Finske Taneli Törmä og Eleni Pierides har tidligere optrådt på Teater Momentum i Odense. Nu skal Odenses politikere tage stilling til om, Momentum kan få støtte til et særskilt danseteater.
Ny scene, danseteater eller opera? Nu vælger politikerne retning
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Pengeposen ligger klar på bordet, men hvor skal Odenses kulturliv hen? Tre scenarier handler om Vollsmose, moderne dans og mere opera.
Kulturfolk vil gerne selv bestemme, hvad de laver. Og de vil helst lave boblende, sprudlende og udfordrende oplevelser til os andre, når vi mindst venter det.
Men i virkelighedens verden er man dybt afhængige af økonomisk støtte - ofte fra kommunale kasser. Og som bekendt er det dén, der betaler musikken, der bestemmer, hvad der skal spilles.
Derfor sidder Odenses By- og Kulturudvalg med en vigtig beslutning tirsdag, når man skal fordele ekstra penge til Odenses små storbyteatre.
Cirka tre millioner kroner skal over en fire-årig periode fordeles til Teater Momentum, Den Fynske Opera og børne- og ungdomsteatret Nørregaards Teater.
Pengene stammer primært fra en omfordeling fra 2016, hvor daværende kulturminister Bertel Haarder flyttede penge fra hovedstadens storbyteatre til Odense og Aalborgs. Det ekstra statstilskud er nu begyndt at lande i pengekassen hos Odense Kommune, der administrerer pengene og som for øvrigt betaler størstedelen af teatrenes tilskud.
- Det er glædeligt, at vi nu kan begynde at bruge af dén gave, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) og refererer til Bertel Haarders omfordeling.
Så er det bare spørgsmålet, hvis bankkonto pengene skal overføres til. Til et enkelt teater eller ligeligt til alle tre.
Odense Kommune har benyttet lejligheden til at bede de tre teatre komme med hver deres oplæg til, hvordan pengene kan gøre gavn hos netop dem, og hvordan det kan hjælpe Odense i den strategiske byudvikling som storby.
Ny teaterscene i Vollsmose
Nørregaards Teater har tilbudt, at de kan bruge en del af pengene til at oprette en ekstra teaterscene et nyt sted i byen, så endnu flere kan møde børne- og ungdomsteatret.
Dén ide blev politikere fra begge fløje varme på, da den blev foreslået i maj, og der blev hurtigt peget på mulighederne i det tidligere Vollsmose Kulturhus.
Stedet bliver nu administreret af Odense Bibliotekerne, men det kan i stedet gøres af teatret, der så kan fylde stedet ud med egne arrangementer og gæsteproduktioner.
Embedsmændene i By- og Kulturforvaltningen har på samme måde blåstemplet idéen. Endda i en sådan grad, at udvalgets politikere slet ikke behøver tilvælge den. Den er nemlig anbefalet som et grundelement i alle tre scenarier, som politikerne skal vælge imellem.
- Mit udgangspunkt er, at vi i hvert fald skal tage imod Nørregaards Teaters tilbud om børneteater i Vollsmose. Det er en fremragende ide, siger Jane Jegind.
Og holdningen deles af socialdemokraterne.
- Det synes vi er en glimrende ide, for det falder fuldstændig i tråd med den omdannelse, vi gerne vil have i Vollsmose. Det skal være en mere integreret del af byen, siger Anders W. Berthelsen (S).
Med opbakning fra både Venstre og Socialdemokraterne lader beslutningen om en ny teaterscene i Vollsmose til at være en formalitet.
Men så mangler man stadig at pege pengestrømmen mod moderne dans eller mere opera.
Opera med faste sangere
Den Fynske Opera har ingen faste sangere, som det er nu. De bliver hyret ind fra gang til gang, men det vil operachef Thomas Storm gerne lave om på.
Ny teaterscene kan være på vej til Vollsmose
Teaterleder Carsten Wittrock ønsker en scene mere til Nørregaards teater.
Børne- og ungdomsteatret Nørregaards Teater vil gerne oprette en ekstra scene et nyt sted i byen. By- og Kulturrådmanden er med på ideen og peger på Vollsmose.
