Skibskollision, olieudslip og miljøforurening: Kæmpe beredskabsøvelse i Nyborg Fjord
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En stort anlagt havmiljøøvelse kommer til at præge Nyborg Fjord tirsdag og onsdag.
En stor skibsulykke rammer tirsdag og onsdag Nyborg. Og når det kan forudsiges så præcist, så er det heldigvis, fordi det hele blot er en øvelse.
Og deltagerne fra både de lokale, regionale og nationale beredskaber får rigeligt at se til, når de skal koordinere redningsindsatsen efter en skibskollision i Nyborg Fjord tirsdag morgen.
Dramatisk øvelse: Beredskab øver sig under Storebælt
Beredskab øver sig under Storebælt.
Beredskab øver sig under Storebælt.
Beredskab øver sig under Storebælt.
Beredskab øver sig under Storebælt.
Beredskab øver sig under Storebælt.
Beredskab øver sig under Storebælt.
Beredskab øver sig under Storebælt.
Natten til søndag skete der et stort uheld i Storebæltstunnelen, men i virkeligheden var det bare en øvelse.
Når man ser billederne, så ser det en smule voldsomt ud – men alt var helt under kontrol.
I nat øvede beredskabet sig nemlig på, hvordan man håndterer store katastrofer. Det gik for sig i Storebæltstunnelen, hvor scenariet var to tog, der var kørt sammen.
- Vi har i fuld skala trænet det, som vi normalt ikke kan træne i vores øvelsesfaciliteter. Vi har trænet i et stort setup. Det er meget gavnligt, for det vil helt klart vise, når vi skal sidde og evaluere og kigge på detaljerne, at der er nogle ting, som vi kan blive bedre til, siger indsatsleder Per S. Ehlertsen.
Artiklen fortsætter under billedet
Afholdt for 19. gang
Øvelsen natten til søndag varede i fire timer, og 450 mennesker deltog. Det var både folk fra politi, brandvæsen, DSB, Region Sjælland, Region Syddanmark, Banedanmark, Sund & Bælt og frivillige ”passagerer”.
En af dem var Leif Fischer Nielsen fra Korsør.
- Jeg er overrasket over, hvor stort det har været, og alle de mennesker, der har været involveret. Politi, beredskab og Falck har styrtet ud og ind, så det har været en god oplevelse og vi har fået god forplejning, siger han.
Fra 1997 til 2012 blev der afholdt øvelser som denne hvert eneste år. Siden har det været hvert andet år - og det er 19. gang i alt.
Ved kollisionen falder nogle besætningsmedlemmer overbord og efterfølgende sker der udslip af olie og tjæreprodukter, med miljøforurening af fjorden og kysten til følge. Men meget mere kan øvelsesledelsen ikke fortælle.
- Jeg kan desværre ikke afsløre alt for mange detaljer omkring selve øvelsesscenariet. Det ville jo ødelægge det hele lidt for de mange, der skal øve sig. Men jeg kan fortælle, at vi først øver det, der i fagsproget hedder SAR – Search And Rescue, hvor det handler om at redde liv, og bagefter kommer det til at dreje sig om bekæmpelse af en større miljøforurening, siger politikommissær Asbjørn Høy Larsen fra Fyns Politi, der er tovholder på øvelsen, til Nyborg Kommunes hjemmeside.
På de to øvelsesdage - tirsdag og onsdag - vil der være aktivitet i Nyborg Fjord fra klokken cirka otte om morgenen og frem til klokken 17 om tirsdagen og fra klokken cirka otte til 16 om onsdagen.
Se med fra havnen
For de interesserede vil det være muligt at følge dele af øvelsen fra Nyborg Havn, fra dæmningen ved Holckenhavn, eller fra stranden på Slipshavn, da hele øvelsen foregår forholdsvis tæt på land.
Stor øvelse i Storebælt ud for Nyborg
Forsvaret afvikler sammen med flere myndigheder i disse dage en stor øvelse på Storebælt ud for Nyborg. Et stort antal skibe og to redningshelikoptere deltager.
Ud for Nyborg lige nord for Storebæltsbroen var et større antal skibe og helikoptere onsdag middag i gang med en større øvelse. Onsdag ved middagstid deltog i alt 13 skibe og to redningshelikoptere.
Søværnets skibe Søløven og HDMS Nymfen var på stedet. Fra marinehjemmeværnet deltog blandt andet MHV 901 Enøe, MHV 911 Bopa og MHV 805 Gemini.
Forsvarets redningshelikoptere DRAF-SAR5 og DRAF-SAR3 hang ved middagstid onsdag også over stedet.
Inspektionsskibet Havørnen, miljøskibene Gunnar Seidenfacen og Marie Miljø er også på vandet ud for Nyborg sammen med redningsskibet Anna E. Rørbye.
Formålet med øvelsen er at træne forskellige mindre og større redningssenarier, fortæller kaptajnløjtnant Jakob Andersen fra Søværnet.
- Vi har trænet redning af enkeltpersoner, der ligger i vandet, eftersøgning af havkajakker og større redningsaktioner og evakueringer fra en coaster, fortæller kaptajnløjtnant Jakob Andersen fra Søværnet.
Udover de mange skibe og helikoptere er 18 personer onsdag med som figuranter, der skal fungere som kvæstede og nødstedte.
Onsdag er sidste øvelsesdag på havet, torsdag bliver brugt til at evaluere og samle op på de fire dages øvelse.
Er man særligt interesseret i at opleve redningshelikopterne fra JRCC – Joint Rescue and Coordination Center (tidligere Søværnets Operative Kommando), så er det kun muligt om tirsdagen.
Øvelsesledelsen beder tilskuere respektere de opsatte politiafspærringer af hensyn til sikkerheden.
Deltagerne i øvelsen er Søværnskommandoen, Beredskabsstyrelsen, Beredskab Fyn, Nyborg Kommune, Region Syddanmarks sundhedsberedskab, Koppers Denmark Aps og Fyns Politi. Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange deltagere der i alt er i øvelsen.