Det var et løfte med begrænset rækkevidde, da Nyborgs borgmester Kenneth Muhs den 26. maj 2020 lovede nyborgenserne 15.000 kvadratmeter nye butikker på den kraftigt forurenede Lynfrosten-grund med mulighed for at bygge uden om den væsentligste forurening.
Det mener SF og Socialdemokratiet i Nyborg Byråd.
Løftet blev givet med henblik på at sikre en eventuel fremtidig oprensning, så der kunne arbejdes med at finde en løsning på at rense forureningen op, når/hvis der afsættes regionale eller statslige midler til opgaven
Løftet blev ført til protokolls, da lokalplanen blev vedtaget udelukkende med Venstres stemmer - de øvrige partier stemte imod.
- Vi tror faktisk på, at vi i dag er det parti, der sikrer, at der ikke kan bygges ovenpå forureningen – den væsentligste forurening. Det tror vi faktisk på, sagde borgmesteren.
Men der er bygget ovenpå dele af den væsentligste forurening på grunden.
Det fremgår blandt andet af den kortlægning af forureningen, som Dansk Miljørådgivning har udført for Philipsen Gruppen og videregivet til Region Syddanmark sammenholdt med TV 2 Fyns dronebilleder af byggeriet og satellitfotos.
Nyborgs borgmester mener imidlertid ikke, at den registrerede grundvandsforurening er relevant, når det handler om muligheden for at kunne fjerne forurening under det bebyggede område.
Kort, der er lavet på baggrund af Dansk Miljørådgivnings boringer i sandlagene, viser indholdet af totalkulbrinter i det sekundære grundvand, og at det er særligt højt koncentreret under dele af det nybyggeri, hvor der tidligere lå en tjære- og kreosotfabrik.
Det sekundære grundvand er typisk vand, der løber i de øverste jordlag.
Men det er en forurening, der ville kunne pumpes væk, hvis den er placeret under nybyggeriet, fastslår Kenneth Muhs.
Der er dog også i boringer fra 2018 i samme område konstateret store mængder jord, der er forurenet med totalkulbrinter og overskrider jordkvalitetskrititeret 2700 gange, mens benzenindholdet er oversteget 213 gange.
Muhs: En succes
Kenneth Muhs erkender, at der er bygget ovenpå på forureningen. Han mener faktisk ikke det kan undgås, men slår samtidig fast, at det er lykkedes bygherren Innovater, der opfører det store butiksområde, at bygge uden om op mod 70 procent af den værste forurening på grunden.
- Vi står til fulde til mål for, ja vi er endda tilfredse med, at der i byggeriet er taget højde for mere, end vi turde forvente. Dette også set i lyset af at man med regionens tilladelse må bygge overalt på grunden. Samtidigt er vi rigtig glade for at byggeriet nu er så langt, at vi kan begynde at ane åbningen af de enkelte butikker, siger Kenneth Muhs.
Forvaltning melder hus forbi
Men de 70 procent er et tal, man ikke kan genkende hos teknisk afdeling, der har udarbejdet byggetilladelse til grunden og følger byggeriet løbende.
Det har teknisk afdeling slet ikke undersøgt, oplyser miljøchef Jacob Juhl Harberg. Afdelingen har heller ikke undersøgt, hvor meget forurening, der måtte være under de nyopførte bygninger.
- Det ligger udenfor afdelingens myndighedskompetence at udtale sig kvalificeret omkring videre muligheder for oprensning eller specifik, hvor meget forurening der måtte være under bygningerne. Det er kompetencer, der ikke er placeret i kommunen, hedder det i et svar til TV2 Fyn.
Videre hedder det, at de undersøgelser der er foretaget, ikke er foretaget af Nyborg Kommune.
- Det vil derfor være usagligt af os at kommentere detaljeret på, men de er blevet brugt overordnet af kommunen, oplyser Jacob Juhl Harberg.
Grøn kile
Teknisk afdeling oplyser endvidere, at der er etableret en udvidet kile med grøn beplantning cirka midt på grunden.
Den er ikke etableret af hensyn til forureningen, men af æstetiske grunde og for bedre adgangsforhold, men den vil også kunne bruges som adgang til "hot spots" af forurening.
Det samme kan p-pladsarealerne, hvis det skulle blive aktuelt i forbindelse med en eventuel senere oprensning. Det kræver dog, at nogen vil betale for det.
Det oplyses også, at et areal ud til Storebæltsvej, hvor der er mistanke om nedgravede tromler er friholdt for byggeri.
- Oveni de rammer, lokalplanen udstikker, har administrationen i dialogen med bygherre så vidt muligt forsøgt at imødekomme de ønsker og signaler, der var i byrådsflertallets vedtagelse, hedder det.
Men kommunens tekniske afdeling slår også fast over for TV 2 Fyn, at Venstres løfte og ønske ikke har gyldighed i lokalplanen.
Løfte er ike bindende
Venstres løfte er et protokollat - et ønske, der ikke er bindende for lokalplanen. Det er altså ikke et krav, at der skal bygges uden om den væsentligste forurening,
Det har miljøchef Jacob Juhl Harberg også oplyst i en skrivelse til det samlede byråd den 18. marts 2024.
Det skete bl.a. efter, at byrådsmedlem Martin Stenmann (Soc.dem.) undrede sig over placeringen af byggeriet på Lynfrosten-grunden og for cirka et halvt år siden gik til teknisk afdeling. Henvendelsen kom i forlængelse af, at også SF har rejst sagen.
Det fremgår af den vedtagne lokalplans side 2, at byrådet i forbindelse med den endelige vedtagelse af lokalplanen vedtog følgende tilføjelse: "byrådet ønsker at friholde byggeri på de væsentligste forurenede dele af Lynfrostgrunden for at kunne sikre en eventuel fremtidig opresning, samt, at der fortsættes arbejdet med at finde en løsning på at rense forureningen op, når/hvis der afsættes regionale eller statslige midler til opgaven."
