Fusk og snyd
Som Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn tidligere har kunnet fortælle, er Osman Celik to gange blevet idømt konkurskarantæne, fordi han i virksomhederne OC Byg Aps og Optima Plan ApS har betalt medarbejderne sort, snydt i skat, fusket med regnskaber og hævet flere millioner, før firmaerne så endte med at gå konkurs.
Et tredje firma, Hamburg Plan, gik konkurs i starten af 2023.
Men det er oprydningen i Optima Plan, der nu udrulles i retten i Odense.
Trods to konkurskarantæner lykkedes det Osman Celik, der er bosiddende i Hamborg, at fortsætte sin blakkede “erhvervskarriere”, fordi der var huller i det danske karantænesystem.
Osman Celik stod opført på to forskellige adresser i Hamborg, og så troede systemet, at der var tale om to forskellige personer.
Afsløringerne i TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende fik justitsminister Peter Hummelgaard til at se rødt.
- Det er problematisk, hvis ledelsesmedlemmer, der er bosat eller opholder sig i udlandet, kan undgå konsekvenserne af en konkurskarantæne, der pålægges ved en kendelse afsagt af en dansk domstol, sagde Peter Hummelgaard.
I marts 2024 oplyste Hummelgaard i en pressemeddelelse, at han vil give offentlig adgang til konkurskarantæner, men det har dog den begrænsning, at man skal søge Erhvervsstyrelsen, der så afgør, om man har en berettiget interesse i forespørgslen.
Konkursrytter
Osman Celiks danske selskaber beskæftigede sig med gulvstøbning og andet byggearbejde med lavtlønnet, østeuropæisk arbejdskraft.
I Tyskland blev han allerede i slutningen af 90’erne afsløret som konkursrytter med en perlerække af selskaber, der blev lukket med store tab, mens Osman Celik selv kunne tømme selskaberne og efterlade regningen til leverandører og skattemyndigheder.
Sådan var hans metode i Tyskland. Og sådan har den været i Danmark.
I konkursen efter Optima Plan, der nu afdækkes i retten i Odense, studsede først revisor, siden kurator og Skattestyrelsen over, at overskuddet før skat var på 84.766 kroner - en grundigere gennemgang viste, at det reelle resultat burde have været 4,6 millioner kroner.
Skattestyrelsen fandt også ud af, at Osman Celik havde hævet over 1,8 millioner kroner af selskabets penge.
Osman Celik afviser dog at have taget penge ud af selskabet til sig selv.
- Jeg har ikke taget noget. Jeg har ikke engang taget løn ud, har han tidligere udtalt til TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende.
Han mente tværtimod, at selskabet skyldte ham penge, fordi han privat har skudt penge ind i firmaet.
På Fyn samarbejdede Osman Celik bl.a. med den daværende formand for DI Byggeri på Fyn, Dan Virkelyst Johansen, indehaver af LH-Gulve.
Han fyrede først Celik som samarbejdspartner og valgte efterfølgende at trække sig som formand for DI Byggeri på Fyn.