Har ikke fået løn: Rumænere og italienere strejker på Nyt OUH
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Medarbejderne hos en italiensk underleverandør på Nyt OUH er gået i strejke, fordi de ikke har fået deres løn.
10 italienske og rumænske arbejdere, der i øjeblikket laver sprinkleranlæg på Nyt OUH, valgte mandag morgen at forlade arbejdspladsen.
Det sker, fordi arbejderne tilsyneladende ikke har fået løn til tiden af det italienske underentreprenørfirma MT Technology, der udfører sprinklerarbejde for Johnson Controls på byggepladsen i Odense.
Bente fandt Jakobs stjålne veteranbil på gåtur
Jakob Skak Nielsen havde arvet veteranbilen af sin farmor. Først blev den stjålet - få dage senere fandt Bente Rasmussen den på sin gåtur.
- Det er jo fantastisk, den er kommet tilbage.
Sådan lyder meldingen som det første, da TV 2 Fyn får fat i Jakob Skak Nielsen over telefonen.
Glædesudbruddet kommer, efter han natten til tirsdag den 29. juni fik stjålet sin veteranbil fra en aflåst garage uden for Middelfart.
Bilen - en metalblå Volkswagen 1302 fra 1972 - havde han arvet fra sin farmor, og veteranbilen har derfor stor affektionsværdi for ham.
Så da han torsdag fik at vide, at bilen var fundet ikke langt fra, hvor den blev stjålet, blev han naturligvis glad.
Og det gode nyhed skyldes Bente Rasmussen, der ejer Røjle Klint Camping ved Middelfart,
Torsdag aften var hun ude at gå en aftentur som så mange andre gange. Her gik hun en rute, hun har gået mange gange, som blandt andet går forbi en ejendom på Kristiansmindevej nord for Middelfart.
Ifølge Bente Rasmussen er der nogle, som render rundt og laver hærværk på ejendommen, og torsdag aften var der sket noget nyt.
- Jeg kunne se, der var smadret et par ruder, så jeg gik en tur rundt omkring bygningen, og der kan jeg se bilen igennem en rude, siger Bente Rasmussen.
Hun undrede sig, og da hun samme aften så efterlysningen af bilen i TV 2 Fyns nyhedsudsendelse blev hun klar over, hvad det var, hun havde set.
- Så jeg tager min cykel og kigger derhen igen. Så passede nummerpladen med efterlysningen, og så ringede jeg til politiet.
Ingen skader eller skrammer
Politiet ringede efterfølgende til Jakob Skak Nielsen. Fordi han er på arbejde på Nordsøen, har han ikke selv mulighed for at hente bilen.
- Så kørte min mor og en nabo ud og hentede bilen. De kunne sætte nøglen lige i, og køre derfra uden problemer, fortæller han.
Jakob Skak Nielsens mor fortæller, at den ikke har tegn på ridser eller skader.
På Facebook havde Jakob Skak Nielsen efterlyst bilen og udlovet en dusør. Den er nu udbetalt til Bente Rasmussen.
- Men vi har aftalt at holde beløbets størrelse hemmeligt, siger Jakob Skak Nielsen.
Bente Rasmussen er bare glad for, at hun kunne hjælpe med at få den flotte veteranbil tilbage, hvor den hører til.
- Jeg er da rigtig glad for at kunne hjælpe ham. Men jeg synes, det er mystisk, at den lige pludselig holder der, siger Bente Rasmussen.
Fyns Politi bekræfter overfor TV 2 Fyn, at man har været på adressen, hvor bilen blev fundet, og samlet spor med henblik på videre efterforskning.
Ifølge næstformand Carsten Kringelum Duus fra Blik og Rørforbundet på Fyn og Sydjylland har fagforeningen tidligere haft sager om manglende feriepenge og pensionsindbetaling. Sager som fagforeningen har vundet efter et mæglingsmøde, og som affødte en bod på 10.000 kroner til MT Technology for brud på overenskomsten.
MT Technology er medlem af brancheforeningen Tekniq Arbejdsgiverne, der har overenskomst med Dansk Metal og Blik og Rørforbundet.
Ifølge Carsten Kringelum Duus er det ikke første gang, at firmaet ikke har betalt løn til tiden.
Manglende indtægter
MT Technologys medarbejdere udfører som nævnt sprinklerarbejde, men er underlagt en dansk manager, ligesom der er ansat danskere til at sikre kvalitetsstandarderne.
Ifølge Carsten Kringelum Duus har medarbejderne fået at vide, at årsagen til lønproblemerne skyldes, at der endnu ikke er kommet indtægter ind fra andre projekter i Danmark, som firmaet er involveret i.
For fem år siden kunne Ardashir ikke dansk: Nu er han student med et snit på 11,6
Den 20-årige syrer siger selv, at det ikke er karaktererne, han er mest stolt af, men blandt andet det legat, han fik af sit gymnasium.
Ardashir Sulaiman havde en drøm, og nu er han et stort skridt nærmere at nå den.
