Borgere skal betale flere skraldepenge: Men nye initiativer har ingen effekt på klimaregnskab
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mere direkte genbrug er omdrejningspunktet for fremtidens genbrugspladser i Odense Kommune, men selvom borgerne må til lommerne, kommer de nye initiativer ikke til at have nogen effekt på byens klimaaftryk, erkender rådmand.
Odense Kommunes nuværende genbrugspladser er generelt nedslidte og for små til at skabe gode betingelser for genbrug.
Så kontant er konklusionen fra Klima- og Miljøforvaltningen, der sammen med Odense Renovation har udarbejdet en spritny måde at drive fremtidens genbrugspladser på i kommunen.
Forslaget tages op på et udvalgsmøde tirsdag og indbefatter blandt andet små gå- og cykelvenlige genbrugspladser i lokaler i bymidten eller udendørs i tætbebyggede områder samt såkaldte "byttebokse".
Initiativerne kommer ikke uden omkostninger. I forslaget fremgår det nemlig, at renovationstaksterne stiger gradvist og vil ende på en merudgift på cirka 175 kroner om året for hver husstand, når konceptet er fuldt indfaset i 2031. Det svarer til en stigning på otte procent.
- Når man udvider kapaciteten og bygger flere genbrugsstationer, kan det ikke gøres gratis, og der er kun os forbrugere og borgere til at betale for det, siger rådmand i Klima- og Miljøforvaltningen i Odense Kommune Tim Vermund Andersen (S) til TV 2 Fyn.
Men trods merudgiften er effekten på Odenses samlede CO2-regnskab til at overse, erkender rådmanden:
- Hvis du tænker på Odenses egentlige klimaregnskab, kommer det for "scope 1" og "scope 2" (udledning af CO2 inden for kommunegrænsen, red.) ikke til at have en effekt. Det er mere på den samlede udledning, vi som land har, hvis vi bliver bedre til at genbruge og reparere.
En dråbe i havet
De små gå- og cykelvenlige genbrugspladser skal målrettes de cirka 44 procent husstande i Odense Kommune, der ikke har bil.
Pladserne vil kunne modtage udvalgte relevante affaldstyper og have et særligt fokus på direkte genbrug, så produkter kan gives videre uden først at have været indsamlet som affald.
Som en del af forslaget skal der desuden installeres de såkaldte "byttebokse", hvor borgere kan aflevere og finde genbrugelige ting. Boksene vil blive opstillet i det centrale Odense, forstæder og landsbyer.
Initiativerne skal bidrage til at nå målet i Odense Kommunes klima- og affaldsplan om, at endnu mere affald skal genbruges og genanvendes.
De møder opbakning hos professor og institutleder på Institut for Grøn Teknologi på Syddansk Universitet Jens Ejbye Schmidt:
- Der bliver smidt ekstremt mange ting ud, som både er fuldt funktionsdygtige og endda ikke engang har været brugt. Det kan være, at man vil gerne vil have en brødrister i en ny farve, og så ryger den gamle ud. Derfor giver det god mening med direkte genbrug, siger han til TV 2 Fyn.
Er initiativerne ikke en dråbe i havet i forhold til CO2-regnskabet?
- Isoleret set jo. Men det her handler også om, at folk bliver mere bevidste om genbrug, så det er et skridt i den rigtige retning.
Sofabord i bytte
Tilbage i 2022 lavede Odense Renovation en omfattende gennemgang og analyse af genbrugspladserne i kommunen, og som pegede på en række udfordringer.
Analysen afstedkom blandt andet behovet for et øget fokus på familier uden bil og direkte genbrug.
- Jeg kan da også mærke på mig selv, at jeg har det meget bedre med, at de sofaborde, jeg lige har været på genbrugsstationen med i sidste uge, kan komme nogle andre til glæde. Det er da meget federe, end at de bliver smidt ud, siger Tim Vermund Andersen.
Ud over de gå- og cykelvenlige genbrugspladser og bytteboksene skal der etableres større og færre genbrugsstationer, beboergenbrugspunkter, og derudover skal henteservicesen nytænkes.
Odense Renovation har foreslået, at konceptet implementeres i tre etaper over en syvårig periode.