Børge må selv betale: Kæmper for at bevare sin førlighed og undgå operation
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Superviseret gangtræning kan forebygge operation og amputation hos patienter med åreforkalkning i benene. Alligevel får kun ganske få tilbuddet.
Børge Hansen fra Odense er gået i hård træning for at forhindre åreforkalkning i benene.
Han er en af mange, som lider af nedsat blodforsyning i benene. Det betyder, at musklerne i underbenene syrer til. Den 72-årige tidligere bygningsmaler kan kun gå ganske få meter uden at det gør ondt.
Man kan faktisk træne sygdommen væk. Men det kræver instruktion og målrettet træning med hjælp fra en fysioterapeut.
- Det er hårdt. Men det bliver meget værre endnu, for hun er en hård dame, hende træneren, siger Børge Hansen med et glimt i øjet, mens han går på et kørende rullebånd, der hælder bagud, så det giver samme effekt som at gå op ad en bakke.
Frygter at miste benene
Børge Hansen fra Odense træner en time tre gange om ugen med fysioterapeut Line Beck Østergaard som instruktør. Og træningen har givet resultater.
Før havde Børge Hansen store smerter i benene. Han måtte opgive at gå på jagt. Og han frygtede, at han i sidste ende ville miste begge sine ben ved en amputation.
- Det har været rigtig slemt. En overgang var det rigtig meget, og det gør ondt, fortæller han.
Efter den målrettede træning er Børge Hansen nu i stand til at gå længere uden smerter. I hvert fald dobbelt så langt som før. Og han kan snart genoptage de elskede ture ud på jagt, som han har savnet.
Intet offentligt tilbud: - Det er under al kritik
Men Børge Hansen kan ikke blive behandlet i det offentlige.
I stedet må han selv betale for sin behandling, hvor han gennemgår et systematisk træningsprogram, superviseret af en fysioterapeut.
- Der er ingen tilbud fra sygehuset. De siger bare, at jeg skal ud at gå. Jeg synes, det er under al kritik, at der ikke er et tilbud om behandling, siger Børge Hansen.
I første omgang har han betalt 12.000 kroner for tre måneders behandling hos Line Beck Østergaard, der som fysioterapeut udbyder superviseret gangtræning i sin egen private virksomhed Krop & Kredsløb i Odense.
- Når du har åreforkalkning, skal du træne din gang systematisk og hele tiden presse dig selv videre. I løbet af behandlingen flytter du tidspunktet, hvor du begynder at få ondt i benene. Og hvis du bliver ved med at træne, så begynder kroppen at danne nye blodkar udenom de blodkar, der er forkalkede, og så får du meget af førligheden tilbage, forklarer Line Beck Østergaard.
Evidens for effekt af superviseret gangtræning
Forskning både i udlandet og i Danmark viser, at superviseret gangtræning er den mest effektive behandling, når det gælder om at øge gangdistancen hos patienter med åreforkalkning i benene. Flere forsøgsprojekter i Region Syddanmark har påvist effekten af træningen.
Når patienterne bliver hjulpet til at kunne gå igen uden smerter, så bliver deres livskvalitet samtidig øget betragteligt.
- Behandlingen går konkret ud på at træne på et gangbånd fire gange otte minutter i et individuelt tempo og med en individuel stigning på gangbåndet, forklarer fysioterapeut Line Beck Østergaard.
- Under træningen vil patienten opleve smerter i benene, som de kender fra deres åreforkalkninger derhjemme, men efterhånden som forløbet skrider frem, vil de kunne gå længere uden smerter, siger hun.
Fysioterapeuten påpeger, at træning, der indebærer smerte, er så udfordrende, at patienter ikke kan håndtere det på egen hånd uden supervision.
- Mentalt set holder jeg patienter som Børge i hånden hele vejen igennem, og de andre på samme hold gør det samme. De har det sjovt sammen undervejs. Desuden så er statistikken og de individuelle mål, jeg sætter op, motiverende for dem. Det sikrer fastholdelse, og ofte glemmer de helt, at det gør ondt. Også selvom de bliver udfordret i gangdistancen og stigningen på maskinen, fortæller Line Beck Østergaard.
På Karkirurgisk Afdeling på Kolding Sygehus bekræfter professor Kim Houlind, at superviseret gangtræning som behandling af åreforkalkning i benene virker. Han bekræfter også, at det både fagligt og økonomisk er den mest effektive og dermed rigtige behandling at give patienterne.