Den 20-årige syriske flygtning kunne ikke tale dansk for fem år siden, men nu står han med en studenterhue på hovedet, et karaktersnit på 11,6 og er et skridt nærmere at blive læge.
- Det føles så godt, at alt det, jeg har gjort, har kunnet betale sig, siger studenten.
For der har været meget arbejde bag at opnå det resultat, som hans karakterblad viser.
Da han startede på det odenseanske gymnasium Mulernes Legatskole var han ikke god til dansk, og det sved, når han opgave efter opgave fik 02.
Nu kan studenten, der bare for fem år siden ikke kunne et eneste ord på dansk, se tilbage på en lang række tocifrede karakterer i dansk. Faktisk har han i de seneste syv danske afleveringer fået ti, fortæller han glad.
Han beretter om alle de faktorer, der har været medvirkende til hans flotte resultat.
- Jeg har først og fremmest haft nogle rigtig gode lærere og nogle rigtig gode klassekammerater. De har alle sat deres aftryk på min uddannelse, siger han.
En særlig person
Men før klassekammerater og gymnasielærere var der én person, som også fik en særlig betydning.
Nemlig pædagogen Jim som arbejdede, med den unge flygtning, hjalp ham ind på gymnasiet og hjalp ham med den allerførste danske aflevering, som var et essay om Ardashir Sulaiman selv.
- Jim var med, da jeg fik huen på, og der havde han faktisk den aflevering med til mig som gave. Min allerførste opgave på dansk. Der blev jeg meget rørt.
Foruden Jim var også Ardashir Sulaimans familie til stede, men de har ikke altid været lige i nærheden.
Da Ardashir Sulaiman kom til Danmark, var han rejst herop alene. Han landede først på et modtagecenter i Sjælland og senere på et flygtningecenter i Nordjylland.
Sulaimans bror var allerede i landet, og den 20-årige student fortæller, at det var en overvældende oplevelse, da han dengang – som 15-årig - fik besøg af sin to år ældre bror på modtagecenteret.
Der havde brødrene ikke set sin hinanden i et år.
- Jeg løb bare hen til ham og krammede ham. Det var helt fantastisk, siger Ardashir Sulaiman.
- Vi er nærmest bedste venner.
Nu drømmer Sulaiman om at blive læge og en dag være med til at genopbygge sit krigshærgede hjemland. En drøm, der har krævet hårdt arbejde.
- Hver dag gik jeg i lektiecaféen for at få hjælp, og jeg var frustreret i den første tid, hvor jeg fik alle de 02-taller. Det var hårdt.
Grænseoverskridende at skulle tale dansk
Han fortæller videre, at det til at starte med var grænseoverskridende at tale dansk. Han var nervøs for, folk ville grine af ham og hans accent. Der var dog ingen vej udenom.
- Man bliver nødt til at være modig, for hvis man skal blive god, bliver man nødt til at prøve at tale.
En del af løsningen for Ardashir Sulaiman har også været at minde sig selv om, at han ikke er perfekt. At han kun kan gøre sit bedste.
Han har også tilladt sig at holde fri, og han tror på det slogan, som hans gymnasium har. Til hverdag og fest er Mulernes bedst.
Faktisk forsøgte Sulaiman at komme til alle de fester, han blev inviteret til.
Studenten, der selv blev studiepilot i lektiecaféen og hjalp andre med dansk-lektier, siger, at det ikke er sine karakterer, han er mest stolt af.
Det er den indsats, han har lagt. En indsats, der netop har skaffet ham et legat fra gymnasiet.
- Det er jeg simpelthen så glad for at have fået. Det betyder mere for mig end karaktererne.
Nu håber student Ardashir Sulaiman, at han kan komme ind på medicinstudiet, så han kan arbejde videre mod sit mål. En dag at vende tilbage for at bygge Syrien op igen.
Ifølge TV 2 Fyns oplysninger er MT Technology ansat af Johnson Controls i Milano, og det er det italienske firma, der har hyret MT Technology, der er et italiensk firma, som dog har flest rumænere ansat.
Peter Holm, vicedirektør i Nyt OUH siger til TV 2 Fyn:
- Det er selvfølgelig uacceptabelt, når der er medarbejdere, som ikke har fået deres løn til tiden. Alle vores entreprenører på det nye OUH har skrevet under på, at de overholder en række klausuler, der sikrer løn, arbejdstid, sikkerhed mm. Det betyder, at forholdene for arbejderne bliver tjekket løbende, og hvis der er problemer, bliver der fulgt op med den enkelte entreprenør. Der er indtil videre udført 22 kontroller, som indbefatter omkring 30 firmaer, nogle er kontrolleret flere gange, og den pågældende entreprenør har også for nylig fået uanmeldt besøg. Vi er derfor allerede i dialog om at få sikret, at medarbejderne hurtigst får deres tilgodehavende løn. Hovedentreprenøren OHPT er også i kontakt med fagbevægelsen Blik- og Rørarbejderforbundet og deres entreprenør Johnson Controls. Det er derfor vores forventning, at der meget hurtigt bliver rettet op på forholdende.
TV 2 Fyn forsøger at få en kommentar fra Johnson Controls Denmark.