke ligefrem lyden af gammeldags og måske lettere kedelig turistinformation, der ryger ud af højtaleren. Hver fortælling er udformet på dramatisk vis og inkluderer både nye og gamle fortællinger fra volden og den nærmeste omegn.
- Vi har haft lokale, professionelle skuespillere til at indtale fortællingerne, og så kan man høre om fugleedderkopper, smuglere, grevens fejde, man kan være med til en lydquiz, og der er også en lokal radio. Med andre ord er der altså både masser af fakta, men også en masse fjollede fjollerier, siger Tue Fabricius, der er inititivtageren bag attraktionen i voldgraven, og tilføjer:
- Jeg ville gerne finde på en måde, hvor man kunne fortælle de lidt skæve historier, som man ikke kender til, når man bare gå rundt oppe på landjorden.
Enorm interesse for kanotur
Turen rundt i voldgraven tager cirka en time, og undervejs møder man i alt ni fortællinger, man kan lytte til.
- Men der er mange flere fortællinger, som man kan udvide turen med. Der er virkelig mange sjove historier om den her voldgrav og alt det liv, der har været omkring den, siger Tue Fabricius.
Alle historierne er lige nu på dansk, men turen er allerede så stor en succes, at turistbureauet i Nyborg har spurgt, om Tue Fabricius kan lave ture på engelsk og tysk.
- Der har været rigtig stor interesse for at komme ud på den her kanotur. Vi er faktisk blevet helt overvældede over, hvor mange mennesker der vil en tur ud i kanoen. Vi nærmer os 600 personer på kun én uge, siger han med et smil.
Mountainbike på Fyn: Kør en challenge, og kom i Hall of Fame
Frem til efterårsferien har Destination Fyn og DGI Fyn i samarbejde med app'en Singletracker lavet en udfordring, der gælder om at cykle mountainbike så mange steder på Fyn som muligt.
Små, mudrede spor snor sig mellem hinanden i Staurby Skov ved Middelfart. Alt ånder fred og ro, indtil en lynhurtig moutainbikerytter suser forbi.
Én af de ryttere, der kører gennem skoven, er René Lindskov, og der er en særlig grund til, at han befinder sig på mountainbikesporene i Staurby Skov.
- Jeg cykler her for naturens skyld og for at få motion, og så gør jeg det også for at udfordre mig selv på de røde spor, siger han, da TV 2/Fyn kort stopper ham midt i sin rundtur i skovens mange spor.
René Lindskovs tur i Staurby Skov er imidlertid ikke kun for motionens skyld. Han deltager også i Mountainbike Challenge Fyn.
Vil lokke cykelentusiaster til Fyn
I et samarbejde mellem Destination Fyn, DGI Fyn og app'en Singletracker er sommerudfordringen Mountainbike Challenge Fyn blevet stablet på benene.
Og i al sin enkelthed går udfordringen ud på at få så mange som muligt til at udforske de fynske mountainbikespor.
- Vi har lavet den her udfordring for at få de lokale fynboer, men også turisterne til at få øjnene op for de mange fede mountainbikespor på Fyn. Vi vil vise, at det faktisk er en god idé at holde cykelferie på fyn, siger Mette Mathiasen, der er forretningsudvikler for Bike Island ved Destination Fyn.
Udfordringen køres via app'en Singletracker, der både registrerer, når man starter og gennemfører en rute. For hver rute, man gennemfører, optjener man point, og optjener man 1.000 point inden efterårsferien, kommer man på den såkaldte Hall of Fame.
Jagter en plads i Hall of Fame
På Fyn findes i alt 17 mountainbikespor, og af de 17 er 12 af dem inkluderet i udfordringen. René Lindskov er allerede godt på vej mod at sikre sig en plads i Hall of Fame.
Han har nemlig allerede kørt fire af de 12 ruter.
- Mit endelige mål er at ramme de 1.000 point, så jeg kan komme i Hall of Fame. Det er jo det, udfordringen går ud på. Man samler jo heller ikke et puslespil halvt, siger René Lindskov.
Og på René Lindskovs rundtur i skoven tilsluttede Lise Aarestrup fra Randers sig, der er i gang med at udforske de fynske spor. Normalt plejer hendes sommerferie at gå til Norditalien for at cykle, men i år slår hun sine folder i Middelfart.
- Nu når vi ikke kunne komme afsted til Italien, så er Fyn et fint alternativ. Nu starter vi her i Middelfart, og så må vi se, hvor vi ender, siger hun.
Afsluttes med fest
Til efteråret slutter udfordringen, og det hele rundes af med en afslutningsfest på Frederik den 6.s Hotel lige uden for Odense.
- Der kommer til at være mountainbikehygge på Langesø-sporene, der kommer ølsmagning, og så arrangerer vi også et awardshow for dem, der har deltaget, siger Mette Mathiasen.
Selvom René Lindskov jagter en plads i Hall of Fame, så udelukker han ikke, at han kommer til at køre på sporene i Staurby Skov igen.
- Det er en fed rute, og der er et godt flow, og så er der heller ikke de vilde bakker, og det passer mig ret godt, siger han med et smil på læben.
Under coronanedlukningen har folk manglet sanseindtryk, mener Tue Fabricius, og det kan kanoturen hjælpe med.
- Hele turen er enormt sansemættet. Der er både lyd og smukke omgivelser kombineret med, at man skal tage padletag i voldgravens vand, siger han.