- Superviseret gangtræning kan forebygge operation, som er meget dyr i forhold til træning. Modsat en operation er træningen også uden bivirkninger. Og så gør den også god gavn på åreforkalkninger andre steder i kroppen, for eksempel i hjertet. Og i sidste ende kan superviseret gangtræning redde patienter fra at blive så dårlige, at de får amputeret benene væk, siger Kim Houlind.
Region Syddanmark gennemfører i øjeblikket en undersøgelse af benamputerede patienter 10 år tilbage. Regionen undersøger alle forløb, hvor patienter har fået amputeret hofte, lår, knæ eller underben. Det sker, efter at regionen har gennemgået patientforløb fra de sidste tre år og fundet 11 patienter, som muligvis kunne have haft gavn af en karkirurgisk vurdering inden deres amputation.
Professor: Der er brug for entydig indgang til tilbud
Selv om superviseret gangtræning er den mest optimale og bedst dokumenterede behandling for åreforkalkning i benene, findes der ikke et standardiseret tilbud i kommunerne.
Kim Houlind erkender, at behandlingen burde være et offentligt tilbud for alle, uanset hvor man bor.
På Kolding Sygehus arbejder sygehusets karkirurgiske afdeling på at få flere kommuner til at tilbyde superviseret gangtræning. Det er lykkedes i otte ud af tolv kommuner i oplandet til Kolding Sygehus, heriblandt Middelfart Kommune. Men langt de fleste kommuner i Danmark har intet tilbud målrettet patienter til åreforkalkning i benene.
- Vi kan ikke generelt som karkirurger henvise til kommunerne. I enkelte kommuner findes der forskellige rehabiliteringsforløb, men det er ofte svært at finde frem til dem, fordi de er organiseret meget forskelligt. Der er behov for en entydig indgang til de kommunale tilbud, hvis patienterne skal hjælpes bedst muligt, siger Kim Houlind.
Professoren mener, at alle kommuner burde blive pålagt at oprette et gangtræningsprogram.
- Det man kunne ønske sig var jo, at det blev ligesom hjerterehabilitering, rygestopkurser eller alkoholafvænning. Altså en ting, som kommunerne var forpligtet til at gøre, siger Kim Houlind.
Sådan et program ville ifølge beregninger fra Dansk Karkirurgisk Selskab kunne spare samfundet for penge - og samtidig give større livskvalitet for patienterne.
Holland er forbillede på effekt og økonomi
Kim Houlind henviser til erfaringer fra Holland, hvor man har valgt at tilbyde superviseret gangtræning som behandling til alle med åreforkalkning i benene.
- I Holland er det gjort let for alle patienter at komme i behandling hos en fysioterapeut. Det sker helt enkelt online. Da der er i vid udstrækning er tale om private sundhedsforsikringer i Holland, så mener jeg godt man kan tage det som et udtryk for, at det også kan betale sig økonomisk på bundlinjen, siger Kim Houlind.
Ifølge beregninger fra Dansk Karkirurgisk Selskab opereres der hvert år mellem 1.500 og 2.000 patienter for åreforkalkning i benene. De samlede omkostninger til operationerne anslås til mellem 105 og 140 millioner kroner.
Børge Hansen: Jeg får et bedre liv
- Problemet er, at det store flertal af patienterne med vores indsats efterlades uden en virksom behandling, siger Kim Houlind.
Hvis man i stedet valgte at tilbyde 2.000 personer et superviseret gangtræningsforløb, ville det kunne gøres for 30 millioner kroner årligt. Og udover den store økonomiske besparelse vil der altså ifølge eksperter kunne opnås en bedre effekt på gangdistancen og bedre livskvalitet for patienterne som følge af den øgede mobilitet i hverdagen.
Også Børge Hansen håber, at gangtræning bliver et offentligt tilbud i alle kommuner. Ikke kun for ham selv, men også for alle andre, der lider af åreforkalkning i benene.
- Træningen er hård, men den hjælper mig til et bedre liv. Lige efter træning skal jeg lige have luften igen, men jeg får det faktisk bedre i benene, siger han.
Børge Hansen er ikke den eneste, der selv på finde pengepungen frem, hvis han vil have behandling. Tusindvis af patienter må undvære deres gratis fysioterapitræning i flere uger, fordi puljen til behandlinger er opbrugt.