Ekspert om Venstre-drama: Rahbæk Juel har formentlig en relativt god dag
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det er godt nyt for den siddende borgmester i Odense, at Venstre har valgt at ekskludere Johnny Killerup. Det mener chefredaktør og kommunalpolitisk analytiker Arne Ullum.
Der er røre i vandene hos Venstre i Odense, efter partiet søndag valgte at ekskludere byrådskandidaten Johnny Killerup.
Ekskluderingen skete, efter Killerup gav udtryk for, at han var klar til at tage borgmesterposten, hvis han skulle gå hen og få flere stemmer end Venstres spidskandidat Christoffer Lilleholt, når danskerne i november skal til stemmeurnerne.
Da Venstres lokale vælgerforening mente, det var udtryk for mangel på loyalitet, kommer Johnny Killerup ikke som kandidat for Venstre på stemmesedlerne. Og det kan være et hårdt slag for de borgerlige partier i Odense. Det mener Arne Ullum, som er chefredaktør for mediet NB-Økonomi og kommunalpolitisk analytiker.
Smidt ud af Venstre: Johnny Killerup fortsætter kampen for en plads i byrådet
På trods af, at Johnny Killerup søndag blev ekskluderet af Venstre, fortsætter han kampen for at komme i Odense Byråd.
Øksen faldt hårdt og hurtigt over Johnny Killerup, da den femmand store bestyrelse for Venstre i Odense City valgte at ekskludere den 54-årige kandidat.
Men på trods af eksklusionen fra Venstre, fortsætter Johnny Killerup kampen for en plads i byrådet. På onsdag åbner han sin egen valgbutik, og selvom der mangler et partilogo, er sloganet på plads: Vi kan mere - vi skal mere.
- Jeg glæder mig til at snakke med mennesker, og jeg får energi af at være sammen med mennesker. Det der med at være i dialog og lære nyt fra andre. Så det der med at udfordre og konkurrere, det elsker jeg.
Egen liste eller andet parti
Selvom Killerup ikke længere er kandidat for Venstre, er der andre veje til en plads i byrådet. I stedet for Venstre, kan Johnny Killerup enten finde et andet parti at stille op for, eller også kan han gå solo og lave sin egen liste.
- Der er tre-fire partier i spil. Der er jo gode liberale borgerlige alternative og gode partier også her i Odense. Der er forskellige bevægelser rundt omkring i landet. Lars Løkkes bevægelser er et godt eksempel. Og så er der muligheden at lave sin egen liste.
Hos Konservative i Odense står man ikke klar med åbne arme til at tage imod den tidligere Venstre-kandidat.
- Vi har lavet en fantastisk god liste, som vi både er glade og stolte over, og man går ikke lige fra at være liberalist til at være konservativ på en nat. Så han kommer ikke til at stille op for os til kommunalvalget i november, siger Lars Bendix, der er formand for Konservative i Odense.
Det er heller ikke muligt at stille op for partiet Nye Borgerlige. Ifølge partiets regler, skal man have været medlem i mindst fire måneder, førend man kan stille op til et valg. Det har Johnny Killerup ikke været, så den mulighed er ikke til stede.
Spidskandidat vil ikke vige pladsen
Hos Liberal Alliance i Odense siger formand Jannie Ringtved, at de diskuterer muligheden for at tage imod Johnny Killerup, men spørgsmålet er ikke diskuteret færdigt. Den nuværende spidskandidat for Liberal Alliance, Gustav Aakerlund, er dog ikke klar til at vige pladsen som spidskandidat til kommunalvalget i november.
- Vi har endnu ikke talt med Johnny Killerup, men hvis han gerne vil tale med os, må han jo give os et kald. Jeg kan ikke forestille mig, at jeg skal vige pladsen som spidkandidat for Johnny Killerup, siger Gustav Aakerlund.
Eksklusion har skabt røre
Eksklusionen af Johnny Killerup har skabt røre i Venstre, og mens partiorganisationen og Lilleholt-støtterne bakker op om eksklusionen, er andre Venstre-folk vrede og rystede over, at den farverige kandidat nu er blevet ekskluderet. En af dem er Flemming Hjort, som har valgt at melde sig ud af partiet på grund af eksklusionen af Johnny Killerup.
- Jeg synes, at den her situation kunne have været håndteret bedre. Det er en voldsom reaktion og en ikke så gennemtænkt eksklusion. Jeg er overbevist om, at han ville have kunne bidraget med noget rigtig positivt til Odense, siger Flemming Hjort, der er direktør og altså nu tidligere Venstre-medlem.
