Overvågning under vand: Fynsk virksomhed skal styrke Forsvaret til søs

Danish Aerospace Company får millioner i støtte til at udvikle udstyr til militære dykkere i hele EU.

Den fynske virksomhed Danish Aerospace Company (DAC) skal de næste tre år stå for udviklingen af militært overvågningsudstyr, der skal styrke EU's forsvar til søs.

Derfor er virksomheden blevet tildelt i alt 2,7 millioner fra EU's forsvarsfond. Det skriver DAC, der har base i Odense, i en pressemeddelelse.

Den administrerende direktør Thomas Andersen er meget stolt over at være udvalgt. 

- Vi håber, at vi med dette projekt kan være med til at skabe et værktøj og en sensorpakke, som vil være til gavn for militære dykkere i hele EU, men specifikt også her i Danmark hos for eksempel Frømandskorpset, siger direktøren, der har været en del af virksomheden i mere end 30 år, i meddelelsen.

Kan bruge erfaring fra rummet

Ifølge Thomas Andersen vil DAC kunne trække på sin store erfaring inden for rumfartsteknologi.

- Her kan vi for første gang udnytte vores store rumfartserfaring og vores teknologier inden for et helt andet område og i et ekstremt miljø på Jorden. Der er en masse paralleller mellem overvågning af astronauter i rummet og dykkere under vandet, siger han. 

Støtten er tildelt den fynske virksomhed med det formål, at den kan deltage i det såkaldte CUIIS-projekt (Comprehensive Underwater Intervention Information System, red.), der skal  styrke modstandsdygtigheden til søs. 

Det er et samarbejde mellem firmaer og forskningsinstitutioner fra seks andre lande. Og DAC skal stå for systemet og sensorerne i undervandsteknologien til overvågning og helbredsmonitorering af dykkerne. 

Teknologi kan komme private til gode

På den lange bane er det ikke kun planen, at det er militære dykkere, der skal have gavn af teknologien, fortæller den administrerende direktør.

- Udover de militære applikationer vil sådanne sensorer og denne teknologi også kunne bruges på længere sigt af erhvervsdykkere og med tiden måske også engang af fritidsdykkere, siger han.

Projektet forventes at starte i efteråret 2021 og løbe i tre år. På den tid skal den fynske virksomhed nå at udvikle, designe, bygge prototyper og teste dem. 

Oversigt

    Oversigt