DBU vil lægge nyt træningscenter til en halv milliard i Odense
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Planerne er ved at være lagt for et nyt DBU-træningscenter. Det forventes, at prisen bliver mellem 300-500 millioner. DBU ønsker, at Odense skal være lokationen.
Ved EM sendte danske roligans landsholdet flot afsted til alle kampe fra deres træningslejr i Helsingør.
Men i fremtiden kan det være, at det bliver i Odense, man skal stå klar med flag og ansigtsmaling for at få et glimt af verdensstjernerne på landsholdet.
DBU kigger nemlig lige nu på at bygge et fælles træningscenter for både herrer, kvinder og ungdomslandsholdene, og lige nu ser det ud til, at Odense er byen, hvor det skal ligge. Selvom intet er besluttet endnu.
- Samtalerne mellem DBU, SDU, Divisionsforeningen og Odense kommune er meget tætte. Vi har løbende samtaler om, hvordan centeret kan etableres, fortæller Jens Troelsen, institutleder for Idræt og Biomekanik på SDU.
Her er de nominerede til Årets Fynske Sportsnavn
10 dygtige fynske sportsudøvere er nomineret til prisen som Årets Fynske Sportsnavn, der uddeles til Sportslørdag den 12. marts.
Hvem er Årets sportsnavn på Fyn 2021?
Det kan du finde ud af lørdag den 12. marts, når den årlige Sportslørdag løber af stablen.
Her har store som små fynboer mulighed for at prøve skøjteløb, bueskydning, curling, banecykling og bowling, når Odense Idrætshal, bowlinghal, isstadion og cykel- og atletikarena danner rammen om en lørdag i sportens tegn.
Udover Årets sportsnavn vil der også blive uddelt en række andre priser. Det drejer sig om Kammeratskabsprisen, Årets Frivillige Idrætsleder, Den Fynske Idrætsforeningspris og Årets Fynske Fund.
Årets Sportsnavn kåres af en komite, der består af medlemmer fra TV 2 Fyn, Fyens Stiftstidende og Fynske Idrætsforbund.
Tidligere vindere af prisen er blandt andre svømmeren Rikke Møller Pedersen, cykelrytteren Lasse Normann Hansen og badmintonspilleren Viktor Axelsen, hvoraf de sidste to også er nomineret i år.
Vinderen af Årets Fynske Sportsnavn kåres på scenen i Odense Idrætshal på lørdag, og herunder kan du blive klogere på de ti nominerede.
Rasmus Lund Pedersen
Sportsgren: Cykling
Klub: Team Restaurant Suri-Carl Ras
Resultater: Efter først at have indstillet karrieren som cykelrytter, men derefter genoptaget den, har den 23-årige fynbo for alvor gjort comeback på cykelbanerne verden over. Det har givet ham både en EM-guldmedalje og en OL-sølvmedalje i holdforfølgelsesløb.
Maiken Fruergaard
Sportsgren: Badminton
Klub: OBK
Resultater: Maiken Fruergaard er en af Danmarks helt store badmintonspillere. Hun er særligt god i doublespil, hvor hun sidste år vandt EM-bronze og DM-guld samt EM-guld for hold.
Tobias Aagaard Hansen
Sportsgren: Cykling
Klub: Team Uno-X Dare Talenthold
Resultater: Den 19-årige cykelrytter er godt på vej til at blive en af de helt store cykelstjerner herhjemme. I 2021vandt han guld ved Europamesterskaberne i forfølgelsesløb.
August Thor Høst
Sportsgren: Golf
Klub: Odense Eventyr Golf
Resultater: 20-årige August Thor Høst var er en af seks stjernespillere på det danske herrelandshold i golf, og i 2021 var han med til at putte en historisk sejr i hul, da Danmark vandt EM for hold.
