Borgmester efter overfald på dyreredder: - De sku´ ha en røvfuld
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Politikere i Odense raser over episoden i Vollsmose, hvor en dyreredder blev overfaldet. Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) søger hjælp fra lokalområdet, mens rådmand Jane Jegind (V) ønsker politisk handling.
Politikerne på Odense Rådhus er ikke sene til at fordømme episoden i Vollsmose, hvor en frivillig dyreredder blev overfaldet, mens hun forsøgte at redde en tilskadekommen kat.
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) peger først og fremmest på, at der er nogle forældre, der skal have fat i deres børn.
Se videoen: Her bliver kvindelig dyreredder overfaldet i Vollsmose
TV 2/FYN har fået mobiloptagelser fra Vollsmose, der viser dele af en episode, hvor en gruppe unge personer omringer og overfalder en kvindelig dyreredder i bil.
Artiklen er opdateret med rettelser og nye citater fra Johnny Schou fra Fyns Politi.
En kvindelig dyreredder fra Dyrenes Beskyttelse var den 27. marts kørt til Vollsmose for at hente en kat, der var kommet til skade.
Men da hun kom til området, blev hun i sin bil omringet af op mod otte unge. Ifølge Fyns Politi og et vidne, der optog dele af episoden, fik gruppen stoppet bilen. Her flåede de døren op og stjal tændingsnøglen. Vidnet, der har ønsket at være anonym, fortæller til TV 2/FYN, at kvinden blev revet i håret og råbt ind i hovedet af nogle af personerne.
Det bekræfter Fyns Politi over for TV 2/FYN.
- En eller anden råber: Vi slår dig ihjel. Hun bliver selvfølgelig bange. Umiddelbart efter er der en anden, som får nøglen taget fra dem, og sætter sig ind på forsædet og sætter bilnøglen i, så hun kan køre derfra - og vedkommende siger: Nu skal du køre herfra. Og det gør hun så, fortæller Johnny Schou, der er politiinspektør ved Fyns Politi.
Fyns Politi behandler sagen som en voldssag.
Videoen viser, at i hvert fald to mænd sparker på kvindens bil, hvor baglygten blev smadret - og der blev sparket buler i bilen.
Videoen er knap tre minutter lang og viser også gruppen af unge omringe den hvide bil. Flere af personerne er henne ved den åbne bildør og stikker hovedet ind i bilen til den kvindelige dyreredder.
Pistoltegn med fingrene
Det var anden gang, at den frivillige kvindelige dyreredder blev udsat for chikane. Dagen inden overfaldet kørte kvinden på ringvejen i Hunderupkvarteret, hvor hun ifølge Fyns Politi observerede en bil, der kørte over for rødt.
- På et tidspunkt kommer de til at holde ved siden af hinanden ved et lyskryds, og hun ryster på hovedet over deres opførsel, og det giver så anledning til, at man i den anden bil er meget truende. De kører hånden over struben, og de viser pistoltegn med fingrene mod føreren af dyreambulancen, fortæller Johnny Schou til TV 2/FYN.
Ifølge Johnny Schou skete der ikke mere den dag. Men da kvinden næste dag blev kaldt til Vollsmose genkendte hun og personerne i bilen hinanden, og det førte til konfrontationen.
Dyrenes Beskyttelse kører ikke længere i området
- Kvinden er meget berørt af overfaldet og har modtaget krisehjælp, siger Henrik Bucholdtz, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.
Sagen er nu meldt til politiet, og Dyrenes Beskyttelse fortæller, at organisationen ikke længere kører ud til bydelen.
- Vi opfordrer folk, der henvender sig i tilfælde af, at der er et dyr i nød i Vollsmose, til selv at fragte dyret ud til en dyrlæge, og så overtager vi sagen derfra, siger Henrik Bucholdtz.
Han mener, at de pågældende personer i Vollsmose kan have set sig sur på den kvindelige redder, fordi hun ankom til området i en af Dyrenes Beskyttelses dyreambulancer med blink på taget og logo på siden.
- Vi er måske blevet forvekslet med en myndighed, men vi er en frivillig organisation, der kun ønsker at gøre en forskel for dyrene, og ikke andet, siger dyreværnschefen til TV 2.
- Det er dybt uacceptabelt. De her lømler skulle have en regulær røvfuld, lyder det prompte fra Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel.
- En kvinde, der frivilligt er redder for Dyrenes Beskyttelse, og så kan hun ikke lades være af banditter og lømler, siger han til TV 2/FYN.
- Der er nogle forældre i Vollsmose, der har nogle store børn, de skal have fat i. De skal vide, det ikke er acceptabelt.
TV 2/FYN kunne onsdag offentliggøre en video af optrinnet, hvor to personer sparker efter bilen. Ifølge Fyns Politi blev der blandt andet råbt 'Vi slår dig ihjel' efter kvinden, før hun kørte fra stedet.
Jegind: - De skal ind og ruske tremmer
Rådmand Jane Jegind (V) deler borgmesterens frustrationer og peger på manglende politiske resultater.
- Vi kan ikke frasige os, at vi også har et medansvar. Der er lavet planer for hundrevis af millioner af kroner. Men hvad hjælper og hvad hjælper ikke, siger Jane Jegind.