Der er ganske vist højt til loftet, hvor lamperne hænger på Nørregaards Teater. Men teatret savner albuerum.
- Vi drømmer om at få et ekstra spillested et sted i byen, siger teaterleder Carsten Wittrock.
Siden teatret blev etableret i 2011 er publikumstallet blevet fordoblet på det lille teater, der producerer og viser forestillinger for børn og unge.
Dermed er det årlige publikumstal nu oppe på 8000, men da teatersalen er lille, kan der kun være få publikummer ad gangen. For øjeblikket er teatret ved at forberede forestillingen 'Charles - Kære far, findes der Nutella i Afghanistan', der har premiere til september. Men der er kun plads til 50 publikummer ved hver forestilling, og prøverne lægger beslag på salen i lang tid, så der ikke er plads til gæstespil imens.
- Når vi har et lokale, som dét vi står i, så når man på et tidspunkt et kapacitetsmaksimum. Og Odense er jo en storby, der har et stort potentiale i publikum, siger Carsten Wittrock.
Nørregaards Teater er et af byens tre små storbyteatre, der netop har præsenteret deres visioner for den kommende fireårige tilskudsperiode for By- og Kulturudvalget. Den nuværende aftaleperiode udløber 30. juni 2019, og da kommunens budget for 2019 skal lægges i de kommende måneder, er det nu, aftalerne for de små storbyteatre skal lægges.
Børne- og ungdomsteatret har altså ønsket en ekstra scene at spille på, og det ønske bliver godt modtaget hos By- og Kulturrådmand Jane Jegind (V).
- Det er en rigtig spændende ide. De trækker fulde huse, og derfor har de heller ikke mulighed for at udvide så meget mere, der hvor de er. Så det er absolut værd at indgå i en dialog omkring, siger Jane Jegind.
Hun har også et bud på, hvor man kunne placere en ekstra teaterscene i byen.
- For mig er det oplagt, at vi har Vollsmose Kulturhus med gode faciliteter og ikke så meget indhold. At få en kulturaktivitet derud, der er der for kulturens skyld - ikke som socialprojekt, det ville jeg gerne drøfte med dem.
Jane Jegind arbejdede tidligere på året for at flytte Det Fynske Kunstakademi til Vollsmose, men et flertal i udvalget besluttede at lade akademiet flytte ind i den gamle kunstmuseumsbygning i Jernbanegade.
Vollsmose Kulturhus har tidligere haft et selvstændigt aktivitetsliv, men huset mistede fra 1. januar 2018 sit kommunale tilskud og har siden da været administreret af Odense Bibliotekerne.
Carsten Wittrock er helt med på Jeginds tanker om Vollsmose som placering for en ekstra scene.
- Jeg synes, det kunne være en fantastisk ide, fordi der er mange perspektiver i at inddrage Vollsmose i vores aktiviteter, siger han.
Vilje til at finde pengene
Det vil ikke være gratis at oprette en ekstra scene. Carsten Wittrock mener, at der årligt vil være merudgifter for 3-400.000 kroner forbundet med det, afhængig af lokalernes stand.
Men det skræmmer ikke Jane Jegind, hvis teatret skal have flere penge. Tilskudsmidlerne kommer fra både staten og kommunen, og den tidligere kulturminister Bertel Haarder (V), gennemførte i 2016 en omfordeling, så der i de kommende år vil tilflyde flere penge til provinsens små storbyteatre. Det er blandt andet disse midler, Jegind læner sig op af, når støttekronerne for den kommende fireårige periode skal fordeles mellem byens tre små storbyteatre. Men placeringen i Vollsmose kan også blive en del af et andet politisk puslespil.
- Vi sidder i nogle Vollsmoseforhandlinger, hvor vi snakker om, hvad vi kan gøre for at Vollsmose bliver til en normal bydel. Og dér er det min overbevisning, at både kunsten, kulturen og biblioteket er en del af svaret på det spørgsmål.
Carsten Wittrock håber, det vil lykkes at etablere en ekstra scene i forbindelse med de kommende forhandlinger.
