Ærgrelse efter ny letbaneforsinkelse:
- Fuld tillid til letbanens ledelse
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Efter tirsdagens melding om en ny forsinkelse på letbanen i Odense er meldingen fra Venstre og Konservative klar: Der bliver ingen etape 2.
Med tirsdagens melding om den anden store forsinkelse på letbanen i Odense er projektet nu et år efter den oprindelige plan.
Denne gang er det i høj grad coronapandemien, der har stukket en kæp i hjulet med en forsinkelse på fire måneder, så en åbning først vil ske "omkring årsskiftet", oplyser administrerende direktør for Odense Letbane Mogens Hagelskær.
Ifølge Odense Letbane er forklaringen, at den spanske leverandør af blandt andet skinner, stationer, kørestrøm og letbanens store kontrolcenter, Comsa, ikke har kunnet tiltrække nok kvalificeret arbejdskraft, fordi den arbejdskraft primært er portugisisk og spansk. Og man har heller ikke kunnet tiltrække tilstrækkeligt kvalificeret dansk arbejdskraft.
- På den måde er det jo brandærgerligt, at corona slår ind på et tidspunkt i letbanebyggeriet, hvor letbanen er afhængig af udenlandske specialister, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).
- Det gør det jo heller ikke nødvendigvis nemmere at få skabt fremdrift. Men det er jo det, der er årsagen til forsinkelsen. Men letbanen har fået fejet benene lidt væk af corona, og det er det, vi får en reaktion på her.
Således er borgmesteren tilfreds med Odense Letbanes udførsel af opgaven. Den tilfredshed finder man også hos rådmand Søren Windell (K).
- Jeg har fuld tillid til letbanens ledelse og bestyrelse. I den tid, jeg har siddet med i økonomiudvalget og fulgt deres orienteringer, har jeg været fuldt betrygget hver gang. Der sker ting og sager, som ikke er forventet, og der gør de det bedste, for at det giver så lidt gener i vores by som muligt og letbanen bliver klar til at køre så hurtigt som overhovedet muligt, siger Søren Windell.
3,6 mia. inkl. reserver
- Comsa skal betale dagbøder for manglende overholdelse af milepæle og aftalte afleveringer. Det er ikke oplyst, hvor meget det drejer sig om.
- Administrerende direktør for Odense Letbane Mogens Hagelskær oplyser, at alt i alt vil man kunne holde sig indenfor budgettet inklusiv den afsatte reservepulje.
- Det vil sige, at Odense Letbane fortsat vil koste 3,6 milliarder kroner.
Trods den nye forsinkelse kan Odense Letbane holde anlægsprojektet inden for de givne økonomiske rammer. Det vil sige det, som der er budgetteret plus en reservepulje.
Når der forhåbentlig omkring årsskiftet kan klippes snore og køres jomfrutur, vil letbanen have kostet på den anden side af 3,6 milliarder kroner.
- Der er stadigvæk nogle usikkerheder, så det er for tidligt at sige et klart beløb. Men vi har deres ord for, at de kan holde det inden for den samlede økonomi, der er afsat til letbanen - og det er jo inklusiv reserver, siger Peter Rahbæk Juel.
Ro på med etape 2
Peter Rahbæk Juel vil ikke blande letbaneprojektet og en etape 2 til Vollsmose ind i efterårets kommunalvalg, men håber bare, at man er klar til årsskiftet.
Til gengæld fastholder både De Konservative og Venstre deres modstand mod etape 2.
- Vi mener, at nu skal vi have nogle erfaringer med etape 1, inden vi kigger på en etape 2. Vi bygger først huset, og så kan vi bygge til, hvis det bliver nødvendigt. Lad os nu lige få den op at køre, og lad os se, hvordan det bliver, siger Søren Windell og understreger, at De Konservative ikke er klar til etape 2:
- Vi skal have nogle erfaringer og finde ud af, hvad er økonomien i det, inden vi gør mere.
Beboere i Åløkkeskoven jubler over afgørelse efter flere års kamp
Åløkkekvarterets Grundejerforening glæder sig over, at der ikke skal fældes træer i Åløkkeskoven. Politikerne i Odense er ikke enige om, hvem der skal have æren for afgørelsen.
