Tydelige skader i hovedet på katten.
Katten har skader i ansigtet.
Kiillingen til højre er syg og venter på at blive hentet af Dyrenes Beskyttelse.
Katten har skader i ansigtet.
Dyremishandling i Vollsmose: Børn river hoved og ben af katte
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En tidligere beboer i Vollsmose fortæller om grove tilfælde af dyremishandling. Kattens Værn bekræfter tilfælde, hvor killinger har fået prikket øjnene ud og flået lemmer af.
Dyrenes Beskyttelse kører ikke længere til Odense-bydelen Vollsmose for at hente tilskadekomne katte efter en episode, hvor en dyreredder er blevet overfaldet af en gruppe unge i bydelen, da hun skulle hente en kat, der var kommet til skade.
Se videoen: Her bliver kvindelig dyreredder overfaldet i Vollsmose
TV 2/FYN har fået mobiloptagelser fra Vollsmose, der viser dele af en episode, hvor en gruppe unge personer omringer og overfalder en kvindelig dyreredder i bil.
Artiklen er opdateret med rettelser og nye citater fra Johnny Schou fra Fyns Politi.
En kvindelig dyreredder fra Dyrenes Beskyttelse var den 27. marts kørt til Vollsmose for at hente en kat, der var kommet til skade.
Men da hun kom til området, blev hun i sin bil omringet af op mod otte unge. Ifølge Fyns Politi og et vidne, der optog dele af episoden, fik gruppen stoppet bilen. Her flåede de døren op og stjal tændingsnøglen. Vidnet, der har ønsket at være anonym, fortæller til TV 2/FYN, at kvinden blev revet i håret og råbt ind i hovedet af nogle af personerne.
Det bekræfter Fyns Politi over for TV 2/FYN.
- En eller anden råber: Vi slår dig ihjel. Hun bliver selvfølgelig bange. Umiddelbart efter er der en anden, som får nøglen taget fra dem, og sætter sig ind på forsædet og sætter bilnøglen i, så hun kan køre derfra - og vedkommende siger: Nu skal du køre herfra. Og det gør hun så, fortæller Johnny Schou, der er politiinspektør ved Fyns Politi.
Fyns Politi behandler sagen som en voldssag.
Videoen viser, at i hvert fald to mænd sparker på kvindens bil, hvor baglygten blev smadret - og der blev sparket buler i bilen.
Videoen er knap tre minutter lang og viser også gruppen af unge omringe den hvide bil. Flere af personerne er henne ved den åbne bildør og stikker hovedet ind i bilen til den kvindelige dyreredder.
Pistoltegn med fingrene
Det var anden gang, at den frivillige kvindelige dyreredder blev udsat for chikane. Dagen inden overfaldet kørte kvinden på ringvejen i Hunderupkvarteret, hvor hun ifølge Fyns Politi observerede en bil, der kørte over for rødt.
- På et tidspunkt kommer de til at holde ved siden af hinanden ved et lyskryds, og hun ryster på hovedet over deres opførsel, og det giver så anledning til, at man i den anden bil er meget truende. De kører hånden over struben, og de viser pistoltegn med fingrene mod føreren af dyreambulancen, fortæller Johnny Schou til TV 2/FYN.
Ifølge Johnny Schou skete der ikke mere den dag. Men da kvinden næste dag blev kaldt til Vollsmose genkendte hun og personerne i bilen hinanden, og det førte til konfrontationen.
Dyrenes Beskyttelse kører ikke længere i området
- Kvinden er meget berørt af overfaldet og har modtaget krisehjælp, siger Henrik Bucholdtz, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.
Sagen er nu meldt til politiet, og Dyrenes Beskyttelse fortæller, at organisationen ikke længere kører ud til bydelen.
- Vi opfordrer folk, der henvender sig i tilfælde af, at der er et dyr i nød i Vollsmose, til selv at fragte dyret ud til en dyrlæge, og så overtager vi sagen derfra, siger Henrik Bucholdtz.
Han mener, at de pågældende personer i Vollsmose kan have set sig sur på den kvindelige redder, fordi hun ankom til området i en af Dyrenes Beskyttelses dyreambulancer med blink på taget og logo på siden.
- Vi er måske blevet forvekslet med en myndighed, men vi er en frivillig organisation, der kun ønsker at gøre en forskel for dyrene, og ikke andet, siger dyreværnschefen til TV 2.
I den forbindelse er der kommet øget fokus på mishandling af katte og andre dyr i Vollsmose, og ifølge Anja, der ønsker at være anonym, har hun i løbet af en periode på fem år anmeldt omkring 100 sager om dyremishandling til forskellige dyreorganisationer. Redaktionen er bekendt med hendes rigtige navn.
- Jeg har set kattekillinger, der bliver spillet fodbold med. Jeg har set børn, der har cyklet rundt med killinger på cyklen, og jeg har set katte, der har fået revet ben af og øjne ud, siger Anja, der også fortæller, at hun har modtaget dødstrusler på Facebook.
- Det værste var et kuld killinger, der krøb rundt med deres indvolde hængende ud, fordi de havde fået maven skåret op, fortæller hun.
