H.C. Andersen gav 400 kroner til skjult have ved sin død - nu skal haven fjernes
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det skærer i hjertet på beboerne i historisk bygning i Odense og hos historiker, at boligselskab planlægger at fjerne have med tilknytning til H.C. Andersen.
Lise Lyng Falkenberg og beboerne i de 14 husstande på Albanigade 25 i Odense står til at miste hele deres have.
Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB) vil nemlig udvide deres boligkompleks på grunden med otte nye boliger i flere planer. Der skal bygges 540 kvadratmeter bolig, en vej og et regnvandsbassin. Med planerne forsvinder altså hele deres have, som den ser ud nu.
- Det er jo vores frirum, de tager fra os, siger Lise Lyng Falkenberg, talskvinde for beboerne.
Den lette adgang til de grønne udearealer var da også en afgørende faktor for, at Lise Lyng Falkenberg valgte at bo lige netop dér.
Men det er ikke alene beboernes frirum, der forsvinder. Når haven jævnes med jorden, forsvinder også en lokal kulturhistorie. Haven har nemlig en unik fortælling.
Har været inde i alle boligerne
Haven - og boligen der hører til haven - hedder navnet Frederik d. 7.'s Stiftelse, og den havde en særlig plads i H.C. Andersens hjerte. Han besøgte stiftelsen første gang i 1867, da den nu verdensberømte forfatter fik æresborgerskab i Odense og blev fejret på rådhuset.
Han har personligt været inde i alle boligerne, gået rundt i haven og ønskede også selv at bo der. Det skrev han den 25. april 1868 i sin dagbog. Det kunne han dog ikke, for stedet var for pensionerede håndværkere og enker.
Men hans plejesøster, Anne Elisabeth Henriksen, boede der, og derfor kom han der flere gange. H. C. Andersen donerede løbende penge til stiftelsen fra sine oplæsninger. Han testamenterede endda 200 rigsdaler svarende til 400 kroner ved sin død.
Historien er kendt af seniorforsker Ejnar Stig Askgaard, der mener, at det ville være synd at fjerne haven.
- H. C. Andersen er en stor tiltrækningskraft for turister, som Odense nyder godt af. Det ville være en skam at forstyrre så velbevaret et minde om en stiftelse, og haven blev jo lavet som et sted, beboerne kunne have glæde af, siger Ejnar Stig Askgaard, H. C. Andersen-seniorforsker hos Museum Odense.
Behov for flere boliger
De kommende år bliver der et stigende behov for boliger i Odense. De seneste 12 år er der bygget 15.000 nye boliger i Odense Kommune. Og frem mod 2036 forventes der at blive bygget lige så mange - og lidt til. Odenses bymidte er ingen undtagelse. Her skal der bo 5.000 flere borgere inden 2030.
- Generelt er min oplevelse, at der er mange, der gerne vil have en levende bymidte, hvor der sker meget. For at understøtte butiks- og restaurationslivet i byen, kræver det også, at der bor flere mennesker, siger Søren Windell (K), rådmand for By- og Kulturforvaltningen.
Tilladelsen til at bygge fik FAB af Odense Kommune tilbage i 2021. Søren Windell ønsker ikke at svare på spørgsmål om selve tilladelsen til byggeriet.
- Sådan som Odense ser ud nu, vil byen ikke se ud om 50 år eller 100 år. Der er ikke så meget bevaret af det gamle Odense, så det der er, det skal man værne om, mener Ejnar Stig Askgaard, seniorforsker hos Museum Odense.
FAB har svaret på en række spørgsmål om sagen på mail.
- Vi synes, det er en fin del af byen med en central placering, og en fin gammel bygning, som lidt flere beboere ville kunne få glæde af, skriver Henrik Max Rasmussen, byggechef hos FAB.
FAB understreger, at der var opbakning til projektet fra tidligere beboere, da der blev holdt et møde om projektet.
- Vi synes egentlig, der er lavet nogle fine skitser til, hvordan de fremtidige boliger skal indrettes, og hvordan man kan lave nogle fremtidige attraktive udearealer til gavn for både nuværende og fremtidige beboere.
FAB regner med at gå i gang med byggeriet i slutningen af 2025.
Beboerne på Albanigade 25 har nu startet en underskriftsindsamling i håb om at kunne råbe politikerne op.
- Vi håber, at der er nogle, der vågner lidt op og ser, hvor vigtigt et sted det er – det er jo ikke kun vores frirum, det er også en del af H. C. Andersens arv, de bare sletter, siger talskvinde Lise Lyng Falkenberg.