Odense-borgmester:
- De var røget ud på røv og albuer
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel mener, at Facebook og hovedentreprenøren Mace skal rydde op i den seneste tids skandalesager om blandt andet grov underbetaling under opførelsen af datacentret i Tietgenbyen.
- Var de her ting sket på en kommunal byggeplads, så var der nogle, der var røget ud på røv og albuer.
Så kontant er udmeldingen fra Odense Kommunes borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i kølvandet på Fagbladet 3F's afsløringer af grov underbetaling af mindst 115 udenlandske bygningsarbejdere på Facebook-byggeriet i Tietgenbyen.
Fagbladet 3F har afsløret, at det britiskejede firma Tag og Facade DK har snydt mindst 115 af 278 medarbejdere fra blandt andet Bulgarien, Moldova, Storbritannien og Irland.
Facebook-byggeri i Odense: Firma har snydt ansatte for millionbeløb
Ti bulgarer er hver især blevet snydt for mellem 70.000 og 220.000 kroner i løn i sag om løndumping.
Det britiskejede firma Tag og Facade DK har snydt mindst 115 udenlandske bygningsarbejdere i løn. Firmaet kan se frem til en bøde på 6,8 millioner kroner i sagen om løndumping. Det skriver Fagbladet 3F.
Derudover har virksomheden forpligtet sig til en samarbejdsaftale med fagforbundet 3F, hvor den lover at understøtte den danske arbejdsmarkedsmodel.
- De har snydt deres medarbejdere for overtidsbetaling, og de har erkendt, at de har kørt med et system, hvor en del af lønnen til deres ansatte er betalt uden om det danske selskab, siger Christian Foli, der er faglig sekretær i 3F Bygningsarbejderne Fyn.
Op mod 220.000 kroner for lidt i løn
Facebook er ved at opføre et nyt datacenter på 56.500 kvadratmeter i industriområdet Tietgenbyen uden for Odense.
Tag og Facade DK har i den forbindelse haft 278 medarbejdere til at arbejde for sig. De er fra blandt andet Bulgarien, Moldova, Storbritannien og Irland.
Fagbladet 3F skriver, at ti ansatte fra Bulgarien hver især har mellem 70.000 kroner og 220.000 kroner til gode fra firmaet i manglende løn.
Fagbladet 3F skriver, at ti ansatte fra Bulgarien hver især har mellem 70.000 kroner og 220.000 kroner til gode fra firmaet i manglende løn.
Dertil kommer at omkring 200 ansatte hos Tag og Facade DK har fået udbetalt overarbejde uden om det danske skattevæsen. Udbetalingen er sket til udenlandske bankkonti. Og det er ulovligt.
Hovedentreprenøren på byggeriet, britiske Mace, er desuden løbet fra løfter om at tage lokale håndværkerlærlinge ind på byggeriet.
Facebook og Mace må rydde op
Peter Rahbæk Juel understreger overfor fagbladet, at Odense Kommune ikke har mulighed for at opstille krav eller sanktionere et privat byggeri, men han opfordrer Facebook og Mace til at få ryddet op i forholdene.
- Situationen kalder på, at Facebook og Mace anstrenger sig ekstra meget for at sikre, at den danske lovgivning bliver overholdt, og at man ikke underbyder de lokale løn- og arbejdsvilkår på byggeriet. Det er deres byggeplads, så de må sørge for, at det bliver bragt i orden, siger Peter Rahbæk Juel til Fagbladet 3F.
Eksperter: Skattesnyd på Facebook-byggeri i Odense
Ifølge to skatteeksperter har britisk firma handlet ulovligt ved at udbetale løn for overarbejde uden om det danske skattevæsen.
Den amerikanske tech-gigant Facebook er ved at opføre et nyt datacenter i Odense.
Onsdag kunne Fagbladet 3F afsløre, at byggepladsen har været plaget af omfattende løndumping, og nu bliver der rejst alvorlige anklager om skattesnyd på kæmpebyggeriet, skriver fagbladet.
Det britiskejede firma Tag og Facade DK kan se frem til en bøde på 6,8 millioner kroner i sagen om løndumping, men derudover dokumenterer timesedler og kontoudtog fra nogle af de underbetalte bygningsarbejdere også, at firmaet har udbetalt en del af deres ansattes løn uden om det danske skattevæsen.
