DBU vil lægge nyt træningscenter til en halv milliard i Odense

Planerne er ved at være lagt for et nyt DBU-træningscenter. Det forventes, at prisen bliver mellem 300-500 millioner. DBU ønsker, at Odense skal være lokationen.

Ved EM sendte danske roligans landsholdet flot afsted til alle kampe fra deres træningslejr i Helsingør. 

Men i fremtiden kan det være, at det bliver i Odense, man skal stå klar med flag og ansigtsmaling for at få et glimt af verdensstjernerne på landsholdet. 

DBU kigger nemlig lige nu på at bygge et fælles træningscenter for både herrer, kvinder og ungdomslandsholdene, og lige nu ser det ud til, at Odense er byen, hvor det skal ligge. Selvom intet er besluttet endnu.

- Samtalerne mellem DBU, SDU, Divisionsforeningen og Odense kommune er meget tætte. Vi har løbende samtaler om, hvordan centeret kan etableres, fortæller Jens Troelsen, institutleder for Idræt og Biomekanik på SDU. 

Det er nemlig i samarbejdet med SDU, at det er blevet relevant at kigge mod Odense i etableringen af det nye center. 

Her kan man nemlig både finde pladsen og ekspertisen, der skaber grundlaget for den store investering. På SDU har man siden 2015 samlet forskere på området og opbygget en høj ekspertise på forskningsområdet. 

- Det er cutting edge inden for fodbold udvikling, man vil etablere i Odense, siger Jens Troelsen, der ikke mener, at det før er set i international fodbold.

Fodbold og leg

Lige nu træner landsholdene i hele landet. Kvinderne har lejr i Viborg, og herrerne er i Helsingør. Ungdomsholdene træner forskellige steder i landet. Men det skal være slut, hvis man får bygget det nye træningscenter. 

Centeret har været i støbeskeen siden 2018 og bliver ikke bare to 11-mands baner med omklædning. 

- Der er brug for at skabe en helt ny flade for at binde leg og fodbold sammen med utraditionelle baner med nye miljøer, siger Jens Troelsen. 

quote Vi hælder til, at det kommer til at ske. Det er bare et spørgsmål om hvornår

Jens Troelsen, institutleder, Idræt og Biomekanik, SDU

Derfor er det nødvendigt at etablere et helt nyt center fremfor at købe sig ind på et allerede eksisterende træningsanlæg. 

- Hvis man skal have en hybridbane med mulighed for 3D-analyse af spillet, kan det ikke ske på en bane der allerede er etableret, siger Jens Troelsen.

300-500 millioner

Hjulpet afsted med indtægterne fra EM-slutrunden er der penge på kistebunden af DBU. 

Til weekendens DBU-kongres i Silkeborg blev det offentliggjort, at DBU i 2021 havde et overskud på 85 millioner kroner. Det er dog langt fra nok til at dække de 300-500 millioner, det tænkes at koste at etablere træningscenteret i følge dr.dk.

- Det er et skalerbart projekt i et trecifret millionbeløb, siger Jens Troelsen.

Derfor er der også brug for eksterne donorer, og her kommer Odense Kommune på banen. I følge borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er man nemlig klar til at gå ind og tage en del af det økonomiske slæb, men lovmæssigt er der elementer, man ikke må financiere kommunalt. 

- Den melding, som DBU kommer med om, at de ser Odense som en god mulighed, det er jo en meget vigtig erklæring. DBU sætter hånden på kogepladen og siger: "Vi er klar til at investere." Det letter jo arbejdet med projektet, for næste fase handler også om at kunne få nogle fonde om bord, siger Peter Rahbek Juel.

- Hellere før end siden

Det er derfor heller ikke muligt at vide på nuværende tidspunkt, præcis hvordan træningscenteret ville komme til at se ud.

Men tidsperspektivet er i følge Jens Troelsen forholdsvis kort. Han er nemlig klar til at præsentere de spritnye faciliteter allerede inden for et par år, hvis aftalen og økonomien falder på plads. 

- Vi hælder til, at det kommer til ske. Det er et spørgsmål om hvornår. Så det er forhåbentligt før end siden, siger Jens Troelsen. 

Og weekendens melding har også bragt optimisme ind på borgmesterkontoret. 

- Jeg tror bestemt på, at det kan lade sig gøre. Det kan jeg høre, det gør DBU også, med den melding de kommer med, og på den måde er det et vigtigt skridt på vej imod en realisering, siger Peter Rahbæk Juel. 

En af de spillere, der måske kan komme til at træne der, er OB's ungdomstalent Jacob Breum. Han har spillet på U19-landsholdet i det forgangne år og er også nomineret til Årets Fynske Fund. Vinden af den konkurrence og mange andre bliver fundet til Sportslørdag den 12. marts. 

Oversigt

    Oversigt