Men i den samme lokalplan side 12 er byrådsflertallets ønske side 2 "gradbøjet". Her står der, at "arealer ovenpå de væsentligste forureningskilder "så vidt muligt" friholdes for bebyggelse og benyttes til f.eks. parkering".
Miljøchef Jacob Harberg forholder sig ikke til de to forskellige formuleringer, men slår fast, at den gældende lokalplan ikke er korrekt, når den omtaler Venstres forslag som en tilføjelse til lokalplanen.
- Hvis protokollatets ønske skulle være gældende i lokalplanen, ville det kræve, at et byrådsflertal havde bedt om at få lokalplanen tilbagesendt til fornyet politisk behandling, siger Jacob Juhl Harberg.
Det skete ikke.
Så vidt muligt
Det socialdemokratiske byrådsmedlem Martin Stenmann spurgte allerede under det omtalte byrådsmøde i 2020 ind til, hvad borgmesteren mente, når han talte om den væsentligste forurening på grunden.
Martin Stenmann opgjorde selv cirka en tredjedel af grunden som væsentligt forurenet og bad derfor om et svar på, om Venstre tænkte på specielle grænseværdier eller om der mest var tale om et udefineret skøn på, hvad der er væsentlig forurening.
Det fik han ikke et svar på.
Nicholas Kyhl, områdechef for Regional Udvikling, Vand og Jord i Region Syddanmark, ønsker ikke at kommentere på kommunens dispositioner, idet regionen ikke stiller krav til, hvor kommunen ønsker at bygge.
- Regionen har efter grundige undersøgelser og en grundig risikovurdering taget grunden ud af regionens forureningsindsats, da der ikke er en risiko for hverken menneskers sundhed, grundvand eller overfladevand, hedder det.
TV 2 Fyn har søgt aktindsigt i den dialog og de overvejelser, der har været mellem bygherren Innovater og teknisk forvaltning om placeringen af byggeriet for at undgå byggeri ovenpå den væsentligste forurening.
Men det er ikke en dialog, der foreligger skriftligt.
Grønne bælter
Lokalplanen er ikke kun upræcis i forhold til, at byggeriet "så vidt som muligt" skal undgås ovenpå den væsentligste forurening, men også i forhold til eksempelvis grønne bælter, erkender teknisk afdeling.
- En lokalplan tager ikke altid højde for alle detaljer og det fremgår ikke af den lokalplan, som byrådet har vedtaget, hvor meget af beplantningen, der skal bevares, siger miljøchef Jacob Juhl Harberg.
Tonedøvt
Hos SF i Nyborg Byråd skaber oplysningerne irritation og vrede.
Allerede i august og igen i november måned sidste år bad SF om en redegørelse for, hvordan byggefelter og fourening var placeret.
I et svar fra november måneder fra vicekommunaldirektør Anders M. Sørensen følte SF sig betrygget i, at der var styr på at bygge udenom den væsentligste forurening.
Men det er ikke løfter, byrådsmedlem Suzette Frovin fra SF føler, hun kan bruge til så meget i dag.
- Det er under al kritik at den tidligere direktion ikke har gjort byrådet opmærksom på, at lokalplanen skulle have været ændret for at sikre, at der ikke blev bygget ovenpå den væsentligste forurening. Dernæst er det rimelig tonedøvt over for de politiske udmeldinger under behandlingen af lokalplanen, at administrationen tilsyneladende har lagt mere vægt på bygherrens ønsker til placering af bygningerne end på at friholde området. For det betyder jo de facto, at det bliver stort set umuligt at få fjernet den store forurening midt på grunden, hvis det skulle lykkes at finde penge til oprensning. Sagen viser hvor vigtigt det er, at Jordforureningsloven bliver ændret, så forurenede grunde altid skal renses, før der bliver bygget nyt, siger Suzette Frovin.
Socialdemokraten Martin Stenmann er heller ikke tilfreds.
- Vi er rystede over, at det er os der skal grave det her frem. Man kan undre sig over at borgmesteren ikke har sikret sig, at hans beslutninger kunne lade sig gøre. Vi har fra starten af været meget bekymret for byggeri oven på den stærkt forurenede giftgrund. Vi er nu spændt på, hvordan borgmesteren vil forklare, hvordan vi er endt i denne situation. Med bygninger oven på den væsentligste forurening, som er stik imod borgmesterens tidligere garantier, hedder det i et skriftligt svar.
Borgmester undrer sig
Kenneth Muhs undrer sig over, at S og SF har fået opfattelsen af, at Venstres ønske til lokalplanen skulle være bindende.
- Det har ikke været vores opfattelse, at man lovgivningsmæssigt kunne pålægge dette i en lokalplan, men at ønsket fra vores side netop skulle være med til, at man tog videst muligt hensyn til jordforureningen. Hvad andre opfatter kan vi selvfølgelig ikke vide, men for os handler det om at påpege ønsket om et hensyn i planlægningen, svarer Kenneth Muhs
TV 2 Fyn har stillet en række spørgsmål til teknisk afdeling i forhold til, hvordan Innovater har opfyldt de krav, der fremgår af byggetilladelsen - den såkaldte paragraf 8 tilladelse.
Spørgsmålene gælder bl.a. forureningsindholdet af den jord, der er bortkørt fra området, dagsrapporter og den kontrol, som det tilknyttede miljørådgiverfirma udfører.
Miljøchef Jacob Harberg oplyser til TV 2 Fyn, at de oplysninger, som det er vanlig praksis, først foreligger, når byggeriet er færdigt.