En gruppe beboere i området omkring Åløkkeskoven i Odense har i en årrække været frustreret over et potentielt boligbyggeri, men nu er der glæde, efter at politikerne i Odense er blevet enige om at bevare skoven.
- Det er en helt fantastisk afgørelse for Odense, og det er dejligt, at vi har nogle politikere, som viser ambitioner og visioner ved at ønske at bevare vores grønne arealer og vores fantastiske skov, siger Axel Lund Henriksen, der er næstformand i Åløkkekvarterets Grundejerforening.
Debatten om den såkaldte matrikel 27F - også kendt som cirkuspladsen - der er ejet af ejendomsselskabet Olav de Linde, har raset siden 2016.
500 år gammel skov
Arealet skal gøres til den del af det grønne danmarkskort, som består af naturområder med særlige naturbeskyttelsesinteresser.
Grønt Danmarkskort
Grønt Danmarkskort er et sammenhængende naturnetværk, som alle kommunerne bidrager til med udpegninger i deres kommuneplaner. Netværket omfatter eksisterende og potentielle naturområder og økologiske forbindelser.
I juni 2017 vedtog Folketinget en ændring af planloven, som indebærer, at kommunerne skal foretage en samlet planlægning for naturbeskyttelsesinteresser og Grønt Danmarkskort.
Kilde: Erhvervsstyrelsen
- Det har været et utrolig langt forløb for os borgere, konkluderer Axel Lund Henriksen.
- Når vi har noget fantastisk skov, som er mere end 500 år gammel, og som har været beskyttet i 50 år, er det utrolig vigtigt, at vi ikke bare fjerner sådan et fantastisk stykke areal, som er til glæde for alle borgere i Odense, fortæller han.
Selv om han roser politikerne for deres arbejde i den langstrakte sag, vil han ikke pege på, hvem der skal have æren for, at træerne i en del af Åløkkeskoven ikke skal fældes.
Lilleholt: Det har taget noget tid for Socialdemokratiet
Heller ikke politikerne er enige om, hvem der skal have æren.
Afgørelsen i sagen er faldet, efter at Socialdemokratiet mandag valgte at støtte et forslag fra by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V), som hele tiden har støttet en bevarelse af træerne i skoven.
- Det har været et uskønt forløb, fordi der har været usikkerhed om, hvad nogle politiske partier har ønsket. Vi meldte tidligt ud, at der ikke skulle bygges i Åløkkeskoven, siger Christoffer Lilleholt.
- Det har taget noget tid for andre politiske partier, og jeg er glad for, at vi nu kan stå sammen - Venstre og Socialdemokratiet og andre partier - om det grønne Odense, forklarer han.
Socialdemokratiet: Rådmand skulle have søgt mere dialog
Byrådsmedlem Maria Brumvig (S), der er medlem af by- og kulturudvalget i Odense Kommune, erkender, at politikerne har været længe om at finde en afgørelse i sagen.
- Der har været mange ting, der skulle vejes for og imod, og nu har vi truffet en endelig beslutning og sagt, at der ikke skal bygges i Åløkkeskoven. Vi går med til, at matrikel 27F skal optages i det grønne danmarkskort, siger Maria Brumvig.
Det socialdemokratiske byrådsmedlem mener dog ikke, at Christoffer Lilleholt og Venstre skal løbe med æren.
- Jeg kunne godt have ønsket mig, at rådmanden for området havde været mere dialogsøgende og fundet et kompromis. Vi har holdt møder med alle parter over en rigtig lang periode for at finde en løsning, der kunne tilgodese alle parter, siger Maria Brumvig.
Er det rådmandens skyld, at det er blevet trukket så langt ud?
- Jeg tror, man skal passe på at kaste rundt med skyld, men når man er rådmand for by- og kultur, må man også forsøge at skabe dialog og forsøge at finde en løsning, og det oplever jeg ikke, at man har forsøgt, siger Maria Brumvig.