Odense Håndbold
Sportsgren: Håndbold
Klub: Odense Håndbold
Resultater: Kvinderne på det odenseanske håndboldhold tog alt, hvad der var at vinde i 2021, hvor de både blev danmarksmestre og pokalvindere. I 2022 skulle de forsvare pokalen, men tabte i finalen.
Kristel Walther
Sportsgren: Para-Atletik
Klub: Odense Atletik
Resultater: Et amputeret ben stopper ikke 34-årige Kristel Walther, der tidligere har vundet sølv ved EM i para-atletik, og i 2021 var hun i finalen i diskoskast ved para-OL.
Daniel Bækkegaard
Klub: Odense Triathlon Klub
Resultater: Efter at en brækket arm satte en stopper for svømmekarrieren, kastede Daniel Bækkegaard sig over triatlon-disciplinerne. Han har tidligere vundet Ironman i Finland og Østrig. I 2021 blev det til VM-bronze.
Mathias Gidsel
Klub: GOG
Resultater: Den 22-årige håndboldspiller har haft et forrygende år i 2021. Her blev det til VM-guld og OL-sølv med landsholdet. Her blev Mathias Gidsel kåret til turneringens bedste spiller ved OL.
Viktor Axelsen
Klub: Ingen
Resultater: Der er næppe nogen, der ikke har hørt om badminton-stortalentet Viktor Axelsen, der er nummer et på verdensranglisten. I 2021 blev det til en guldmedalje ved OL og en bronzemedalje ved VM for hold.
Lasse Norman Hansen
Klub: Team Uno-X
Resultater: Lasse Norman Hansen slog for alvor sit navn fast, da han vandt OL-guld i Omniumi 2012. Efterfølgende er det blevet til adskillige medaljer, senest en guldmedalje og sølvmedalje i henholdsvis parløb og holdforfølgelse til OL i 2021 og en VM-sejr i parløb.
Det er nemlig i samarbejdet med SDU, at det er blevet relevant at kigge mod Odense i etableringen af det nye center.
Her kan man nemlig både finde pladsen og ekspertisen, der skaber grundlaget for den store investering. På SDU har man siden 2015 samlet forskere på området og opbygget en høj ekspertise på forskningsområdet.
- Det er cutting edge inden for fodbold udvikling, man vil etablere i Odense, siger Jens Troelsen, der ikke mener, at det før er set i international fodbold.
Fodbold og leg
Lige nu træner landsholdene i hele landet. Kvinderne har lejr i Viborg, og herrerne er i Helsingør. Ungdomsholdene træner forskellige steder i landet. Men det skal være slut, hvis man får bygget det nye træningscenter.
Centeret har været i støbeskeen siden 2018 og bliver ikke bare to 11-mands baner med omklædning.
- Der er brug for at skabe en helt ny flade for at binde leg og fodbold sammen med utraditionelle baner med nye miljøer, siger Jens Troelsen.
Derfor er det nødvendigt at etablere et helt nyt center fremfor at købe sig ind på et allerede eksisterende træningsanlæg.
- Hvis man skal have en hybridbane med mulighed for 3D-analyse af spillet, kan det ikke ske på en bane der allerede er etableret, siger Jens Troelsen.
300-500 millioner
Hjulpet afsted med indtægterne fra EM-slutrunden er der penge på kistebunden af DBU.
Til weekendens DBU-kongres i Silkeborg blev det offentliggjort, at DBU i 2021 havde et overskud på 85 millioner kroner. Det er dog langt fra nok til at dække de 300-500 millioner, det tænkes at koste at etablere træningscenteret i følge dr.dk.
Alle studser over episode med Eriksen
Christian Eriksen spillede alle 90 minutter og endte i en spøjs nærkamp, da Brentford slog Norwich lørdag eftermiddag.
Én episode går igen i alverdens medier, efter at Christian Eriksen og Brentford besejrede bundproppen Norwich i Premier League.