Mishandlingen er grovere i Vollsmose
Den private dyreværnsforening Kattens Værn, som arbejder for at forbedre forholdene for katte i Danmark, bekræfter over TV 2/FYN, at dyremishandlingen i Vollsmose er grovere end i resten af landet.
- I Vollsmose er graden af mishandling af katte grovere, end vi normalt ser i Danmark, og generelt hører vi mest, at det er voksne, der mishandler dyr, men i Vollsmose er det børn helt ned under ti år, der mishandler dyr, siger Therese S. Wilbert, der er direktør i Kattens Værn.
Anja har set tilfælde, hvor det er børn helt ned til seksårsalderen, der står bag dyremishandlingen. Hun boede i Vollsmose mellem 2011 og 2016, hvor hun aktivt forsøgte at stoppe dyremishandlingen.
- Jeg har forsøgt at lave aftaler med børnene om, at hvis de ikke mishandler kattene i en måned, får de en is. Jeg har også skældt dem ud, fortæller Anja.
Kattens Værn: Katte får prikket øjnene ud
Hun har selv taget to tilskadekomne katte til sig. Den ene havde brækket bækkenet, mens den anden næsten havde fået revet øret af. Kattens Værn bekræfter, at der nogle gange er tale om grov mishandling af dyr.
Politiet: Intet tyder på ekstra mange dyremishandlinger i Vollsmose
Politiinspektør opfordrer forældrene til at tage en snak med deres børn, hvis der er mistanke om, at de prikker øjnene ud på katte.
En tidligere beboer i Vollsmose fortalte torsdag TV 2/FYN om grove tilfælde af dyremishandling i Odense-bydelen, og den private dyreværnsforening Kattens Værn bekræfter, at børn har været med til at mishandle katte ved at rive hovedet af dem eller prikke øjnene ud på dem.
Hos Fyns Politi genkender man ikke billedet af, at graden af mishandlingen af katte i Vollsmose-området er grovere end på resten af Fyn.
- Vi har selvfølgelig nogle sager derudefra, hvor der har været tale om mishandling, men det er bestemt ikke noget, der præger vores anmeldelsesstatistikker, siger Johnny Schou, der er politiinspektør hos Fyns Politi.
- Vi har ikke noget i vores anmeldelsesbillede, der tyder på, at der har været særlig grove mishandlingstilfælde i Vollsmose, og vi har ikke noget, der tyder på, at vi har haft systematisk mange flere sager om dyremishandling i Vollsmose, end vi i øvrigt har på Fyn, forklarer politiinspektøren.
Kattens Værn: Sagerne ender ikke hos politiet
Kattens Værn fortæller til TV 2/FYN, at dyreværnsforeningen har haft 20-25 sager i Vollsmose i 2016.
Foreningen understreger dog, at der er tale om et mørketal, især når det gælder anmeldelser til politiet, fordi sager om dyremishandlingen ofte ikke når så langt.
- Det er tit, at sagerne ikke ender hos politiet. Hvis man ikke har ”grebet” nogen i at mishandle dyr, er det svært at tage den videre, forklarer Therese S. Wilbert, der er direktør i Kattens Værn.
Politiinspektør: Forældrene bør snakke med deres børn
Politiinspektøren erkender, at der er en risiko for, at sager om dyremishandling, hvor børn har udsat dyr for grov mishandling, ikke ender hos politiet.
- Jeg tror, der ville være et tydeligt billede hos os, hvis der var en tendens til, at man ville anmelde disse ting. Det, jeg også hører, er, at det drejer sig om helt små børn, der er involverede i den her tilsyneladende mishandling. Det er typisk ikke noget, der ender som straffesager hos politiet, siger Johnny Schou.
Hvis der er mistanke om dyremishandling, opfordrer han i første omgang forældrene til at tage sig en snak med deres børn.
- Der er det forældrene og civilsamfundet, der skal reagere, og så må der være nogle forældre, der skal tale med deres børn, forklarer han.
Katte måtte aflives af dyrelæge
Det er ikke første gang, at sager om grov dyremishandling i Vollsmose optræder i medierne.
I 2014 bragte Vollsmose Avisen en artikel om, hvordan nogle børn havde kastet rundt med fem kattekillinger i Fyrreparken.
Børnene havde leget voldsomt med dem og blandt andet dyppet killingerne i vand. En dyrlæge måtte senere aflive de otte uger gamle kattekillinger.
- Det er typisk kattekillinger, det går ud over. Vi ser katte, der har fået revet ben og hoveder af. Vi har katte, hvor man har prøvet at rive skindet af, fået prikket øjnene ud eller har brækket ben og ryg, siger Therese S. Wilbert.
- Det er tit, at sagerne ikke ender hos politiet. Hvis man ikke har ”grebet” nogen i at mishandle dyr, er det svært at tage den videre, forklarer Therese S. Wilbert.
Kattens Værn har cirka haft 20-25 sager i Vollsmose-området i 2016, men ifølge dyreværnsforeningen er der tale om et mørketal, så antallet af dyremishandling er formentlig langt større.