Byggefirma har ændret planer flere gange
Byggefirmaet Olav de Linde har i løbet af årene, som sagen har verseret, flere gange ændret planerne. De har lydt på både seks og otte nye bygninger i skoven. Så sent som i sidste uge kom der et nyt forslag på tre bygninger, og her fik planerne positive tilbagemeldinger fra Socialdemokratiet.
Christoffer Lilleholt har hele tiden sagt, at skoven skulle bevares som et grønt område. Hvorfor har I ikke taget hans forslag til jer noget tidligere?
- Det var et forslag, Venstre stillede i sidste øjeblik, da vi skulle godkende kommuneplanen. Derfor skulle det også sendes i høring først, så det er ikke noget, vi har haft supermeget tid til. Høringsfristen sluttede i fredags. På den baggrund træffer vi vores beslutning, forklarer Maria Brumvig.
Før forslaget om Åløkkeskoven er endeligt besluttet, skal det godkendes i byrådssalen i næste uge.
Etape 2: Nej tak
Venstre-rådmanden Christoffer Lilleholt er inde på noget af det samme og siger, at den nye forsinkelse giver anledning til at overveje etape 2.
- Man må regne med, at en forsinkelse gør, at det bliver endnu dyrere, og derfor må vi også regne med, at en etape 2 vil blive dyrere, hvis man når ind i så mange forsinkelser, siger han.
Han peger på letbanen i Aarhus og andre store anlægsprojekter.
- Letbaner har det åbenbart med at blive forsinket, og dermed også blive dyrere. Og derfor frygter jeg virkelig for skatteborgernes penge, siger han og tilføjer, at han hellere vil bruge penge på folkeskoler, daginstitutioner og plejehjem.
- Vi skal bruge penge på vores velfærd i det hele taget, i stedet for at bruge penge på nogle skinner. Og derfor mener vi, at vi skal stoppe letbanens etape 2 hurtigst muligt, siger Christoffer Lilleholt.
Christoffer Lilleholt bekræfter således TV 2 Fyns samfundsredaktør Jakob Risbro, når han i en analyse af dagens forsinkelse mener, at forsinkelsen er vand på Venstres mølle i forhold til at kæmpe mod mere letbanebyggeri i Odense.
Christoffer Lilleholt har, siden han i 2019 blev valgt som borgmesterkandidat for Venstre, nemlig tordnet mod letbanens etape 2, skriver Jakob Risbro og tilføjer, at Christoffer Lilleholt "ikke vil være sen til at bruge forsinkelsen af letbanen i valgkampen til at fortsætte kampen mod en udvidelse af letbanen".
Fyn her og nu: Liveblog flytter
Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.
Her og nu:
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Har du set Luna? Caspers Casper udlover stor dusør i jagten på sin rottweiler
kopieret!
Mandag morgen ved firetiden om morgenen lukkede Casper Schmidt familiens hund Luna ud i haven efter en nat, hvor hunden, der er af racen rottweiler, havde haft lidt maveproblemer.
Siden er der ingen, der har set Luna.
- Da vi ville lukke hende ind igen, var hun pist væk, fortæller Casper Schmidt til TV 2 Fyn.
Siden er Lunas forsvinden fra Kilenvej mellem Lakkendrup og Our blevet omtalt i Fyns Amts Avis, på Linse Kesslers Instagram, ligesom eftersøgningen er delt vidt og bredt på Facebook.
Men stadig uden held, og lørdag har Luna været væk i efterhånden seks døgn.
Frygter nogen har hende
- Jeg har det sku ikke så godt. Jeg har ikke sovet ret meget. Jeg har ledt fra tidlig morgen til sen nat.
Casper Schmidt fortæller, at haven ikke er hegnet ind, hvorfor det ikke er unormalt, at Luna strejfer rundt på den nærliggende mark og nabomarkerne.
- Men hun kommer altid hjem igen, fortæller han.
Hvad der er sket med Luna, har Casper Schmidt haft rig tid til at spekulere over. Det værste, der kan være sket, er, at Luna er druknet, kørt ned eller på anden vis sidder fast et sted, som den ikke kan komme fri af.
- En anden frygt er, at der er nogen, der har taget hende. Men det er jo mærkeligt, for normalt samler man ikke lige en rottweiler op, siger han og fortæller, at Luna er en familiehund og derfor er den meget mild og glad for mennesker:
- Så har man mad og gider snakke med dem, så er man bedste venner, siger han.