I Spanien, i Norge og i Sverige skriver de om det underfundige kram, som Christian Eriksen fik af Brandon Williams i første halvleg af kampen.
Og i Skotland, Belgien og sågar i footballglade USA skriver de om soccer-situationen, hvor Williams så ud til at forbarme sig, da han så, hvem der havde væltet ham omkuld.
"Selv rivalerne vil kramme ham" og "genial reaktion fra modstanderen" skriver de forskellige medier blandt andet om situationen, hvor Williams "rasende greb fat i modstander og indså, at det var Christian Eriksen".
- Det var genialt, sagde den tidligere Manchester City-spiller Micah Richards undervejs på BBC Radio 5 Live, for situationen bliver naturligvis også vendt i England.
- Williams’ reaktion var fantastisk. ”Det er Eriksen. Jeg kan ikke være sur på Eriksen”.
Eriksen: Ville han "slåsse eller kramme"?
Det var lige netop sådan, det så ud. Williams virkede tydeligt irriteret over at blive stoppet, indtil han lagde mærke til, at han lå sammen med Christian Eriksen, der startede inde i en professionel fodboldkamp for første gang, siden han fik hjertestop under Danmarks EM-premiere mod Finland i sommeren 2021.
Og lige så spøjst det så ud, lige så spøjst var det at ligge der, fortæller Christian Eriksen til TV3 Sport.
- Jeg prøver at stoppe en kontra, hvor han kommer rundt. Og så holder jeg – og selvfølgelig får jeg et gult kort. Det havde jeg forventet. Men efterfølgende blev han liggende lidt længe, synes jeg. Og jeg var lidt i tvivl, om han ville slåsse eller kramme. Men til sidst kiggede vi på hinanden: "Hvad ligger vi her for?" Og så var det helt fint.
Brentford vandt kampen 3-1. Det betyder, at holdet ligger nummer 15 i Premier League med 27 point. Norwich ligger sidst med 17 point.
- Det er et skalerbart projekt i et trecifret millionbeløb, siger Jens Troelsen.
Derfor er der også brug for eksterne donorer, og her kommer Odense Kommune på banen. I følge borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er man nemlig klar til at gå ind og tage en del af det økonomiske slæb, men lovmæssigt er der elementer, man ikke må financiere kommunalt.
- Den melding, som DBU kommer med om, at de ser Odense som en god mulighed, det er jo en meget vigtig erklæring. DBU sætter hånden på kogepladen og siger: "Vi er klar til at investere." Det letter jo arbejdet med projektet, for næste fase handler også om at kunne få nogle fonde om bord, siger Peter Rahbek Juel.
- Hellere før end siden
Det er derfor heller ikke muligt at vide på nuværende tidspunkt, præcis hvordan træningscenteret ville komme til at se ud.
Men tidsperspektivet er i følge Jens Troelsen forholdsvis kort. Han er nemlig klar til at præsentere de spritnye faciliteter allerede inden for et par år, hvis aftalen og økonomien falder på plads.
OB fyrer sportschef
Michael Hemmingsen har været spiller, sportschef og træner i OB, men mandag melder klubben, at man afslutter samarbejdet med sportsdirektøren.
Odense Boldklub har mandag stoppet samarbejdet med Michael Hemmingsen, der har været sportschef i klubben siden årsskiftet 2019/2020.
Det skriver klubben på sin hjemmeside.
Årsagen er, at man foretager en række organisatoriske ændringer i klubben, efter svenske Bjørn Wesström i januar tiltrådte som ny fodbolddirektør i klubben.
- Michael har bidraget med en masse positive ting for klubben, og jeg ønsker ham alt det bedste i fremtiden. Jeg har taget en beslutning ud fra, hvordan jeg ser, at klubben skal organisere sig i forhold til de udfordringer, der ligger forude, og her er klarhed et nøgleord for organisationskonstruktionen, og det skal afspejle rollerne og deres jobbeskrivelser.
