Et enigt byråd i Odense blev onsdag aften enige om at stramme indsatsen mod byens kriminelle bander.
Med undtagelse af SF og Enhedslisten var der enighed om, at kommunen skal have lov til at tvangsfjerne børn langt tidligere end normalt, hvis de vokser op i familier, hvor en eller flere har tilknytning til det kriminelle miljø.
Det bekymrer nationalchef i Red Barnet Kirsten Lund Larsen.
- Barnet vil blive kastebold mellem familie og myndigheder og vil jo altså notorisk og erfaringsmæssigt have dårlige vilkår for at klare sig fremover. Det ender med at straffe børnene, og det, finder vi, er helt urimeligt, siger Kirsten Lund Larsen.
Det var Venstre, DF og Konservative der onsdag stillede forslaget om tidlig tvangsfjernelse. Rådmand Jane Jegind (V) afviser, at børn af kriminelle bruges som våben i slaget mellem kommunen og banderne.
- Vi anser det faktisk som en måde at hjælpe de her børn til at kunne få en sund og normal opvækst, siger hun.
Ifølge Red Barnet er tvangsfjernelse et så alvorligt indgreb, at det ikke bør bruges til at ramme banderne.
- Fordi der er et familiemedlem eller flere, som er kriminelle, betyder det jo ikke, at det pågældende yngre barn ikke har brug for de relationer, det kan have til sin mor, far eller andre familiemedlemmer. Det er jo ikke nødvendigvis alle, der har en kriminel løbebane, siger Kirsten Lund Larsen.
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) forklarer, at kommunen ikke vil anvende tiltaget til at tvangsfjerne unødigt.
- Det er jo ikke bare, at vi skal ud og tvangsfjerne til højre og venstre. Vi skal gøre det inden for lovgivningen og sikre, at det er det mest rigtige for barnet. Alt andet bliver i hvert fald ikke med min opbakning, siger han.
Odense Kommune vil ud over tvangsfjernelser også have lov til at sætte hårdere ind for at få bandemedlemmerne til at leve op til aktiveringskrav, hvis de er på overførselsindkomst.
I grafikken neden for kan du se alle fem punkter, kommunen strammer, hvis den juridiske afdeling godkender dem.