Håber på julemirakel
Casper Schmidt har fået hjælp flere steder fra i jagten på den forsvundne Luna, og senest har han sammen med en mand fra Thisted undersøgt et større skovområde med en drone. Uden held.
Håbet om at finde Luna svinder ind, fortæller Casper Schmidt, der har ledt gennem marker, skove, brønde, forladte huse, skue. Intet af det har givet pote.
- Hvis ikke hun når at komme hjem til jul, så bliver det nok en jul, jeg ikke vil huske for noget godt, fortæller han.
Derfor har han udlovet en dusør på 10.000 kroner til den, der kan føre ham sammen med sin hund, som han savner meget.
Vil gøre alt for at få Luna tilbage
Men heller ikke det, har givet noget.
- Jeg har ikke fået et eneste tip fra nogen, som specifikt har set en rottweiler. Der er nogen, der har set en mørk hund, men ikke nogen, der specifikt har set en rottweiler, siger Casper Schmidt.
Næste skridt er at stemme dørklokker, og et sidste forsøg, som Casper tygger på lige nu, er at lave et opslag på Facebook, hvor han giver mulighed for, at man kan aflevere Luna anonymt til ham, hvis man har den og har fået dårlig samvittighed.
- Jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for, at min hund kommer hjem igen, understreger Casper Scmidt.
Grimme julesweatre og børnefremstillet julepynt giver flere smil i busser
kopieret!
Fredag var det “ugly christmas sweater day” i Fynbusserne, hvor buschauffører havde taget deres grimmeste julesweatre på.
Og ikke nok med det, var busserne pyntet op med julepynt, der var lavet af børn.
Alt sammen for at julehygge lidt ekstra for kunderne, forklarer Anja Hauge Larsen, der er driftsleder for Keolis, som står for driften.
- Der kommer flere smil i busserne, når de kommer ind i en julepyntet bus, fortæller hun om baggrunden for at gøre lidt ekstra ud af julen i busserne.
Hjalte brillerer i "verdens bedste liga": - Jeg er pissestolt
kopieret!
Den 28-årige fynbo Hjalte Froholdt har noget så sjældent for en dansker succes i Amerikansk fodbold. Endda i verdens bedste liga inden for sportsgrenen, NFL.
Hjalte Froholdt tørner ud for Arizona Cardinals, for hvem han er en del af den offensive linje. Og det gør han godt. Så godt, at han får masser af roser for sit arbejde, og tilbage i august satte sin signatur på en kontrakt, der garanterer ham 53 millioner kroner frem til udgangen af 2026.
Med egne ord er han nu klar til at sige, at det han har opnået er “kæmpestort for dansk sport”.
- Nu starter jeg på banen, jeg gør det rigtig godt, og jeg er pissestolt af, hvad jeg har gjort, og hvor jeg kommer fra, siger Hjalte Froholdt til DR.
City-direktør reagerer på ønske om øget sikkerhed i gågade
kopieret!
Direktør Peter Bøgholm fra Odense Cityforening er positivt indstillet over for rådmand Søren Windells (K) forslag om, at der skal opstilles såkaldte pullerter rundt om gågadenetværket i Odense.
Rådmanden for By- og kulturforvaltningen tager emnet op igen, efter at en mand fredag aften kørte en bil ind gennem et julemarked i den tyske by Magdeburg.
Peter Bøgholm mener, at pullerterne kan øge sikkerheden, men han har også en betænkelighed:
- Jo mere tryghed, vi kan skabe, jo bedre er det, men det skal kunne fungere i praksis i forhold til redningskøretøjer og mobilitet, siger han til TV 2 Fyn.
Søren Windell fortæller, at han ønsker en løsning, hvor butikker stadig kan få leveret varer.
Efter terrorangreb i Tyskland - vil gøre gågaden i Odense mere sikker
Efter angrebet på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag, hvor en bil kørte ind i en gruppe mennesker på et julemarked i et formodet terrorangreb, vil Søren Windell (K) se på, om Odenses gågader er sikre nok.
