Gas-penge: Folkeskolen i Odense styrkes med 85 millioner
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Forligspartierne bag salget af Odenses del af NGF Nature Energy, det tidligere Naturgas Fyn, er blevet enige om at pengene skal bruges på folkeskolen.
Der er onsdag aften indgået bredt forlig i byrådet i Odense om udmøntningen af de penge, som kommunen har fået fra salget af sin andel af NGF Nature Energy, det tidligere Naturgas Fyn.
Provenuet for salget vil de kommende år blive brugt til at styrke skolerne i Odense. Det drejer sig om i alt 85 millioner kroner.
De 25 millioner kroner tilfalder skolerne allerede i 2019 og skal bruges til at sikre et bedre indeklima. De resterende 60 millioner kroner udbetales over de kommende ti år. Betalingerne brydes op for at minimere modregning i bloktilskuddet.
- Vi besluttede at gå to veje. 26 millioner på indeklima - der er mange steder, hvor det enten er for varmt eller koldt. At temperaturen simpelthen er uregerlig, så det vil vi gerne gøre bedre, forklarer borgmester Peter Rahbæk Juel (S) til TV 2/Fyn.
Der vil desuden blive investeret i en ti-årig strategi for at øge teknologi-forståelsen hos folkeskoleeleverne.
- I forvejen er Odense jo kendt som en robot-by, vi har stærke teknologi-miljøer, vi vil gerne sikre, at vores børn bliver kritiske kendere af teknologi, så de kan mestre teknologiens sprog i fremtiden, siger Peter Rahbæk Juel, og tilføjer, at håbet er at de penge der gives ud, kan bruges til at få støtte fra fonde, og på den måde få puljen til at vokse.
- Det er vidnesbyrd om, at vi som by vil teknologien, vi vil robotterne, men vi vil også sikre at vores børn bliver klædt godt på til, at kunne kontrolle deres data og være kritiske overfor teknologi. Og også tilegne sig de evner der gør, at vi bliver en hel robot-by.
Hvorfor går penge til folkeskolen?
- Vi er enige om, at når vi sælger af arvesølvet, så skal det komme de kommende generationer til gavn på bedst mulige måde. Og vi er enige om, at vi har nogle helt unikke styrker og positioner på teknologiomårdet, og det vil vi gerne gøre vores børn klar til at drage nytte af - både på kunnen og færdigheder, siger Peter Rahbæk Juel.
De købte arvesølvet
I alt otte fynske kommuner solgte ud af arvesølvet, da NGF Nature Energy blev overtaget af den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners. Med i ejerkredsen er også den amerikanske kapitalfond Davidson Kempner og det danske pensionsselskab Sampension.
Salgsprocessen var meget lukket overfor offentligheden - ifølge borgmestrene for at sikre så høj en pris som muligt - penge, som politikerne i Odense nu har øremærket folkeskolen.
Biogas: Investering på 2,5 mia. sættes måske på stand by
NGF Nature Energy kigger mod Vesteuropa og USA. Selskabet vil udvide i lande, hvor der er meget biomasse og meget brug for biogas.
Lovende perspektiver i USA og Vesteuropa kan sætte færdiggørelsen af danske biogasanlæg på stand by.
Det skriver fagmediet EnergiWatch på baggrund af et interview med direktør Ole Hvelplund fra det tidligere kommunalt ejede selskab NGF Nature Energy på Ørbækvej i Odense.
De tidligere planer om at Nature Energy vil bygge yderligere ti biogasanlæg i Danmark til en samlet investering på 2,5 milliarder kroner, må vige til fordel for en bid af det europæiske eller amerikanske marked, hvis det viser sig, at selskabet får succes der, oplyser Nature Energy til mediet.
- Vi kigger først og fremmest i retning af lande i Vesteuropa og USA. Vi vil udvide i lande, hvor der er meget biomasse og meget brug for biogas. Vi vil have mange anlæg i de lande, vi går ind i, og det er en ret stor vækst, vi forventer at få i udlandet, siger administrerende direktør Ole Hvelplund til EnergiWatch.
Planen om at bygge flere anlæg i Danmark kan derfor enten blive udskudt eller reduceret, afhængig af hvad fremtiden byder på for det fynske selskab.
Op mod 1.500 job på dansk grund
Ifølge Ole Hveplund er det politiske beslutninger for biogas, der lokker selskabet ud på det europæiske marked, samt beregninger fra Den Europæiske Biogasorganisation, EBA, som viser, at mængden af biogas på det europæiske gasnet vil vokse fra 1,2 milliarder kubikmeter til 18 milliarder kubikmeter i 2030.
- Ejerne støtter de udviklingsplaner, som vi hele tiden har haft. Det er at skabe en stor virksomhed i Danmark, der kan skabe 1.000-1.500 nye arbejdspladser i Danmark, siger Ole Hvelplund til EnergiWatch.
Nature Energys biogasdel er efter frasalget ejet af Sampension med 20 procent og 80 procent af det irsk-registrerede selskab Gosford Capital Designated Activity Company, der har kapitalfondene Pioneer Point Partners fra London og Davidson Kempner fra USA som ejere.
Nu er det fynske naturgasnet også solgt
Energinet har med Konkurrence-myndighedernes velsignelse købt NGF Nature Energys distributionsnet.
Nu er både gasnettet og den kommercielle del af NGF Natur Energy - det tidligere Naturgas Fyn - solgt.
Det fremgår af en netop offentliggjort meddelelse fra Konkurrencestyrelsen.
Statens bud via Energinet på Nature Energys distributionsnet har været i høring uden, at der er kommet indsigelser, og dermed er det nu staten, der reelt ejer det fynske naturgasnet.
Energinet ejer og driver i forvejen væsentlige dele af det danske el- og gasdistributionset - herunder gasnettet i Syd- og Sønderjylland, Syd- og Vestsjælland samt enkelte ledningsstrækninger på Fyn og i Københavnsområdet.
De to kapitalfonde Pioneer Point Partners, Davidson Kempner har tidligere købt aktiemajoriteten i den kommcerielle del af natursselskabet - altså naturgassalget.
Efterfølgende har Sampension skudt millioner af kroner i det nye selskab svarende til 20 procent af ejerskabet.
Det er de fynske kommuner, der har solgt Nature Energy.
Planen for de nye ejere er at få økonomi i de opførte biogasanlæg i Danmark og brede den fynske ekspertise ud til resten af Europa.