Udmeldelser bekymrer ikke
Ifølge TV 2 Fyns oplysninger har op i mod fem medlemmer meldt sig ud af Venstre, fordi de var uenige i, at Johnny Killerup blev ekskluderet. Selv har formanden for Venstre i Odense, Casper Christiansen, kun hørt om én person, der har meldt sig ud.
- Det tænker jeg er helt naturligt. Johnny kom med cirka 50 personer, da vi havde opstillingsmøde. De kom kørende sammen med Johnny, da de skulle afgive deres stemme, og de kunne måske godt have interesse i at forlade partiet sammen med Johnny. Alt andet ville nærmest være unaturligt, siger Casper Christiansen.
- Det har åbenlyst skabt splid. Ikke bare i Venstre. Det risikerer også at sprede sig til blå blok, hvis Killerup begynder at søge andre partier. Så det er ikke nogen god nyhed for de borgerlige partier i Odense, siger han.
Han mener, at det var et valg mellem to onder for Venstre at vurdere, om man skulle acceptere Johnny Killerups udtalelser, eller om man skulle ekskludere ham.
- De har så valgt det, de mente, var det mindste onde, siger Arne Ullum.
Gode dage for borgmesteren
Efter at være blevet ekskluderet har Johnny Killerup meldt ud, at han stadig har ambitioner om en plads i byrådet. Både andre borgerlige partier og muligheden for at stille op med egen liste er begge muligheder, men hvilken en det skal være, har den nu tidligere Venstre-kandidat ikke taget stilling til endnu.
Men uanset hvordan det ender, kan det ende med at være gode nyheder for den siddende borgmester Peter Rahbæk Juel (S).
- Borgmesteren har formentlig en relativt god dag, for det er ham, der kommer til at tjene på det. Mens der er splid og ballade hos den konkurrerende borgmesterkandidat, er der ro hos borgmesteren, siger Arne Ullum.
Om Johnny Killerup kommer til at få afgørende indflydelse på valgnatten, er Arne Ullum dog mere skeptisk omkring.
- Det kan ske, hvis han skulle komme til at sidde med de afgørende mandater, men det vil kræve, at han kan trække nogle mandater over fra rød blok, og det tænker jeg ikke, at en hjemvendt amerikaner er det mest oplagte valg til, siger han.
Trådt i spinaten
Johnny Killerup har tidligere været opstillet i kommunalpolitik, men er for nylig hjemvendt fra et 25 år langt udlandsophold, blandt andet i USA. Derfor har flere af hans støtter også peget på, at han ville være et friskt pust i byrådet i Odense.
Men pustet kan have vist sig at være lidt for friskt. I hvert fald mener Arne Ullum, at Johnny Killerup har trådt forkert med sin ageren.
- Jeg tror, at han dels har åbenlyst store ambitioner, og dels at han kommer med en amerikansk politisk tradition, hvor partier betyder relativt lidt i forhold til den enkelte kandidat, og i Danmark er det bare lige omvendt.
- Der har han simpelthen trådt godt og grundigt i spinaten i forhold til den demokratiske tradition, vi har i partier i Danmark.
Erhvervsspidser raser efter Killerup-exit:
- Det er stensikkert, at jeg ikke stemmer Venstre
Det er skuffende, skammeligt og ærgerligt, at Venstre ikke har plads til Johnny Killerup som kandidat til kommunalvalget. Sådan lyder det fra flere erhvervsspidser i Odense.
Et interview på TV 2 Fyn har fået store konsekvenser for politikeren Johnny Killerup, der søndag blev smidt ud af hans daværende parti Venstre.
Nu reagerer flere af Odenses erhvervsspidser på ekskluderingen, der også risikerer at få konsekvenser for partiet til kommunalvalget i november.
- Johnny har min fulde støtte og opmærksomhed. Det er stensikkert, at jeg ikke stemmer Venstre til det kommende valg. Han har helt klart min stemme, siger Henrik Anker, der er formand for Odense Robotics og direktør for robotvirksomheden Gibotech.
- Jeg havde sådan set frem til, at han kom i byrådet for Venstre. Jeg syntes, han var det helt rigtige sted politisk, og at vi virkelig med ham i spidsen kunne være med til at gøre en forskel for Odense.
Indtil mandag aften var Henrik Anker også medlem af Venstres Erhvervsforum. Efter TV 2 Fyns dækning af ekskluderingen meldte han sig ud med øjeblikkelig virkning.
- Hvis det er spillereglerne, at man ikke kan favne sådan en som Johnny Killerup, ønsker jeg ikke at være med. Det er skammetligt, at et liberalt parti ikke har plads til ham, siger direktøren.