Det er ikke et nyt forslag, understreger rådmanden for By- og Kulturforvaltningen, der fortæller, at Konservative længe har ønsket at få pullerter op hele vejen rundt om gågadenettet.
- Der er mange mennesker i vores gågader, og vi vil gerne have sat pullerter op, fordi der kører biler, som ikke har noget at gøre der, siger Søren Windell til TV 2 Fyn.
Rådmanden understreger, at han ikke frygter en lignende situation i Odense, som den der fredag skete i Magdeburg. Men han noterer sig, at det ikke er første gang, at nogen drøner en bil mod en menneskemængde i et tætbefolket område.
- Det er ikke så meget et spørgsmål om aktuelt sikkerhed, som det er en følelse af tryghed. Jeg tror ikke det vil ske, men det vil give noget sikkerhed om, at det ikke kan ske, siger han.
Aktuelt er der planer om pullerter ved Jernbanegade, som har været undervejs længe, fortæller Søren Windell, der ikke ser de helt store gener ved at besværliggøre bilers adgang til gågaden.
- Det giver selvfølgelig gener for dem, der kører i gågaden, men det må de jo ikke i forvejen.
Og når det gælder vareindlevering er pullerterne indrettet således, at de kan køres ned i det tidsrum, der bliver leveret varer, hvilket typisk er om formiddagen, hvor der er knap så mange mennesker i gågaden.
Søren Windell erkender, at det ikke er en gratis omgang at opsætte pullerter, og henviser til at det er en politisk prioritering.
- Men det er noget, vi skal til at være mere opmærksom på, siger han.
Hvad er årets største julegavehit? Se listen her
kopieret!
Når julefreden inden længe sænker sig over landet, og det er tid til at åbne pakkerne under træet, er der nogle, som vil være mere populære end andre.
Særligt ét produkt går igen på tværs af alder og køn.
Det viser data fra den digitale ønskeliste Ønskeskyen, som mere end tre millioner danskere bruger til at lave ønskesedler.
- Apples AirPods Pro er uhyre populære i år, og hvis man skal gætte på én gave, der vil ligge under træet i mange danske hjem, så er dette et godt bud, siger administrerende direktør for Ønskeskyen, Casper Ravn-Sørensen.
Ønskeskyen oplyser til TV 2, at de støjreducerende høretelefoner findes på flere end 87.000 ønskesedler denne jul.
Dyrere pakker under træet
Årets mest populære julegaveønske ligger dermed i den dyre ende af julegavespektret.
På Apples egen hjemmeside koster høretelefonerne kort før jul 2.199 kroner.
Det beløb svarer til det totale julegavebudget for 25 procent af danskerne, viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv.
Hos Ønskeskyen fortæller man også, at ønskesedlerne generelt er blevet dyrere over tid. Det samme oplever økonomerne.
Ida Marie Moesby er forbrugsøkonom hos Nordea, og hun har i mange år undersøgt danskernes forbrug i julen. Hun ser også, at gaverne er blevet dyrere over tid.
- Vi forventer år for år, at danskerne bruger flere penge på julegaver. Det er andre gaver, der ligger under træet nu end før. Vi er blevet mere velstillede, og derfor er julegaverne blevet dyrere, siger Ida Marie Moesby til TV 2.
I en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Nordea, svarer danskerne, at de i gennemsnit vil bruge 3864 kroner på julegaver.
Det er en stigning på næsten 600 kroner inden for de seneste fem år.
Hypen er aftaget
Går vi blot 12 måneder tilbage i tiden, vil mange sikkert huske, at særligt ét bestemt køkkenredskab lå under mange juletræer.
Airfryeren blev 2023’s absolut største julegavehit.
Siden sidste år er der dog sket en ændring i vores forbrugsvaner.
For som tiden er gået, og pommesfritterne er blevet stegt i hobetal, er der samtidig blevet længere mellem køkkenapparaterne på ønskesedlerne.
Men Manou Messmann, der er ekspert i branding og forbrugeradfærd, mener, at airfryeren stadig har sin plads i de danske køkkener.
- Den har stadig sin berettigelse, men den er slet ikke lige så hot som sidste år, siger hun til TV 2.
