Blå modstand mod fjernvarmesalg
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fjernvarme-salget vender verden på hovedet. Socialdemokraterne og SF vil privatisere mens Venstre og Konservative siger nej.
Normalt plejer det at være omvendt, men netop i Odense har i hvert fald Venstre et særligt historisk tæt forhold til byens fjernvarme.
Som en af de første politikere i Danmark forstod tidligere byrådsmedlem for Venstre i Odense Lennart Larson at udnytte spildvarmen fra elværkerne.
I dag er den 88-årige venstremand stolt over, at det var ham, der skaffede Odense danmarks billigste fjernvarme.
- Det har jeg altid været meget glad for. Men kun fordi jeg har haft den mulighed at have nogle fantatisk dygtige medabejdere, som kunne fortælle fremtiden, hvordan det skulle være.
Derfor siger Venstre i Odense nej til at sælge Fjernvarme Fyn. Arven efter Lennart Larson skal blive på kommunens hænder.
Modstand skal findes i historien
Venstre plejer normalt at hylde privatisering, men i denne sag skal årsagen til Venstres modstand findes i historien, mener Enhedslistens Per Berga Rasmussen.
- Jeg tror, det hænger sammen med, at venstre i odense har haft en meget lang tradition i forhold til fjernvarme, startende med daværende rådmand Lennart Larson. Fjernvarme var hans hjertebarn, så lige pludselig vendes tingene jo på hovedet i den her sammenhæng.
Fjernvarmen skal forblive kommunal
Per Berga Rasmussen bakkes op af Thomas Gulløv Longhi, der er folketingskandidat for Liberal Alliance i Odense.
Han mener desuden, at rød blok mangler penge. Derfor skal fjernvarmen nu sælges.
- Forklaringen er vel, at de røde mangler penge. Nu har de til at starte med sat gebyret op for udendørs servering i Odense og forsøgt at røve en masse penge fra restauratørerne i byen, og nu skal de så finde nogle andre penge, og det er så her, man åbenbart mener, man kan finde nogle penge.
Men Lennart Larson er ligeglad med rød og blå blok og op og ned i fjernvarmediskussionen.
Han er bare interesseret i, at fjernvarmen bliver på kommunale hænder.
- Vi rejste verden rundt dengang for at sige: skulle I ikke tage og følge eksemplet her, inden I har tømt alle ressourcerne. Nu er det lige ved at være for sent, og derfor er det meget farligt, hvis man fjerner Odenses billede som energiby.