Odense vil tvangsfjerne kriminelles børn: Dårlig idé, mener Red Barnet
Onsdag vedtog Odense Byråd fem nye tiltag til at stoppe byens bander, blandt andet ved at tvangsfjerne deres børn. Men det er en rigtig dårlig model, mener Red Barnet.
Et enigt byråd i Odense blev onsdag aften enige om at stramme indsatsen mod byens kriminelle bander.
Med undtagelse af SF og Enhedslisten var der enighed om, at kommunen skal have lov til at tvangsfjerne børn langt tidligere end normalt, hvis de vokser op i familier, hvor en eller flere har tilknytning til det kriminelle miljø.
Det bekymrer nationalchef i Red Barnet Kirsten Lund Larsen.
- Barnet vil blive kastebold mellem familie og myndigheder og vil jo altså notorisk og erfaringsmæssigt have dårlige vilkår for at klare sig fremover. Det ender med at straffe børnene, og det, finder vi, er helt urimeligt, siger Kirsten Lund Larsen.
Det var Venstre, DF og Konservative der onsdag stillede forslaget om tidlig tvangsfjernelse. Rådmand Jane Jegind (V) afviser, at børn af kriminelle bruges som våben i slaget mellem kommunen og banderne.
- Vi anser det faktisk som en måde at hjælpe de her børn til at kunne få en sund og normal opvækst, siger hun.
Ifølge Red Barnet er tvangsfjernelse et så alvorligt indgreb, at det ikke bør bruges til at ramme banderne.
- Fordi der er et familiemedlem eller flere, som er kriminelle, betyder det jo ikke, at det pågældende yngre barn ikke har brug for de relationer, det kan have til sin mor, far eller andre familiemedlemmer. Det er jo ikke nødvendigvis alle, der har en kriminel løbebane, siger Kirsten Lund Larsen.
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) forklarer, at kommunen ikke vil anvende tiltaget til at tvangsfjerne unødigt.
- Det er jo ikke bare, at vi skal ud og tvangsfjerne til højre og venstre. Vi skal gøre det inden for lovgivningen og sikre, at det er det mest rigtige for barnet. Alt andet bliver i hvert fald ikke med min opbakning, siger han.
Odense Kommune vil ud over tvangsfjernelser også have lov til at sætte hårdere ind for at få bandemedlemmerne til at leve op til aktiveringskrav, hvis de er på overførselsindkomst.
I grafikken neden for kan du se alle fem punkter, kommunen strammer, hvis den juridiske afdeling godkender dem.
Hun benyttede lejligheden til at stikke til borgmesterens fokus på hjælp fra lokalområdet:
- Borgmesteren har altså også et medansvar for de beslutninger, der er truffet, tilføjede hun.
Peter Rahbæk Juel bemærker dog, at der ér sket politiske initiativer på området:
- Som byråd har vi vedtaget en række ting, hvor vi gerne vil forebygge, at der er nogle børn, der slet ikke kommer ud i den her situation, siger han.
Ifølge Jane Jegind vil det blandt andet have en positiv effekt, hvis Odense Kommune målrettet går efter at tvangsfjerne flere børn, der er i familie med personer, der har relationer til bandeaktiviteter.
- Det er dybt uacceptabelt og ja, der skal gribes ind. Jeg håber, de kommer ind og rusker tremmer, siger hun til TV 2/FYN.
Ville redde kat: Kvinde overfaldet i Vollsmose
En frivillig kvindelig dyreredder blev i sidste uge overfaldet af en gruppe unge mænd, da hun skulle hente en tilskadekommen kat i Vollsmose.
En gruppe unge mænd overfaldt mandag den 27. marts en kvindelig dyreredder fra Dyrenes Beskyttelse, da hun i Vollsmose ville hente en kat, der var kommet til skade.
De unge mænd standsede dyreambulancen, flåede døren op, stjal tændingsnøglen, rev kvinden i håret og råbte hende ind i hovedet. Bilens baglygte blev smadret, og der blev sparket buler i siden af bilen.
Den frivillige dyreredder var blevet chikaneret dagen forinden angiveligt af den samme gruppe et andet sted i Odense, men hun kørte alligevel ud i Odensebydelen i dyreambulancen fra Dyrenes Beskyttelse.
- Kvinden er meget berørt af overfaldet og har modtaget krisehjælp, siger Henrik Bucholdtz, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.
Kører ikke i Vollsmose
De har siden episoden taget forholdsregler for at undgå, at sådan en situation opstår igen.
- Vi har politianmeldt episoden og kører ikke længere ud i Vollsmose.
Politiet havde ellers rådet Dyrenes Beskyttelse til at bede om politieekskorte, men det vil organisationen ikke.
- Vi opfordrer folk, der henvender sig i tilfælde af, at der er et dyr i nød i Vollsmose, til selv at fragte dyret ud til en dyrlæge, og så overtager vi sagen derfra, siger Henrik Bucholdtz.
Den kat, der var årsagen til at den kvindelige dyreredder var i Vollsmose, er siden bragt ud af Vollsmose på den måde, som Henrik Bucholdtz beskriver, og er blevet hjulpet.