Efter seks forlængelser: Nu er det slut med visitationszone i Vollsmose og Korsløkke
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Efter en skudepisode i Vollsmose i november sidste år, blev der oprettet visitationszone i både Vollsmose og Korsløkke. Men efter seks forlængelser, bliver den nu fjernet.
Siden 9. november 2021 har der været visitationszone i Vollsmose og Korsløkke, men fra klokken 16.00 den 15. februar er det slut.
Fyns Politi har nemlig besluttet ikke at forlænge visitationszonen, der blev oprettet i forlængelse af en skudepisode den 8. november.
Lastbil med fugletårn sad fast: - Ikke alt går efter planen
Friluftsrådet har doneret 150.000 kroner til et fugletårn, der skal stå i Mindelunden i Seden. Tårnet ankom onsdag over middag, men det står der ikke endnu.
Mindelunden i Seden får en ny bygning, et fugleudkigstårn, som det lokale menighedsråd længe har ønsket sig. Tårne, der ankom onsdag over middag, er endnu ikke helt på plads, men det vender vi tilbage til.
Tårnet i Mindelunden skal medvirke til at gøre området til et attraktivt, rekreativt område, hvor naturen kan opleves på en skånsom måde.
Sidste år bevilligede Odense Kommune gennem initiativet Borgerne Bestemmer 50.000 kroner til medfinansiering af fugleudkigstårnet.
Siden har de frivillige arbejdet på at skaffe den resterende finansiering. Den er nu kommet fra Friluftsrådet, der har doneret yderligere 150.000 kroner.
- Der er to sponsorer, Odense Kommune og Friluftsrådet, og det er vi dybt taknemmelige for, siger Niels Erik Mertz Rasmussen, der er kasserer i Seden Menighedsråd.
Unikt udsyn
Udsigtstårnet er tegnet af Skov- og Naturstyrelsen. Tårnet er velegnet til fugleobservationer over fjorden.
Nærheden til shelterklyngen, skoven og strandengen giver masser af muligheder for naturoplevelser og socialt samvær, mener de i menighedsrådet.
- Det bliver unikt, for du har udsigt over hele den sydlige del af Odense Fjord, spændende fra Munkebo, Vigelsø til Stige Ø. Og så har du jo et shelter i nærheden, så du kan kombinere det med at kigge på fugle med socialt samvær med dem, du kan lide at være sammen med, siger Niels Erik Mertz Rasmussen.
Må vente lidt endnu
Det var ellers meningen, at fugleudkigstårnet skulle op at stå på sin plads onsdag eftermiddag, men det må vente lidt.
Lastbilen, der kom med det færdigbyggede tårn, sad nemlig fast i det bløde underlag og måtte efterfølgende trækkes fri af en gummiged.
Derfor er fugletårnet endnu helt nået til sit endelige bestemmelsessted og klar til at blive taget i brug.
- Vi havde troet, at tårnet kom op nu her i eftermiddag (onsdag eftermiddag, red.), men det kan godt være, at det varer et par dage endnu. Der skal muligvis lægges køreplader ud. Det er ikke alt, der går efter planen, men det skal nok lykkes, siger Niels Erik Mertz Rasmussen.
Visitationszonen er blevet forlænget seks gange, men nu ser politiet ikke længere en årsag til at bevare zonen.
Det skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse.
- Vi tager situationen med de her stridende grupperinger i og omkring Vollsmose meget alvorligt. En visitationszone må aldrig blive hverdag men skal benyttes, når den aktuelle situation tilsiger det, siger politidirektør Arne Gram.
117 visitationer
Formålet med en visitationszone er at forhindre "utryghedsskabende kriminelle handlinger" og dermed genskabe trygheden i området.
Siden oprettelsen i november sidste år har Fyns Politi visiteret 117 personer i området, hvoraf 17 blev til sager om euforiserende stoffer og fire omhandlede sager om våbenloven. Der er både fundet en isoleringskniv, kniv, foldekniv, hakke, to baseballbat samt en skruetrækker.
Fundende gav grundlag for at tro, at der kunne komme voldelige konfrontationer mellem personer fra forskellige grupperinger i området.
Ingen hændelser
I januar var der to skudepisoder i Vollsmose, og her blev visitationszonen endnu engang forlænget.
Men siden 1. februar 2022 har der ikke været hændelser eller fund, der nødvendiggør, at visitationszonen forlænges yderligere.
Zoo kommer med advarsel til gæsterne: - Man kan tydeligt se, dyrene har ondt
Det kan være hårdt for tarmen, hvis dyrene i zoo bliver fodret af gæsterne, der for ofte giver et stykke brød, selv om de ikke må.
Det er ikke tilladt at fodre dyrene i Odense Zoo, for det kan have fatale konsekvenser for dyrene, og de kan blive voldsomt syge.
Alligevel oplever personalet i den fynske zoologiske have, at nogle af gæsterne smider mad ind over indhegningen eller giver hestene en bid brød i mulen, og derfor advarer Odense Zoo gæsterne om lade være.
- Vi kan se, at den ene hest har det rigtig skidt. Enten står de bare stille og ser ud, som om de har ondt i maven, eller også ligger de simpelthen ned og har ikke lyst til at komme op. Man kan tydeligt se, at de har ondt, siger Bjarne Klausen, der er direktør i Odense Zoo.
Derfor er det farligt
Det har været småt med gæster i landets zoologiske haver på grund af den ene nedlukning efter den anden, men nu er gæsterne igen vendt tilbage til forlystelserne, og nogle få kan ikke lade være med at fodre dyrene.
- Når vi har set det nogle gange, er det klart, at det synes vi er en rigtig træls situation, primært for vores heste, selvfølgelig, siger Bjarne Klausen.
- Det er rigtig mange år siden, at man havde lov til at fodre dyrene i zoologisk have, forklarer zoo-direktøren.
Hvorfor er det så farligt at give en hest noget brød?
- Det er faktisk sådan med de fleste af de dyr, vi har, som er drøvtyggere eller er heste, at de vil hellere have det samme at spise hver eneste dag, end de vil have noget afvekslende, siger Bjarne Klausen.
- Når de får noget, de ikke er vant til, kan det gå helt galt med deres tarm, fortsætter han.
Gæsterne skal dog ikke være urolige for, om dyrene får mad. Det sørger dyrepasserne for.
- Jeg vil gerne slå fast, at visitationszonen hurtigt kan og vil blive oprettet igen, hvis det skønnes nødvendigt. Fyns politi følger situationen nøje, og vi vil løbende vurdere, om der igen opstår behov for en yderligere skærpet indsats i området, siger Arne Gram.