Der er røre i vandene hos Venstre i Odense, efter partiet søndag valgte at ekskludere byrådskandidaten Johnny Killerup.
Ekskluderingen skete, efter Killerup gav udtryk for, at han var klar til at tage borgmesterposten, hvis han skulle gå hen og få flere stemmer end Venstres spidskandidat Christoffer Lilleholt, når danskerne i november skal til stemmeurnerne.
Da Venstres lokale vælgerforening mente, det var udtryk for mangel på loyalitet, kommer Johnny Killerup ikke som kandidat for Venstre på stemmesedlerne. Og det kan være et hårdt slag for de borgerlige partier i Odense. Det mener Arne Ullum, som er chefredaktør for mediet NB-Økonomi og kommunalpolitisk analytiker.
- Det har åbenlyst skabt splid. Ikke bare i Venstre. Det risikerer også at sprede sig til blå blok, hvis Killerup begynder at søge andre partier. Så det er ikke nogen god nyhed for de borgerlige partier i Odense, siger han.
Han mener, at det var et valg mellem to onder for Venstre at vurdere, om man skulle acceptere Johnny Killerups udtalelser, eller om man skulle ekskludere ham.
- De har så valgt det, de mente, var det mindste onde, siger Arne Ullum.
Gode dage for borgmesteren
Efter at være blevet ekskluderet har Johnny Killerup meldt ud, at han stadig har ambitioner om en plads i byrådet. Både andre borgerlige partier og muligheden for at stille op med egen liste er begge muligheder, men hvilken en det skal være, har den nu tidligere Venstre-kandidat ikke taget stilling til endnu.
Men uanset hvordan det ender, kan det ende med at være gode nyheder for den siddende borgmester Peter Rahbæk Juel (S).
- Borgmesteren har formentlig en relativt god dag, for det er ham, der kommer til at tjene på det. Mens der er splid og ballade hos den konkurrerende borgmesterkandidat, er der ro hos borgmesteren, siger Arne Ullum.
Om Johnny Killerup kommer til at få afgørende indflydelse på valgnatten, er Arne Ullum dog mere skeptisk omkring.
- Det kan ske, hvis han skulle komme til at sidde med de afgørende mandater, men det vil kræve, at han kan trække nogle mandater over fra rød blok, og det tænker jeg ikke, at en hjemvendt amerikaner er det mest oplagte valg til, siger han.
Trådt i spinaten
Johnny Killerup har tidligere været opstillet i kommunalpolitik, men er for nylig hjemvendt fra et 25 år langt udlandsophold, blandt andet i USA. Derfor har flere af hans støtter også peget på, at han ville være et friskt pust i byrådet i Odense.
Men pustet kan have vist sig at være lidt for friskt. I hvert fald mener Arne Ullum, at Johnny Killerup har trådt forkert med sin ageren.
- Jeg tror, at han dels har åbenlyst store ambitioner, og dels at han kommer med en amerikansk politisk tradition, hvor partier betyder relativt lidt i forhold til den enkelte kandidat, og i Danmark er det bare lige omvendt.
- Der har han simpelthen trådt godt og grundigt i spinaten i forhold til den demokratiske tradition, vi har i partier i Danmark.
Arne Ullum vurderer, at Johnny Killerup umiddelbart ikke står til at få den store indflydelse på valgnatten, men hans ageren kan betyde, at hvis han sidder med et eller flere mandater, kan partierne uden for blå blok se ham som en mulig allieret.
- Hvis socialdemokraterne mod forventning skulle stå og mangle et mandat på valgnatten, så er han jo den første, man vil tænke på. Han har allerede ytret, at han er klar til at være illoyal mod det etablerede system, så jeg kan godt forstå, at Venstre har trukket en streg i sandet, siger Arne Ullum og fortsætter.
- Som jeg hører det fra relativt centralt placerede kilder, så er det ikke første gang i de seneste to-tre måneder, at han har skabt tvivl om sin loyalitet over for spidskandidaten.