- Jeg vil derfor gradvist bygge organisationen op med de roller, der giver os mest mulig effekt, og så vender vi retur, når der er mere at fortælle, siger Björn Wesström til OB.dk
Ingen forklaring
Michael Hemmingsen har ikke kun fungeret som sportdirektør i OB. Sidste år blev han indsat som midlertidig træner, imens klubben jagtede en ny.
Det skete som følge af fyringen af den tidligere træner Jakob Michelsen. Klubben begrundende nyheden med et utilfredstillende resultat i den igangværende sæson.
Ifølge Michael Hemmingsen selv kommer det ikke som en overraskelse, at samarbejdet ophører.
- I forbindelse med ansættelsen af Björn opstod der en situation i forhold til fordelingen af ansvarsområder, hvor en del af de opgaver, jeg blev ansat til at udføre, ikke længere var til stede, og derfor er løsningen omkring mit ophør helt forventeligt, siger han til OB.dk
- OB har en stor plads i mit gamle fodboldhjerte, og jeg har været glad for at være en del af klubben igen i de seneste to år. Jeg har lært meget, som jeg kan tage med videre, og jeg har nydt samarbejdet med Niels Thorborg og alle ansatte i både Odense Sport & Event og i OB. Vi har sat en stærk kurs for fremtiden, som vil være indbringende for OB, og jeg ønsker OB alt det bedste i fremtiden.
Den mangeårige OB-mand får også rosende ord med på vejen fra Niels Thorborg, der er bestyrelsesformand i Odense Sport & Event, som er selskabet bag OB.
- Michael Hemmingsen er en legende i OB, og han har betydet alverden for klubbens kultur og historie. Vi har dog måtte tage en strategisk beslutning, så vi er bedst muligt rustet til fremtiden, og som en konsekvens af det, vil en del af Michaels opgaver naturligt ligge ved Björn Wesström, siger han.
- Vi ønsker Michael alt det bedste fremadrettet, og vi er ikke i tvivl om, at han vil følge striberne fremadrettet, når han fortsætter som ambassadør, ligesom vi vil følge hans videre karriere.
Med under Miraklet i Madrid
I sin tid som fodboldspiller nåede Michael Hemmingsen at spille for fynske klubber som Bellinge, Assens, B1909 og OB.
Mere end 400 kampe blev det til i den stribede trøje. Og han var blandt andet med i den historiske kamp i 1994, der nu er kendt som Miraklet i Madrid, hvor OB vandt 2-1 og det spanske storhold Real Madrid.
Karrieren tæller også flere år som træner. Her har han blandt andet stået i spidsen for Randers, Vestsjælland og Næstved.
I december 2019 blev Michael Hemmingsen præsenteret som en tidligere "OB-kæmpe", da klubben offentliggjorde ham som den nye sportschef.
Søndagens uafgjorte kamp mod FC Midtjylland i Odense blev hans sidste. Det samme blev den for assistenttræner Peter Feher, der har været i klubben siden sommeren sidste år.
På sin hjemmeside skriver OB, at dette samarbejde er ophørt i forbindelse med ændringer i organisationen i trænerteamet.
- Vi hælder til, at det kommer til ske. Det er et spørgsmål om hvornår. Så det er forhåbentligt før end siden, siger Jens Troelsen.
Og weekendens melding har også bragt optimisme ind på borgmesterkontoret.
- Jeg tror bestemt på, at det kan lade sig gøre. Det kan jeg høre, det gør DBU også, med den melding de kommer med, og på den måde er det et vigtigt skridt på vej imod en realisering, siger Peter Rahbæk Juel.
En af de spillere, der måske kan komme til at træne der, er OB's ungdomstalent Jacob Breum. Han har spillet på U19-landsholdet i det forgangne år og er også nomineret til Årets Fynske Fund. Vinden af den konkurrence og mange andre bliver fundet til Sportslørdag den 12. marts.