Tid til selvforkælelse
Vender vi blikket mod årets største julegavehit herhjemme, er de støjreducerende høretelefoner et signal om, at vi er begyndt at kigge mere på vores egne behov end på hele husholdningen som i tilfældet med airfryeren.
- Der sker så meget ude i verden, og derfor søger vi indad og kigger på det hjemlige og os selv. Det bliver en slags forsvarsmekanisme, siger Manou Messmann.
Samtidig fortæller hun også, at vores julegaveønsker bruges i forskellige sammenhænge og til forskellige behov.
- Vi vil gerne holde os opdateret, men samtidig vil vi gerne have fokus på os selv og lukke os inde. Det er en balance, lyder det.
På listen over årets populære julegaver findes også ting, som kan give danskerne selvforkælelse – eksempelvis hjemmesko, hårprodukter og plejende cremer.
Herunder kan du i prioriteret rækkefølge se, hvilke julegaveønsker der ifølge Ønskeskyen i år er de fem mest populære for henholdsvis mænd og kvinder.
Til ham (brug pilene i siderne til at bladre)
DBU landsholdstrøje, HALO.
Til Hende (brug pilene i siderne til at bladre)
Efter terrorangreb i Tyskland - vil gøre gågaden i Odense mere sikker
kopieret!
Efter angrebet på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag, hvor en bil kørte ind i en gruppe mennesker på et julemarked i et formodet terrorangreb, vil Søren Windell (K) se på, om Odenses gågader er sikre nok.
Det er ikke et nyt forslag, understreger rådmanden for By- og Kulturforvaltningen, der fortæller, at Konservative længe har ønsket at få pullerter op hele vejen rundt om gågadenettet.
- Der er mange mennesker i vores gågader, og vi vil gerne have sat pullerter op, fordi der kører biler, som ikke har noget at gøre der, siger Søren Windell til TV 2 Fyn.
Rådmanden understreger, at han ikke frygter en lignende situation i Odense, som den der fredag skete i Magdeburg. Men han noterer sig, at det ikke er første gang, at nogen drøner en bil mod en menneskemængde i et tætbefolket område.
- Det er ikke så meget et spørgsmål om aktuelt sikkerhed, som det er en følelse af tryghed. Jeg tror ikke det vil ske, men det vil give noget sikkerhed om, at det ikke kan ske, siger han.
Aktuelt er der planer om pullerter ved Jernbanegade, som har været undervejs længe, fortæller Søren Windell, der ikke ser de helt store gener ved at besværliggøre bilers adgang til gågaden.
- Det giver selvfølgelig gener for dem, der kører i gågaden, men det må de jo ikke i forvejen.
Og når det gælder vareindlevering er pullerterne indrettet således, at de kan køres ned i det tidsrum, der bliver leveret varer, hvilket typisk er om formiddagen, hvor der er knap så mange mennesker i gågaden.
Søren Windell erkender, at det ikke er en gratis omgang at opsætte pullerter, og henviser til at det er en politisk prioritering.
- Men det er noget, vi skal til at være mere opmærksom på, siger han.
Ældre mand alvorligt til skade i solouheld
kopieret!
Det var en ældre mand i 80’erne, der førte bilen, som fredag aften bragede ind i autoværnet på Siøbroen mellem Siø og Tåsinge.
Umiddelbart efter blev vedkommende kørt til hospitalet i en ambulance. Lørdag morgen oplyser vagtchef ved Fyns Politi Christoffer Jacobsen, at manden er kommet alvorligt til skade, men at han er uden for livsfare.
Politiet kan endnu ikke sige, hvordan ulykken skete, da de ikke har haft mulighed for at tale med den pågældende mand.
Bente skulle holde jul alene - men så kom et uventet tilbud
kopieret!
Bente Vera Hansen har fundet årets julekjole frem, og hun tæller dagene til 24. december.
I år skulle hun have holdt jul alene. Hendes mand gennem 36 år gik bort i foråret. Han tabte kampen til kræft. Og derfor er det også første jul som enke.
Heldigvis åbner Odense Værkstederne ”juleaften med det hele” til udviklingshæmmede, der ikke har noget sted at være.