Omkring 200 ansatte har fået 37 ugentlige løntimer udbetalt gennem et dansk firma, men deres overarbejdstimer er udbetalt til udenlandske bankkonti.
Skatteeksperter: På den forkerte side af loven
Det er ulovligt, vurderer to skatteeksperter over for Fagbladet 3F.
- Det er helt åbenbart, at man ikke må bruge sådan en model til at aflønne sine medarbejdere gennem forskellige lande. Det er helt klart ikke på den rigtige side af loven, siger professor i international skatteret ved Aarhus Universitet Anders Nørgaard Laursen.
Christen Amby, der er rådgivende skatterevisor og medlem af Skatterådet, mener, at det er paragraffen om skattesvig, der kan komme på tale.
- Det er svindel fra arbejdsgiverens side at udbetale løn på den måde, når medarbejderne er skattepligtige i Danmark. Ved at aflønne gennem britiske firmaer til konti i udlandet er pengene kørt udenom de danske skattemyndigheder, og firmaet kan have gjort sig skyldig i medvirken til skattesvig, siger han.
Christen Amby forklarer, at det er den danske arbejdsgiver Tag og Facade DK, der har pligt til at tilbageholde den skat, som deres ansatte skal betale af deres løn.
Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få en kommentar fra både Tag og Facade DK, Facebooks nordiske repræsentant og det britiske firma Mace, der er hovedentreprenør på Facebooks byggeri i Odense.
Han tilføjer, at når skatteeksperter udtaler, at det, der foregår, er på den forkerte side af loven, så bør der være nogle alarmklokker, der ringer hos skattemyndighederne.
- Jeg håber, at sagen bliver undersøgt. Vi kan ikke have, at der er virksomheder, der snyder i skat og unddrager sig vores overenskomster.
Peter Rahbæk Juel forventer, at der " lynhurtigt bliver ryddet op":
- Når det er sagt, skal man også huske, at der er mange odenseanere, der er kommet i job gennem de indsatser, vi har haft på Facebook-byggeriet. Så der er både søde og sure ting ved det her byggeri, siger Peter Rahbæk Juel.
Han understreger, at Facebook godt er klar over, hvad Odense Kommunes tilgang er til arbejdsvilkår og sociale klausuler i byggeriet.
Der arbejder i omegnen af 1.000 mand på opførelsen af det 56.500 kvadratmeter store datacenter i industriområdet Tietgenbyen uden for Odense.
Facebook svarer på kritik efter skandalesager i Odense
Efter sager om skattesnyd og løndumping slår Facebook fast over for entreprenører på datacenterbyggeriet i Odense, at de skal overholde dansk lov.
Den amerikanske tech-gigant Facebook er i gang med at opføre et nyt datacenter i Odense, og i den forbindelse har Fagbladet 3F afsløret en række sager om skattesnyd og løndumping.
Nu svarer Facebook på kritikken i et skriftligt svar, hvor det sociale medie forsikrer, at entreprenørerne skal følge regler om løn- og arbejdsvilkår.
- Vi er tydelige omkring vores forventninger til vores globale entreprenører: De skal færdiggøre deres byggeri under hensyntagen til lokal sædvane og i streng overensstemmelse med lokale regler. Disse forventninger gælder for alle underleverandører. Vi er i kontakt med Mace (hovedentreprenør på byggeriet i Odense, red.) for at få yderligere information om deres tilgang til sagen. Vi har fuld tillid til, at de kan håndtere alle sager vedrørende deres underleverandører på passende vis, lyder det fra Peter Münster, der er Facebooks kommunikationschef for de nordiske lande.
Snydt for millionbeløb
Det fremgår ikke af svaret, hvordan Facebook har tænkt sig at sikre, at leverandørerne rent faktisk overholder reglerne, og Fagbladet 3F oplyser, at der ikke har været mulighed for at stille opfølgende spørgsmål.
Fagbladet 3F kunne i efteråret fortælle, at den 1.000 mand store byggeplads har holdt portene lukket for fynske håndværkerelever, der står og mangler lærlingepladser.
En af underentreprenørerne, Tag og Facade DK, indgik i sidste uge et forlig på 6,8 millioner kroner for at have snydt mindst 115 udenlandske bygningsarbejdere i løn, og nu bliver også rejst alvorlige anklager om skattesnyd mod firmaet.