Ville tage borgmesterkæden
Samme holdning har Martin Rosenbæk. Han udviklede spilhjemmesiden og virksomheden HLTV.org i Odense, som han i 2020 solgte for næsten en kvart milliard kroner.
- Jeg synes, at det er ærgerligt, at Odense mister en mand, som har masser af erhvervserfaring i modsætning til mange andre, der er mere levebrødspolitikere. Den konkurrence som Venstre ønsker i samfundet gælder åbenbart ikke internt i partiet, siger han.
Også i den odenseanske it-branche bliver ekskluderingen af Johnny Killerup mødt med ærgrelse.
- Det er piværgerligt. Han har sagt, at han gerne vil sætte skub i tingene, og at det kan gøres hurtigere, end det bliver gjort nu. Det er ærgerligt, hvis det synspunkt ikke bliver repræsenteret fremover, siger regionalchef Lotte Jensen fra IT-Branchen, der er et fællesskab for 800 it-virksomheder.
Johnny Killerup fik søndag meddelelsen om, at han ikke længere var ønsket på Venstres stemmesseddel i Odense.
Reaktionen fra Venstre Odense City kom efter et interview med Johnny Killerup på TV 2 Fyn, hvor den nu daværende Venstremand udtalte, at han var klar til at snuppe borgmesterkæden fra Christoffer Lilleholt i tilfælde af, at Venstre fik stemmer nok til et blåt flertal, og Johnny Killerup samtidig fik flere personlige stemmer end partiets spidskandidat.
I denne uge har TV 2 Fyn ligeledes talt med flere fremtrædende erhvervsfolk på Fyn, der bakker op om rådmand i Christoffer Lilleholt. En af dem er direktør for emballagevirksomheden Bluepack og formand for Dansk Industri på Fyn, Poul Strandmark. Han forstår godt Venstres ekskludering af Johnny Killerup.
- Jeg begræder ikke hans eksklusion. Der er ikke plads til to konger i samme organisation. Når Johnny Killerup går ind i den organisation og siger, at han vil have topposten, må der reageres, og så skal han vippes ud, når der demokratisk er valgt en anden leder, siger han.
Killerup stiller stadig op
Selv kalder Johnny Killerup ekskluderingen for en overreaktion, og Erling Daell, der er arving til den fynske Harald Nyborg-koncern, der også omfatter byggemarkedskæden Jem&Fix, er enig.
- Det er et kæmpe tab for Venstre og enormt klodset håndteret af partiet. Jeg er sikker på, at Johnny nok skal komme sig, komme ind i byrådet og sætte en positiv vækstdagsorden, der vil skabe arbejdspladser og dynamik til gavn for velstand og velfærd for Odenses borgere, siger han.
På Johnny Killerups facebookside får han ligeledes opbakning fra en del erhvervsfolk i Odense, men der er også flere, der bakker Venstres eksklusion op.
- Johnny Killerup har braget igennem loftet ved ikke at respektere de medlemsdemokratiske beslutninger om valg af borgmesterkandidat. I en virksomhed såvel som i Venstre vil man aldrig kunne accepterer den form for illoyalitet, Johnny Killerup har udvist, siger Venstre Odenses formand, Casper Christiansen.
Det er endnu usikkert, hvilket parti Johnny Killerup i stedet stiller op for. Han forsikrer dog, at hans navn står et sted på stemmesedlen 16. november.
TV 2 Fyn har også forsøgt at få en kommentar fra formand for Venstre Odense City, Peter Jarlsten. Han har ikke ønsket at kommentere ekskluderingen. Venstres borgmesterkandidat, Christoffer Lilleholt, har endnu ikke vendt tilbage på TV 2 Fyns henvendelser.
Arne Ullum vurderer, at Johnny Killerup umiddelbart ikke står til at få den store indflydelse på valgnatten, men hans ageren kan betyde, at hvis han sidder med et eller flere mandater, kan partierne uden for blå blok se ham som en mulig allieret.
- Hvis socialdemokraterne mod forventning skulle stå og mangle et mandat på valgnatten, så er han jo den første, man vil tænke på. Han har allerede ytret, at han er klar til at være illoyal mod det etablerede system, så jeg kan godt forstå, at Venstre har trukket en streg i sandet, siger Arne Ullum og fortsætter.
- Som jeg hører det fra relativt centralt placerede kilder, så er det ikke første gang i de seneste to-tre måneder, at han har skabt tvivl om sin loyalitet over for spidskandidaten.