- Jeg håber, at der er mange flere i min situation, der vil komme ind og holde jul, siger Bente Hansen.
Maria Therese Kronberg er hjemmevejleder i Odense Kommune, og hun har i år sat sin juleaften af til at være sammen med Bente Hansen og de omkring 25 andre deltagere. Deres juleaften kommer til at foregå på Rytterkasernen.
18-årige Oliver droppede ud af 2.g for at kæmpe i et bur - nu drømmer han om den helt store scene
kopieret!
Et tomt, men målrettet, blik stirrer mod træningslokalets spejlvægge, mens Oliver forsøger at få styr på sit åndedræt.
En to timers intens træning med nærkamp er overstået. Det var allerede dagens anden træning. Endnu en træning venter senere i eftermiddag.
Det er virkeligheden for Oliver Petersen fra Odense. Han har ofret sin uddannelse for at følge sin drøm.
Han er blot 18 år gammel.
Mor var ikke glad
Det hele startede som 10-årig, da hans far tog ham med til thaiboksning. Der mødte han træneren Jimmy Busk, og siden da har de trænet sammen.
Efter grundige overvejelser valgte han i oktober i år at droppe ud af 2.g ved HHX i Odense. Målet er klart - han vil være professionel MMA-kæmper indenfor to år.
En beslutning som hans mor ikke blev inddraget i.
- Jeg tog beslutningen med min far, men jeg havde ikke lige fortalt min mor om det, før jeg gjorde det. Hun var slet ikke glad for det. Hun prøvede at forstå, hvorfor jeg droppede ud, men nu støtter hun mig - hun ved godt, hvor meget tid, jeg lægger i det, siger Oliver Petersen.
Hvad er MMA?
Mixed Martial Arts (MMA) er en kampsport, der fokuserer på at bruge de mest effektive teknikker fra forskellige discipliner. Dette kan inkludere teknikker fra boksning, karate, kung fu, brydning, sambo, judo, taekwondo, muay thai og mange flere.
MMA udøves typisk i en ring eller et “bur” (ofte kaldet en “oktagon” på grund af den ottekantede form), hvor der er regler, kampleder, dommere, læger og sikkerhedsforanstaltninger på plads. Kampene varer typisk enten 3×3 minutter for amatører eller 3/5×5 minutter for professionelle kæmpere.
I modsætning til den gængse opfattelse er der mange regler og forbud i MMA – det er bestemt ikke gadeslagsmål.
MMA er i øjeblikket en af verdens hurtigst voksende sportsgrene. Professionelle MMA-organisationer som UFC og ONE FC er i rivende udvikling og tiltrækker millioner af fans verden over.
Kilde: DMMAF
Drømmer om USA
Hvis man vil være toppen af poppen inden for MMA, så kræver det et udenlandseventyr væk fra Danmark.
Særligt i USA, hvor Ultimate Fighting Championship huserer. UFC er verdens største organisation indenfor MMA.
- Om fem år ser jeg mig selv i UFC eller i hvert fald på vippen til det. Det er den forestilling, der får mig til at stå op om morgenen, selv når det til tider er hårdt, siger Oliver Petersen.
For selvom kun ganske få klarer sig gennem nøglehullet til den store scene, så er der ingen plan b.
- Det skal lykkes. Inde i mit hoved der kan det kun lykkes.
Skyer og regn kommer til at dominere dagen igennem
kopieret!
Det er desværre ikke særligt spændende vejr, fynboerne står op til i dag. De fleste står op til regn og en overskyet himmel.
Midt på dagen vil det en overgang holde tørt, men allerede ved midt på eftermiddagen kommer det til at regne igen.
Dagen bliver også en smule blæsende, så regnjakken og et par sko som kan holde til vandpytter er anbefalelsesværdig påklædning, når du begiver dig udendørs.
Temperaturerne vil dagen igennem være mellem seks og otte varmegrader.
Henter vejret...
°
Lige nu
Rain: mm
mm
m/s
Baseret på data fra MET Norway. Licenseret under CC 4.0.
Tid | Temperatur | Regn | Vind |
---|---|---|---|
|
|
|
|
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her