- Man skal selvfølgelig vænne publikum til at gå to forskellige steder hen, men det er en tilvænning, som vil medføre flere teateroplevelser. Og så er det jo vores mål at nå ethvert barn i Odense Kommune mindst én gang om året med en scenekunstnerisk oplevelse, siger han.
De øvrige små storbyteatre i Odense er Teater Momentum og Den Fynske Opera. De holder alle til i forskellige dele af Teaterhuset på Filosofgangen.
- Vi vil gerne fastansætte et hold af sangere til at skabe en klar kunstnerisk profil på Den Fynske Opera. Så vil vi skabe nogle kunstneriske jobs her i Odense, som vil være med til at udvikle operaen til et højere kunstnerisk niveau og en højere synlighed i bybilledet, siger han.
Operachefen fremhæver, at man med fastansatte sangere kan besøge skoler og plejehjem, udover at synge til koncerter.
- Vi har en ambition om, at alle Odenses skolebørn skal have mødt en operasanger i deres skolegang, siger Thomas Storm.
Dans på Momentum-måden
Hos Teater Momentum vil man oprette et særskilt danseteater.
- Odense har i mange år haft en spirende undergrund med danseuddannelser og skoler. Så vil vi simpelthen tage alle de ambitioner og drømme og sætte op på et højere niveau. Byen skal præsenteres for moderne dans, siger producent Anders Skovgaard fra Teater Momentum.
Teatret producerer ikke dans i dag, men har tidligere samarbejdet med dansekompagnier, der har optrådt med gæstespil.
Teatret vil overføre erfaringerne fra deres teatermetode til danseprojektet, så man ansætter dansere for en begrænset periode.
- Det er dans på Momentum-måden. Vi vil ansætte en ny kunstnerisk profil hvert år, som kan tage dansen til nye højder og som kan se dansen på nye måder. Så står man ikke står fast på en bestemt måde at se dansen på, siger Anders Skovgaard.
Politisk retning
Embedsmændene i By- og Kulturforvaltningen overlader det nu til politikerne at vælge.
I hvilken retning skal kulturen i Odense bevæge sig?
Udvalget skal tirsdag vælge mellem tre scenarier, hvor Vollsmose-scenen altså indgår i alle tre.
I scenarie et bliver de øvrige penge fordelt ligeligt mellem de tre teatre, i scenarie to gives restpuljen til Den Fynske Opera og i scenarie tre til Momentum Dans.
Forvaltningen har anbefalet By- og Kulturudvalget at pege på Momentum Dans, blandt andet fordi dans i gadebilledet vil tilføre noget nyt til Odense og understøtte det kulturpolitiske indsatsområde om "urban stemning".
Men det er ikke dén retning, By- og Kulturrådmand Jane Jegind trækker. Hun er forud for mødet positivt indstillet overfor operascenariet.
- Jeg er optaget af, at vi kigger på at hæve niveauet for Den Fynske Opera. Jeg synes, de fortjener en chance for at vise, at opera kan noget andet og mere end, hvad det hidtil har kunnet i byen. Også fordi det var Teater Momentum, der fik, dem, sidste gang, der var ledige penge. Og det har de jo fået enormt meget ud af, siger Jane Jegind.
Brian Skov Nielsen fra Enhedslisten er ligesom Jegind positivt indstillet overfor operaen og er begejstret for scenen i Vollsmose.
- Jeg er glad for, at Nørregaards Teater har mod på en scene i Vollsmose. Vollsmose-indsatsen ligger os meget på sinde. Hvad restpuljen angår, er jeg umiddelbart positiv overfor et øget tilskud til Den Fynske Opera, ud fra den betragtning, at Momentum har fået øget støtte for nylig. Men jeg går ind til forhandlingerne med åbent sind, og jeg er heller ikke afvisende over for at dele restpuljen mellem Momentum og Den Fynske Opera, siger Brian Skov Nielsen.
Anders W. Berthelsen fra socialdemokraterne holder kortene tættere til kroppen.
- Det kan være opgradering af dans, eller det kan være opgradering af operaen. Det har de budt ind med de forskellige, og så tager vi stilling til på tirsdag, om det lige skal flyde lidt mere hen til den ene end til den anden, siger Anders W. Berthelsen.
Tirsdag tager udvalget stilling til pengestrømmens retning.